Hendrix UTD introduceert compleet voersysteem voor jongvee

<b>Persbericht:

Vita Compleet: nieuwe opfokmethode biedt veel arbeidsgemak

Vita Compleet is een innovatief en arbeidsbesparend concept voor jongvee tot een leeftijd van zes maanden. Het concept bestaat uit vrije opname van speciaal krachtvoer en hooi. Deze methode is getest op zeven melkveebedrijven met in totaal 500 kalveren. Alle veehouders zijn enthousiast over de veilige en eenvoudige opfok en gaan ermee door. Gemak en veiligheid worden als belangrijkste pluspunten genoemd. Door minder rantsoenovergangen werkt het ook positief op de gezondheid en de groei van jongvee.
</b>
Op melkveebedrijven die groeien in omvang neemt de behoefte aan arbeidsgemak, arbeidsbesparing en een flexibele arbeidsindeling sterk toe. “Daarom zochten we naar een concept waarmee ook de jongveeopfok eenvoudiger wordt. Met de introductie van een compleet voersysteem gaan gemak en een gezonde opfok hand in hand”, concludeert Robert Meijer, innovatiemanager bij Hendrix UTD op basis van de resultaten. “Deze aanpak is vergelijkbaar met het Kempensysteem® bij melkkoeien en het Capri Compleet Concept bij geiten.”

Vita Compleet Concept
“Het Vita Compleet Concept blinkt uit in eenvoud”, stelt Hendrix UTD-nutritionist en jongveespecialist Corine in ’t Anker. “Gedurende een half jaar wordt naast onbeperkt hooi slechts één krachtvoersoort Vita Compleet gevoerd.” Melkveehouder Walter Roubos is erg enthousiast en geeft aan dat het erg veel arbeid bespaart. “Je zorgt gewoon dat er altijd voldoende Biks in de bak zit en elke dag nieuw hooi. De kans op fouten is minimaal en de kalveren doen het perfect. Waarschijnlijk kunnen we drie maanden eerder insemineren en dat levert veel geld op.”

Gezondere kalveren
“Omdat er geen rantsoenwisselingen zijn, hebben de kalveren minder gezondheidsproblemen zoals diarree en minder stress. Dat voorkomt groeidips. Ook na het spenen is de dip veel minder groot”, vertelt In ’t Anker over de resultaten van de proef. De kalveren op het Vita Compleet Concept groeien ook beter dan kalveren die op een reguliere manier zijn grootgebracht. “Over de gehele eerste zes maanden scheelt het gemiddeld 70 gram groei per dag. De kalveren met Vita Compleet wegen op een leeftijd van zes maanden 13 kg meer. Hierdoor kan jongvee gemiddeld één maand eerder worden geïnsemineerd en één maand eerder afkalven.”Per kg groei zijn de totale voerkosten van Vita Compleet voer ongeveer hetzelfde als die van een reguliere opfok. De financiële voordelen vinden veehouders terug in de arbeidsbesparing en verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen.

Arbeidsgemak groot voordeel
Over het arbeidsgemak en -besparing van het nieuwe concept zeggen veehouders:
• “Gemak is voor ons een heel belangrijk voordeel, omdat we kleine kinderen hebben en mijn vrouw buitenshuis werkt.”
• “Het gesleep met ruwvoer is over. Ook ’s avonds is dat erg gemakkelijk: hooi erbij en kijken of de bakken nog vol genoeg zijn. Je voert de Biks en hooi onbeperkt, dus ze zitten nooit zonder voer.”
• “We hebben veel minder kalveren met gezondheidsproblemen, dat scheelt erg veel tijd.”

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Hoe moet ik dit nu zien, is dit nu oud nieuws of nieuws wat in een nieuw jasje is gestoken.
Wij voeren al een jaar of 4 de kalveren tot een leeftijd van een maand of 6 alleen luzerne en kalverkorrels beide onbeperkt. Hier beginnen we mee vanaf de 2e dag.
Doen dit ook met de kalveren die voor de mest weggaan, dus vanaf de 2e dag luzerne en kalverkorrel, en dit geeft weinig problemen.
Onbekend
typisch hendriksutd veel bla bla matige kwaliteit brok(veel palmpit, raap en citrus) hoge prijs. Ze zijn ook compleet mediageil

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hooi , koeien , kalveren , krachtvoer , voer , jongvee , gezondheid , melkveehouder , jongveeopfok en ruwvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
4