Is melk echt gezond?

Weer een ander geluid:

WAGENINGEN - Melk drinken is gezond. In zuivel zitten onmisbare voedingsstoffen, die mensen niet op een andere manier binnenkrijgen. Dat de consumptie van melk in Nederland in snel tempo afneemt, is daarom niet goed voor de volksgezondheid.

Dat stelt hoogleraar zuivelkunde Toon van Hooijdonk donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Van Hooijdonk legt de huidige voedingsvoorlichting veel te veel nadruk op ongezonde vetten in melk. Maar consumenten moeten naar zijn zeggen juist leren welke noodzakelijke eiwitten, mineralen en vitaminen ze mislopen als ze zuivel zomaar uit hun dieet schrappen.

Van Hooijdonk erkent dat melk 'slechte' verzadigde vetzuren bevat. Die vetzuren werken cholesterolverhogend. Maar wetenschappelijk onderzoek toont juist aan dat er geen relatie is tussen zuivelconsumptie en het krijgen van hart- en vaatziekten. Kennelijk bevat zuivel dus ook andere stoffen die het schadelijke effect van de verzadigde vetzuren neutraliseren, aldus de professor.

Wageningse wetenschappers werken aan een verandering van de vetsamenstelling van melk om de slechte vetzuren te laten verdwijnen. Dat kan door een genetische verandering bij melkkoeien te bewerkstelligen of door de samenstelling van het veevoer aan te passen. „De koe is een kwetsbare topatlete, die onze beste zorg verdient”, aldus Van Hooijdonk.

Bron: [www.telegraaf.nl]

In melk zitten een groot aantal gezonde en onmisbare voedingsstoffen die veel consumenten niet via andere producten in voldoende mate binnenkrijgen. Het is daarom waarschijnlijk dat een dalende zuivelconsumptie de volksgezondheid schaadt. De huidige voedingsvoorlichting legt te eenzijdig de nadruk op wat we niet moeten eten, zoals verzadigd vet, suiker en zout. Daardoor dreigen we essentiële nutriënten, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen, te missen. De voedingsvoorlichting zou daarom meer de nadruk moeten leggen op wat we wel moeten eten. Dat zegt prof.dr.ir. Toon van Hooijdonk op 11 oktober bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit.

In zijn inaugurele rede, Melk: van grond tot gezond, haalt prof. Van Hooijdonk Amerikaans onderzoek aan dat voldoende zuivelconsumptie een aanzienlijke besparing in gezondheidskosten oplevert. De effecten zijn het grootst voor hoge bloeddruk, obesitas, en diabetes type 2. In Nederland is dit nog niet aan de orde want hier ligt de zuivelconsumptie hoger dan in de VS. Maar dit onderzoek toont volgens hem aan dat een dalende consumptie van melk en melkproducten een negatief effect kan hebben op de gezondheidIn de voedingsvoorlichting zouden we de consument ook moeten leren naar de gezonde en onmisbare nutriënten te kijken bij het kiezen van eten. Het zou nuttig zijn, zegt Van Hooijdonk, om voor Nederland de gezondheidseffecten van zuivel in kaart te brengen, zoals het RIVM onlangs heeft gedaan voor groenten en fruit.

Verschillende verzadigde vetzuren

Prof. Van Hooijdonk wijst er in zijn rede op dat de associatie dat verzadigd vetzuur slecht zou zijn, te ongenuanceerd is. In melk zit ‘slecht’ verzadigd vetzuur, zoals het zogenaamde C16-vetzuur dat cholesterolverhogend werkt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Maar er zitten ook verzadigde vetzuren in melk die dat effect niet hebben, zoals vetzuren met een korte keten en C18. Op verschillende plaatsen wordt gewerkt aan verandering van de vetsamenstelling, bijvoorbeeld door een andere samenstelling van voer, of, zoals aan Wageningen Universiteit, aan veranderingen in de genetische aanleg van koeien via uitgekiende fokprogramma’s. Hoewel het voedingskundig van belang is C16 omlaag te brengen, is dat volgens Van Hooijdonk niet lonend zolang in de etikettering op melk alle verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid en geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘goed’ en ‘slecht’ verzadigd vetzuur.

Overigens tekent Toon van Hooijdonk hierbij aan dat, ondanks dat je zou mogen verwachten dat consumptie van melk een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten, epidemiologisch onderzoek juist laten zien dat dat niet het geval is. Kennelijk compenseren andere nutriënten in melk dat effect, veronderstelt hij.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is volgensprof. Van Hooijdonk een van de grootste uitdagingen voor de zuivelsector geworden. Met klimaatbeheersing en dierenwelzijn als belangrijkste thema’s. Volgens hem moet het mogelijk zijn dat de zuivelketen een significant deel van haar eigen energiebehoefte kan genereren door mestvergisting. Overigens denkt hij dat met de opkomst van biobrandstofproductie nieuwe reststromen, zoals koolzaadschroot, op zullen komen als basis voor veevoer. Daardoor zal er met extra aandacht moeten worden gekeken naar effecten op de melkkwaliteit en voedselveiligheid, meent Van Hooijdonk.

Volgens hem is een grotere aandacht gewenst voor gezondheid en welzijn van de koe, die hij een kwetsbare topatlete noemt. Zo is mastitis of uierontsteking het grootste gezondheidsprobleem in de melkveehouderij en de leerstoel Zuivelkunde is nauw betrokken bij het opsporen van deze aandoening, wat weer belangrijk is voor een doelgerichte medicatie. Samen met partners wordt gewerkt aan een gevoelige elektronische ‘neus’ waarbij de betreffende bacterie kan worden ‘geroken’.

Specialisatie

Interessant is volgens Van Hooijdonk ook de toenemende specialisatie in de melkveehouderij en zuivelverwerking. Hij voorziet dat melkveehouders zich niet alleen gaan onderscheiden naar bedrijfsvoering, zoals biologische melkwinning, maar ook naar melksamenstelling afgestemd op de verwerking en het eindproduct.

Bron: [www.wur.nl]

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Maar ook hier geld: wiens brood dat men eet, wiens woord dat men spreekt:

Prof.dr.ir A.C.M. (Toon) van Hooijdonk (59) is Corporate Director Research van Campina. Begin dit jaar werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit. Zijn leerstoel wordt gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Van Hooijdonk studeerde in Wageningen, waar hij in 1987 promoveerde.

[www.wur.nl]

Ook een leuke discussie bij Geen Stijl: [www.nieuwnieuws.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , koe , dierenwelzijn , voer , mastitis , veevoer , zuivel , voedselveiligheid , duurzaamheid , gezondheid , bedrijfsvoering , melkveehouders , mestvergisting , diabetes en zuivelketen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
6