Illustratie van: Truckfan Nieuwsposter

FrieslandCampina en Lidl samen in regeneratief

Lidl Nederland gaat samen met ReGeNL en het Nationaal Groeifonds dertig melkveehouders van FrieslandCampina steunen bij de omslag naar een regeneratieve bedrijfsvoering. Dit hebben de betrokken bedrijven en organisaties bekend gemaakt. De samenwerking resulteert niet in een nieuwe melkstroom, maar moet een omslag in werken voor de boeren opleveren.

Deel dit topic

Reacties

de jonge
Wat is regeneratieve landbouwmethode?
What is regenerative agriculture?
In regeneratieve landbouw wisselen boeren verschillende soorten gewassen af . Dit helpt plagen te beperken en voedt nuttige microben in de bodem met een gevarieerder dieet. Door stikstofbindende gewassen zoals sojabonen af ​​te wisselen met stikstofhongerige gewassen zoals maïs, kan de behoefte aan meststoffen worden verminderd.
hans-hans
@de jonge dit stond op computer
Regeneratieve landbouw is een manier van boeren die gericht is op het herstellen en verbeteren van de gezondheid van de bodem, biodiversiteit, waterhuishouding en het hele ecosysteem op en rond de boerderij. In tegenstelling tot gangbare landbouw, die vaak vooral gericht is op maximale opbrengst en waarbij de bodem uitgeput kan raken, probeert regeneratieve landbouw de natuurlijke systemen te versterken.

Belangrijke kenmerken van regeneratieve landbouw:
Bodemgezondheid herstellen en verbeteren
Door het gebruik van compost, minimale grondbewerking (niet of weinig ploegen), en het bedekken van de bodem met planten (zoals dekgewassen), wordt het bodemleven gestimuleerd en erosie voorkomen.

Gebruik van meerjarige gewassen en diversiteit
Door te werken met een diversiteit aan gewassen en soms ook meerjarige planten, wordt het ecosysteem veerkrachtiger en minder afhankelijk van kunstmest en pesticiden.

Koolstofopslag in de bodem
Planten halen CO₂ uit de lucht. Door gezonde bodems op te bouwen, kan koolstof langdurig worden opgeslagen, wat bijdraagt aan klimaatmitigatie.

Integratie van vee op een natuurlijke manier
Dieren worden vaak ingezet in een roterend systeem waarbij ze bijdragen aan de vruchtbaarheid van de bodem, zonder dat ze de grond uitputten.

Gebruik van natuurlijke processen in plaats van chemische inputs
Regeneratieve boeren proberen zo min mogelijk kunstmest, bestrijdingsmiddelen of antibiotica te gebruiken.

Voorbeelden van technieken:
Agroforestry (bomen combineren met landbouwgewassen)

Rotatiebegrazing

Dekgewassen inzaaien

Mulchen en composteren

Geen of minimale grondbewerking

Doel van regeneratieve landbouw:
Niet alleen voedsel produceren, maar ook:

Het ecosysteem versterken

De biodiversiteit vergroten

Water vasthouden in de bodem

Klimaatverandering tegengaan

Een veerkrachtiger landbouwsysteem opbouwen

het is een beetje het tegenovergestelde van sloopmelk
denk ik (sloopmelk is natuurlijk er ook helemaal niet alleen de negatieve mensen die boze bedoelingen hebben willen dat de burger aanpraten en dat gaat op deze manier dat tegen )
ik ben hier wel voor eigenlijk een beetje bio label alleen een beetje lichter en andere focus denk ik
+1
de jonge
@hans-hans mijn tekst stond ook op internet,haha
hans-hans
EDOO
Hoe meet je of de bodem uitgeput is?
+1
Farmerbn
@EDOO daar zal een wijsneus wel een computermodel voor maken. En wat je er ook instopt: het resultaat is altijd twee voor twaalf en de bodem staat op invallen.
+1
Galebreaker
Ik vermoed dat dit uit nood geboren is. Lidl lagvolgens mij altijd in bed met MUH. MUH werd overgenomen door ARLA. Aanscherping / naleving BIO eisen in Dld. Resultaat veel minder BIO melk. Campina met planetproof volkomen plank mis geslagen. Beide op zoek naar een nieuwe legitimatie voor BIO-light / (nét geen bio melk). Zoekend naar verdienmodel. De enige die het snapte was AH / Aware. Die bracht het concept naar de consument ipv naar de boer. Maar ik laat me graag verbeteren door wie het echt weet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , bedrijfsvoering , melkveehouders , lidl , boeren , nederland en regeneratief geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1.152