Eigen watervoorziening

Wij zijn bezig met het bekijken of het aantrekkelijk voor ons bedrijf is om een eigen watervoorziening aan te leggen. We zitten op zandgrond in Oost-Nederland. het verbruik is jaarlijks zijn 1800 tot 2000 M3 incl woonhuis.
kan iemand mij zeggen wat het aanleggen van een bron incl. eenvoudig installatie kost?( De reiniging van de melktank en melkstal blijven wij gewoon met waterleidingmaatschappij-water doen.)
Weet iemand ook wat de jaarkosten zijn aan de installatie en kosten voor zout en andere toebehoren?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wij denken er ook over.

Zojuist een berekening gezien voor het bepalen van het omslagpunt:

Mondelinge opgave Remon Waterbehandeling in Marum incl voorraadbak, hydrofoor, montage etc. 2 pompen5 kuub per uur.

bron plus pomp€ 2500,00
ontijzering plus 2e pomp5000,00

kosten rente 4 %300
afschr 10 jr750
onderhoud5%375
energie126essent 1500 m3/jaar 0.2kwh/m3 x €0.21 per kwh
controle90

Totaal1641gedeeld door prijs per kuub % 1.055 Vitens '08

Omslagpunt1550 kuub

Afschrijving vindt ik aan de korte kant
Zijn er wel 2 pompen nodig?
Is er jaarlijks controle nodig?
Zijn er betere aanbieders?
Onbekend
Kijk eerst maar eens verder rond ben zelf niet weg van remon.In het verleden kwam het heel vaak voor dat ze veel te diep boorden.
Je zou o.a. kunnen kijken bij het volgende adres, is trouwens wel een kleintje.
[www.brummelman.com]
Zo op de website te zien vraag ik me wel af of ze het nog wel doen
Onbekend
al 15 jaar een instalatie van REMON heb er alles op zitten van robot tot tank perfect water.
Onbekend
ook al 14 jaar remon ook alles erop zelfs beter water dan wmo zacht water hardheid 5.1
Onbekend
Is er ook iemand die al ervaring heeft met omgekeerde osmose filtering van brak bronwater? Dit wordt door Remon aangeboden onder de naam Aladin osmose, en ijn er al meer bedrijven die deze vorm van zuivering aanbieden?
melkertje
@Onbekend Ik zou dit niet aanbevelen is zeer duur systeem word enkel gebruikt bij fabrieken die chemische producten maken. Je krijgt dan demi water met niks erin. De hardheid word 0 wat de koeien niet lekker zullen vinden zal tussen de 4-8 is aanbevolen.
Ken een boer in zeeland die van elke 1000 liter 700 overhoud naar osmose, daarna word er weer smaak en calcium aan toegevoegd dus kan kostbaar worden.
Onbekend
Kostbaar, en pas op methaangasbacterien, die geven op den duur een algachtige glibberige aanslag in de leidingen. Een oplossing is er nog niet voor, behalve om de week chloor/ander (MS) reinigingsmiddel mbv een medicijndosator door de leidingen mee te laten lopen.
Bij brak water heb je uiteraard geen andere mogelijkheden dan leidingwater en wat ik er van hoor moet het goed werken in de praktijk.
Bovenstaand verhaal geldt ook voor zoutontharders, dit is het gevolg van een gesloten ontijzering, dus zonder beluchting (grindvat). Wel is het energiegebruik van een zoutontharder veel lager door 1 simpel, laag vermogen onderwaterpomp in de bron op het hele systeem. Zout gebruik bij 10 m3 per dag ongeveer 4/5 pallets (5000-6000 kg, 800 - 1000 euro) per jaar (afh. hardheidwater en ijzer/mangaangehalte).
Onbekend
Is ontharding van het water met zout niet voor het omlaag brengen van het gehalte aan Ca en Mg ?
Onbekend
Is ook mede afhankelijk wat voor een materiaal in het filter is gebruikt, ijzer eruit halen is ook mogelijk, Alleen je krijgt eigenlijk te zacht water 1 gr. Dh
Onbekend
Had alles op de ontharder zitten, dus koeien drinkwater 80 st en jongvee en ook de reiniging. Gebruik 1000 kg. zout per jaar ( nog geen pallet)
Onbekend
orienteer je maar eens voor watervoorziening en waterzuivering op tuinbouwbedrijven; die collega's weten hoe het moet
Onbekend
Flierman Colmschate heeft een mooi systeem. www.fliermantechniek.nl
Onbekend
Waarschijnlijk ben je geen zout nodig voor waterontharding vanwege de zandgrond.
Als ik jou was zou ik de melkstal en de melktank er ook mee doen, geen enkel probleem.
Onbekend


denk is aan dit bedrijf, zeer ervaren en goed

[www.verheytoldijk.nl]
Onbekend
heb je al een degelijke bron op je bedrijf? Misschien heb d'r een voor beregening en kun je die gebruiken. Wij hebben bijvoorbeeld de zuigleiding in deze bron gelegd en het gaat uitstekend. Het voordeel hiervan is dat je de kwaliteit van het water al kunt laten onderzoeken voordat je ook maar 1 euro uitgeeft aan een installatie. Met deze analyse kun je verder werken naar een installatie en krijg je meer indicatie wat het kost. Alleen zandgrond zegt niets, vraag eens wat je buren/collega veehouders in de buurt doen en vraag naar hun ervaring. Zelf vul ik ± 1x per maand het vat met 50 kg zouttabletten en zelden voeg ik zoutzuur toe om de kalk goed uit het filter/cilinder te krijgen. Hardheid is ongeveer 6 en er is geen ijzer in het water, dus dat is makkelijk. De wateropslag is 750 liter drukketel en de pomp is een 6m3 pomp op krachtstroom. Het apparaat moet in principe toch 15-20 jaar meegaan hoop ik.
Onbekend
Op jouw vraag is moeilijk een standaard antwoord te geven, alles staat of valt aan dewaterkwaliteit die je oppompt.
Ik heb zelf een jaar of 8 geleden ook een eigen watervoorziening aan laten leggen.
Na bij de verschillende hierboven genoemde bedrijven te hebben geinformeerd heb ik voor het Fermanox systeem van Flierman gekozen. Alleen toen we een bron van zo'n 30 m. diep hadden geboord bleek dat dat water methaan bevatte, en dat was niet geschikt voor het Fermanox systeem. Na overleg een nieuwe bron geboord en net door de 30 meter kwamen we op een kleilaag van een metertje of 80... Met als gevolg dat er nu een bron zit van zo'n 120 meter diep en de waterkwaliteit is zo goed dat er geen enkele waterbehandeling nodig is. Gebruik het water overal voor. Alleen dit jaar met de jaarlijkse monstering was het Coliformen gehalte iets te hoog, waarschijnlijk doordat er afgelopen jaar met de waterleiding het een en ander veranderd is. Toevallig net vanmorgen alles laten ontsmetten en volgende week zullen we wel weer een monster trekken.
Al met al is dit natuurlijk de goedkoopste manier, zonder enige behandeling, maar dat moet je natuurlijk ook net treffen. Ben ook zeer tevreden over Flierman.
Succes!
Onbekend
In 2007 een bron laten slaan door mezutec in drachten
inc 2 pomen en waterzuivering 5300 euro.
Onbekend
allemaal leuk en aardig maar wat kan je er nou mee verdienen ? Voor 500-1000 euro ga ik niet zitten klooien. Daar wil ik het risico en de sores niet voor hebben. Het drinkwater van de koeien kan je gewoon met een simpele filter (te spuiten door de loonwerker) en een opvoerpomp ook oppompen.
E van der Veen
Ook al is het alweer een tijdje geleden dat er voor het laatst gereageerd is op deze pagina, wil ik toch graag mijn ervaringen even delen. Wij hebben 6 jaar lang een zoutinstallatie van Mezutec(Drachten) gehad, toch hadden we niet altijd goede kwaliteit water. (vaak storing etc. Sinds enkele jaren zijn we overgestapt op een de R2000installatie van Remon te marum. Hij draait nu vier jaar en tot nu toe geen enkel probleem gehad.
Erco
Hier alweer een jaar of 5 een zoutinstallatie van Mezutec. tot nu toe bevalt ie prima!
+1
pietjan
Beste heer van der Veen,

Bent u nu ook al actief op het forum van melkveehouders.nieuwsgrazer.nl ? Zover ik mij kan herinneren bent u laatst nog bij ons geweest voor verkoop, maar nu blijkt dat u ook veehouder bent? Graag meer duidelijkheid.

Groet,
Nu twijfelachtige toekomstige klant.
+1
cs-agrar
De remon is hier nu aangepast, deed maar weinig, terwijl ie er al jaren staat en al jaren gecontroleerd word
Todi
Wat hebben ze veranderd dan en wat was er niet goed.
cs-agrar
@TodiHet vat was te laag, ofwel de marmerlaag niet dik genoeg. Bleef er maar spul in gooien. Het water vrat het marmer al op voordat het zijn reinigende werking doen kon.
Nu dus een hoger vat met een bijbehorende dikkere laag marmer.
Kan nog weinig verschil zien, water nog steeds een beetje licht thee-kleurig
Todi
@cs-agrar
Hoe diep heb je de bron en zit er veel ijzer in de grond bij jullie. hier ook een remon. Hier de laag van ongeveer 1.75m
cs-agrar
@Todi
Dan zal die laag ongeveer net zo dik zijn als hier nu.
Hier zit er zeer veel ijzer in, en hoe diep de bron is, goede vraag, ben niet bij het boren geweest, is ver voor mijn tijd hier
hesselink26
MEZUTEC ZIJN STELLETJE PRUTSERS KUNNEN NIKS.GEVEN VERKEERD ADVIES REMON LATEN KIJKEN EN NU HEB IK PERFECT WATER EN QUA BEREKENING AFSCHRIJVING IN 10 JAAR KLOPT NIET DE INSTALLTIE IS DAN NOG LANG NIET AF
hesselink26
IK BEN BIJ EEN MELKVEEHOUDERIJ IN HELLOUW OP EEN OPEN DAG HEEFT OOK EEN ZOUTINSTALLATIE VAN MEZUTEC GEBRUIKT 13 PALLETS ZOUT OP JAARBASIS IS DIT DAN GOEDKOOP? KOEIEN WOUDEN HET WATER NA 1 JAAR NIET EENS MEER DRINKEN MELKPRODUCTIE GIGANTISCH ONDERUIT REMON WERKT MET VAK PERSONEEL MONTEURS WERKEN AL MEER DAN 20 JAAR DIE JONGENS ZIJN VAN ALLES OP DE HOOGTE EN HEBBEN ALLE PROBLEMEN AL MEE GEMAAKT ZE ZIJN MISSCHIEN NIET DE GOEDKOOPSTE MAAR WEL DE BESTE STORING IN 1 DAG OPGELOST 24 UUR SERVICE
hesselink26
JA IDD ENTER BLEEF HANGEN
oldhuus
Tijd voor een nieuw toetsenbord, CAPSLOCK blijft ook al hangen . Trouwens, wat moeten jullie met al dat zout?
de hoef
Remon heeft hem bij ons geplaatst 2 jaar geleden nu nog geen goed water raport zeer slechte service
jan w
Remon adverteert met dezelfde installatie's als Mezutec. Beide systemen werken volgens mij met een fleck kop. Het probleem van dit systeem is dat dat ding spoelt met "vuil" water wat zo uit de bron komt. Bij dat vuile water komt lucht en de "verontreiniging" die in het water zit gaat uitvlokken, waardoor de kop vervuilt raakt en op een gegeven moment niet meer werkt. Remon maakt de bronnen veelal te diep, wat veel geld kost.
Heb ook gekeken naar een systeen van Flierman ( ondergrondse behandeling) Maar die was mij te duur.
Ik heb zelf ook een dergelijk systeem gehad en nu ongeveer een maand een systeem draaien van AWS het water lijkt goed, maar heb de uitslag nog niet binnen. Zit wel 10 jaar volledige garantie op. ( voorrij, arbeid en materiaal.)
paul1
Gewoon leidingwater is nog het beste.....
jan w
Het is nu wel beter geworden. maar in het verleden had hier het leidingwater een hardheid van 28 D gr.
Kijk ook eens naar de prijs van leidingwater.
jan w
Een optie waar eigenlijk nooit of tenminste niet vaak naar gekeken wordt is het netto stroomverbruik van het opgepompte water. Dit kan varieren tussen de 0.5 kwh/m3 tot wel 2.5 kwh per m3.
Een fermanox of een ionenwisselaar met een bronpomp is het goedkoopste. De ouderwetse ontijzeringsinstallatie's met 2 of 3 simpele tuinpompen zijn het duurst.
siebes
Heb fermanox. Perfect water. Weinig stroomkosten. 1x per jaar klein onderhoudsbeurtje. Verder simpel systeem.
jan w
Geen goedkoop systeem, wel perfect water iets afhankelijk van de hardheid, maar wel het minste stroomverbruik.

Het stroomverbruik is een belangrijk gedeelte van de kosten. Er zijn installatie's die 1.5 a 2 kwh per M3 water meer verbruiken.

Heb nu zelf sinds ruim een maand een installatie staan van AWS.
Bij ieder jaar een kleine beurt, 10 jaar volledige garantie op de installatie. ( voorrijkosten, werkloon en onderdelen)
Bekkink
Welk watersysteem is nu het beste? Mijne heeft het opgegeven....
+1
van Ittersum
@Bekkink vitens, 24/7 optimale levering met zeer goede vaste kwaliteit
cjw73
@van Ittersum nou ?? Ben niet erg enthousiast de laatste dagen over de levering. Druk is 0,0 ongeveer.
+1
m uut m
@cjw73
Buffervat ertussen.
cjw73
@m uut m die moeite bespaar ik mij wel. Gebruik het alleen voor het spoelen verder nergens voor.
m uut m
@cjw73
Wij hebben een eigen bron maar ik zou dat niet weer doen. Wel een buffer vat.
Wij hebben hier zeer weinig druk op het leidingnet.
Als ik aan het melken was dan ging de wasmachine in storing.
Hogedrukreiniger kon wel maar dan moet er voor de rest geen afnemers zijn.
cjw73
@m uut m das hier net zo. Maar als de bron stuk is laat ik direct een nieuwe plaatsen.
+1
m uut m
@cjw73
Wij hebben heel hoog mangaan.
Hierdoor hebben we een ontharder geplaatst.
De hoeveelheid en de kosten van regeneratie zout vallen mij tegen.
cjw73
@m uut m dan begrijp ik jou helemaal in die keuze. Het is hier gelijk aan drinkwater kwaliteit wat er uit de grond komt. De bron spoelt ook maar 1 keer per week.
Noorderling
@m uut m
Gaat al het water erdoor of alleen alles behalve drinkwater van het vee?

Heb een buffervat van 5kuub voor het drinkwater van het vee. Onder melktijden als koeien drinken, schoonspuiten en mensen thuis de kraan open trekken is de druk vooral erg laag. Kan met een timer de kraan van de tank dichtzetten zodat er voor de rest voldoende druk. Andere optie is nog om alles achter de hydrofoor te plaatsen. Als je je dagverbruik aan opslag hebt, is er snachts voldoende tijd en druk om de tank te vullen.

Bron slaan lukt niet door brak grondwater, maar kwaliteit van leidingwater is gegarandeerd goed, een bron gebruikt ook nog wel stroom, onderhoud en als het met mineralen met het vee niet loopt kan het nog veel meer kosten.
m uut m
@Noorderling
Alles inclusief woning.
+1
m uut m
@m uut m
We hebben bij de bron een 5 kuub buffervat en in de stal een 5 kuub buffervat waar de voorkoeling het water ook mee rondpompt.
zwier
Quote Reactie van @m uut m:
Wel een buffer vat.Wij hebben hier zeer weinig druk op het leidingnet.

Wat voor een drukvat heb je er tussen? Zou een oude melktank van bv 2000 liter ook kunnen en dan daar een soort grotere tuinpomp achter zetten?
m uut m
@zwier
Ja zou er wel een hydrofoor achter zetten .
zwier
Quote Reactie van @m uut m:
Ja zou er wel een hydrofoor achter zetten .

Wat bedoel je met een hydrofoor?, pomp met druk vat?
m uut m
Bekkink
@van Ittersum ik heb een bron die 10 m³ in t uur kan trekken. Water zat dus. Alleen zit veel ijzer in.Heb nu een tijdje de vitens erop. Ongeveer 12 m³ per dag nodig. Als ik dat door bereken is het op jaarbasis nog wel een heel bedrag. ook hier is de druk van vitens vooral in de zomer veel te laag.
van Ittersum
@Bekkink 12 m3 per dag is 4380 m3 per jaar x 0,63( google.com/search/… ) = 2750 euro. De druk behoort 2,5 bar te zijn aquacombi.nl/hydrofoor/waterdruk/ , is die minder dan kun je het waterbedrijf op aanspreken.

iedereen kan mij van alles voorrekenen (en ben er in het verleden ook ingestonken) maar waterleiding versus aanschaf/onderhoud en elektriciteitskosten dan wint het waterbedrijf ten alle tijde. Maar het gevoel dat....is begrijpelijk
cjw73
@van Ittersum dat op aanspreken kun je je wel besparen. Het is hier gemiddeld over de dag rond de 1 bar. Meerdere malen actie ondernomen maar wordt niks gedaan. Overal in de zomer wanneer de campings hier vol zitten is het een drama in de buurt met de druk.
+1
van Ittersum
@cjw73 heb hier ook een klacht ingediend, ze zijn komen kijken. Drukmeter geplaatst en moest toen met schaamrood op mijn gezicht toegeven/erkennen dat het leidingsystemen na de meter te veel knellingen, bochten andere remmende factoren had. Dat veranderd en nu is het goed.vooral de constante drukverlies door de drinkbakken(vlotters) was hier nogal debet aan. Dat merk je niet als je een eigen bron hebt maar dan draait de drukpomp na het melken constant. Niet zonder reden dus
cjw73
@van Ittersum ze werkende hier dat de druk te laag was. Maar beroepen zich op onmacht. Vanwege het hoogteverschil met het dorp en het is een doodlopende leiding.
m uut m
@van Ittersum
Komt afvalwater heffing nog overheen.
Hier kost water inclusief heffing 1 euro per kuub.
Dat kost mijn bronwater hier ook gemakkelijk.
Opbrengst en druk water met eigen bron is wel uitmuntend.
Ben overgestapt van REMON naar Aquaxl .
Dat had ik eerder moeten doen.
+1
Nick83
@m uut m rioolheffing. Krijg ik terug van de gemeente. Immers het water komt niet in het riool. Moet er wel elk jaar achteraan, maar lukt steeds weer.
Nick83
@van Ittersum ik betaal nu 70 ct per kuub.
diekman
Ondergronds reinigen. Verhey uit toldijk. Gaat perfect
+1
ROORDAJ
Hier alles al 30 jaaruit de friese boezum,is grote vaart.Is perfect water.
demelkboer
Hier remon met bron met ontijzering. Super water. Bron 115 meter diep met 10 kuub onderwaterpomp 8 kuub buffer van net 7 bar hydrofoor er op. Elk jaar beetje onderhoud da's alles. Water van ons kost 35 cent van vitens 95 cent men ik.
pietjepuk
Quote Reactie van @demelkboer:
vitens 95

brabant water rond de 40 cent meen ik.
hans1980
pietjepuk
@hans1980 heb het even opgezocht vorig jaar 42.5 cent de kuub. excl btw
demelkboer
@pietjepuk net op gezocht: vitens 69 cent plus 39 belasting op eerste 300 kuub.
Die 300 kuub hebben we sowieso met woonhuis en spoelen tank en robots.

Eigen water s dus 34 cent goedkoper.
Scheelt zo'n 3500 euro op jaar basis. Uit de monsters van gd en Remon zelf blijkt dat het water hier van vitens kwaliteit is en eigenlijk nog beter.
+2
van Ittersum
@demelkboer Remon uitgedaagd met het volgende(die opperde dat het maar 25 cent/m3 kostte): zet er een meter tussen en ik betaal 50 cent/m3 aan jullie waarbij alle kosten zoals electriciteitskosten voor hun waren, aanschaf, onderhoud en constante kwaliteit gegarandeerd blijft.....Antwoord: nee! Da's gek toch, konden ze 100 % winst maken.....
+2
hanos
Ik heb in 2013 een nieuwe bron laten slaan van 27 meter diep praktisch geen kalk en ijzer ,dus geen ontijzeringsinstallatie er tussen kosten totaal met bronpomp en tussenvat 4000 euro!
Remon heeft mij toen ook een offerte gedaan van minstens het dubbele met een bron die volgens hun 98 meter diep moest worden en dan moest er een ontijzeringsinstallatie tussen gezet worden
en er moest ook zout worden toegevoegd .Ik ben blij dat ik daar niet ingestonken ben !
De huidige installatie draait nu al 7 jaar zonder problemen en pomp per jaar voor 100 koeien water op jaarrond!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkstal , melktank en mezutec geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
48