Capiciteit melkstal.

Beste collega's

Een paar simpele vragen, voor de mensen die dagelijks op grotere bedrijven werken.

Wat is de werkelijke capiciteit van een delaval Blue Diamand 2 *24 en hetzelfde maar dan 2*30 en 2*32. Hoeveel turns halen melkveebedrijven werkelijk in plaats van de 4,5 turns op papier. Mijn ervaring is dat 2*24 een capaciteit geeft van 180-190 koeien per uur.

Wat is de opslag ruimte benodigd per koe met veel water gebruik.

Met vriendelijk groet,

Pieter Ham

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
net de laval dealer op bezoek gehad en die zei dat je ongeacht de grote van je melkstal nooit (op een normale manier)boven de 100 koeien/man/uur kunt komen.
Onbekend
klopt DD, hier maximaal 110-115 koeien/man/uur. met twee melker kun je 135 halen in onze 2x15 rapid exit van delaval. (gem. prod 9000 kg)
Onbekend
Het ligt er natuurlijk wel aan welke tijd je precies meet. Vanaf het moment dat het eerste melkstel eronder gaat tot dat de laatste koe de melkstal verlaat? In die tijd kun je ruim 140 koeien melken per uur per man in een draaistal. 2,5 koe per minuut aansluiten gaat wel. Je moet dan niet allerlei oponthoudt hebben.
Onbekend
Ben ik met Jaap eens als alles goed loopt kun je 140 koeien melken maar dan moet je grote koppels melken en door kunnen met tramelant gauw enige tijd langer
Onbekend
als ze maar niet te veel geven ben je zo klaar. Je moet dus liter melk/uur vergelijken en niet aantal koeien, want dat zegt niets.
Onbekend
Het is de bedoeling om 1440 (zonder overbezetting) koeien te gaan melken + 250 verse koeien + mastitis.

In het verleden heb ik gewerkt met een Delaval Blue Diamond 2*24 met drie melkers in de put (2 melkers te weinig capaciteit)dus heb je eigenlijk 2,5 man nodig en dan vind ik dat de derde man erg duur betaald is. liever ga ik dan met 3 man naar een 2*30 of 2*32. hoeveelheid melk (melken nu gemiddeld 27 liter melk per koe/dag hoop dat in de toekomst naar de 30-31 liter te gaan. over een jaar of 5-10 jaar naar 35 liter melk.

Over het algemeen zie ik liever melkers 8-10 uur hard door werken dan 12 uur tot het eind doorwerken.

Als je het grofweg financieel bekijkt is een melkstal per uur goedkoper dan een goedkope arbeidskracht.

met vriendelijke groet,

Pieter Ham
Onbekend
In een draaistal is het minder relevant hoeveel de koeien geven per dag. Een hele enkele koe zal 2 rondjes draaien. Hoge of lage productie maakt dan niet veel uit.
Onbekend
nou wij hebben 22 stands manus wij halen op ons gemakje
88 koeien per uur. dat is dus 4 x rond kan wel sneller maar100 koeien lijkt
mij bij een 22 stands het maximum. Ten minste als je nog wat wil controleren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , koe , melkstal en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
3