Sjakie is De Beste Boer!

Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren NH (hier beter bekend als Sjakie) heeft een jaar lang de titel De Beste Boer gewonnen. Minister Gerda Verburg maakte dat maandagavond bekend tijdensde feestelijke finale in het ABN-Amro hoofdkantoor te Amsterdam. Direct na de prijsuitrijking gaf Sjakie een live interview voor BNN radio. Jullie trotse cameraman mocht enige tijd het Beste Boer reclamebordje vasthouden!.

<a href=
video.google.com/googleplayer.swf/…
target=0>Video-verslag</a>
<a href=
video.google.com/googleplayer.swf/…
target=0><img alt="SnapShot(36).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="720" height="405" />
<img alt="SnapShot(29).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="720" height="405" />
<img alt="SnapShot(38).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="720" height="405" />
<img alt="SnapShot(35).JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="720" height="405" />
Klik voor het video verslag</a>

Meer info: <a href=besteboer.nl/ target=0>Besteboer.nl</a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Proficiat !
Wat heeft ie gewonnen ?
Onbekend
Dank jij. Een zes-daagse reis naar Mid-West USA voor vier personen. En eeuwige roem natuurlijk....
Onbekend
Wow, heel mooi daar, ben er ook welleens geweest.
Eigenlijk meer naar het zuiden LA en Las Vegas.
Onbekend
Sjakievan harte gefeliciteerd !!
Onbekend
jongen van harte.
hartelijke groetjes van de hele familie uit rotterdam
Onbekend
Sjakie proficiat!

nu toch maar een tipje van de sluier?

Grote vraag voor mij is of je nu op één paard moest gokken of in alle drie de sectoren bezig moest blijven.......

Hoe zag je bedrijf er uiteindelijk uit?
Onbekend
Gefeliciteerd Sjakie, (die zesdaagse reis voor vier personen, kun je die niet beter ruilen voor een twaalfdaagse reis voor twee personen, of gaan/ mogen de kinderen ook mee?)
Onbekend
Hee Jack, gefeliciteerd joh! Geniet ervan, zowel de reis als de roem.... Succes met je/jullie bedrijf!
Onbekend
Gefeliciteerd sjakie, en een geweldig interview 😄 laat je niet gek maken
Onbekend
sjakie, proficiat met deze eer; waar heb je toch al die kennis opgedaan ?
Onbekend
Nee, we probeerden haar al een uitspraak te ontlokken over de NVV-lobby om dierrechten in te voeren voor de melkveehouderij, (we waren er toch tenslotte, wie niets vraagt komt ook niets aan de weet ), maar ze was zich direkt bewust van de camera en ook nadat die uit was, werd er vooral gewezen op de parlementaire molen waar dit behandeld moet worden. Ze gaf wel aan dat wat haar betreft de varkensrechten blijven bestaan.
Onbekend
van harte gefeliciteerd sjakie
Onbekend
Moeten we binnenkort weer borrelen?
Onbekend
Sjakie, proficiat. En alvast een goede tijd toegewenst in de VS aanstaande zomer.
Onbekend
Van harte Sjakie,en gezien jouw inbreng hier meer dan terrecht!!!
Onbekend
Niet alleen hier. Op de Campinasite valt ie ook op.Goed doorwrochte betogen waar geen speld tussen te krijgen is. Hulde aan Sjakie!
Onbekend
Superprijs, maar nog betere titel, geweldig sjakie!!
Onbekend
Top Sjakie.
Onbekend
Van harte gefeliciteerd Sjakie,goed gedaan hoor en het mooie is als je onderhand nog een partijtje geld nodig heb,kunnen ze bij de ABN er niet onderuit om je dat provicieloos ter beschikking te stellen natuurlijk!
Nou veel succes daar van de zomer en neem je lap top mee blijven wij ook op de hoogte aldaar!
Onbekend
Sjakie,

ook van mij van harte gefeliciteerd. Volgens mij dik verdiend.
Onbekend
Sjakie gefeliciteerd.Min. Verburg kan voor een goed advies bij jouw wel terecht!
Onbekend
Goede opvolger voor Wantenaar.:-)
Onbekend
Van harte Sjakie. Profiteer er van.
Onbekend
ik heb me nog niet verdiept in het waarom
maar toch alvast gefeliciteerd
Onbekend
Goh, dat we in discussie zijn (geweest) met de beste boer.. Das goeie reclame voor dit forum.

Jack, van harte!!!
Onbekend
Ook van mijn kant, gefeliciteerd! Goeie PR voor ons.
Onbekend
Hallo Sjakie, kun je nog even vertellen wat je hebt gedaan waardoor je hebt gewonnen? Ik kwam er niet achter toen ik op de website keek van de beste boer.
Onbekend
Gefeliciteerd Sjakie, nu verder boeren in Mid west?
Onbekend
Jack, van harte geficiteerd man, echt geweldig. geniet van je prijs maar kom in elk geval weer terug, zulke boeren als jij hebben we hier hard nodig.
Onbekend
Sjakie,van harte!.

mooi interviewvoor de Radio.en iddvarkens stinken.....
Onbekend
Goed gedaan en proficiat,veel plezier op reis en we kijken uit naar het reisverslag.
Ik denk dat jouw mening op de verschillende forum's zwaarder gaan wegen,ik hoop vooral bij Campina.Heb je zulke prijzen wel vaker want hier op dit forum was je de vorige avondsessie ook de winnaar.
Onbekend
Proficiat Sjakie het is je gegunt!
Onbekend
Sjakie,
Ook proficiat en mid west is toch wel een keer eens iets anders als noord west........,waar je nu zit.
Hopelijk gaan ze nu bij Campina ook beter naar je luisteren met zo'n titel!!
Onbekend
jack van harte gefeliciteerd met je prijs en gezien het puntenverschil ook verdiend
Onbekend
Ja toch?! Hoe heb jij jouw vogeltje dan opgehokt: stukje theater opgevoerd als gevoelige man waar ze zo goed mee kan praten?

Daar trapt bij mij toch niemand in!
Onbekend
Bedankt allemaal voor de felicitaties, maar overdrijf het nu niet: heb gewoon een computerspelletje gewonnen en zo'n bijzondere prestatie is dit nu ook weer niet....

Over m'n strategie: ik wilde een zo groot mogelijk gemengd bedrijf opzetten zonder schuldenlast. Uitgangspunt was een bedrijf met 100 ha (60 akkerbouw), 80 melkkoeien inclusief stalruimte en 680.000 kg quotum en 350 zeugen op een gesloten bedrijf. Twee maal per week was er een beurs waarbij er gehandeld werd in koopgrond, huurgrond, fokzeugen, melkkoeien, quotum en varkensrechten. Stalruimte moest in het spel aangekocht worden.
De bedrijven die bovenaan eindigden waren zeer divers, maar de meesten hadden wat land verzilverd om te investeren en de kunst is om zaken te doen voordat iedereen hier op komt. Ik verkocht dus 20 ha. In mijn geval heb ik ook direkt m'n quotum verkocht, de prijs liep op naar vijf maal de superheffing; toen de varkensrechten werden afgeschaft ging ik uit van snelle afschaffing van het quotum om de kansen in het spel tussen de sektoren gelijk te houden. Dit kwam uit....
Veel deelnemers breiden fors uit met quotum en kochten melkvee om de stalruimte direkt te benutten, ik zag de veeprijzen gestaag oplopen en ben extra jongvee op gaan zetten om hierop in te spelen; leverde veel geld op, jongvee aankopen voor 350 euro, koeien na twee jaar verkopen voor 3000-3500 euro. Veel deelnemers hebben hier overheen gekeken. Handicap van het spel was dat ik het vee minimaal een jaar moest melken en hier dus stalruimte en arbeid voor moest regelen. Arbeid was (onrealistisch) beperkt tot acht stuks personeel, om de melkveetak rond te zetten, heb ik dus de varkens afgestoten en de akkerbouwtak verhuurd. Uiteindelijk molk ik 1300 koeien zonder jongvee en beperkte eigen mechanisatie: ik had gegokt op extra arbeidsmogelijkheden, maar die kwamen er niet: met negen man moest dit dus rondgezet. Dit gaat uiteraard niet, waardoor m'n technische resultaten flink minder werden.
Gelukkig was er nog de casus: het uitgangsbedrijf van de buren kwam te koop voor 12 miljoen euro. Koop je dit, beargumenteer dit en wat wil je vragen aan accountant, bank of adviseurs.
Mooi opstel van gemaakt met rationele argumenten als versterking bedrijf, vergroten kasstromen en verhinderen van concurrentie door een nieuwe buur en emotionele argumenten als buurmans land is eenmaal te koop, status, uitdaging en pensioensvoorziening. Verder wat gezegd over inhuur van buitenlandse werknemers, sommige onrealistische opbrengstprijzen met argumenten verlaagd en toen de zaak rond gerekend. Uiteraard gekocht! Vraag aan m'n accountant: reken m'n plan nog eens door en wijs me op valkuilen, aan de bank: wanneer kom je?
Deze casus leverde bonuspunten op, omdat ik hiermee eerste werd kreeg ik 3.000 extra punten en kwam op kop. De rest weten jullie.
Onbekend
"Bedankt allemaal voor de felicitaties, maar overdrijf het nu niet: heb gewoon een computerspelletje gewonnen en zo'n bijzondere prestatie is dit nu ook weer niet."..

Ha ha Sjakie, en ik maar denken dat inbreng en management van jou eigen bedrijf de doorslag gaf.
Toch knap, (ik zou er een toevoeging bij willen doen " De Virtuele Beste Boer",
naar " De virtuele Boer", van Jan Douwe vd Ploeg). Mooi leesvoer voor de Beste Boer.
Grasbaal
Gary,

Op de video legt Sjakie het uit waarom hij heeft gewonnen:
video.google.com/googleplayer.swf/…
Grasbaal
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de prijsuitreiking van het managementgame De Beste Boer op 3 december in Amsterdam

Dames en heren,

Ik vind het geweldig dat ik vandaag prijzen mag uitreiken aan de teams die 'De Beste Boer' het beste hebben gespeeld. Jammer dat ik zelf niet mee mocht doen, het zou een goed testmoment zijn geweest.

Het is goed dat het spel De Beste Boer is bedacht. Zo wordt er beter stilgestaan bij wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een boerenbedrijf. Maar laat ik voorop stellen dat er voor mij niet slechts ? boer de beste boer is. Voor mij zijn er heel veel beste boeren. En voor sommige buitenstaanders is ons land zelfs een Hall of Fame van beste boeren.

Allereerst wil ik de bedenkers van dit spel complimenteren voor de leuke manier waarop zij mensen aan het denken zetten over het runnen van een agrarisch bedrijf. U heeft in dit spel niet alleen agrari? aan het denken gezet, maar ook mensen uit de agribusiness, studenten, docenten…. eigenlijk kon iedereen meespelen. Er is ook veel inschrijving geweest! Ik heb begrepen dat er ruim 1000 teams waren ingeschreven. Daarvan zijn er uiteindelijk 800 gestart en hebben slechts ruim 500 het spel afgerond. Het blijkt dus, je kunt niet zomaar starten, er is meer voor nodig om boer te zijn en te blijven! Ik vind het spel heel realistisch. Er gebeuren dingen die in een echte bedrijfsvoering ook kunnen gebeuren: belangrijke ontwikkelingen in de agrarische sector, werkdruk en geruchten. En laat ik u geruststellen: wat mij betreft gaan we de varkensrechten niet afschaffen!

Het spel begint in de eerste ronde met: "Kijk om u heen. Let goed op wat er gebeurt op uw bedrijf, in de markt en hou rekening met alle belanghebbenden. Analyseer, evalueer, calculeer en neem een beslissing." Wat hiermee werd bedoeld is: toon ondernemerschap. Door ondernemerschap te tonen haalt u het beste uit uzelf en uw bedrijf. Dat is goed voor u en voor onze economie en belangrijk voor de samenleving. Want ondernemers in verbinden met de samenleving weten wat er speelt in de markt. En als je dan die markt ook nog wat kunt voorspellen, dan ben je een superondernemer! Door ondernemerschap te tonen kunt u ook de winnaar worden van De Beste Boer. Ook al hebt u thuis geen boerderij.

Wat ik belangrijk vind aan ondernemerschap is dat u maximaal kansen in de markt weet te cre?n, te ontdekken en/of te benutten. En dat u oog heeft met markt en maatschappij.

Ik ben opgegroeid op een boerderij in Zwammerdam midden in het Groene Hart. Ik leerde van jongs af aan: We hebben een boerderij om onze boterham te verdienen, maar je moet wel goed zijn voor dieren en de omgeving die je zijn toevertrouwd. Doe je dat niet, dan betaal je daar vroeg of laat de rekening voor. Dat rentmeesterschap en rekening houden met de omgeving draag ik in mijn bloed en in mijn genen. En dat kunt u herkennen in mijn beleid.

We hebben een sterke agrarische sector en dat willen we zo houden. Om zestien miljoen Nederlanders - en velen over de grens - dagelijks van goed voedsel te voorzien. Om zestien miljoen Nederlanders rust en ruimte en schoonheid te bieden in landschap en natuur. Maar om dat te realiseren, zal er wel het een en ander moeten gebeuren. Internationale concurrentie en steeds strengere maatschappelijke eisen aan de productie maken dat een nieuw en vernieuwend soort ondernemer nodig is.

Met de nota 'Kiezen voor landbouw' heeft LNV de sector uitgedaagd om met ondernemerschap aan de slag te gaan. Want, en daar bent u ook achter gekomen tijdens het spel, agrarische ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun toekomst, zowel voor het eigen bedrijf als voor de sector. De rol van de overheid is niet om alleen maar regels te maken. De overheid stimuleert en ondersteunt waar nodig.

De agrarische sector heeft veel vooruitgang geboekt door midden in de maatschappij te staan en door samen te werken: ook met partijen van buiten.

Samenwerken is cruciaal voor ondernemersschap. En dat stimuleer ik. Daarom stel ik volgend jaar opnieuw geld voor samenwerking ter beschikking, waaronder subsidies voor praktijknetwerken, en voor innovatie. Ik weet dat deze subsidies op veel belangstelling kunnen rekenen.

Als het gaat om ondernemerschap werken ook mijn ministerie en mijn ambtenaren met het bedrijfsleven, de wetenschap, en het onderwijs samen. Concreet doen we dat bijvoorbeeld in 'Partners voor Ondernemerschap'. Deze partners streven er onder andere naar dat afgestudeerden van agrarische opleidingen beter zijn toegerust voor het ondernemerschap.

Terug naar De Beste Boer. Er zijn verschillende strategie?die teams tot De Beste Boer kunnen maken. Ook in werkelijkheid verschillen de strategie?die succesvolle ondernemers kiezen sterk: de ? ziet meer in kostprijsverlaging, de ander zoekt het in unieke producten, een volgende in samenwerking binnen de keten of in het vergroten van de afzetmogelijkheden en weer een ander streeft naar neveninkomsten. Zo veel ondernemers, zo veel strategie?

Succesvolle ondernemers zijn ondernemers met lef die mogelijkheden zien. Niet alleen de mogelijkheden van hun bedrijf en hun omgeving, maar ook van zichzelf en de maatschappij. Zij kijken om zich heen ?verder. Zij zien soms kansen die anderen niet zagen, maar soms ook zijn zij simpelweg beter in het uitvoeren van hun plannen.

Het zijn niet de k?en, maar de m?en die het verschil en dus het succes maken. Succesvolle ondernemers hebben altijd iets speciaals.

In deze game heeft u op een veilige manier met ondernemerschap kunnen oefenen. Ik daag u uit om op uw eigen bedrijf, werk of studie met durf, duurzaamheid en transparantie te ondernemen. Durf risico's te nemen, hou rekening met de omgeving, kijk wat er in de samenleving gebeurd en wat de samenleving vraag of gaat vragen. En laat uw successen zien. Want de agrarische sector is eraan toe om meer gezien en gewaardeerd te worden!

[www.minlnv.nl]
Grasbaal
CAH Dronten heeft de Beste Boeren

(Oud)studenten en docenten van de CAH Dronten domineerden de finaledag van de managementgame ‘De Beste Boer’. In de categorie ‘Agribusiness’bezetten de docenten van de CAH Dronten de eerste twee plaatsen. Bij de ‘echte’ boeren won oudstudent Jack Rijlaarsdam en werd 2e jaars student Agrarisch ondernemerschap Gerard Bloemendaal derde. Voor minister Gerda Verburg, die de prijzen uitreikte, was het duidelijk dat de kwaliteit van het onderwijs hoog is.

De managementgame ‘De Beste Boer’ (www.debesteboer.nl) begon zes weken geleden met ruim 1000 teams. Doel van het spel is een boerenbedrijf te runnen en in te spelen op de ontwikkelingen in de agrarische sector. Gedurende de rondes konden de teams punten halen en werden ranglijsten samengesteld in de categorieën ‘Boeren’, ‘Agribusiness’ en ‘Overig’. De beste teams uit de verschillende categorieën bevochten elkaar maandagmiddag in Amsterdam in de finale om de titel ‘de Beste Boer’

CAH Dronten, dinsdag 4 december 2007
Grasbaal
Jack Rijlaarsdam uit Stompetoren onderscheiden als ‘De Beste Boer’

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder uit Stompetoren in Noord-Holland, is op 4 december onderscheiden als ‘De Beste Boer’ van Nederland. Hij kreeg de prijs, een reis naar het agrarische hart van de Verenigde Staten, uit handen van minister Verburg van Landbouw. ‘De Beste Boer’ werd georganiseerd door ABN AMRO, Agrio uitgeverij, Accon AVM en Agrovision.

‘De Beste Boer’ is het eerste online agrarische management game, dat eind oktober startte. Zo’n 800 teams deden mee aan het spel. De 30 beste teams van 1 tot 4 personen waren op 4 december aanwezig voor de finaleronde en de prijsuitreiking op het hoofdkantoor van ABN AMRO. De categorieën "boeren”, "agribusiness” en "overig” streden daar om de hoofdprijs, waar Jack Rijlaarsdam uiteindelijk mee naar huis ging.

Andere prijzen waren reizen naar Londen. Deze werden gewonnen door Levi Stickelbroek uit Wageningen en een team van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten, bestaande uit docenten Joep Nolles, Ron Methorst en Geerst Sol.

In ‘De Beste Boer’ voerden de teams het management van een gemengd bedrijf in de melkveehouderij, varkenshouderij en akkerbouw. In zes ronden gaven de teams aan waarin en op welke manier wordt geïnvesteerd en hoe het bedrijf er in het aankomende jaar uit moet zien. Tijdens het spel vonden, net als in de werkelijkheid, continu nieuwe en onverwachte ontwikkelingen plaats, waar de teams adequaat op in moesten spelen.

bron: ABN Amro
anonymous_188
proficiat sjakie,

Ik had niet anders verwacht, nu moeten ze wel naar je gaan luisteren bij Campina.
Je bent ten slotte ook de beste boer van Nederland! *D
anonymous_602
Jack, van harte gefeliciteerd! Leuke prijs ook trouwens.

Ook goed voor de connecties troouwens. Hebben jij en Co al een afspraak gemaakt met Gerda voor een videointerview?
anonymous_602
Dan krijgen we daar tenminste geen extra concurrentie van op de mestmarkt....

Ik zie trouwens op dat bord achter je dat je de beste boer bent geworden in de categorie: boer? Hoe bedoelen ze dat nou dan? Kon je ook nog beste boer worden in de categorie burger of zo?
anonymous_602
Ik zie net dat er idd 3 categoriën waren:

- boeren
- agro-industrie
- overige geïnteresseerden

Ik neem aan dat jij toch wel de beste van allemaal was?
anonymous_602
melkquotum.pagina.nl schreef:
>
> Wat heeft Gerda tijdens de borrel aan Sjakie verteld denken
> jullie?

Is het echt zo simpel om een vrouw te vinden? Gewoon er op af lopen en dan grijpen?
anonymous_602
Feesttent, bier.....
anonymous_602
En daarna een goede aftersales natuurlijk.
anonymous_821
Van harte Sjakie, leuke prijs
anonymous_821
Buitengewoon leuk voor Sjakie
Toch weinig bekendheid in de rest van Nederland, ik was de competitie nog niet in het nieuws tegen gekomen.
anonymous_1078
<a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
src="[landbouw.paginablog.nl]; width="720" height="405" />
Klik voor video</a>
anonymous_1078
<a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
target=0>Forum discussie (video):</a>
<a href=
video.google.nl/googleplayer.swf/…
target=0><img src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="360" />
<img src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="480" />
<img src="[landbouw.paginablog.nl]; width="640" height="360" />

Klik voor het video verslag</a>

Wat heeft Gerda tijdens de borrel aan Sjakie verteld denken jullie?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer en sjakie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN