Bedrijfsopvolging

Gister een studie avond gehad en na het officieele gedeelte nog flink geborreld.
Het onderwerp na de vergadering ging over bedrijfsopvolging dat deze wel eens het grootste probleem kon gaan worden de komende jaren cq tientalle jaren.
Veel collega s zien hun zoon dochter na een studie periode niet meer terug komen om evt het bedrijf op te volgen dat ze voorheen wel zagen zitten.
Is dit een algeheel beeld over het hele land,?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
dan moeten die collega's misschien bij zichzelf te rade gaan waarom nou werkelijk de opvolger afhaakt. is het misschien door wat hij/zij "thuis" waarneemt (lange dagen hard werken altijd geklaag aanhoren) en daardoor afhaakt? Gezien de toekomst verwachting kan ik mij niet voorstellen dat in beginsel enthousiaste jongeren na een paar jaar te hebben gestudeerd nu plots van gedachten veranderen.
Onbekend
Ach da's toch al jaren zo , de een na de andere haakte af.
Onbekend
Zie veel jongeren die voor ze gaan studeren dat ze misschien wel interesse hebben. Worden door ouders gestimuleerd om te gaan studeren en eens op een ander te gaan kijken. Ben bang dat de jongens en meiden die het niet voor 100 % weten zeker na de studie periode afhaken , Zeker als ze zien dat er op een andere manier geld op de plank kan komen. Er wordt ook door zeer veel ouders gezegd tegende jongere generatie of ze wel zeker weten wat ze op hun nek halen. Dit is in veel gevallenzeker niet positief bedoeld.
Dit is hier al zeker gaande. ,blijkbaar in buitenland is door dit de bedrijfsovername al een stuk lager.
Vindt het tegenwoordig wel dat jongeren pas op latere leeftijd pasweten wat ze echt willen gaan doen. Vinden het makkelijker goed zeker als het eenvoudiger kan.
Onbekend
Het word al jaren verkondigt dat op volgen "in deze tijd"niet meer mogelijk is.Maar er blijven altijd jonge boeren die het aandurven,En ook nog zoveel dat ze de quota en grond nog verekte duur maken met elkaar.
Onbekend
Iedereen heeft het over dure grond , hier wordt niets verhandeld. Maar wat kost de grond dan tegenwoordig ,€ 35000-€ 40000,- ?? Of nog meer?
Onbekend
Als je goede grond kunt kopen maakt het mij geen donder uit of hij nu 5000 euro duurder of goedkoper is. Tel het eens over 20 jaar uit wat voor een voordeel je er dan uit kunt halen als hij echt naar je zin is. De grond blijft er liggen en is behoorlijk waarde vast. Ben misschien nog ouderwets en meen dat groei in melkkoeien zeker niet zonder groei van grond kan.Gelukkig zijn de meningen hier over verdeeld.
Onbekend
Tja blijkbaar is het op dat kaartje gezien het westelijk peelgebied , ik vind het een beetje een vreemde benaming die hier nooit gebruikt wordt in zuid oost brabant.
De grond is inderdaad duur zoals ik zie , maar hier wordt eigenlijk niks verhandeld.
Onbekend
Een tijdje voor een baas werken, wil soms ook wel het inzicht geven dat de
het bedrijf van de ouders toch ook wel mooi is!
Onbekend
liever kleine baas, dan grote knecht.:-)
Onbekend
Niks verhandeld omdat er geen vraag is of omdat er geen aanbod is?
Hier in Oost brabant is de grond al verkocht "voordat" iemand al weet dat hij te koop is, en 5 euro is al heel gewoon.
Onbekend
Nee zit inzuidwestelijk kleigebied bijna tegen belgische grens.
Onbekend
onze buurman heeft de grond verkocht E 50000 PER HA 1 boer kocht 30 ha ik heb vr bedankt
Onbekend
juist

5% rente is 2500 + waterschapslasten en rvk en bewerkingskosten = ruim 3000 euro/hac VASTE kosten.

mestafvoeren 10 euro de m3 x 55m3 = 550 euo, blijft over 2400 euro is ruim 45 ton mais thuis bezorgt en geen zorgen.

(dit is in de situatie met te veel kuil op je erf en het aan te kopen land niet aan je huiskavel anders spreken de emoties een rol)
Onbekend
rendement onderhavige grondaankoop die goed geschikt is voor maisverbouw;
alles per ha aankoop:
rente € 2.500,-
eigenaarslasten € 100,-
directe kosten complete maisverbouw € 1.300,-
besparing 55 m2 mestafzet -/- € 550,-
besparing aankoop 45 ton mais -/- € 2.250,-
risico-opslag nihil

--> onttrekking aan kracht bedrijfsexploitatie € 1.100,- + vastlegging heel groot deel toekomstige financieringskracht
Onbekend
Heeft die ene boer geen grond verkocht voor woningbouw of industie?
Dat veranderd de boel wel een beetje. En kun jij er toch niet tegen op normaal gesproken.
Onbekend
Dit probleem zit vooral in het feit dat het "bedje" van buiten aan gespreid lijkt maar in werkelijkheid het bedrijf vol schulden zit. Reken maar na, de uittreder moet ook leven dus m.a.w boven de schuld die er al was per kg wordt nogal wat hogerder.
Onbekend
Inderdaad DD, bedrijven zitten al vol met schulden en bij een overname is er een partij die ook nog eens een pensioen eruit trekt. Tel daar bij bovenop de (grond)waardestijging die de opvolger deels zal moeten voldoen. Ondoenlijk voor veel jongeren. Vaak moet er op het bedrijf ook nog een en ander op orde gebracht worden wat ook snel tonnen gaat kosten.

Kan ze eigenlijk geen ongelijk geven die jongeren van nu. (is dit te negatief Co of gewoon de waarheid)
Onbekend
Dit bericht had je ook 10 20 of 30 jaar terug kunnen posten(als er toen al internet was) Het is van alle tijden dat overname niet eenvoudig is
Onbekend
De opmerkingen van jaap123 en koeboer snijden allebei hout.
Algemeen kunnen we denk ik wel stellen dat jongeren later keuzes maken.
Ten eerste heeft dit te maken met de vele studiemogelijkheden en de gunstige
arbeidsmarkt.
Daarnaast worden de overnamebedragen steeds hoger, ondermeer omdat de
pensioenvoorzieningen voor de ouders beter geregeld moeten worden dan vroeger.
Ook zie je dat een wat groter modern bedrijf vaak al stevig gefinancierd is.
Een eventuele opvolger moet dan de afweging maken of een overname
ten eerste financieel mogelijk is, maar nog belangrijker of hij of zij de financiele
verplichtingen en de uitdaging aan wil gaan.
Het beste kunnen ouders volgens mij hier een neutrale, maar positieve
rol in spelen.
Onbekend
Wij staan vlak voor de keuze, wel of niet opvolgen. Qua gevoel zeggen we ja maar het gevoel wisselt. Er zal flink geinvesteerd moeten worden zowel in gebouwen als machines en inderdaad, het pensioen van de oude garde moet wel opgebracht worden.

Wij zijn er dus nog niet uit en wachten met gemengde gevoelens het bedrijfsplan af. Ik kan de potentiele opvolger die na studie toch anders besluit, dan ook geen ongelijk geven.
Onbekend
ben van mening dat inderdaad alleen de jongeren die echt willen de stap maken tot opvolging. Ik werk al ruim 10 jaar ook buitenshuis, aangezien wij maar arme zandboertjes zijn. Op termijn ga ik hier mee stoppen, omdat ik toch wil opvolgen. Als ik echter voor het gemak zou kiezen, kon ik beter blijven werken en nog wat jongveeopfokken en wat akkerbouw er bij doen, maar dit zie ik zelf niet zitten. Kortom, als het in je bloed zit, ga je aan het boeren, en anders niet. Vroeger werden de niet echte boeren toch boer, maar dit zijn wel vaak de boeren geweest die er als de kippen bij waren om hun quotum te verkopen.
Onbekend
Ik ben hier diegene die nog buiten de deur werkt maar ik alleen maar wat hand en spandiensten achter, de ki, administratie en boekhouding. Als de nood aan de man is, kan ik melken en ik help met schudden in de zomermaanden maar naast de kinderen, huishouden en baan buitenshuis is dat voor mij meer dan voldoende. Helaas is dat broodnodig, als ik de keuze zou hebben, zou ik morgen nog mijn baan opzeggen maar alleen droog brood is ook weer zowat.

Het bedrijf opvolgen is mooi en zelfs als meisje uit de stad, zie ik het wat werk enzo betreft wel zitten alleen het financiele plaatje zal wat mij betreft toch de doorslag geven. Boeren is mooi, hard werken is niet erg maar jaren lang alleen maar ploeteren voor de bank en het pensioen van de oude garde en er zelf niks aan overhouden, dat zie ik niet zitten. Dan maar geen boer want we werken wel om te leven en niet anders om. Er is nog zoveel ander moois op de wereld dan alleen maar de boerderij (maar da's misschien wel makkelijk gezegt als niet-boerendochter )
Onbekend

Ben het volkomen net je eens, zou het zelf geschreven kunnen hebben, zit in de zelfde situatie. Zij precies hetzelfde toen wij 5-jaar geleden van huis ruilde met mijn ouders, en wij de volledige verantwoordelijkheid kregen voor het bedrijf.
In het begin zeg je, als het niet wil dan stoppen we, er is meer als boer zijn.
Maar hoe langer je het bedrijf doet hoe moeilijker je dat over je lippen krijgt.
En nu we deze winter dan eindelijk voor de werkelijke bedrijfsovername staan, ben je toch bereid om financieel verder te gaan dan je een aantal jaren geleden hebt gezegd en gedacht. wijsheid of niet, je bent intussen zo vergroeid met je bedrijf dat het moeilijk is om op basis van een moeizame overname te stoppen.
Onbekend
Wij hebben 10 jaar geleden alles van mijn ouders overgenomen. Ondanks alle tegenslagen van de laatste 10 jaar zou ik het zo weer doen. In april 1998 zijn we op de boerderij gaan wonen, de eerste jaren 3 keer al het land onder water gestaan. Dat is iets wat je gelukkig niet van te voren in kan schatten.
Zelfs ondanks het feit dat het laatste jaar (2007) het eerste jaar is met een pracht financieel resultaat. De eerste jaren was het ploeteren, maar nu gaat het steeds beter. We hebben er geen inkomen van buiten het bedrijf bij, maar goed je uitgaven in toom houden, zowel zakelijk als prive, is heel belangrijk.
Maar het allerbelangrijkste is wel, geniet van je bedrijf. Als dat niet meer lukt bij ons, dan stop ik gelijk.
anonymous_821
Jij zit toch in het westelijkpeelgebied?
Grond is daar afschuwelijk duur
[www.boerderij.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bedrijfsopvolging geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN