Directeur Friesland Foods koestert het verlies
Dutch Dairymen Board (DD
Directeur Friesland Foods koestert het verlies
In hoeverre leeft de co?atieve gedachte nog bij directieleden van de zuivelco?aties? De uitlatingen van Friesland Foods directeur Spierings bij de presentatie van de jaarcijfers, doen het ergste vermoeden.
</b>
De hogere melkprijs van het vierde kwartaal worden door Spierings beoordeeld als ‘last’. Ook liet hij weten dat hij de hogere grondstofprijzen niet volledig wil doorrekenen aan de consumenten: “Wij gaan internationaal voor volumegroei. De consument moet niet de dupe worden van de snelle stijging van de grondstofprijzen. Slechts de inflatie berekenen we door.”
Dit statement van Spierings is regelrecht in strijd met de statuten van Friesland Foods, waarin zwart op wit staat dat geen enkele overeenkomst de belangen van de leden ondergeschikt mag maken.
Wanneer de heer Spierings verklaart dat hij markten wil behouden die structureel verliesgevend zijn, maakt hij de belangen van zijn opdrachtgevers, de leden-melkveehouders, van ondergeschikt belang. Met dit koesteren van het verlies toont de heer Spierings zijn ongeschiktheid als directeur van een co?atie aan, want hij gaat bewust voorbij aan de co?atieve uitgangspunten en minacht de bedrijfsvoering van de leden-melkveehouders.
Spierings vindt de koopkracht van de consumenten belangrijker dan de koopkracht van de eigenaren van het bedrijf waarvoor hij werkt!
Bij wie ligt nu de taak om de heer Spierings op zijn houding en gedrag aan te spreken? Bij het hoofdbestuur van Friesland Foods. Maar zijn zij geschikt voor deze taak? De heer Onno van Bekkum, van het Netherlands Institute for Cooperative Entrepreneurship (Nice), heeft ernstige twijfels over de kwaliteit van de boerenbestuurders die toezicht moeten houden op het functioneren van de directie van hun co?atie. "Boeren die thuis op hun bedrijf met beide benen op de grond staan, blijken in de bestuurskamer opeens onder de indruk te raken van de statuur van de directie. Dan kleeft blijkbaar toch het pluche te veel", aldus Van Bekkum op een masterclass van de Melkveeacademie (bron: Zuivelzicht).
De DDB raad alle leden van Friesland Foods en Campina aan om hun stem te laten horen bij de co?aties. De invloed van het individuele lid moet weer tot uitdrukking komen, nu duidelijk is dat het bestuur de regie over de directie kwijt is. De leden moeten niet accepteren dat hun belangen geminacht worden. Het is niet aan de directie om te bepalen hoe hoog een ‘acceptabele’ melkprijs is, maar aan de leden.
De co?atie is opgericht als bedrijfseconomische activiteit, niet als sociaal plan. De belangen van de leden horen leidend te zijn. Wanneer directieleden zich daar niet aan willen conformeren, moeten leden en bestuur zich beraden over de positie van deze directieleden.
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's Evers , melkprijs , campina , ddb , bedrijfsvoering , melkveehouders , melkveeacademie en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Ik heb gehoord dat er nog een vacature is in het Sprookjesbos, wat voor jou, Co?
DDB bedient zich van Wilders-retoriek, populistisch, kortzichtig en gericht op domme mensen. En verder dan schreeuwen komt men niet.
ik kan me wel vinden in de uitleg van de ddb
het is goed dat ze ons op dit soort zaken wijst
wat wij er mee doen dat is aan een ieder
en zo,n slechte conclusie van de ddb over cooperaties vind ik het niet
ik ga hier aardig in mee
Ik heb het zelf aan de lijfe ondervonden. Het zijn gewoon een stel arrogante onbeschofte zakken. Neem dat maar van mij aan.
Het klopt dat Spierings de melkprijs als kosten ziet. Dit zijn voor hem de inkoop kosten van de grondstoffen(melk).
Hij heeft meegegkregen hierboven op een zo hoog mogelijke winst te maken. Dit is dit jaar redelijk gelukt. De winst verdeling is ook iets waar we over kunnen twisten.
Als ik moest kiezen tussen een melkprijs van 0,5 cent meer of een winst van 175 miljoen wist ik het wel.
soort zaken aan de kaak te stellen
en dat moet anders!
Wanneer de nieuwe onderneming op hoofdlijnen niet de vormen krijgt van een ouderwetse(?) cooperatie qua financiering en uitbetalingssystematiek, kunnen ze ruim 1,2 mjln kg melk schrappen van hun lijstje. Lijkt me niet handig als ze meer volume willen om te verkopen links en rechts op de diverse rooskleurige (nieuwe) markten. De basis moet altijd de melkprijs blijven, wat er ook gebeurt op verkoopvlak!!!
RFF maakt veel winst mdat die andere melkfabrieken zo'n slechte melkprijs uitbetalen.
de leden kunnen het bedrijf niet onverantwoord leeg plukken, we krijgen een goede melkprijs en we zijn zeker van het melkgeld. plus we kunnen in het bedrijf participeren wat wil je nog meer,alle aandelen komen weer bij de melkleveranciers terecht op den duur. Je hebt een bedrijf dat groeit dus je vermogen groeit ook.
Als je kijkt naar de coops waar dit bedrijf uit weg is gekomen dertien jaar geleden was het kommer en kwel ook coberco was op sterven na dood, moet je kijken wat het met deze structuur is geworden dan moet je van goede huize komen om hier nog met ongefundeerde kritiek op te komen, dan kom je er niet mee om alleen maar te zeggen ik wil alleen maar meer melkgeld dan smijt je het kind met het badwater weg.
Is volgens mij een betere strategie als leveren aan (nieuwe) markten die door een tijdelijk tekort een hogere prijs willen betalen en de trouwe klanten in de kou laten staan.
Ik heb liever tien keer een kwartje als een keer een gulden..........
En aangezien die winst van FF zonder meer best is, is er geen reden voor het DDB verhaal
Het is logica n.a.v. de organisatiestructuur zoals FF die heeft.
Voor boeren moeilijk te vatten , dat blijkt maar weer
Wat is een grondstof eigenlijk dirk? Dat heb je jezelf zeker nooit afgevraagt?
Nou dat is één van debasisproducten om iets te maken.
Zo b.v. is goud en diamant grondstof voor de juwelier.
Veel gouden sieraden worden op dit moment gesmolten omdat de grondstof goud zo duur is. Zie[www.nu.nl]