Voorschotmelkprijs Cono daalt in mei met €2,27

Cono ontvangt veel meer melk
Opmerkelijk voor een onderneming die geen leden en leveranciers aanneemt
Het heeft een negatieve invloed op de Conoprijs
Het verhaal over afzet op de spotmarkt voor 25 cent blijkt dus juist.
<<<<<
Voorschotmelkprijs Cono daalt in mei met €2,27
Middenbeemster – Zuivelcoöpera­tie Cono Kaasmakers verlaagt de voorschotmelkprijs voor deze maand met € 2,27 naar € 33,13 per 100 kilo exclusief btw. Dat blijkt uit een berekening van het Agra­risch Dagblad.
De prijsverlaging is een gevolg van een grotere melkaanvoer bij de coöperatie. De leden en leve­ranciers leveren op dit moment 9 procent meer melk dan vorig jaar rond dit tijdstip. Cono moet door de grotere melkaanvoer meer melk op de spotmarkt kwijt. Daar levert de melk 25 euro per 100 kilo op. Deze opbrengst ligt veel lager dan de opbrengst van Cono-kaas.
Door die lagere opbrengst daalt de vetprijs van Cono deze maand met 20 cent naar € 3,05 per kilo exclusief btw. De eiwitprijs daalt met 40 cent naar € 6,75 per kilo. Een jaar geleden lag de vet- en ei­witprijs op respectievelijk € 2,60 en € 5,90 per kilo. De voorschot­prijs kwam toen uit op € 28,19. Het prijsverschil is daardoor terugge­lopen tot €

4,94 per 100 kilo. Dat lag begin dit jaar op € 11,35. Cono betaalt dit jaar tot nu toe een gemiddelde voorschotmelk­prijs uit van € 37,21 per 100 kilo. Dat gemiddelde lag vorig jaar tot en met mei op € 28,40 per 100 kilo.
Campina verlaagt haar voor­schotmelkprijs over april met € 2,39 naar € 33,93 per 100 kilo ex­clusief btw. Haar vetprijs daalt met 15 cent naar 3 euro per kilo. De eiwitprijs daalt met 50 cent naar € 7,55 per kilo. De vet- en ei­witprijs lag vorig jaar in april op respectievelijk € 2,60 en € 5,90 per kilo. Campina betaalt over april dit jaar € 7,49 per 100 kilo meer ten opzichte van april vorig jaar.
De gemiddelde melkprijs van Campina ligt dit jaar tot en met april op € 37,17 per 100 kilo. Dat lag vorig jaar in dezelfde periode op € 26,42 per 100 kilo. Het verschil in de eerste vier maanden van dit jaar bedraagt dus € 10,75 per 100 kilo ten opzichte van vorig jaar.

[www.agd.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Dwaze coöperatieve boeren, melken hun eigen winst kapot. Jullie zijn nog lang geen ondernemers. Jullie directeur,Erik Hulst, daagt jullie uit om meer te melken hij zal de Beemsterkaas wel op de wereldmarkt afzetten. Niets daarvan, hij drukt gewoon zijn grondstofprijs. Niks zo makkelijk als directeur zijn van een coöp van dwaze,domme, hardwerkende boeren.
Onbekend
Johan net zoals dit stukje zegt je E-mail adres al genoeg over je.
Onbekend
Verder als nietszeggende, discriminerende praat raak jij ook niet, producent.
Inhoud wil ik lezen.
Onbekend
waarom niet verpoeierd ?
kun je eventueel later nog afzetten ergens op de wereld
dit moet toch wel heel erg tijdelijk zijn
misschien word deze melk opgekocht door aldi of lidle
die het in loonwerk laten verwerken door farm dairy
waar in elk geval lidle word afgevuld
en naar ik meen werd hier eerder beweerd aldi ook

wat is de huidige nmv wereldmarktprijs?
de laatst mij bekende lag op 29 cent
Onbekend
Fabrelac in maart bv. 4.8% vet en 36.2% eiwit : 47.05 euro/100 l incl btw.
Dit in samenwerking Belgian Dairy Board.
Onbekend
Wat ik wilde bereiken door te reageren op de Cono prijs en de handel en wandel van de coöperaties in het algemeen is, dat de melkveehouder nauwelijks meer betrokken wordt bij zijn coöperatie. Er gaan dit jaar (Campina) boeren zijn die plots op de RMO nieuwe stickers zien hangen van de "nieuwe" fusiecoöperatie en dan beseffen dat ze voor een habbekrats verkocht zijn. Waarom heeft de directie van Campina geen contact gezocht met bijvoorbeeld het Amerikaanse Pepsi-co als overnemer, die zoeken al een aantal jaar een zuiveldrank in hun aanbod op te nemen en je kreeg er een gezonde concurrent bij. Blijkbaar is alles binnen de financiële sector geregeld zonder alternatieven te overwegen, laat staan te onderzoeken. In 1992 is in Belgisch Limburg de coöperatie Lilac (failliet) tijdig door de leden verkocht met groot financieel voordeel ( er werd door verschillende particuliere zuivelaars fors geboden op de gebouwen, de merken, zelfs op de aandelen), dit was het directe voordeel. De jaren na het verdwijnen van de coöperatie werd Limburg platgelopen door melkverwerkers om melk te kopen met het gevolg dat in Limburg momenteel de melkprijs vlot 2 cent/l boven de rest van België ligt. Pittig detail is dat de exLilac-fabriek vorige week overgenomen werd door een grote particuliere melkverwerker, hierdoor is vanaf nu in Limburg geen enkele fabriek nog aangesloten bij de Belgische NZO, en zal de melkprijs nog hoger komen te liggen. Jammer voor jullie Hollanders maar :Wie niet waagt, blijft maagd.
Onbekend
dat snappen ze in belgie nog niet helemaal arie, duurt nog ff voordat daar het coöperatieve kwartje valt.
Grasbaal
De zuivelco?atie Cono kaasmakers gaat een nieuwe kaasmakerij bouwen, omdat het huidige kaasbedrijf over enkele jaren is versleten.

De nieuwe kaasmakerij moet over vijf jaar klaar zijn en gaat enkele tientallen miljoenen euro’s kosten. De huidige kaasmakerij van Cono Kaasmakers is gebouwd in 1927. Daarna volgden diverse verbouwingen aan het kaaslokaal. De laatste grote verbouwing vond plaats in 1990. "Een nieuwe kaasmakerij is daarom nodig", zegt directeur Eric Hulst van Cono Kaasmakers.

Met de bouw van een nieuwe kaasmakerij naast de bestaande kaasmakerij breidt Cono meteen de productiecapaciteit uit. De huidige kaasmakerij kan 340 miljoen kilo melk per jaar verwerken. In het nieuwe kaasbedrijf komt die capaciteit uit op 420 miljoen kilo. De aanvoer van melk bij Cono Kaasmakers lag vorig jaar op ruim 300 miljoen kilo. "Door het wegvallen van de melkquotering kunnen onze leden veel meer melk gaan leveren. Daarom hebben we een grotere verwerkingscapaciteit nodig", zegt Hulst.

Bron: [www.agd.nl]
anonymous_821
<<waarom niet verpoeierd?

Om ongeveer dezelfde reden dat jij ook nooitverpoeierd
Ofwel je zult er eerst flink voor moeten investeren
anonymous_821
Erik Hulst directeur dwaze,domme boeren (DDB dus?)

Zeg Johan, na zulke " "Ferme Taal" " verwachten leden van Cono natuurlijk wel dat jij vertelt aan wie ze wél moeten leveren.
anonymous_821
Belgian Dairy Board heeft blijkbaar beter in de gaten waarwerkelijk iets te bereiken is dan DDB of EMB.
Overigens heeft Frabelac geen eigen melkprijs maar een plus van 1,25 cent boven de Danone prijs, niet slecht dus
De Danoneprijs komt net als alle Franse bedrijven achteraan met melkprijs verhogingen en verlagingen
Het rollend jaargemiddelde tot en met maart is b.v.helemaal niet hoog en een ruim 1,5 cent lager dan b.v. Campina
Dus geen enkele reden voor Cono boeren om over te stappen.
Want ik denk dat Cono boeren gemiddeld zeker geen slechtere melkprijs krijgen
Waarbij het nog maar de vraag is of Frabelac met dezelfde voorwaarden nog boeren erbij wil hebben
Voor melkprijzen zie
[www.milkprices.nl]
voor Frabelac
[www.prikpagina.nl]
Maar dat laatste zal jou wel+ bekend zijn
anonymous_821
Ja ja, vorig jaar was van Bakel bij jullie de grote man, nu hoor ik jou er niet meer over.

Dat verhaal over Campina is natuurlijk de grootst mogelijke onzin
Een echte coöperatie laat zich nooit of te nimmer door een particulier overnemen, tenzij dat de financiële nood werkelijk torenhoog is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , campina , voer , cono , spotmarkt , coöperatie , melkaanvoer , btw , voorschotmelkprijs en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0