Melkprijs RFF zwaar onderuit

Voorschot daalt van 44.33 decnaar 39.5 in januarie

7 januari 2008
Voorschotmelkprijs januari 2008
De voorschotmelkprijs van Friesland Foods van januari 2008 bedraagt 39,50 euro (incl BTW) per 100 kilo melk. De voorschotmelkprijs van januari ligt 4,64 euro onder het niveau van december 2007, 10,35 euro boven het niveau van januari 2007 en 4,74 euro boven de gemiddelde voorschotmelkprijs van geheel 2007 van 34,76 euro per 100 kilo melk. De eiwitprijs in januari 2008 bedraagt 7,74 euro per kilo en de vetprijs 3,18 euro per kilo (excl BTW).

De januari prijs is een eerste inschatting van melkprijzen voor 2008. Er wordt opnieuw rekening gehouden met sterke schommelingen in de voorschotmelkprijzen gedurende het jaar.

Met ingang van 2008 wordt de gepubliceerde voorschotmelkprijs berekend aan de hand van een vast vet-gehalte van 4,45 procent en vast eiwit-gehalte van 3,45 procent. De vergelijkende cijfers van 2006 en 2007 zijn op dezelfde basis berekend. In de maand januari is er geen herfstmelktoeslag of zomerheffing. De weergegeven prijzen hebben betrekking op een gemiddelde jaarleverantie van 550.000 kilo melk. De voorschotmelkprijs is exclusief de heffing voor het Productschap Zuivel van 0,08 euro per 100 kilo melk. De voorschotmelkprijs bedraagt circa 95 procent van de marktconforme melkprijs.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
hoe kun je van een marktconforme melkprijs spreken alsde andere indexbedrijven nog geen melkprijs bekend heeft gemaakt
Onbekend
Tot standkoming van de Rff prijs is ondoorgrondelijk.
Onbekend
Per 1 januari hebben we toch geen mcm meer?!!
Dat is je op de najaarsvergadering verteld.
Onbekend
Rff zat ongeveer 2 cent boven campina in dec. Men wil de fusie per 1 -1 -08 . de campina prijs zal dan wel ca. 2.6 cent dalen.Wil men aan het einde van het jaar niet al te grote correcties hoeven doen.En die ambitie voor de beste melkprijs van west europa is wel heel ver weg met deze correctie
Onbekend
Arla blijft komende 3 maand gelijk. Humana, Micobel, en campina nog onbekend.
Waarom deze extreme korrektie ???.
Onbekend
mcm is ivm overname campina per 1 jan jongstleden
waarschijnlijk verleden tijd
zullen prijzen wel wat op elkaar afstemmen om
later niet alteveel te hoeven verrekenen
Onbekend
Ik vind dit een ontkrachting van een terrecht gestelde vraag, arie j !
Onbekend
maar wel een terechte ontkrachting!!! 😉
Onbekend
Het is geen antwoord op JG zijn vraag.
Onbekend
Wat een domme opmerking, rrf liep een heel eind achter op de rest. Een forse correctie was dan op zijn plaats. Nu de tedens licht dalend is,lijkt mij -5 ct errug overdreven.
Onbekend
In oktober heb ik over de extreme stijging opmerkingen gemaakt i.v.m. weglopen van leden. Ook dat dit een terechte stijging was i.v.m. de sterk stijgende kaasprijzen en de al gestegen zuivelwaardes.
Jammer dat je niet inhoudelijk reageert , arie.
Nergens is beslist dat MCM niet meer bestaat. Er is nog geen fusie met Campina.
Alleen de zuivelwaardes (zie prod zuivel dalen) dalen , echter deze hebben volgens de binnendienst van RFF nooit invloed op de voorschotprijs.
Onbekend
Daar heb je toen zelf op gereageerd.
Onbekend
bij mij zoekt tie niet verder als 19 nov ???
Onbekend
He Arie, filternet gooit je bericht van 12:43 eruit, wat was dat voor bericht?
Onbekend
oh, hij doet het al weer
Onbekend
Arie , 5 november is de stijging van 6 cent aan de orde geweest. Daarop is door jou gereageerd.
Onbekend
Arie, in dat bericht niet in exacte bewoording. In meerdere berichten in die periode heb ik geschreven over stijgende zuivelwaarden en kaasprijzen en dat dit een hogere stijging rechtvaardigde dan tot dan toe. Wat mij betreft einde dicussie wat dit betreft.
Op dit moment verwachte ik een daling van de voorschotprijs, echter niet met 4,6 cent. Dit wordt niet gerechtvaardigd door de marktprijzen. Kaasprijzen zijn in een aantal gevallen 50 % hoger dan begin 2007. Navraag gedaan bij enkele retailers o.a. ca-fnz en Super de B. RFF bedient zich van een systematiek waartoe nog niet besloten is. Het is een forse daling van de voorschotprijs op basis van "te verwachten wijzigende marktomstandigheden".
Waar RFF een van de trager stijgende verwerkers was is men nu de hardst dalende.
In de mogelijke fusie-doelstelling van RFF en Campina zal onomwonden vastgelegd moeten worden dat de hoogste melkprijs die men belooft (Attema) ook uitgekeerd wordt aan melkleveranciers.
Onbekend
Arie volgens mij wordt achteraf bekeken wat de index ondernemingen betalen en daar wordt 95% van uitbetaald.
Onbekend
Arie, hier zit mijn bezwaar. Enkele jaren geleden werden aanpassingen van de voorschotprijs gedaan op basis van, ik citeer uit de Koerier van 19 april 2002, "Minimaal 4 keer per jaar toetst Friesland Coberco zijn voorschotprijs aan die van de indexondernemingen."
Ik heb kontakt gehad RFF en de regiovoorzitter: het lijkt er erg op dat er een voorschot genomen wordt op de wens de MCM af te schaffen. Dit is nog niet besloten. Alleen dat Nordmilch er uit is. De gehele dag heeft de telefoon bij de binnendienst roodgloeiend gestaan van ontevreden leden.
Onbekend
Wat heeft dit met de melkprijsverlaging van rff te maken arie volgens mij niets Ik denk dat deze verlaging te maken heeft met de wintertoeslag maar dan is hij wel fors
Onbekend
arie melkt niet meer zoals je ziet!
Onbekend
De absolute melkprijs van arla lag ook wel wat lager als fcdf zodoende is een vergelijk zeer moeilijk en zul je ook altijd de jaar prijs moeten vergelijken
Ik vind nog steeds dat de berekening van de melkprijs na iedere maand op basis van gepresteerde resultaten de beste is !!
Onbekend
Nu gaat de leaseprijs ook onderuit.
Onbekend
Beter lang op hoog niveau stabiel als hele hoge pieken die door diepe dalen gevolgd worden.
De leaseprijs was ook overschat denk ik,laat hem maar wat zakken.
Ik verwacht niet veel verschil in de prijs van Campina ,en de voorschotprijs van Friesland foods,de neuzen zijn daar voortaan dezelfde kant gericht.
Onbekend
relatie melkprijs tov lease/koop quotum heb ik nooit kunnen ontdekken
Onbekend
Onzin, prijs lease melk, hangt samen met de superheffing per kg melk en absoluut niet met de melkprijs, verder hangt de leaseprijs ook af van het niveau van aanvoer.
Onbekend
niet mee eens ,nu de melkprijs zakt wordt er minder gevoerd en de guste
koeien gaan weg dus.............. zakt de lease
Onbekend
wat betaald Friesland over december ?
Onbekend
De ambitie om de beste melkprijs van noordwest europa te gaan betalen laten ze wel erg gauw varen.
Dit geeft geenvertrouwen voor de toekomst.
Ik snap hier dan ook niets van.
Onbekend
dat is in`de toekomst`( wanneer dat ook mag zijn )
Onbekend
Hoezo is dit niet de beste melkprijs van noord west europa ???
Volgens mijzijn er nog geen andere gegevens bekend en zou je altijd jaar prijzen moeten vergelijken en geen maand prijzen
Onbekend
nu nog 2,5 % erbij en we kunnen weer voor noppes werken o wat zijn we blij met de l.t.o.
Onbekend
twee vragen 2,5 %???en wat heeft lto hier mee te maken ??
Onbekend
precies, en nu regent het ook nog, klote LTO.......
Onbekend
op basis van 4,45% vet en 3,45% eiwit + jaarleverantie 550 ton een voorschotprijs over december 2007 van 44,14 €urocent per kg melk.

de voorschotprijs januari 2008 met 39,50 €urocent dus 4,64 €urocent lager dan december 2007 maar 10,31 €urocent hoger dan januari 2007
Onbekend
Wat is de daling van jan,2007 tov dec,2006 ?
Onbekend
En nu pleiten voor quotum verruiming cq afschaffing....

domme dombo's die lto ers
Onbekend
Het buiten land maar lekker uitbreiden en wij in een stand stil situatie ons zelf kapot concurreren met een te hoge quotum prijs ?? is dat dan de oplossing ??
Onbekend
Hoezo, zwaar onderuit. We zitten nog steeds 10 cent boven januari 2007. Blijft dit verschil, dan wordt het een goed jaar. Het is wel een teken aan de wand deze scherpe daling. Als veehouders moeten we ervoor blijven zorgen dat dit geen opmaat gaat worden voor verdere dalingen, werken we over een tijdje weer voor niks. Hopelijk beseffen ze bij RFF dat nu een goede melkprijs cruciaal is voor de landbouw de komende jaren. Beseffen ze dit niet, dan volgt een kaalslag onder de boeren is mijn stellige mening. Niet alleen bij RFF, maar ook bij de andere zuivelondernemingen.
Onbekend
Laatste tijd ook veel stierkalveren lto moet er echt wat doen hoor!!
Onbekend
Had in december deze verwachting al gemeld, we melken te veel .
Een boer die boven zijn qoutum melkt gooit behalve een ander ,ook zijn eigen glazen in.
Onbekend
Vergeet vooral niet de verhoging van de kosten van de laatste tijd.
voerkosten
brandstof
kunstmest
en zeker niet te vergeten, de pachtprijs verhoging van 25 %. Mijn buurman had de verhoging al in de bus gehad.
Onbekend
bij gelijkblijvende kosten heb je gelijk, anders zijn we qua marge weer op het nivo van vorig jaar. reken maar eens nuchter na, kr8voer, kunstmest, nuts etc.
Onbekend
<< Als veehouders moeten we ervoor blijven zorgen dat dit geen opmaat gaat worden voor verdere dalingen >> Maar in het vervolg van je betoog geef je al aan dat dat niet zal gaan lukken!,raar!
Of ban je er ook achter dat je bij deze Coop geen invloed meer hebt als lid,ga zowat geloven dat wij Leerdammer leveraars nog meer invloed hebben!
Leerdammer zal het voorlopig wel uit d'r hoofd laten zulke grote verlagingen door te voeren,wand dan zijn de rapen goed gaar!!!
P.s. is voorlopig ook niet nodig bij deze kaasnoteringen.
Onbekend
Maar alleen dat laatste teld Gijsde markt moet de melkprijs maken ook leerdammer zal niet meer uitbetalen als ze verdienen
Onbekend
De illusie dat deze Coop een sterke diesel zou zijn,gezien de trage start is hiermee ook aan diggelen!!
Het was een 1000 cc benzinemoterje!!!
Gelet op de zuivelnoteringen en hun productie pakket is deze verlaging dan reeel?
Onbekend
Je moet eerst antwoord hebben op de laatste vraag alvorens met commentaar te komen
Onbekend
Ik geef 'nog' geen commentaar maar stel alleen vast !
Onbekend
Die illusie bestaat nog wel maar die trage diesel heeft veels te goeie remmen.
Onbekend
Moet ook wel vanwege de veel te zware motor (de top).
Onbekend
ik zou de top niet de motor willen noemen maar een lekkende cylinderkop.
Onbekend
Ik zit nog te wachten op de Campina prijs van december
Onbekend
Als ik de foto bij het artikel zie, is de fusie al een feit.
Onbekend
Men heeft van de communicatie, waar het in het verleden wel eens aan schortte nog niet zo erg veel geleerd.
Ik kan me voorstellen dat de leden bij dit persbericht, op zijn minst een raar gevoel krijgen.
Een forse prijsdaling verkopen als een stijging!!
Onbekend
Ze hebben met hun forse stijging afgelopen maanden een uittocht weten te voorkomen. Nu die dreiging weer weg is hebben ze vrij spel. Zeker nu de MCM er niet meer is. Die heeft de afgelopen jaren voor stabiele (weliswaar te laag) melkprijzen gezorgd. Nu dat bij stijgende prijzen een voordeel op had kunnen leveren, schaffen ze de MCM af.
Ik weet wel dat het niet meevalt om aan te geven hoe het wel zou moeten, maar ik voel me wel een beetje nietig tegenover zo'n zuivelreus op dit moment, en mijn cooperatieve gevoel is ver weg op dit moment!
Onbekend
Toch heeft dit alles niets met cooperatief gevoel te maken maar alles met emotie en het willen hebben van de hoogste melkkprijs.!!
Onbekend
Wat wil je andes van een coop dan de hoogste melkprijs ??
Onbekend
directie wil nu al de leden manipuleren door op een lage melkprijs in te zetten om zo veel voorstanders van fusie te krijgen .

Wil wel eens weten wat doet D.O.C doet .

Onze bestuursvoorzitters en directieleden denken alleen maaar bonnussen en hun goedgevulde kontbroekzak waar een uitpuilende portefuille uit hangt.
Onbekend
Lang, lang ,lang ,erg lang wachten tot de melkprijs eindelijk eens omhoog ging vanwege de mcm, dit zou dus moeten betekenen dat het in een dalende markt ook minimaal net zo lang moet duren voor we weer naar beneden gaan. Maar nee hoor in een recordtempo hebben onze zuivelbobo's van RFF de prijs weer laten zakken en dus gaat de winst weer naar boven, alleen dan wel van RFF en niet de onze! Wie heeft in zo'n club nog vertrouwen!!
Onbekend
Jij levert nu bij Noorderland toch, dus hebt hier toch geen zorgen meer over dacht ik, vast een zeker een top melkprijs.
Onbekend
De hardste roepers zijn vaak mensen die aan de zijlijn staan, of niet arie j.
Onbekend
Gerrit, wil je ook mijn bijdrage beantwoorden, ipv. een beetje ruzie te maken met Arie.
Onbekend
Ha Bert, nog de beste wensen voor het nieuwe jaar , we spreken elkaar nog wel.
Onbekend
Ook gelukkig nieuwjaar Gerrit, jammer dat je hier niet reageert.

Verder lees ik in de Boerderij dat je een goede investering hebt gedaan met je compagnons, misschien kun je er hier nog wat reclame mee maken, vinden de de prikkers zeker wel interessant.
Onbekend
Ik dacht dat jij wel wist dat die prijs aan RFF gekoppeld is, 1,6 cent?? geloof ik boven RFF minimaal. Wanneer er meer over blijft of met z'n allen een hoog % 1ekwaliteit melk geleverd wordt, wordt dit bedrag bovenop de garantie uitgekeerd.
Wij leveren niet aan Noorderland, maar volgen dit zeer scherp vanwege de eenvoudige (lees minimale kosten) structuur aldaar. En ook ons vertrouwen in RFF heeft (ook nu weer) een flinke deuk opgelopen, veranderd dat niet dit jaar dan zijn wij per 1-1-2009 weg.... Zullen ze niet leuk vinden, weer een grote ? leverancier vertrokken...
Onbekend
Natuurlijk weet ik dat hun prijs gekoppeld is aan de MCM

Vind ik trouwens een teken van zwakte, meeste leden van Noorderland verafschuwem de MCM en dan koppelen ze hun melkprijs er ook nog aan, dat snap ik niet, vandaar mijn oprechte vraag aan Gerrit.Trouwens ook nog een buurman van mij, wel een goede , voor de duidelijkheid.
Alleen opgebied van de zuivel zijn wij het niet eens.
Onbekend
Dat hoeft ook niet, zo heb je nog 'ns wat te bakkeleien. Wat de prijsbepaling betreft: Dat zijn er meer die dat zo doen (Lyempf, Leerdammer (eerst RFF, nu Cono)). Tja blij zijn ze er idd lang niet allemaa mee, maar je moet eenmaal een vergelijk hebben en de Noorderland afnemers (oa. Zuivelhoeve, Catshaar Zuivel) kijken/wijzen ook naar de RFF prijs bij de onderhandelingen. Van de Zuivelhoeve is bekend dat hun eigen boeren (leveranciers) ook gewoon de RFF prijs krijgen met een plus(je) er bovenop.
Onbekend
Goedenavond Brutus,je bent een tijdje hier niet meer actief geweest omdat je vader ziek was geworden,nu reageer je de laatste tijd weer wat vaker,mag ik je vragen hou het nu gaat?
Grasbaal
Het is net hoe je de boodschap brengt:

Melkprijs fors omhoog

LEEUWARDEN - De melkprijs is met terugwerkende kracht per 1 januari fors gestegen ten opzichte van januari 2007. Zuivelconcern Friesland Foods keerde begin vorig jaar aan boeren bijna 30 euro per honderd liter melk uit. Nu is dat bijna 40 euro. Dat zei een zegsman van Friesland Foods maandag.

In 2007 steeg de melkprijs vooral in het tweede helft van het jaar enorm. Dat kwam onder meer door de toenemende vraag in Azie, het Midden-Oosten en in mindere mate Afrika. Het aanbod bleef daarbij achter door onder andere droogte in zuivellanden als Australie en Nieuw-Zeeland. De consument gaat in 2008 meer betalen voor melk, karnemelk en kaas. Hoeveel meer durft Friesland Foods niet te voorspellen. (ANP)

[www.ad.nl]
Grasbaal
Hoewel iedereen ervan uit lijkt te gaan dat de melkprijs structureel hoog blijft, zijn de eerste signalen van tempering zichtbaar. Melkpoeder- en boterprijzen kregen de afgelopen weken gevoelige klappen. Afnemers, vooral in China, laten het bij het huidige hoge prijsniveau afweten. Dat gold eerder ook al voor de kalvermesters, afnemers van weipoeder.

Dus nemen de 130 grote melkveehouders die in oktober Friesland Foods de rug toekeerden, een groot risico. Ze waren ontevreden omdat de coöperatie traag was met de verhoging van de prijzen, terwijl boeren die hun melk leveren aan vrij opererende handelaren al veel eerder een hogere prijs kregen. Weliswaar is de melk nu goud waard, maar decennialang konden de zuivelcoöperaties de melk van de aangesloten boeren nauwelijks te gelde maken. Als de prijzen weer net zo snel gaan dalen als ze nu zijn gestegen, hebben de boeren die winst van de coöperatieactiviteiten weer hard nodig.

bron: [www.nd.nl]
anonymous_602
De wintertoeslag was er al af in december Dirk...
anonymous_821
Toen de prijs in oktober met 6 cent omhoog ging stelde je deze vraag niet
anonymous_821
Laat me even zien dat je in oktober dat geschreven hebt iv.m. weglopende leden, ik geloof er niets van.
Het zou bovendien een buitengewoon onterechte opmerking zijn geweest aangezien weglopers na 1 oktober niet meer konden opzeggen
anonymous_821
Kijk zelf in het archief en je zult er in oktober niets van vinden.
Voor het geval je niet weet houe je zoeken moet
Even JG linksboven invullen en zorgen dat hij in prikarchief zoek.
Vervolgens komen er zoekreacties.
Die scroll je helemaal naar beneden
Daar staat nogmaals zoeken met JG in gevult
Maar daar kun je auteur aanvinken en de andere 2 weghalen.
Dan krijg je alle reacties die jij ooit in he verleden op dit prikbord hebt neergezet.
En in oktober zal jij geen reactie vinden zoals jij zegt
anonymous_821
Dan heb jij niet het archief gezocht
Rechtsboven dus, bij Zoeken
Standaard staat er Prikpagina, even op het vinkje er naast klikken zodat het uitrolt en prikarchief aanklikken, dan komt prikarchief in het venstertje
anonymous_821
Zelfs Co doet het verkeerd en zit niet in het archief.
Hier de goede link
[melkquotum.prikpagina.nl]
anonymous_821
Nee hoor, ik heb ook filternet (altijd al gehad)
Trouwens filternet gooit er nooit een berichtuit van een prikpagina
Hooguit is een link naar een site die niet door de beugel kan niet te krijgen
anonymous_821
Precies, en dat was ruim een maand later dan dat de oktoberprijs bekend werd.
Bovendien waren je opmerkingen toen ook nog eens heel anders dan je hier wilt doen voorkomen
Je schrijft nu.
<<"In oktober heb ik over de extreme stijging opmerkingen gemaakt i.v.m. weglopen van leden. Ook dat dit een terechte stijging was i.v.m. de sterk stijgende kaasprijzen en de al gestegen zuivelwaardes."<<

Maar het waren geen opmerkingen in oktober n.a.v. de stijging van 6 cent , toen schreef jij niks.
Een maand later kwam het min of meer zijdelings bij een discussie over van Bakel ter sprake
En toen, in november, schreef jij dat het juist NIET te maken had met weglopende leden
Zie
[melkquotum.prikpagina.nl]
in reactie op
[melkquotum.prikpagina.nl]

Endat het toen " een terechte stijging was i.v.m. de sterk stijgende kaasprijzen en de al gestegen zuivelwaardes."<<??

Dat is nergens te vinden
anonymous_821
Wat de fusie met Campina betreft, er komt een voorstel om te fuseren.
Hoe dat voorstel eruit ziet is nog niet bekend, naar ik aanneem ook niet bij besturen anders was het er al.
Zolang er geen voorstel is en geen besluit neem ik aan dat de MCM nog in werking is.
Het zou ook volgens de statuten niet kloppen om die buiten werking te stellen zonder officeel besluit.
Dus de prijs zal best te maken hebben met verwachte prijsontwikkelingen bij de andere bedrijven
anonymous_821
Zal wel gekoppeld zitten aan FCDF, dat zijn meestal de hardste roepers
anonymous_821
Ik proef dat ik gelijk heb

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , zuivel , productschap-zuivel en voorschotmelkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
2