Biovergisters in mineur door hoge voerprijzen

Onderstaand bericht staat in het Agrarisch Dagblad.
Het was te verwachten en ik moet bekennen dat ik er niet zo rouwig om ben.
Het zal zijn effect ook wel krijgen op de Nederlandse vergisters.


Agrarisch Dagblad:

Duitse biogassector in mineur door duur graan
19 sep 2007 18:33


De investeringen in Duitsland in nieuwe biovergistingsinstallaties zijn met minstens de helft ingezakt.

Dat komt door de gestegen prijzen voor graan en mais, erkent de brancheorganisatie Fachverband Biogas. Graan en mais zijn veruit de belangrijkste grondstoffen voor de productie van biogas in Duitsland. Tussen de 80 en 90 procent van de installaties moet het daar van hebben. Het merendeel van de installaties hebben bij de investering met een scherpe inkoopprijs van graan en mais gerekend en zijn nauwelijks rendabel. In een aanzienlijk aantal gevallen wordt waarschijnlijk verlies geleden, denkt Andrea Horbelt van het Fachverband.

"Overschakelen op andere grondstoffen is in principe geen onoverkomelijk technisch probleem, maar in de meeste gevallen wel een juridisch probleem. Want daarvoor zijn vergunningen nodig van de overheid. Daarom kun je bijvoorbeeld niet zomaar mest gaan vergisten."

Niet alleen de gestegen prijzen voor de grondstoffen hebben een negatief effect op de ontwikkeling van nieuwe installaties. In een voorstel voor herziening van de wet op de vernieuwbare energie, de zogenoemde EEG, staat een forse korting op de vaste vergoeding voor de stroom die de installaties leveren aan de openbare netten. Als het voorstel doorgaat gaat de vergoeding in 2009 met 0,5 cent per kilowattuur omlaag. Dat kost een ondernemer met een gemiddelde installatie met een vermogen van 250 kilowatt 10.000 euro per jaar.

Als het voorstel wordt doorgevoerd, betekent dit in combinatie met de gestegen grondstofprijzen de genadeklap voor de biogasproductie in Duitsland, aldus het Fachverband. De brancheorganisatie laat het er niet bij zitten. De gesprekken met de politici in Berlijn zijn intensief. "Helemaal zonder optimisme over de resultaten daarvan zijn we niet," zegt Horbelt

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het is gewoon goed voor de graanboeren dat die dingen zijn uitgevonden. Jarenlang zijn graan en maistelers voor de gek gehouden met belachelijk lage prijzen.Nu zijn alle graanvoorraden weg en gebeurd er hetzelfde als met de melk.
Melkveehouders zijn ook al jaren voor de gek gehouden met een onnodig lage melkprijs.
Onbekend
Marktwerking, meer vraag(meer kopende partijen) en de prijs loopt op.
Fusies pakken altijd negatief uit voor toeleveranciers omdat minder mensen de prijs bepalen
Een ander voorbeeld hiervan is AH met zijn cola,als ze eigenwijs genoeg zijn redden ze het ook nog met zo'n grote afzetmarkt.
Onbekend
vergisten: zwaar gesubsisieerd in je eigen nest schijten
Onbekend
Achteraf gezien zijn er in NL waarschijnlijk wel een aantal boeren blij dat de MEP toen in 1 klap is stopgezet. Als je zo'n dure installatie hebt staan, en je moet zulke dure grondstof inkopen, draai je snel verlies.
Onbekend
dan hebben ze zich danig`vergist`

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , energie , overheid en biogas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0