Veemarkt Leeuwarden bedankt alle veehouders

<a href=melkquotum.prikpagina.nl/read.php/… target=0><img alt="Opslaan0446.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="309" height="289" />
Berichten geplaatst op dit prikbord worden automatisch gelinkt op Nieuwsgrazer.nl</a>

<b>VanDrie slechts uit op marktmacht

Door voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee,
</b>
Henny Swinkels van de VanDrie Group wil het verzamelen van nuchtere kalveren <a href=agd.nl/1049328/Nieuws/… target=0> alleen via verzamelplaatsen plaats laten vinden</a>. Openbare veemarkten zouden het dierziekterisico vergroten.

De NBHV is van mening dat Swinkels zijn hand ver overspeelt. Partijen die dermate groot zijn dienen beducht te zijn op de aandacht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zeker wanneer zij regelgeving in proberen te zetten als instrument om de markt te reguleren.

Regelgeving, of die nu afkomstig is van het ministerie van LNV, de Productschappen Vee, Vlees en Eieren of Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector, is een middel om dierziektepreventie en voedselveiligheid te waarborgen. Regels mogen niet worden ingezet om de markt aan je te onderwerpen.

Ook openbare veemarkten zijn sinds jaar en dag een erkende verzamelplaats, waarvoor dezelfde regels gelden als voor private verzamelplaatsen. Het enige onderscheid is dat er meer controle door VWA en AID plaatsvindt en dat er meer kopers actief zijn.

Ook is het belangrijk om aan te geven dat de NBHV zowel de handel via de private verzamelplaatsen als via de veemarkten ondersteunt. Het is aan de veehandelaar om zijn toegevoegde waarde voor de veehouder hard te maken en aan de NBHV om zoveel mogelijk afzetkanalen open te houden.

Toen de kalvermarkt Leeuwarden een jaar geleden een private verzamelplaats werd voor drie integraties, hebben de grote integraties er alles aan gedaan om deze ontwikkeling in het kader van dierziektepreventie te plaatsen. Je hoeft geen insider te zijn om beter te weten. Ook toen werd er zware druk uitgeoefend op de prijzen voor nuka’s door het aantal kopers te verminderen en waren de noteringen de integraties een doorn in het oog. Leeuwarden heeft nog steeds spijt dat ze voor die druk is bezweken en recht nu dapper de rug.

Het ministerie van LNV weigert vooralsnog om het voorverzamelen, een onmisbaar onderdeel van het verzamelen, te legaliseren. Daarom zet de NBHV in navolging van de succesvolle kwaliteitsregeling Dierwaardig Vervoer ook een kwaliteitsregeling rondom het verzamelen op. Dit als aanzet om echt werk te maken van het voorkomen van dierziekten.

Wanneer er voldoende ruimte voor het verzamelen wordt geboden, is het voor de handel geen probleem verplaatsingen vooraf te melden, zoals Swinkels terecht voorstelt. Maar wel onder die voorwaarde. Niet eerst jezelf in een corset laten persen en vervolgens zelf je procesverbaal ondertekenen door je vervoersbewegingen te melden.

Het past in het denken in marktmacht dat gepleit wordt om het verzamelen van nuka’s op veemarkten te beperken. Concurrentie en veemarktnoteringen lopen de grote integraties blijkbaar voor de voeten.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het verdwijnen van de veemarkten betekend ook dat een marktconforme prijs niet wordt bepaald.
Waar vraag en aanbod samenkomen kun je de beste prijs zetten.
Beter een lage prijs door teveel aanbod dan aan degrillen van de multi's te zijn overgeleverd.
In een tijd waarin de meningen linkser dan enige jaren geleden zijn ,kan het opgooien van een balletje gunstige gevolgen hebben.
Einde veemarkten is einde boeren en begin agro-industrie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , voer , voedselveiligheid , dierziekten en prikbord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1