Illustratie van: johnderfavo2.0

Mengwagen

Is het mogelijk om een verticale voermengwagen 's avonds vol klaar te zetten om 's morgens te voeren? Dus nog niet mengen alleen laden en wegzetten. Ik bedoel kan de trekker de boel op gang krijgen ? Er is vast iemand die het al geprobeert heeft of zo werkt.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Als je trekker sterk genoeg is krijg je hem wel weer op gang, eenprobleem is, dat je voermengwagen behoorlijk groter moet zijn om al dat ongemengde voer te kunnen bergen --> gemengd vraagt het veel minder plaats, volgend probleem kan zijn dat de losse produkten (meel, mineralen bijv.) uiteindelijk niet zo goed door het produkt gemengd word, doordat dat onder de vijzel en in (dode) hoekjes kan gaan zitten.
Maar theoretisch gezien zou het mogelijk moeten zijn.
Onbekend
wat is de reden dat je hem s'avonds niet leeg draait?
Onbekend
Ik wil 's avonds zoveel voeren dat het de volgende dag nagenoeg op is en dan weer nieuwe voordraaien.Als je in 1 keer voor de hele dag voert dan moet je altijd zo'n beetje de helft nog weer aanschuiven of weer een ander trekkertje met een veegband ergens hebben staan. 's Morgens nog een keer wat voeren lokt volgens mij de koeien meer naar het voerhek dus meer opname en als ze weten dat er na het melken weer een nieuw portie voer ligt gaan ze volgens mij beter de melkstal in en na het melken niet direct liggen.
Onbekend
ligt er of je hem vol hebt gemengt of ongemengt ik heb er 100 pk voorstaan en dat prima (pecon 15cub)maar meestal als je het een nacht over laat staan dan gaat het broeien.
Onbekend
Ik bedoel dus alleen vullen en nog niet mengen dan zal het met broei toch wel meevallen?
Onbekend
Het kan als de trekker het aankan.

Ik doe het in de winterperiode altijd op zaterdagmiddag/avond om dan zondags snel klaar te zijn. Het bevalt me prima, geen broei, maar dan wel de mais onderin de mengwagen omdat ik het idee heb dat het minder vermogen vraagt wanneer ik eerst graszaadhooi en graskuil erin deponeer. Wel moet het vaak langer draaien om een goed resultaat te krijgen. 's Zomers doe ik het niet ivm broeigevoeligheid.
Onbekend
Bij ons kan het ook goed, wagen 12 m3, trekker 75 pk. Ik doe het alleen in bijzondere gevallen (volgende dag al vroeg weg bijv.). Zit wel een vertragingskast op, anders zou het met deze pk's niet lukken.
Onbekend
Onze ervaring is dat het makkelijk gaat broeien al hangt het wel af van je kuil..
Waarom draai je hem niet in 1 keer leeg veeg je hem aan met een band..
Hiervoor heb je geen extra trekker nodig wij hebben 1 gemaakt die je zo in de kuilhapper pakt klem dicht en vast zit die. 2 banden eraan hetw erkt ideaal, als we s ochtends de trekker starten komen de koeien gelijk weer naar het hek toe
Onbekend
is een zelfrijder niet wat?
Onbekend
Ik wil de kosten wel beperkt houden. Ik zit meer te denken aan een wagen met laadklep. Voor een paar dagen voer afsnijden en als je gaat voeren opscheppen en wegwezen.
Onbekend
heb zelf goede ervaringen met Trioliet S 1200 met laadklep.Dat is wel wat voor je....
Onbekend
We hebben exact zelfde ervaring als zandhaas, (12m3 m. vertragingsbak, 75 pk) het grote probleem is broei.
Wat betreft wagen met laadklep; je hoeft niet heen en weer te lopen of te rijden maar je moet wel van onderhoud houden, het is dus gewoon een keuze wat het zwaarst weegt.
Onbekend
Heb en 7,5 m3 peecon met laadklep, is nu 9 jaar oud, en er is nog nooit wat mee geweest. alleen nieuwe messen op de vijzel geplaatst, deze waren op. bevalt mij prima, lost nl helemaal aan de achterkant van de wagen, en met een blinde voergang scheelt dit 6 vreetplaatsen. Laden gaat supersnel.

Laden voor een dag erna is niet alles, mijn ervaring leert dat het te snel gaat broeien.
Onbekend
Dus dat die wagens van peecon gemaakt zijn van pisbakken-staal zal wel een vooroordeel zijn. Ik vind wel dat er relatief veel 2e hands te koop zijn in vergelijking met trioliet of bvl.
Onbekend
Wat voor trekker heb je? Met een fiat of new holland heb je de mogelijkheid om de afakas op de wielen in te schakelen. Het is dan simpel mogelijk om een volgeladenmengwagen langzaam aan te slingeren zonder dat de breekbout breekt. Anders kun je nog zo'n zware trekker hebben, maar die breekbouten zijn vaak de beperkende factor
Onbekend
Een stuk schuddertand als breekbout kan dan uitkomst bieden.
Onbekend
P.s., die van ons is ook peecon, zonder afvoerbandje. Wordt idd door iedereen afgekraakt incl de dealer, maar dat kost mij geen geld.
Een zelfrijder werkt fantastisch maar ik weet dat je overal hele goede sterke erfverharding nodig hebt.
Onbekend
heb een 10 m3 peecon gehad. was 4 jaar oud toen ik hem kocht en 6 jaar toen ik hem verkocht. vijzel was op(dunner geworden gevolg buigen), laadklep had veel te verduren gehad hij trok zwaar (veel diesel) en het mengen duurde lang zeker met een ronde baal of een vol blok gras.

als het er gelijdelijk inkomt mengt het lichter en sneller en bespaar je veel diesel en heeft je wagen veel minder te lijden. bovendien kun je veel nauwkeuriger voeren als met komplete kuilblokken

denk dus aan een wagen met laadinrichting (wagens met snijmes voldoende)
als de wagen snel en eenvoudig werkt denk ik dat je snel afleerd om hem vol weg te zetten dat geeft te veel broei en als je toch twee keer moet laden kan die tijd er de volgende dag ook wel af

tijd besparen doe je met een wagen die groot genoeg is en dan 1 maal daags aanschuiven dan hebben ze de tweede keer ook vers voer eventueel zuur toevoegen

een zelfrijder heeft inderdaad wel een goede erfverharding nodig maar ik wil nu nooit meer anders er is niets dat sneller werkt.en nauwkeuriger en makkelijker
kosten ach.... ik kocht hem in plaats van quotum toen me dat te duur was twee jaar geleden en ik heb hier minder op afgeschreven als zij die wel quotum kochten
Onbekend
Steekschop met vork. Goedkoper kun je het niet krijgen, wel bewerkelijker.
Onbekend
BvL mengwagen 24 m3 75 pk ervoor
als ie vast zit 1 van de 2 vijzels uit :komt altijd los
kan ook met 1 vijzel aan lossen
Onbekend
USA (peecon) 30m3 met 93pk ervoor krijgt hem met alle vijzels (3) aan ook nog wel op gang.
Onbekend
ro

ik lees dat jij mogelijk ervaring hebt met zuur toevoegen.doe je dat bij in de mengwagen of bij het inkuilen er door, en hoe zijn de ervaringen
en is het voer smakelijker of minder gauw broei voor het voerhek
en waar koop je het spul
Onbekend
Mierezuur, onverdund in de voermengwagen door het voer, men schrijft voor 2 liter per 1000 kg voer, wij hebben goede ervaring met een 0,8 - 0,9 liter per 1000 kg.
Het voordeel is geen broei (vrijwel niet) en de smakelijkheid wordt beter waardoor ze weer meer ruwvoer opnemen.
Ik denk dat je het bij bijv. de meelboer kan kopen, Agib zal het ook wel hebben.
Onbekend
mengsel van verschillende zuren
koop het bij de mengvoerleverancier
blijft het voer proefondervindelijk wel 48 uur koud
voeg nu max 2 liter per ton toe maar meestal 1,5 wel genoeg
kost in kleinverpakking 2 euro per liter
grootverpakking 1,50
Onbekend
ps ik voeg het toe met 2 sproeiers boven in de mengwagen die het over het voer sproeien tijdens het mengen
Onbekend
ro
hoe werken die sproeiers
met een pomp of op luchtdruk ,moet je per keer het zuur er indoen of kan het bijv voor een week invoorraad op de voerwagen
gr michiel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen en voermengwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
26
TREFWOORDEN