Boeren ageren tegen beroving van akkers

<b>’GROND BROODNODIG VOOR VOEDSELTEKORT’

• door EDWIN TIMMER

DEN HAAG – Terwijl de voedselschaarste wereldwijd massale rellen veroorzaakt, beroven natuur- en waterclaims de Nederlandse landbouw de komende tien jaar nog eens van zo’n 70.000 ha vruchtbare akkers en weidegebied. Deze schrikbarende hoeveelheid productiegrond, die moet verdwijnen voor mussen, meeuwen en kwallen, komt boven op de al eerder afgesproken offers voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de robuuste verbindingszones. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO-Nederland, vindt dit onverantwoord. „Al deze extra’s zijn niet meer uit te leggen. We kunnen niet weglopen voor wat er in de rest van de wereld gebeurt.”
</b>
Maat vindt het ronduit decadent dat Nederland achter de eigen dijken de meest productieve landbouwgrond ter wereld vrolijk onder water zet, terwijl er wereldwijd een nijpend voedselvraagstuk is ontstaan. „Wij kunnen in ons eentje de wereld niet redden, maar we kunnen wel een flinke bijdrage leveren.

Wij zijn de kraamkamer van de voedselproductie in veel landen.” Hollandse pootaardappelen, groentezaden en ritjes rundersperma vliegen de wereld over. „Het is nu alle hens aan dek.”

Vandaag laat de boerenorganisatie deze kritiek horen in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over het omzetten van landbouwgrond in natuur. Aanleiding daartoe is het omstreden besluit om de Wieringermeer, één van ’s lands beste akkerbouwpolders, deels weer onder water te zetten. LTO heeft vervolgens per provincie bekeken welke kleine en grote natuur-, maar ook water- en woningbouwprojecten nog meer op stapel staan.

Landelijk komen ze op een gebied ter grote van 140.000 voetbalvelden. Of gerekend in een potentiële aardappeloogst van al die vruchtbare meters: 3,8 miljoen ton piepers per jaar.

Zo werpt een mogelijk nieuw Randmeer Noordoostpolder een schaduw van 3000 hectare over het noordelijk deel van Flevoland, om nog maar te zwijgen over een nieuw groot vliegveld bij Lelystad. In Limburg zijn er plannen voor 1400 hectare aan nieuwe natte natuur langs de Maasbedding. En voor extra groen rond de stad staan ook duizenden hectares rond bijvoorbeeld Breda, Tilburg en Utrecht op het spel. Ten slotte is de kans groot dat de dijken van de Zuiderdieppolder, pas sinds 1964 onderdeel van Goeree-Overflakkee, zullen worden doorgestoken.

Tornen aan de EHS, het groene geraamte voor heel Nederland, en alle verbindingen daartussen willen de boeren niet. Maar de tienduizenden leden van de boerenorganisatie hebben wel hun buik vol van alle extraatjes waarvoor zij met hun boeren- of tuindersbedrijf mogen opdraaien. Elke aangelegde weg of woonwijk, die ter compensatie natuur verdient, wordt bij de landbouw weggehaald. Maat: „Daar moeten we mee ophouden. Laten we die extra natuur gewoon binnen de EHS realiseren.”

Zo’n oplossing geeft mogelijk de moeizame totstandkoming van het Nederlandse dieren- en plantenparadijs ook wat meer vaart. „We besluiten nu steeds extra natuur aan te leggen, terwijl het met die EHS nog helemaal niet wil vlotten. De Ecologische Hoofdstructuur zou er kwalitatief alleen maar beter op worden.” Elke Nederlandse hectare landbouwgrond die behouden blijft, produceert immers nogal altijd vijf keer zo veel voedsel als vijf hectares omgekapt regenwoud.

<b>Sigaar uit eigen doos</b>
Natuurmonumenten noemt de koppeling aan de wereldwijde voedselcrisis „volstrekte onzin”. „Nederland is maar een stofje als het gaat om de wereldwijde voedselproductie”, reageert Jan Jaap de Graeff, directeur van Natuurmonumenten. Hij voelt er ook niets voor om alle extra hectares natuur, die LTO nu heeft opgeteld, allemaal binnen de EHS te realiseren. „Dat is een sigaar uit eigen doos! Als er in dit land een nieuwe weg wordt aangelegd, hoort daar gewoon nieuwe natuur bij.” Meer rood vereist ook meer groen, aldus De Graeff. En minder voedselproductie.

<b>Lees hierover meer in <a href=telegraaf.nl/ target=0>de Telegraaf</a> van vandaag</b>

<a href=kiosk.telegraaf.nl/product.fpl/… target=0><img src=kiosk.telegraaf.nl/images/escenic/… border=0></a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wat een zeldzaam vertoonde arrogantie , die reactie van dhr de Graeff van Natuurmonumenten. Bij mij blijft dan het beeld hangen van een kakmeneer die met een aardappel in zijn keel constateert dat er nog genoeg eten in de winkels te krijgen is.
En als de voedselproduktie in ons land mondiaal niets voorstelt, dan geldt dat zeker voor de hoeveelheid natuurgrond wat in Nederland aanwezig is. Niet eens de moeite waard om over te praten, lijkt me......
Onbekend
Helemaal mee eens Ruud. Echt zo'n kakker met een groot vrijstaand huis, 2 grote auto's waar hij graag nog wat meer asfalt voor aangelegd ziet. Nee hij zou beter kunnen zeggen; meer rood betekend minder natuur want welvaart kan nu eenmaal niet samen gaan met minder ruimte creeren. En die ruimte ten koste te laten gaan van landbouwgrond is helemaal crimineel. Ik vind het heel goed dat deze ontwikkeling de laatste maanden eens wat meer "naar de hoge heren"geventileerd wordt.
Het is toch te gek voor woorden dat wij in een tijd van groeiende voedselbehoefte beperkt worden in produktiemogelijikheden door deze roofbouw op landbouwgrond.

Wij gaan toch ook niet zeggen maak de snelwegen maar smaller, komen er vanzelf minder auto's, beter voor milieu, minder volgeparkeerde vinex-wijkjes, minder gevaar voor onze plattelandskinderen die nog wel op de fiets naar school gaan.

Nee mensen geef elkaarde nuttige ruimte. Maar als je wel eens wat gemeentebestuurders hoort kakelen als ze uit hun BMW-5-serie stappen wordt je soms wel ongerust.
Onbekend
Als we nu eens toekomstige natuurcompensatie doen op de plek waar de directeur van NM woont en hem compenseren met een mooie flat in de Bijlmer; dan is toch iedereen tevreden. Hij kan niet zeuren, want de natuur wordt gecompenseerd en wij boeren hoeven geen land voor een fooi in te leveren.
Onbekend
” Meer rood vereist ook meer groen, aldus De Graeff."

Landbouw is toch ook groen? Op het moment vooral lichtgroen.
Groener dan die vergdorde bende die natuurmonumenten er van maakt.
Onbekend
AL die landbouwgrond die natuur word vind ik ook onzin,toch maakt lto zich ongeloofwaardig door alleen tegen de natuur te protesteren.Als een boer zijn grond duur voor industrieterein of woningbouw verkoopt hoor je ze niet.Ook dit is landbouwgrond die veloren gaat voor voedselproduktie.Het doet alleen de boer wat minder pijn omdat hij er dan financieel wat beter weg komt.
Onbekend
Het is jammer dat Albert Jan Maat geen verstand heeft van economie en dus van marktwerking,anders zou hij zulke onzin niet uitkramen. Hoe minder er geproduceerd wordt des te hoger de prijzen. Dus hoe meer gronder voor andere doeleinden wordt gebruikt des te hoger de prijzen. En voor die paar boeren die uitgekocht worden hoef je geen medelijden te hebben want die hebben over het algemeen zoveel geld gekregen dat ze op een andere plek iets mooiers kunnen kopen.
Onbekend
laat de ehs maar bij koeboer en hendrik beginnen!
Onbekend
Van de EHS wordt je echt geen meneer, van waterberging ook niet en ook niet van een nieuwe snelweg over je land. Maar wanneer deze mensen moeten verplaatsen moeten ze wel tegen de stadsuitbreiders aan, en dat lukt bijna nooit. Een enkeling treft het en voor de rest is het emigreren of de tent opdoeken.
Kijk maar eens in de nieuwe natuurgebieden, van 80% van de boeren is niets terecht gekomen.
Onbekend
Er is helemaal geen voedselcrisis. Zie het verhaal van Piet Vanthemsche.
Onbekend
Geweldig die ggo's, kunnen we in Europa ook alle gewassen met Round Up spuiten. Een hogere produktie komt er echter niet van.
Onbekend
Ja.
Onbekend
Wat ben je toch een lui kereltje, zoek het zelf maar op.
Onbekend
ach hoe een hot linkje

enkele pagina geleden werd dit als topic beschreven dat we in de geschiedenis boeken zouden komen te staan als de 21 ste eeuw waarin landbouwgrond weer onder water moest komen te staan.
Grasbaal
Hier de mening en een advies van de Natuurmonumenten voorzitter Cees Veerman:

<a href=
video.google.com/googleplayer.swf/…
target=0><img src=video.google.com/ThumbnailServer2/…;
Klik voor video</a>
Grasbaal
Door ReinWS | Meppel

Het schijnt maar niet tot 'Natuurmonumenten' te willen doordringen dat landbouwgrond óók natuur is. Bovendien is de tijd van de productieoverschotten voorbij en is elke graankorrel, elke aardappel en elke liter melk er één, ook al wordt die 'maar' in het kleine Nederland geproduceerd. Veel van die aardappels gaan trouwens als pootgoed de wereld in en zorgen daar voor méér aardappels.

Tijdens de broedtijd is de bomenkap terecht aan beperkingen gebonden. Maar onlangs heeft zeker hooggeplaatst persoon in het volle broedseizoen een omvangrijk areaal weidegrond onder water gezet. - Of was de weidevogelpopulatie aldaar misschien van tevoren al door de grootste vriend van alle natuurminnaars, de vos, 'opgeruimd'? En dan maar afgeven op die vermaledijde Friese 'eierrapers'.

Het hele idee van het 'teruggeven' van cultuurgrond aan de natuur is in één woord knettergek. Gezien de voedselcrisis die zich in de wereld ontwikkelt, zou het meer voor de hand liggen zo'n nutteloze waterplas als het Markermeer overeenkomstig zijn oorspronkelijke bestemming droog te malen en in cultuur te brengen.

Bron: [www.wuz.nl]
anonymous_821
Hij zegt dat er een wankel evenwicht is met geen noemenswaardige voorraden
En ook we in Europa genetisch gewijzigd voedsel moeten toelaten
<<<<<<<
><"Vanthemsche: "We hebben een nieuwe groene revolutie nodig om de problemen aan te pakken. De eerste groene revolutie, vanaf de 19de eeuw, heeft het mogelijk gemaakt om het probleem van de groeiende wereldbevolking aan te kunnen. Van één miljard rond 1800, naar zes miljard vandaag. Ggo's kunnen daarbij een stuk zijn van de oplossing. We moeten dat heel objectief, en niet ideologisch, bekijken. Ik verklaar al jaren dat ggo's in Europa onvermijdelijk zijn." >
anonymous_821
<<"Een hogere produktie komt er echter niet van"<<

Kun je dat met cijfers onderbouwen?
anonymous_821
Daar wacht ik dan op
anonymous_821
Ik wist wel dat jij goed in het overtuigen van een ander was
Ga zo voort.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , flevoland , lto , landbouwgrond , natuur en sperma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2