Wakker Dier start procedure tegen drie Boer zoekt vrouw-boeren: ‘Kalfjes zijn de dupe’
Leonie Vestering van Wakker Dier: “Deze boeren zijn helaas geen uitzondering. De NVWA kijkt nog te vaak weg van dit dierenleed, zelfs nu het in de schijnwerpers staat. En de kalfjes zijn de dupe. Daarom blijven wij aandringen op handhaving.”
Volgens de wet moeten kalfjes elkaar kunnen zien en aanraken. Maar in de hokken voor jonge kalveren die dit seizoen in beeld komen, is fysiek contact onmogelijk. In het gunstigste geval kunnen de kalfjes elkaar zien in tegenoverliggende hokken. Gezien de ernst en het structurele karakter van de overtreding zouden de boeren een boete moeten krijgen.
Angstige kalfjes
Sociaal contact is een essentiële behoefte van jonge kalveren en isolatie heeft veel nadelige gevolgen voor hun welzijn. Geïsoleerde kalfjes zijn angstiger, eten minder goed, spelen niet, en ontwikkelen zich slechter. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) adviseert dan ook om kalveren te huisvesten in groepen.
Zien en aanraken
Gezien de grote negatieve welzijnsgevolgen van isolatie, zijn wettelijke eisen gesteld aan de huisvesting van jonge kalfjes. Individuele hokken mogen geen dichte wanden hebben, maar moeten sociaal contact faciliteren via open afscheidingen. Zodat kalfjes te allen tijde zonder te veel moeite een ander kalf kunnen zien en aanraken.
Moederziel alleen
Jaarlijks worden zo’n 1,5 miljoen kalfjes kort na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en in individuele hokjes geplaatst. Juist daarom is het contact met soortgenoten extra belangrijk. Vestering: “Dat het onthouden van deze basisbehoefte doodnormaal op televisie wordt getoond, laat zien hoe gangbaar deze illegale praktijk is.”
Wat wil Wakker Dier
Wakker Dier wil dat dieren de bescherming krijgen waar ze recht op hebben. Vestering: “Als bekende boeren ongestraft kalfjes isoleren, dan legitimeert de NVWA dierenleed op nationale televisie. Kalfjes horen bescherming te krijgen, niet een bureaucratische doofpot.”
Bronnen
Deel dit topic
Bijlages

(klik om te vergroten)
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's kalveren , kalfjes , iglo , voedselveiligheid , dierenleed , dieren , geboorte , nvwa , huisvesting , nuka , contact , Handhaving en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Onze kinderen hebben de eerste levensweken ook geen andere kinderen gezien en hebben na de tepelsientje individueel aan de speenemmer in de box gelegen.
Zijn ook wel groot geworden en er is niks mee
Ik kijk wel uit met camera's op de dam als zo moet
En dan niet vanuit kennis maar onwetendheid.
Met een beetje pech zwengelen ze weer wat aan,en gaan ook de niet TV boeren hierop gecontroleerd worden
Maar ivm leren drinken, diaree enz blijven ze hier de eerste wkn zeker apart!
En op één of andere manier hebben ze ook altijd de beste juristen achter zich staan
Die boer en of dierenarts die daar aan meegewerkt hebben die mogen ze voor mij ook onteigenen.
Wat een idioot en wat goedkoop over de rug van onze sector
Maar we zitten nu eenmaal in een betuttelende maatschappij,daar doet dit soort berichtten het weer heel goed bij onwetenden.
Enigste doel ,wakker dier wil zoveel mogelijk mensen bereiken.