Vakgroep Melkveehouderij op studiereis in Engeland

Uit de Nieuwsbrief LTO Noord Melkveehouderij
<
Vakgroep Melkveehouderij op studiereis in Engeland
Eind april 2008 zijn de bestuurders en medewerkers van de LTO-vakgroep Melkveehouderij op studiereis geweest naar Engeland. Als eerste hebben we een bezoek gebracht aan de NFU (National Farmers Union). De NFU is een brede plattelandsorganisatie met ongeveer 60.000 leden waarvan 12.000 gespecialiseerde melkveehouders. We zijn ontvangen door de voorzitter van de melkveehouderij vakgroep Gwyn Jones. Met hem en diverse medewerkers hebben we gesproken over het EU-zuivelbeleid, dierenwelzijn, melkprijsontwikkelingen, milieueisen en diergezondheid.

De structuur van de Engelse zuivelketen verschilt sterk van die in Nederland. Meest opvallend is de veel sterkere positie van de retail in het melkleveringscontract. De melkverwerker beperkt zijn werkzaamheden vaak tot pakken melk vullen of kaasmaken. Dit is mede mogelijk doordat Engeland geen melkproducten exporteert. De invloed van de retail is vooral merkbaar in een groter aantal kwaliteitssystemen dan we in Nederland kennen. Nadeel is dat er geen co?atie is die zich richt op productinnovatie en die een gezamenlijke stem heeft naar de retail. De afgelopen tien jaar hebben de Engelse melkveehouders ook voor een zeer lage prijs (€ 0,25) melk geproduceerd. Neem daarbij de BSE en MKZ-crisis en het is te begrijpen dat onze Engelse collega’s weinig vertrouwen in de toekomst hebben.

Tijdens bedrijfsbezoeken bij Rob Harrison in Gloucestershire en Andrew Farrant in Oxfordshire hebben we kunnen zien hoe Engelse melkveehouders met lage opbrengstprijzen hebben leren omgaan. De kostprijs is op alle vlakken zo laag mogelijk gehouden, dit is vooral terug te zien in huisvesting en schaalvergroting. Gebouwen worden degelijk maar goedkoop gebouwd en de gespecialiseerde melkveebedrijven hebben vaak 150 tot 250 melkkoeien. Opvallend was dat ook dergelijk grote koppels volop geweid werden tot wel 10 maanden per jaar.
Op de laatste dag is er een bezoek gebracht aan het Engelse ministerie van landbouw Defra (department of environment food and rural areas). Hier hebben we gesproken over het EU-zuivelbeleid en het diergezondheidsbeleid. Veel energie gaat er in de bestrijding van tuberculose waar veel melkveehouderij-bedrijven mee te maken hebben. Opvallend was dat Defra weinig oog had voor bedrijfsontwikkeling in de UK. Focus lag meer op aanscherping van randvoorwaarden.

Tot slot is er nog een bezoek gebracht aan Dairy UK, een overkoepelende organisatie van melkverwerkers/retailers. Hier bleek dat de Engelse melkveehouders zich meer en meer groeperen, het liefst zouden ze ook een aantal sterke co?aties hebben, vergelijkbaar met de Nederlandse situatie.
Het bezoek heeft de vakgroep geholpen om de Engelse situatie te leren kennen. Ook zijn er goede contacten gelegd die in de toekomst van waarde kunnen zijn in onze EU-lobby.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
JA ja, zo goedkoop mogelijk produceren, dat is wat LTO wil ?
En deze reis is betaald van de contributie ?;-)
Onbekend
Is niet verkeerd als onze "voormannen"op de hoogte zijn van zaken elders in de EU.
Of ga jij niet kijken bij de buur die wat nieuws heeft?
Onbekend
Als die bestuurders er vervolgens iets positiefs mee zouden doen, zou dat een goede zaak zijn, echter dat gebeurt zelden.
Onbekend
""""""KLETSPRAAT!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
Kun je een voordbeeld geven?
Onbekend
Het is inderdaad zinvol dat melkveehouderijbestuurders zich goed oriënteren.
Maar wat de kosten betreft, zou het nog mooier zijn om daar niet-leden voor te laten opdraaien in plaats van de leden. Zij profiteren tenslotte ook gewoon mee. Nog steeds jammer dat het Landbouwschap is opgedoekt...
Onbekend
Koekoek had helemaal gelijk.
Onbekend
Nu even serieus, ik heb een aantal jaren geleden een delegatie van de vakgroep melkveehouderij NLTO begeleid in Roemenie. O.a. op basis van deze ervaring heb ik mijn mening gevormd.
Onbekend
Vrijheid, blijheid melkveehouder.
Ze verplichten jou toch ook niet om lid te worden van de NMV!
Ik heb mijn lidmaatschapvan LTO enige jaren geleden opgezegd na een lidmaatschap van 20 jaar omdat ik mij niet in de belangenbehartiging kon
vinden! Niet om de contributie die LTO in rekening bracht.
Ik heb mijn mening meerdere malen in bijeenkomsten van LTO gegeven,
maar men denkt wat betreft belangenbehartiging toch blijkbaar anders.
In de standpunten van de NMV kan ik mij meer vinden, omdat deze
meer waarde hechten aan de inkomensontwikkeling in de melkveehouderij.
Onbekend
Melkveehouder,jij bent dus voor verplichte winkelnering...,gelukkig is dat lang geleden al af geschaft.Wel een beetje bij de tijd blijven,hoor.
jansen2
laat ze de volgende keer maar in januari gaan........
anonymous_602
Natuurlijk is die reis betaald van de contributie. Is dat zo erg dan? Het lijkt me dat de bestuurders zich een goed beeld moeten vormen van de wereld om ons heen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , innovatie , lto , koeien , melk , dierenwelzijn , energie , lto-noord , gezondheid , diergezondheid , melkveehouders , bse , zuivelketen , dairy en huisvesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2