RFF <> DDB

Friesland Foods onderhandelt niet met DDB over melkprijs

Vrijdag 7 september is er op verzoek van de DDB een gesprek geweest tussen afgevaardigden van de DDB en een delegatie van het bestuur en concerndirectie van Friesland Foods. Het gesprek vond plaats op het hoofdkantoor van de zuivelonderneming in Meppel.

De DDB gaf in het gesprek aan dat, ondanks de stijgende melkprijs van de laatste maanden, de melkveehouders nog steeds niet kostendekkend kunnen werken. Daarom vindt de DDB een kostendekkende melkprijs noodzakelijk en wil namens haar leden hierover onderhandelen met Friesland Foods. Concreet noemde de DDB een basismelkprijs voor een periode van drie tot zesmaanden van 43,00 euro per 100 kilo melk. De DDB vond ook de huidige structuur van zuivelverwerking achterhaald.

Sybren Attema, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods gaf aan de zorg van de DDB over de inkomenssituatie van melkveehouders te delen. Friesland Foods kan en wil echter niet met de DDB onderhandelen over de hoogte van de melkprijs. Gesprekken over de melkprijs en het resultaat worden gevoerd met de leden binnen de coöperatie.

Attema stelde dat het juist de opdracht van de leden aan de coöperatie is om alle melk van alle leden-melkveehouders in één hand te verwerken en te vermarkten en daarmee maximale waarde toe te voegen aan het melkveehouderijbedrijf. De melkprijs wordt wereldwijd in een steeds vrijere markt gerealiseerd op basis van vraag en aanbod.
De onderneming Friesland Foods richt zich volledig op het realiseren van een maximaal resultaat op de korte en lange termijn.

Er zijn geen afspraken gemaakt voor een volgend gesprek.

bron: RFF-site

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
En nu DDB?
Geen woorden maar daden?!
Wie niet horen wil moet maar voelen?
Onbekend
bij andere fabrieken hetzelfde verhaal
anonymous_602
Wat bedoel je daar mee? Wat moet er gevoeld worden dan? Leverstaking? Ik vind het prima, komt het fabrieksquotum ook niet vol en hoef ik ook geen melk te leasen.
Onbekend
Nee melk aan een vrije jongen leveren vraag zat dus.
anonymous_602
Ja, dat is ook mogelijk natuurlijk, maar dat was niet de insteek van de DDB.....
Onbekend
Het enige wat ze nu in mijn ogen nog kunnen doen is een leveranciersvereniging oprichten. Het lidmaatschap van de coop opzeggen is een volgende logische stap, en dan kun je onderhandelen met wie je maar wilt, als je maar de opzegtermijn in acht neemt die bij je huidige afnemer geldt.
Alle andere mogelijkheden zijn doodgelopen, het was te voorspellen, maar ze wilden het niet aannemen.
Ik verwacht overigens dat maar een klein percentage van de sympathisanten hierin mee gaat.
Onbekend
Ruud je kunt nu mooi praten nu de markt 180 graden is omgedraaid,owee als er op je laatste melkgeldafrekening 0.30 ct/liter stond!!! dan prate iedereen anders over het DDB idee!
Onbekend
Groot gelijk Gijs. Gelukkig is momenteel de verwachte daling (door alle geleerden voorzien) nog niet opgetreden en waait de vlag uit een heel andere hoek, maar DDB moeten we nog steeds omarmen, al denken velen van niet.Ik hoop van harte dat ik ongelijk heb en dat de gestegen prijzen blijvend zijn. De tijd zal het leren. Leerdammer spiegelt zich nu in het vervolg aan Cono, maar waarom geen passende bodemprijs toezeggen. Cono hard onderuit, Leerdammer gaat dan met dezelfde gang mee. Dus daarom kaasproducenten hou eens je poot stijf bij de verkooponderhandelingenvan jullie voortreffelijke kazen. Laat de retail een passende (h)eerlijke prijs betalen!
Onbekend
Wat zeg je daar Henk?
Waar gaat cono zich aan spiegelen? heeft iemand daar bericht van gehad?
Jij ook Gijs? Volgens mij draait cono al jarenlang prima en keren dat ook uit aan de boeren , een echte cooperatie. Zo kunnen ze bij leerdammer de boeren wel bij de fabriek houden volgens mij, tenminste als het waar is ....
Onbekend
Ja Toontje in o.a. Dalfsen zijn ze bang dat de melk naar Ommen gaat. 😄
Onbekend
Inderdaad Leerdammer gaat zich aan Cono spiegelen! zie : www.prikpagina.nl/read.php?f=374&i=60609&t=60521
Ze zullen moeten toontje! ze gaan aan de lopende band weg en hadden de laatste tijd al te weinig melk ook geven ze in de brief aan dat de komst van Lyempf aan deze nieuwe strategie heeft meegewerkt + gaan ze in Dalfsen uitbreiden dus gaan zeop zoek naar nieuwe leveranciers!
Denk dat RFF leden eens goed achter de oren moeten krabben of nu Leerdammer niet een beter alternatief is dan Lyempf !! ben je in ieder geval verlost van dat gezeik van certificaten zus en zoM.C.M. winstverdeling en weet ik veel waar een RFF lid zich de hele dag aan loopt op te vreten!!
Onbekend
Deze boodschap verkondig ik hier al vele jaren. Niet ik, maar de DDB vertoont alle kenmerken van zwalkend beleid.
Grasbaal
Geplaatst door DDB lid, Drenthe [www.agd.nl]

Natuurlijk heeft Friesland Foods op dit moment gelukkig de wind in de rug. De DDB volgt natuurlijk ook de markt. Alleen streeft de DDB naar een struktureel hogere melkprijs op langere termijn die minimaal de kostprijs dekt. Dit is het uitgangspunt van de DDB. De opstelling van de zuivelcooperaties zal zeker gevolgen hebben en een staartje krijgen. Friesland Foods stemt haar marktconforme melkprijs af op o.a. de prijzen die bij ARLA en de duitse cooperaties Nordmilch en Humana betaald worden. Deze zuivelcooperaties betalen volgens mij niet alleen een hogere prijs uit wegens de betere zuivelprijzen, maar voelen zeer zeker de hete adem van Danisch Dairy en de BDM (zusterorganisatie van de DD die 50% van de Duitse melkplas achter zich heeft. De druk voor een hogere melkprijs is in Duitsland veel hoger als in Nederland. Dit is zeker niet nadelig voor Frieland Foods en Campina.
Onbekend
hoezo arie ddb onderhandeld niet met de zuivel
Onbekend
Denk dat wat Leerdammer de laatste maanden heeft doorgemaakt bij RFF nu begint en waarom: Lyempf loerde op Leerdammer/RFF klanten,Leerdammer kiest eieren voor d'r geld en gaat een Cono concurrerende prijs betalen en heeft de jacht geopend op nieuwe leveranciers voor een de uitbreiding in Dalfsen.

Lyempf heeft volgens Vee en Gewas al voor 350 miljoen liter aan aanmeldingen binnen de Leerdammer boeren daarvan zullen met de nieuwste beloftes van LD zich gedeeltelijk terugtrekken,dus zijn er nu twee stabiele vragers op de markt die fors in de RFF vijver gaan vissen met de wetenschap dat veel RFF boeren er helemaal rijp voor de overstap zijn ( DOC boeren niet die zien wel toekomst in hun Coop)
Dus is het nu voor RFF alles geven of er vloeit veel melk weg is mijn verwachting.
Onbekend
Gijs, ik ben het eens met je constatering dat DOC-boeren zeer tevreden zijn met hun bedrijf en derhalve niet gauw een overstap zullen maken.
DOC, een fantastisch bedrijf met een fantastische strategie, een superbeste melkprijs, m.i. momenteel de beste van HEEL Nederland, maar daarover de komende week meer.

Maar wat het verhaal betreft in Vee en Gewas dat Lyempf al voor 350 miljoen aan aanbiedingen heeft daar geloof ik geen snars van !!
Er zullen best wel wat boeren van Leerdammer en ook van wat andere fabrieken overgaan maar 350 miljoen kilo is gewoon absurd. Ik hoor van veel boeren dat ze toch wel wat sceptisch tegenover Lyempf staan dus zo'n grote stortvloed aan nieuwe leveranciers lijkt mij bezijden de waarheid. Maar of dit zo is zal de komende maanden wel duidelijk worden.
Een vertrek van veel FF boeren zoals jij suggereert zal in mijn ogen niet plaatsvinden. Ik ben DOC-melkveehouder maar als ik FF-melkveehouder was zag ik geen enkele aanleiding om aan bv Leerdammer, Lyempf, of nog erger, aan de spotmarkt te gaan leveren.
anonymous_602
Boeren die op de avond aanwezig waren konden een formulier invullen als ze het infopakket wilden ontvangen. Op dit formulier kon men ook de hoeveelheid melk invullen die men produceert. Ik ga er van uit dat de totale melkplas die hiermee vertegenwoordigd wordt, 350 miljoen bedraagd.

Aangezien deze info op donderdag is verstuurd en dus op vrijdag in de bus bij de betreffende boeren lag, kan Vee en Gewas nooit in een krant die op zaterdag verschijnt schrijven dat deze boeren ook allemaal al getekend hebben bij Lyempf.
Onbekend
Er kunnen natuurlijk al aanmeldingen geweest zijn voor
dat de info avond geweest is.
anonymous_602
Volgens de Nieuwe Oogst zijn er nu 8 veehouders die een contract hebben voor in totaal 6 miljoen kg melk.
Onbekend

Gijs/J.R., ik heb de Vee en Gewas nog eens goed bekeken maar ik kom die 350 miljoen nergens tegen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , ddb , melkveehouders , zuivelcoöperatie , coöperatie en zuivelonderneming geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2