Campina verwacht nieuwe schaarste zuivel

Van alle kanten worden we gewaarschuwd voor de steeds heftiger fluctuaties van de melkprijs. Zonder er verder een waardeoordeel over te geven, lijken deze schommelingen de enigste zekerheid te zijn voor de zuiveltoekomst.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Campina verwacht nieuwe schaarste zuivel
20 Mar 08, 14:57
ZALTBOMMEL (AFN) - De zuivelco?atie Campina verwacht dat de melkprijzen in de tweede helft van dit jaar weer zullen stijgen. “Momenteel is er veel melk in de markt, waardoor er een negatief effect is op de melkprijzen”, aldus Kees Gielen, waarnemend bestuursvoorzitter van Campina.

De topman verwacht echter dat er vanaf de tweede helft van het jaar “weer een relatieve schaarste” aan melk zal ontstaan, waardoor de melkprijzen weer gaan stijgen. Dit komt vooral door een structureel hogere vraag naar zuivel, onder meer uit Azi?

Dat zei Gielen donderdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Campina. Welke gemiddelde melkprijs de boeren dit jaar kunnen verwachten, wilde de topman niet concreet maken. “Het is nog onduidelijk waar de uiteindelijke melkprijs op uitkomt.”

Direct doorbrekend

Vorig jaar ontvingen de ongeveer 6000 Nederlandse melkveehouders van Campina 16 procent meer voor hun melk. Bij de beoogde fusiepartner Friesland Foods bedroeg de stijging 19 procent. “We zijn tevreden, maar we hadden graag een sterkere stijging gehad”, zei Campina-voorzitter Kees Wantenaar.

De hogere melkprijs werd direct doorberekend aan de afnemers en droeg dan ook “voor een belangrijke mate” bij aan de hogere omzet van 2007. Campina behaalde een omzet van ruim 4 miljard euro. Dit is 11 procent meer dan in 2006, toen de omzet 3,6 miljard euro bedroeg. De onderliggende omzetgroei is onder de 2 procent uitgekomen.

Omzet

Campina profiteerde niet alleen van gunstige melkprijzen, maar ook van de trend bij consumenten om gezonder te leven. Campina speelt daar al geruime tijd op in met producten als Optimel, Vifit en Milner. Het bedrijf wil in 2008 een verdere groei van deze ’gezondheidszuivel’ realiseren.

Consumentenproducten, waaronder melk, yoghurt en zuiveldranken, waren bij Campina goed voor een omzet van 2 miljard euro. Kaas en boter leverden 1 miljard euro aan inkomsten op. De overige omzet kwam uit industri? zuivel.

Fusie

Campina, dat over de hele wereld actief is, behaalt de grootste omzet uit Nederland en Duitsland en andere Europese landen. Het bedrijf zag de verkopen in het Midden-Oosten teruglopen, doordat andere leveranciers in staat bleken onder de prijzen van Campina zaken te doen.

Campina en Friesland Foods kondigden eind vorig jaar aan te willen fuseren. Campina stelde dat de gesprekken in een dusdanig stadium zijn dat de fusieovereenkomst op 9 april naar de leden gaat. Een maand later moeten de boeren hun goedkeuring geven. Inhoudelijk wilde het Campina-bestuur niet ingaan op de voorgenomen krachtenbundeling.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
in een ding iblijft campina consequentnzin uitkramen
Onbekend
Wel een leuke bijkomstigheid is, dan ga de EU verevening zeker door, en de boete-heffing teminste naar 50 procent. En reken maar, de schaarste is groot, want hoe zou die zo ineens verdwenen zijn.
Onbekend
Grote schaarste vertaalt zich altijd in een hoge prijs. Zie nu de zuivelnoteringen en trek je conclusie. Graan is momenteel schaars, gevolg hoge noteringen, gevolg wereldwijd enorme toename van het areaal, dus binnen de kortse keren prijsval. Graan is schaars geworden omdat er de afgelopen 12 jaar geen boterham mee te verdienen viel, dus werden alternatieve teelten ingezet.
Ik hoop dat we met melk wel de schaarste kunnen behouden.
Onbekend
dat betekend dus : geen verdere quotumverruimingen.
Onbekend
Vertel jij het even tegen Fischer-Boel, die gaat erover, niet Campina.
Onbekend
Zeker van de vertrekkende leden/leveranciers uit onvrede om de slechte melkprijs die ze uitbetalen Laat de bonzen van campina de hand maar in eigen boezem steken als dit soort verhalen de wereld in te brengen
Onbekend
waarom zou dit onzin zijn jan.
of zou je ook zo reageren als iemand anders deze verwachting zou uitspreken?
Onbekend
Waarschijnlijk een strategische uitspraak: contractonderhandelingen met de retail komen er weer aan en de huidige prijsvorming geeft geen reden tot flinke verhogingen. Dan zelf maar een reden bedenken.
Onbekend
De rede is, dat ze in het verleden veel en veel te soft waren, en nu moet alles andersom. Zet die supermarkten toch eens goed onder druk, maar dan wel met een rechte rug.
Onbekend
Prijzen liepen vorig jaar toch ook sterk op, en schaarste is er echtwel, als de eunou ergens als de dood voor is, dan is het dat wel.
Onbekend
verstandig antwoord Jan.
Onbekend
Onbekend
Melkpoeder staat onder grote druk
Weipoeder staat onder grote druk diepte punt 2003 gehaald

Supermarkt oolog komt eraan

Duitse zuivelaars verlagen hun prijzen van -2cent tot -4cent deze maand

Nee , Campina heeft het helaas niet juist

Andere reden; ja fusie perikelen stimuleren/winst rechtvaardigen
Onbekend
Dit komt dat de economie nu in een dip zit, en alles loopt nu op de tenen. Maar het voordeel is wel, zogauw er ook maar wat krapte aan zuivel bijkomt, breekt er enorme paniek uit,en dan staat voedsel weer op de eerste plaats. En dan gaat de olie fors onderuit, en voedsel is dan nummer 1.
Onbekend
Je hebt gelijk dat Gielens huidige marktvisie niets van doen heeft met de melkprijs van vorig jaar. Had hij echter vorig jaar de juiste marktvisie gehad, dan zag de melkprijs 2007 er iets anders uit... waarom zou hij het nu dan wel bij het rechte eind hebben?
Ik vind het overigens geen verkeerde opmerkingen van Gielen, hoor, hij zet zo druk op komende contactonderhandelingen: goede zaak.
Ik zie niet waarin Sanders gelijk heeft gekregen; hij voorspelde een bloedbad, nou het gros van de melkveehouders kan met de huidige melkprijzen goed uit de voeten! Van Bakel is een opportunist pur sang, daar hoef je echt geen woord aan vuil te maken, net een windwijzer, draait altijd met de wind mee.
Onbekend
Het verhaal volgens mij: Sanders bedoelde in mijn ogen dat verdere prijsverhogingen vraaguitval uit zouden lokken. Hij ging er vanuit dat deze klanten dan voorlopig niet meer terug zouden keren bij een lichte prijsdaling, maar af zouden wachten tot het 'bloedbad' (forse prijsval). Zo werkt het echter niet in de vrije economie; in eerste instantie zal men niet gelijk overstappen omdat er weinig ervaring is met alternatieven, doet men dit uiteindelijk wel, dan zal er continu gerekend worden aan de meest voordelige optie waarmee men kan produceren. Zo'n klant is niet definitief weg. Dit blijkt ook wel uit de huidige prijsvorming, van een bloedbad is zeker geen sprake, er vind momenteel gewoon een correctie plaats na de handelspaniek van vorig melkjaar. Natuurlijk mag jij er het jouwe van denken, ik zie het gelijk van Sanders niet. Misschien was hij daar ook helemaal niet op uit, maar probeerde hij slechts de toemalige euforie wat te temperen. Niet zo handig, want dergelijke uitspraken blijven je achtervolgen.
Onbekend
Bij welke prijsontwikkeling verwachten jullie vraaguitval in de zuivel? Of hangt dat ook af van de eventuele goedkopere alternatieven zoals ik noem maar wat schapenkaas of desnoods geitenmelk?
Onbekend
De graanprijs blijft tot minimaal 2014 nog flink hoog, dus wie gaat zich nu toch zorgen maken over de melkprijs?
Onbekend
Kun jij in de toekomst kijken, prachtige glazen bol op de keukentafel zeker
Onbekend
Als de prijzen van de granen hoog zijn, dan weet je zeker dat er in 't buitenland maar zeer weinig gemolken zal worden.
Onbekend
lg schreef:
>
> Als de prijzen van de granen hoog zijn, dan weet je zeker dat
> er in 't buitenland maar zeer weinig gemolken zal worden.

Dat is zeker zo, maar waarom niet ook hier? Misschien wordt het wel interessant om zelf tarwe te verbouwen en op te voeren als krachtvoervervanger.
Onbekend
In de meeste andere landen brengt verbouwen van granen simpelweg veel meer op dan melken, ook is de teelt van granen gemak , melken is alles behalve eenvoudig. Hier kan je nu beter een klein beetje brok voeren ipv tarwe.
Onbekend
toch zit er meer rek in de melkproduktie als jij suggereert op dit moment wordt er bv al 2 % meer geleverd als verleden jaar om deze tijd ook een frans zuivel bedrijf moet al een gedeelte van zijn melk op de spotmarkt aanbieden omdat ze zelf de aangeboden melk niet kunnen verwerken !!!Nu weet ik wel dat deze productie cijfers geen garantie zijn voor de toekomst maar het geeft wel een beeld dat er meer mogelijk is als de prijs er naar is !!
Onbekend
lg schreef:
>
> In de meeste andere landen brengt verbouwen van granen
> simpelweg veel meer op dan melken, ook is de teelt van granen
> gemak , melken is alles behalve eenvoudig. Hier kan je nu
> beter een klein beetje brok voeren ipv tarwe.

Je zegt het een klein beetje. De tijden van 10 tot 12 kg brok per koe behoren ook bij mij definitief tot het verleden.
Onbekend
Het bloedbad is er wel degelijk sjakie je moet dan vooral naar diegene kijken die op de spotmarkt gegokt hebben !!
En de vele melk ophalers die al weer hebben afgehaakt !!
Onbekend
De spotmarkt gaat weer snel in de lift sjaak.
Onbekend
Laten we hopen dat het gebeurd dat zal ook voor ons gunstig zijn !
Onbekend
Daar doelde Sanders duidelijk niet op, Sjaak, maar dat weet jij ook wel...
anonymous_821

Toen Sanders een half jaar geleden lagere zuivelprijzen voorzag werd hij hier even zo hard onderuit gehaald als jullie nu van Gielen doen.
Maar Sanders heeft gelijk gekregen, en van Bakel niet,en die werd op dit prikbord door julie zo hooggeprezen.
Hoe het nu gaat zullen we moeten afwachten, maar het is nogal behoorlijk onbenullig van jullie om de zuivelmarkt inzichten van van Gielen af te meten aan de melkprijs van Campina over vorig jaar.
Dat zijn naar mijn smaak 2 dingen die niet of nauwelijks verband met elkaar hebben.
anonymous_821
Nog eens even opgezocht wat Sanders zei,
Hier de samenvatting.
Hij had het op zo ongeveer op het hoogtepunt van de melkprijs over mensen die vonden dat prijs nog wel 7cent omhoog kon.
Volgens Sanders kon de markt dat beslist niet (blijvend) aan en zou op zoiets een sterke prijsval (bloedbad wat gechargeerd) volgen.
Die 7 cent is er niet meer gekomen.
Maar het woord bloedbad is wel blijven hangen, je moet dat wel enigszins in het verband van zijn verhaal zien vind ik.

[www.agd.nl]
anonymous_821

Inderdaad probeerde hij de jubelstemming wat af te zwakken
Dat woord bloedbad was niet zo slim, want dat kreeg een eigen betekenis
Ik heb ook nog even de samenvatting van de reactie van Willy van Bakel opgezocht.
En dat is een erg boze reactie omdat volgens hem Sanders de zeer optimistische stemming niet mocht temperen
Hier is hij,
[www.agd.nl]
Jij weet zelf nog wel hoe hier op dit prikbord werd gereageerd neem ik aan
Sanders heeft naar mijn smaak met zijn poging om de jubelstemming wat te temperen meer zicht op de markt gehad dan Willy van Bakel
Of het allemaal zo verstandig gebracht werd is iets anders

Overigens blijkt uit diverse berichten dat zowel de vraag als het aanbod(productie) in de zuivel meer op de prijs reageren dan menigeen in het verleden dacht.
anonymous_821
Hier een artikel uit het ledenblad van Campina (14 dagen geleden ) met de mening van de directeur van EDA
Je kunt niet zeggen bij welke prijs er vraaguitval komt
Dat is een glijdende schaal, van weinig naar meer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melkprijs , campina , kaas , zuivel , melkveehouders , boter en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1