Al 19 stieren op rij !

Wij hebben in 2 maanden 19 stieren op rij, nu het fokvee schaars begint te wordengaat dit over 2 jaar problemen geven. Heb wel eens iets gehoord over bepaalde mineralen die met elkaar in balas moeten zijn ? weet iemand hier meer van.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Als je in nederland rietjes kunt kopen om vaarskalveren te krijgen, moeten de rietjes voor de stierkalveren ook ergens afgezet worden. Zonde om weg te gooien, zou kapitaalsvernietiging zijn, maar dat woord kennen ze daar nog niet, de nederlander des te beter.
Onbekend
Als dit het niet is denk ik toch dat het dan maar toeval is.
Onbekend
Kan die ze over 2 jaar terug kopen!!
Wisseltrucs gebeurde in het verleden hier ook wel,maar dan was de handelaar het slachtoffer,kalf of toom biggen werd verkocht en pas een paar dagen later opgehaald maar werd(en) er een mindere meegegeven!
Onbekend
Misschien heb je wel het verkeerde gesexte sperma gehad.;-)
Onbekend
Veel stierkalveren betekent dat je minimaal 9 maanden geleden het rantsoen voor je melkgevende koeien niet op orde had > te veel in negatieve energie balans resulteert in meer stierkalveren.
Onbekend
in dat geval zullen waarschijnlijk de melkveehouders in de traditionele weidegebieden meer stierkalveren zien geboren wordendan bijvoorbeeld in het Brabants maisland. Helaas is het nog geen 1 april Klaas!

Good old voedingsgoeroe Malenstein had het weleens over een hoger mangaangehalte in het rantsoen om meer vaarskalveren te krijgen, maar toch beslist meneer de stier met z'n XY voor het geslacht en niet mevrouw de koe (XX)
Onbekend
Nou er heeft een keer een verhaal van volgens mij van een onafhankelijk veevoerdeskundige in de Veeteeld of zo gestaan dat je met 2 afzonderlijke sporen elementen op stier of op vaarskalveren kunt sturen,wat bij jouw misschien onbewust een rol heeft gespeeld
Onbekend
moment van ins zou ook een bijdrage geleverd kunnen hebben. snel of later ins bij tochtigheid. een aantal uren later zou meer kans geven op stieren. (van horen zeggen)
Onbekend
vroeger insemineren en bijspuiten met 2,5 cc receptal, zelf 79 koeien gekalft , 39 vaarskalveren
Onbekend
da,s precies de helft
Onbekend
lol idd. en dat is ook mogelijk zonder het standaard bijspuiten van (dure) middelen.
Onbekend
Als de ph in de baarmoederte hoog is( te gunstig)hebben de zwakkere mannelijke zaadcellen meer kans, dus zorgen voor een lagere ph.
Ook heeft het voeren van kalk/ krijt (ca) invloed, dus niet voeren en wellicht over 9 mnd ......
Onbekend
Als de ph in de baarmoeder te hoog is( te gunstig) hebben de zwakkere mannelijke zaadcellen meer kans, dus zorgen voor een lagere ph.
Ook heeft het voeren van kalk/ krijt (ca) invloed, dus niet voeren en wellicht over 9 mnd ......

Dat lijkt me sterk Hans, de zwakkere zaadcellen zijn dan immers allang gesneuveld, alleen de sterkste cellen bereiken het eitje in de eileider. Zou het bijvoeren van krijt überhaubt invloed hebben op de ph in de baarmoeder? Sperma zorgt bovendien zelf voor een tijdelijke verhoging van de ph. Net wat Statisticus zegt het is gewoon toeval.
Onbekend
[library.wur.nl]
stuk uit veeteelt
Onbekend
Bij ons is het ook een probleem!! Alleen de pinken brengen nog wel een normaal percentage vaarskalveren! Wij dachten dat het ook iets is met het rantsoen?
Onbekend
de stier x en y chromosoom bepaald geslacht
de koe heeft alleen x en x chromosomen dus bepaalt niets aan geslacht
Onbekend
straks 19 kuitjesopeen rij let maar es op
Onbekend
Proficiat. Denk nou niet dat je alleen staat, vorig jaar 65 kalveren, waarvan 10 vaarskalveren. Je bent er nog niet. Nog even niet te veel klagen.
Onbekend
Het is niet meer en niet minder dan puur toeval.De kans dat iemand straks met de oudejaarsloterij de hoofdprijs heeft is kleiner dan 19 kalveren van hetzelfde geslacht, toch gaat iemand dat overkomen.
Onbekend
Ik heb al 15 vaarskalveren op rij.
zou niet weten hoe het kan .
Onbekend
je bent niet de enige met dit probleem.. Dit jaar tot nu toe van de 104 kalveren 77 stierkalveren
Onbekend
wij hadden dit jaar eerst iets van 15 stierkalfjes op rij, tussendoor 1 dood geboren en dat was een vaarskalf en nu zitten we op zon 20 a 25 vaarskalfjes op rij met een enkele keer een stier kalf er tussen, dus er is wel hoop
Onbekend
Ik zit de laatste 4 jaar zeker rond de 65 procent kuikalveren, Enige dat ik kan bedenken is dat ik meestal wel vrij vroeg insemineer. Bevalt me gewoon goed, met 1,57 ins. per koe en 1,37 per pink. bewijst wel dat vroeg insemineren niet leidt tot meerdere inseminaties per dier...
Onbekend
gebruik een eigen stier en je bespaart een hoop geld en %1ekeer-drachtigheid stijgt sterk
je stier groeit ondertussen ook nog
2 groepen koeien en 3mnd na kalven gewoon in de groep met stier

gebruik je een belg blauw stier dan verkoop je voor een kaptaal aan kalveren
1 keer per jaar koop je een stal vee bij van stopper
je bent dan ook nog het vaarzen-risiko kwijt
en 2e en oudere kalfskoeien geven ook meer dan vaars in 1e jaar
je bent geen peperdure kalveropfok nodig
je bent mestoverschot van jongvee kwijt
dus meer tijd voor koeien
dus met zelfde werk veel meer melk dus meer inkomen
Onbekend
wat bedoel met vroeg insimineren vroeg in de lactatie of direct in het begin vd tochtigheid?
Onbekend
ik denk 's morgens vroeg om 4 uur
Onbekend
vroeg in de tochtigheid, insemineer zowiezo nooit koeien voor 2 a 2,5 maand na het afkalveren, een enkele vaars als uitzondering. 1 a 2 keer insemineren, hooguit en dan bij de eigen stier. Op de 80 koeien worden er dan wel zeker 10 a 12 door de stier gepakt maar melk in de tank is het belangrijkst. En een bul van je beste koe aanhouden.. die kan nooit slecht zijn. Is mede een oorzaak van tkt van 388 dagen en maar een vervangings % van 18 procent afgelopen jaar (komt dit jaar overigens wel iets hoger uit zeker 5 😵
Onbekend
Wat zeggen jouw 'geweldige' inseminatiecijfers www.prikpagina.nl/read.php?f=374&i=70253&t=70206 nu helemaal als tien procent van je koeien door de bul worden bevrucht?!
Onbekend
Daar heb je ook helemaal gelijk in sjakie, mischien ook wel inderdaad beetje stom om het neer te zetten, ik gebruik het nml ook niet om mezelf op de borst te kloppen hoor. Die beesten die ik bij de bul gooi zijn ook vaak wel de dieren die je anders 5 of 6 keer zal insemineren. en 3x meer insemineren x 10 dierenop 80 koeien is dat inseminatiecijfer al richting de 1,9 ins. per dier mischien. bevalt me gewoon goed daar ging het me om. en met minstens 60 procent kuikalveren kan ik ook de kuien van de eigen stier verkopen omdat ik toch ruim in mn kuikalveren zit. ik heb maar 20 kalveren per jaar nodig voor eigen opfok hooguit en nog een paar voor de groei die ik (weliswaar langzaam) wil doorzetten.
Onbekend
Kan dus wel slecht zijn. Proefstier X proefstier = negatief
Onbekend
loesje: "Proefstier X proefstier = negatief"

??? Uitleg?
Onbekend
Is algemeen bekend, waneer je twee keer een proefstier achter elkaar gebruikt, dus vader en grootvader van een dier is/was proefstier ga je er gemiddeld op achteruit. Is een reden waarom ik geen proefstier gebruik (wel een eigen stier, maar dat is meer het gemak en voor de terugkomers).
Kontroleer me maar Dmv gem fokwaarde na proefstierperiode van alle ingezette proefstieren te bekijken.
Onbekend
Onzinpraat, Loesje: dit geldt alleen bij ad random inzetten van proefstieren. Bij het betrekken van de achterliggende koefamilie kun je de resultaten zeker naar eigen smaak beinvloeden.
Ook jouw meetmethode, papieren fokwaardes, is diskutabel; het gaat ons er om wat de dochters op ons bedrijf doen en wat de resultaten zijn in vergelijking met de fokstierdochters. Keuren doen wij niet, maar op produktiegebied (daar draait het toch om) doen de proefstierdochters het op ons bedrijf gemiddeld beter dan de fokstierdochters. Ook combinaties van proefstier x proefstier.....
Onbekend
doordat de vaarzen duur zijn valt dit nu op, waneer dit andere jaren zo zou zijn kreeg men gewoon goed kalvergeld en hoorde je hier niemand over.
Grasbaal
Ik hebgisteren een (sterk) verhaal gehoord van een groot bedrijf in Rusland waar al een jaar lang bijna alleen maar stieren werden geboren. Wat bleek later het geval te zijn, het personeel ruilde bijna elk geboren kuikalf om voor een stierkalf die bij hun thuis of elders is geboren!.
anonymous_602
Waarom zou je de vaarskalveren van de eigen stier die uit je beste koe komt verkopen? Als het echt je beste koe is, dan zal die ook wel het beste in jouw systeem passen. Lijkt me dat je die genetica moet koesteren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fokvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN