Mestvergisten geen agrarische activiteit volgens raad van state

slecht nieuws voor innovatieve ondernemers in Noord nederland. Wellicht goed nieuws voor voerprijzen op langere termijn.
(ik hoop dat de link aangeklikt kan worden.)

[www.rtvnoord.nl]

GRONINGEN / TEXEL - De Raad van State heeft gisteren de bouw van een mestvergistingsinstallatie op Texel verboden. Dit is een tegenslag voor noordelijke boeren die ook zo'n installatie willen bouwen.

Tegenstanders hadden de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen, aangegrepen om bezwaar tegen de vergister te maken. De raad van State gaf hen hierin gelijk. Volgens de raad is de productie van energie geen agrarische activiteit.

In het Noorden draaien momenteel veertig mestvergisters, nog eens veertig noordelijke boeren willen er eentje bouwen. In Groningen houdt Bio-Energie Noord zich bezig met de promotie van biogas. Woordvoerder Frans Debets kan nog niet inschatten wat de gevolgen zijn van de uitspraak. Volgens hem is het eerst afwachten wat eventuele tegenstanders in het Noorden zullen doen.

Woensdag 29 augustus 2007, 12:32 uur

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Dan is mest produceren ook geen agrarische activiteit.:-)
Onbekend
ik zou het anders willen benaderen paul; dan is het digestaat dus ook geen agrarisch product en valt derhalve ook niet onder de meststoffenwet en dient dus aangemerkt te worden als kunstmest. dat lost tenminste iets op.
Onbekend
hoe werkt het nu dan met digestaat, welke duidelijkheid hebben we daar eigenlijk over?
Onbekend
Deze uitspraak kan hele grote gevolgen krijgen als dit ook het eindvonnis is. Ik vrees dat veel bestemmingsplanmakers zullen deze uitspraak gaan verwerken in hun optiek over inrichting van het buitengebied.
Onbekend
Eindelijk is er een Hoge Raads uitspraak omtrent dit gebeuren. Enige juiste conclusie is dat het een industriele activiteit betreft, welke niet op boerenerven thuishoort, maar op industrieterreinen!!Hierdoor wordt de overlast van dergelijke installaties, die middels subsidies notabene door onszelf als belastingbetaler worden betaald, niet geplaatst binnen de agraische woonkernen/buitengebieden. Eindelijk wordt er verder gekeken dan de papieren regelgeving met zijn ultieme topwaarden die nergens op slaan. Een juiste uitspraak van de Raad van State!
Grasbaal
Ook op andere plekken worden vergisters tegengehouden:

ANERVEEN - De initiatiefnemers van de bouw van een biomassavergistingsinstallatie aan de Schansweg in Anerveen zijn teleurgesteld vanwege een afwijzing van de gemeente Hardenberg. De plannen bestaan uit de bouw van een installatie, waarin jaarlijks tot 25.000 ton maïs kan worden vergist.

De gemeente wijst het initiatief niet af vanuit milieuoogpunt, want het idee wordt zelfs toegejuichd. De bezwaren spitsen zich toe op ruimtelijke aspecten en verkeer.

[www.destentor.nl]

DEN HAAG - De Raad van State in Den Haag heeft de vergunning voor een biogasinstallatie in Wanroij voorlopig geschorst. Die installatie moet in de toekomst mest en bermgras verwerken tot biogas en producten voor de kunstmestindustrie

Omwonenden zijn tegen de plannen omdat ze bang zijn voor stank- en geluidsoverlast. De provincie gaf toch een vergunning af. De omwonenden vroegen een voorlopige schorsing omdat de provincie hen niet had geïnformeerd over de verstrekte vergunning. De Raad van State gaf hen donderdag gelijk.

[www.omroepbrabant.nl]

Meer nieuws over bioenergie via:[www.nieuwsgrazer.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's energie , biogas , vergister en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0