Binnenkort weet van drie vooraf het aanbod van kalveren

Henny Swinkels, Director Corporate Affairs van de VanDrie Group, is niet gelukkig met de heropende kalvermarkt in Leeuwarden.

Hij meent dat de markt de risico’s op verspreiding van dierziekten vergroot. Hij pleit voor handel vanaf verzamel-centra. En ook hier zou volgens hem beter moeten worden gecontroleerd.

Ruim een jaar geleden is de kalvermarkt in Leeuwarden gesloten. Onder meer omdat de markt een intensieve contactbron is van diverse bedrijven, mensen en dieren. Deze veelvuldige contacten brengen dierziekterisico’s en risico’s op andere zoönosen met zich mee. Leeuwarden werd ingericht als kalveropvangcentrum wat het aantal mens – dier- en bedrijfscontacten aanzienlijk heeft verminderd.

Het opstarten van de handel in nuchtere kalveren via openbare veemarkten vergroot ons inziens de dierziekterisico’s die we juist hebben geprobeerd te vermijden.We moeten juist maximaal inzetten op preventie en het voorkomen van de insleep en de verspreiding van besmettelijke dierziekten. De VanDrie Group is daarom geen voorstander van het heropenen van de kalvermarkt in Leeuwarden.

In onze optiek zouden diervervoersstromen moeten indikken in plaats van versnipperen; minder dagen per week verzamelen betekent minder risico’s. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel is dat er ook minder kilometers worden gemaakt. Door het verdikken van de dierstromen zijn de selectiemogelijkheden ook beter, waardoor er minder transportbewegingen naar de kalverhouders nodig zijn.

Al eerder is, ook door de brancheorganisatie voor de vleessector, gewezen op de risico’s die het verzamelen van dieren en het weer verspreiden daarvan met zich meebrengt. Er moet dan ook worden gestreefd naar een goede en effectieve structuur in de gehele vee- en vleessector, die tegemoet komt aan alle eisen op het gebied van preventie en bestrijding.

In dit kader zou het verzamelen van nuchtere kalveren alleen op speciaal daarvoor ingerichte centra moeten plaatsvinden. Deze verzamelcentra zijn hiervoor speciaal ingericht en voldoen aan alle administratieve - en R&O-eisen.

Het verzamelen van nuka’s en na selectie verplaatsen naar de kalverhouders zou ook qua aantal dagen per week meer gecontroleerd moeten worden. Als dit bijvoorbeeld beperkt zou worden tot twee dagen per week heeft dit vele voordelen.
● Door het grotere aantal is betere selectie van koppels met gelijk soort en gewichtsklasse mogelijk.
● Minder afvoer (vanaf verzamelcentra naar kalverhouders) en transportkilometers.
● Minder en daardoor betere planning in verband met afvoer van de boerderij naar het verzamelcentrum.
● Effectief gebruik van transportmiddelen, arbeid en inzet van de verzamelruimte.

Om een nog betere preventie en online controle op verplaatsingen van dieren te hebben, zou vooraf melden in een centrale database, bijvoorbeeld behorend bij een erkend kwaliteitssysteem een nog betere optie zijn. De volgende gegevens zouden dan gemeld moeten worden.
● het dier en zijn I&R-nummer
● het kenteken van het vervoermiddel
● Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van het verkopende - en het UBN van het kopende bedrijf

Dit heeft als voordeel dat per direct alle informatie over de herkomst en het verblijf van de dieren voorhanden is en indien noodzakelijk gebruikt kan worden door de betrokken partijen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
gelden de regels ook voor import dieren laten ze gelijk de regel opnemen op een bedrijf mogen dieren maar van een land afkomstig zijn dan doe echt pas aan preventie tegen dierziektes
Onbekend
Tjonge jonge hier zakt je toch wel je broek vanaf,als je nu maar vooral in het verleden alle randen van de wet heb opgezocht om uit de vreemste landen in Europa (goedkope) kalveren hier naar toe halen!
Als je praat over risico van ziekte insleep nou dat dat altijd goed gegaan is is een heel groot wonder,maar dit wel over de rug van de veehouders !!
Als je kijk wat zij voor risico's nemen en genomen hebben met import van nuka's is dit muggenzifterij.
Verder laten ze de reden van het wederopstarten van deze markt wijzelijk uit hun betoog,als ze ook met een oplossing voor een eerlijker prijsvorming waren gekomen had dit bericht veel meer waarde,maar nu lachen we erom!
Onbekend
Inderdaad, en zodra een MKZ-gebied weer open is gaan ze direct verslepen en dan vervolgens zich roomser dan de paus voordoen. Een oproep uit de mond van Swinkels is z'n geloofwaardigheid nu al helemaal direct kwijt.
Onbekend
Ik zou zo zeggen wie de schoen past trekkehem aan Met name als het om de import van kalveren gaat was de laatste mkz niet te wijden aan deze import Afgelopen jaar met de uitbraak in G B waren toen geen ladingen zoek of men wist niet waar ze verbleven Toch wel raar om zoiets te zeggen
Onbekend
je beslist als boer of je naar de opvang stuurt of naar de veemarkt. Ik heb schoon genoeg van van Drie, dus ik stuur ze niet meer naar de opvang
Onbekend
volgens mij gaan alle kalveren van ons bedrijf altijd naar een verzamelplaats aan welke handelaar ik ze ook verkoop ,vanuit salland is zowel purmerend of leeuwarden te ver denk ik , wel zou ik het prima vinden als ze weer naar de markt gaan want van bovenstaande verhaal zakt ook mijn broek af de markt is echt goed voor de prijsvorming, we kunnen niet zonder zolang er verder maar 1 of 2 grote afnemers zijn die de prijs bepalen, en die de koppen bij elkaar steken
Onbekend
Je zou haast alle koeien en pinken onder gesext sperma doen, wat verschrikkelijk laag bij de grond van van Drie!
Onbekend
Voilgende week alles naar Leeuwarden sturen? Dan moet Van Drei in Leeuwarden kopen. Ik wil er wel aan meewerken.
Onbekend
Moeten we zeker doen , ze krijgen van mij nooit een kalf weer. Onze kalveren gaan naar Leeuwarden.
Grasbaal
Wat vinden jullie van het verzamel en selectiesysteem van Vion??:

<img alt="Opslaan0440.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="750" height="916" /></a>

pagina 2
<img alt="Opslaan0441.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="359" height="871" /></a>

Bron: Vion Rundvee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , voer , boerderij , dierziekten , dieren en kwaliteitssysteem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
6