Illustratie van: wotan2

Etscheid

wij zijn op zoek naar een grotere melktank, vandaag kwam er iemand voor een nieuwe etscheid, 13000 liter. Wie heeft er ervaring met een etscheid? Is het een goede kwaliteit? onderhoud? bedankt voor de reacties alvast, jeroen

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
We hebben er een maar nog nooit wat mee gehad.
Voordeel geen duur onderhouds contract.
We hebben vooraf onderdeelprijzen vergeleken t.o.v andere merken en daar zat heel veel verschil tussen in het voordeel van deze tank.
Ja en de aanschaf was toen (3jaar geleden) een stuk voordeliger.
Maar als delaval en meko het hadden geweten dat etscheid ook meedeed in de aanbesteding hadden ze nog wel wat kunnen doen.
Dus toen was mijn hoofdstuk met deze afzetters direkt afgesloten.
kaas
@Onbekend wat voor onderdelen worden er bij een melktank normaal vervangen een ringetje bij de uitloopkraan en verder zou ik het niet weten .
+1
wotan2
@kaas Als je pech hebt veel, dure dingen zijn koelcompressors en printplaatjes. Maar spoeltjes van magneetkleppen en links en rechts een slang of komplete roermotor, willen ook wel eens voorkomen. Helemaal leuk word het als je tank lek is en het koelgas er niet meer op blijft. De grote jongens in Nederland zeggen dan meteen dat het inwendig zit en niet te repareren is (zelf en hier in de omgeving bij meerdere boeren vaker meegemaakt). Ik had geluk dat het vertrouwen in, in mijn geval Delaval, niet hoog was, en ik een concurrent een second opinion liet geven. Het bleek in de slang tussen compressor en verdamper te zitten. Quote van de monteur: "In de meer dan 20 jaar dat ik melktankmonteur ben, heb ik nog nooit een tank gezien die inwendig lek was".
Onbekend
Wij hebben nu ongever 3 jaar een tank van etscheid in gebruik. Vorig jaar hebben ze de tank omgebouwd naar een robottertank. Dit is een zelfdenkende tank en hoeft niet aangestuurd te worden door de robot. Dit is voor de kwaliteit van de melk zeer gunstig. Geometrisch kiemgetal rond de 6 en zuurtegraad varieert 0.4 en 0.5.
Geen onderhoudscontrakt en de jaarlijkse beurt kost nog geen € 100.00. Dus daar is niet veel van te zeggen. Doet zijn werk prima. Normaal zul je er geen last van hebben, alleen de reiniging duurt vrij lang, 30 tot 35 minuten, of als die met zuur reinigd neemt de tank een dubbel programma. Dit lange reinigen komt hoofdzakelijk door de hoofdreiniging er zit standaard een verwarmingselement op die de reingingstemperatuur altijd tot de ingestelde waarde brengt tijdens de hoofdreiniging. Onze vorige tank kwam niet aan de 40 gr. tijdens de hoofdreiniging.
De reiniging gebeurt met weinig water de onze gebruik 20 ltr. per reiniging ( totaal 60 Ltr) de 13000 ltr tank zal tussen de 25 en 30 liter zitten.
kaas
@Onbekend heb jij dat waterverbruik gemeten
jan w
@kaas
Die hoeveelheid water dat klopt. Hebben hier de voorspoeling wel opgesplits in 2 delen van 8 ltr. De hoofdreiniging gebruikt 20 ltr. en dan naspoelen met 2 x 10 ltr.
Jawis
@Onbekend mijn tank reinigt 55 min. Anders niet schoon... roerblad....
Jawis
@Jawis mueller
Herbert
@Jawis zelfde problemen gehad. Uiteindelijk een monteur die het opviel dat de sproeimond heel iets scheef in de tank stond. Problemen nu voorbij.
Jawis
@Herbert mueller?
+1
Herbert
@Jawis ja mueller. Ik had structureel om de paar maanden de onderkant van het scheve gedeelte van het roerblad vol hardnekkige aanslag. Dat kon je net niet zien vanaf het mangat, dus moest ik erin als het kiem weer begon op te lopen. Sinds de aanpassing geen uitschieters meer in het kiemcijfer gehad. Alleen de onderkant van de spoelstaaf zelf heeft af en toe nog iets aanslag, maar dat is simpel bij te houden.
Jawis
@Herbert hier hebben ze extra spoelprogramma erbij gezet. 2 x voorreinigen 1 x hoofd, 2 x naspoelen... sindsdien geen aanslag meer.. maar wel veel waterverbruik ed.
Onbekend
Zijn uitstekende tanks!!!
Onbekend
Welke dealer verkoopt etscheid? Ben nl. ook bezig met een nieuwe tank, meko en delaval verschillen niet veel in prijs.
Onbekend
Www.etscheid.de/neu/haendler/niederlande/ra_haendler_niederlande.htm
Onbekend
Een magazijnchef van Meko die er inmiddels niet meer werkt heeft in een telefoongesprek waarin ik hem aansprak over de hoge prijzen van onderdelen voor een Laval tank zich per ongeluk laten ontvallen dat Meko en De Laval afspraken hebben dat ze voor onderdelen van elkaars tanken ook elkaars prijzen hanteren. Heb er destijds nog even contact over gehad met de NMA, maar er was in mijn ogen niet veel eer voor hun aan te behalen. Het zal misschien net niet onwettig zijn maar het geeft te denken.
Elvis
@Onbekend liepen bij ons wat dingen door elkaar.Had een Meko kocht een grotere Meko bij een onderaannemer van Meko. toerenregelaar die mij €350,- kost werd aan onderaannemer van hun voor €150 gefactureerd. Na dat onderhouds contract word je dus dubbel gepakt op de onderdelen. En dat allemaal naast de ronduit beroerde service, heb al een paar keer gehoord dat ik maar even met de slang door de tank moest.
Onbekend
Toen wij de tank kochten zat er een prijsverschil in van ongeveer € 5000.00 ten voordele van de etscheid. Toen ze erachter kwamen dat ik ook met Etscheid bezig was konden ze ook opeens veel goedkoper leveren.
Onbekend
Handelsonderneming Jan Vredeveld in Ruinen (mede-eigenaar van Etscheid)

Oldenhave 3
Postbus 40
7963 ZG Ruinen
Telefoon: 0522-472054
Telefax: 0522-472959
Onbekend
dat is wel extreem weinig water een 13000 kg tank 75 liter dan is hij alleen maar nat. Ik geloof dat mijn Packo op 250 tot 300 liter per reiniging zit. 10000 kg tank
Onbekend
wij hebben een 8300 ltr tank en de technische knobbel van etscheid durf het aan om de tank te laten reinigen met 15 liter water. Dan heb je voor de reiniging 75 cc reinigingsmiddel nodig. Dat is op jaarbasis 9 ltr.
Onbekend
bijzonder, ik heb het nagekeken, mijn tank van 10000 kg gebruikt voor de hoofdreiniging 100 liter warmwater. De voor en naspoeling zijn wel wat geknepen maar totaal maakt dat 250 liter warm+koud. Volgens het meetrapport is de totale tank tijdens de hoofdreiniging 50 graden, logisch gezien het feit dat hij volgens de wet boven de 40 moet zitten om bacterien te doden.
Ik zeg niet dat jouw verhaal niet klopt maar ik vraag me af of jou tank wel warm genoeg wordt tijdens de reiniging?
Als het waar is zou ik zeggen massaal aan de etscheid tanken, CO2 neutraal reinigen 😄
Onbekend
ik denk dat die verwarmingspiraal het kleine beetje water flink op temperatuur houdt ,waardoor er minder voorwerwarming van het inwendige rvs (door middel van veel heet water )nodig is
Onbekend
moet je de bovenste reactie van mij ff lezen
Onbekend
Het lijkt mij gewoonweg onwaarschijnlijk dat een tank met zo weinig water gereinigd kan worden. Net als een voorgaande prikker heb ik een Packo, en daar gebruik je toch echt veel meer water. Kiemgetal is 4-5.
Bij mij staat de robot 55 minuten buiten bedrijf, dat vind ik eigenlijk wel te lang, maar een aanpassing aan het reinigingsgebeuren kost me momenteel nog te veel. Dus die 35 minuten reinigen klinken me wel aantrekkelijk in de oren. Alleen is mijn tank nog maar 5 jaar oud, nog wel jong om nu al in te ruilen.
Hoe zit het met het 'roesten' van de Etscheid, onze Packo deed dat al na een jaar, bepaald geen reclame....
Onbekend
Geen vlekje op te bekennen. Ik moet wel zeggen dan ik alles behoorlijk heb geknepen dus testen met de verschillende instellingen van het reinigingprogramma. als je de normale fabrieksinstellingen gebruikt dan doet ie er 45 minuten over.
Het zuinige waterverbruik heeft ook te maken met de constructie van de tank. De Etscheid tank heeft bij de uitloop van de tank een soort kom zitten. De bovenkant van de uitloop zit hierdoor onder de bodem van de tank. Bij de reiniging moet de uitloop van de tank geheel onder water staan anders gaat de pomp van het reinigen lucht zuigen en dat is funest voor de pomp.
Onbekend
mijn Packo tank heeft een soortgelijke uitloop onder de tank. Ik heb er snelreiniging op zitten en dan kan hij in principe in 20 minuten reinigen mits je snel genoeg het water er in krijgt. Door het water bij te verwarmen zal je minder nodig hebben om de tank warm te krijgen. De vraag is echter of de energie besparing dan nog zo groot is.
Dat roesten ligt waarschijnlijk niet aan de tank, bij mijn melkstal gebeurde het ook maar dat waren spetters van slijpwerk aan gewoon ijzer die branden in op rvs en dan gaat het roesten. Schuren en poetsen en het is over.
Onbekend
Onze meko tank (van 2000) roest ook
Onbekend
Ben momenteel aan het bekijken of ik het water ipv. elektrisch ook met gas bijverwarmd kan worden. Maar ik kom hier nog niet echt verder mee.
Onbekend
Vraag om referentieadressen waar je kunt gaan kijken.
Onbekend
Een meko (mueller) tank gebruikt 50 liter per keer (10.000 lltr), dus keer 3 = 150 liter totaal per reiniging. Vond ik al weinig...
Onbekend
Is de Etscheid dan echt de beste koop? Het lijkt er wel op gezien de reacties. Ik keek naar de afmetingen en hij is ook nog eens zeer compact. ben al bijna overstag. Bedankt voor de reacties. Jeroen
Mkl87
Zijn er prikkers die actuele ervaringen hebben met een Etscheid tank icm robotmelken?
+1
SL77
@Mkl87 Prima tank. Koeling kan bijna gelijk aan zonder aanvriezen. Ik hou wel de ondervulling in de gaten. Daar zit wat aanslag in. Maar dit heeft nog geen kiemgetal probleem veroorzaakt.

Geen onderhoudscontract en hoge kosten gehad in de eerste vijf jaar.
+1
jan w
@Mkl87
Wij hadden de tank net 2 jaar toen we zijn overgeschakeld op robotmelken, deze hebben ze toen omgebouwd. Het verschil met een gewone tank zit hem hoofdzakelijk in de vorm van de koelplaten die in de bodem van de tank zitten. Tank is nu 16 jaar oud. afgelopen jaar 245 euro aan onderhoudskosten gehad.
+1
jan w
@Mkl87
Er paste hier in het tanklokaal alleen een dikke muller en een etscheid. Had van beide een prijsopgaaf. Toen die beste man van muller weer hier kwam en ik hem had aangegeven dat ik ook met een Etscheid aan het kijken was, kon er opeens € 5000,= van de prijs af.
Mkl87
@jan w tot mijn verbazing kwam een 15000L Etscheid €3500 hoger uit dan een Mueller of Delaval. We hebben uiteindelijk een Mueller gekocht omdat we met lely robots willen gaan melken.
jan w
@Mkl87
Doet een muller bij een lely-robot het beter dan een andere tank?
Mkl87
@Mkl87 Ik heb wat wel wat navraag bij collega's gedaan. Lely met Mueller communiceert het best blijkt. En die kunnen een klep direct in de tank lassen. Hierdoor heb je minder kans op verhoogd kiemgetal bij het t-stuk voorop de tank.

Heb 2 weken op een offerte van Etscheid zitten wachten in de hoop dat die scherper aan zou kunnen bieden, maar dat wachten en de prijs viel mij erg tegen.
+1
jeroen groot
@Mkl87 Ja, hier de starter van dit topic 13 jaar geleden, toen een etscheid gekocht icm melkstal, afgelopen april later omtoveren tot robottank. Dit gaat prima.
Mkl87
@jeroen groot bedankt voor je reactie. Heb je uiteindelijk ook een 13000 gekocht? Ik ga met 2 robots melken en dan zou dat voor 3.5 dagen opslag maar net genoeg zijn. Aangezien je een tank niet zomaar verslijt zou ik nu kijken voor 14 of 15000. Daar zitten dan 2 koelcircuits in met ieder een eigen koelmotor. Is dat bij jou ook zo?
jeroen groot
Ja hier voor de 13 m3 gegaan
jeroen groot
@Mkl87 nee 1 koelcircuit en 1 koelmotor
Mkl87
@jeroen groot oke, ben met een gebruikte bezig maar laat ook prijs maken voor een nieuwe. Hebben beide 2 koelcircuits, heeft als voordeel bij robotmelken dat het niet aanvriest bij een kleine hoeveelheid melk heb ik me laten vertellen.
+1
jan w
@Mkl87
De tank wordt ook niet gekoeld op basis van de hoeveelheid melk die in de tank komt of de temperatuur van de melk. De tank wordt gekoeld op basis van de ( gas )druk in de koelzone's. De tank gaat na het reinigen ook direct weer in de koelstand. Al zit er ook geen melk in. De bodem zal dan direct gaan koelen naar die ongeveer 4 gr. Komt er warme melk in de tank, dan wordt de druk hoger en gaat de tank koelen tot de druk weer op pijl is.
Mkl87
@jan w bedankt voor je uitgebreide informatie. Daar heb ik wat aan 👍 Je hoort verder weinig van etscheid in NL, vraag me af hoe dat komt als het kwalitatief goed is en goed werkt en met een concurrerende prijs.
SL77
@Mkl87 Prima tank. Koeling kan bijna gelijk aan zonder aanvriezen. Ik hou wel de ondervulling in de gaten. Daar zit wat aanslag in. Maar dit heeft nog geen kiemgetal probleem veroorzaakt.

Geen onderhoudscontract en geen hoge kosten gehad in de eerste vijf jaar.
+1
henk j
Super tank
Kringloper
Toen de melkbussen afgeschaft werden had onze melkfabriek AMC een deal gemaakt met Etscheid. De leveranciers kregen de tank aangeboden op afbetaling, inderdaad super goeie melktanks!
Jawis
@jan w onderhoudscontract meko is al meer dan 500 per jaar. Komen ze wel in de allernieuwste transporter.....
IJsseldelta
@Jawis Ruim meer dan € 500.
+2
Noknok
@Jawis Dan heb je er waarschijnlijk 1 met 24 uur service of iets dergelijks.
Er is ook een voordeliger contract bij meko
betaal hier 289.50 ex met 1 malige geplande onderhoudsbeurt .
wotan2
@Noknok jij wijst @Jawis nu daarop, bij meko en delaval bieden ze je alleen het grote contract aan. Alleen als je echt doorvraagt blijken er ook andere servicecontracten mogelijk te zijn.
pietjepuk
@wotan2 gewoon contract opzeggen. Als qlip belt gauw een onderhoudsbeurtje laten doen. Krijg je wel een opmerking dat de tussenperiode te lang is maar op dat moment voldoe je aan de eisen en kunnen ze je niks maken.
wotan2
@pietjepuk ik doe allang met de laval geen zaken meer. meko is hier geweest toen ik een andere tank zocht en om bovenstaande reden ook niet tot verkoop kunnnen komen.
+1
Noknok
@wotan2 de factuur had ik afgelopen week ingeboekt, dus hoefde niet lang te zoeken wat het bedrag was, als jawis zijn contract nog niet heeft betaald kan die misschien nog switchen naar een goedkoper contract!
Jawis
@Noknok zal even kijken
Jawis
@Noknok maar de lektest moet 2x per jaar ofheb je een kleine tank...?
Noknok
@Jawis 12 kuub is de mijne. Lektest geen idee hoe dat zit , ze komen 1 keer per jaar lijkt me wel voldoende.
Jawis
Haha ik meld wat ik wil......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melktank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN