MKZ verdenking

Nieuwe mkz verdenking in UK
[www.agd.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Geen kalf meer uit UK hierheen, die hebben we zelf wel!
Onbekend
De Britse regering heeft dinsdag bevestigd dat een nieuw geval van mond- en klauwzeer is geconstateerd. Dit berichtten Britse tv-stations. Een boerderij in het zuiden van Engeland wordt geruimd, waar een kudde vee symptomen van het besmettelijke virus vertoont.

Het nieuwe geval komt nog geen 24 uur nadat veterinaire deskundigen van de Europese Unie Groot-Brittannië MKZ-vrij hadden verklaard. De plannen om restricties omtrent de export van Brits vlees en vee uit het zuidelijke graafschap Surrey per 9 november op te heffen zijn woensdag opgeschort.

De boerderij ligt op ongeveer 20 kilometer van het gebied in Surrey waar in juli en augustus MKZ uitbrak. Er is een veiligheidszone ingesteld om het verdachte bedrijf in de buurt van de dorpjes Egham en Staines.

Nederland

Vanwege de verdenking zoeken de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Nederlandse ministerie van Landbouw uit of er recent nog dieren uit Groot-Brittannië naar Nederland zijn gekomen.

In de Tweede Kamer stelde minister Gerda Verburg (Landbouw) dat er begin augustus 'alert is gereageerd' op de mkz-uitbraak aangezien de besmettelijke veeziekte niet in Nederland de kop opstak. 'Er is nu opnieuw sprake van een sterke verdenking. Laten we hopen dat we niet weer preventieve maatregelen hoeven nemen. Maar we zijn er klaar voor.'

Mogelijk exportverbod Engeland

Volgens een woordvoerder van premier Gordon Brown legt de regering mogelijk een verbod op de export van vee in heel het land als testresultaten woensdagmiddag dit geval van MKZ bevestigen. Het zogeheten Cobra-team, een speciale commissie voor noodsituaties, komt aan het eind van de middag bijeen.

Een woordvoerder van de Nationale Boerenbond (NFU) reageerde ontsteld op de mogelijke uitbraak: 'Dit is een absolute ramp.'

Het laboratoriumcomplex in Pirbright was de bron van de MKZ-besmetting in het graafschap Surrey in juli en augustus is. De besmetting werd hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door lekkages in een buis waarin afval van de laboratoria werd afgevoerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mkz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN