Amerikaans rundvlees kansloos vanwege hormonen

Amerikanen zijn maar wat trots op hun rundvlees. Ze willen het ook graag exporteren, onder meer naar de EU. In het kader van de handelsoorlog die de Trumptarieven veroorzaken, speelt echter een pijnlijk punt op: de Europese normen voor voedselveiligheid. Wij houden niet van de manier waarop de VS vlees produceren.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+2
Vdejong
Quote:
hormonen
Ja import rundvlees niet toestaan, want in de US hebben alle mannen tieten en lopen alle vrouwen met een baard rond.😁
+4
Kalfje24
@Vdejong toch maar een paar vrachtjes laten komen!

Dan zijn transgenders een stuk goedkoper om te bouwen,dan nu in een ziekenhuis.
Vdejong
Quote Reactie van @Kalfje24:
Dan zijn transgenders een stuk goedkoper om te bouwen,dan nu in een ziekenhuis.

Win win situatie
+1
bio boer
@Vdejong is toch ook zo
grös
@Vdejong
En zelf importeren ze het uit Brazilië, Uruguay.
Vdejong
@grös
Quote:
transgenders
Hoop ik toch niet. Een man die het mannenwerk niet wil doen omdat het vrouw is en een man die het mannenwerk niet kan doen omdat het een vrouw was.
❓
Greetje
Welnee joh, Amerikaanse mannen zien er super strak en mannelijk uit, mooie spiertonus ook..
+4
Vdejong
@Greetje zoals deze?
+2
Kalfje24
@Vdejong dat is in de pauze bij sumoworstelwedstrijden ,die hebben altijd een "spiertje" meer 🤣
arie.j
Quote Reactie van @Kalfje24:
@Vdejong dat is in de pauze bij sumoworstelwedstrijden ,die hebben altijd een "spiertje" meer

Hij heeft een Tesla, dat zal het zijn 😊
arie.j
De klant is koning, en zo hoort dat ook.
+1
de jonge
@arie.j als je de debatten een beetje volgt had je geweten dat de politiek de burger stuurt, ook qua voeding, werd van de week in commissiedebat gewoon toegeven door degenen die daar aan tafel zaten dat er geprobeerd wordt afspraken te maken met de supermarkten, om ipv een 60 vlees 40 vega verkoop , toe te gaan naar een 40 vlees 60 vega verkoop, en volgens die spreker was de reactie van de supermarkten dat ze daar wel aan mee willen werken maar dan moeten alle supermarkten dat doen, dus niet de burger die bepaalt, het word gewoon doorgedrukt
+1
Framos
@de jonge Je maakt je weer eens druk om niks. Diegene die betaald, bepaald. Kan iedereen hoog of laag springen als de consument niet wil dan verandert er niets.
+4
de jonge
@Framos veel mensen zijn net ongewervelde dieren, totaal geen ruggengraat. Ze doen even een paar gedragsexperimenten hoe en wat op bepaalde berichten gereageeerd word en dat bouwen ze dan verder uit om de mensen te beinvloeden en het gros, huppelt er klakkeloos achteraan. Hoeveel mensen zijn er die eigenlijk geen elektrische auto wilden maar er wel in rijden... iets met subsidies, zogenaamd het milieu etc.
Farmerbn
Net als bij de legbatterijeieren : verwerkt en door de rest vermengd kraait er geen haan naar
+1
arie.j
Wat een lekkere chagrijn bij reageerders, terwijl het alleen maar positief nieuws voor boeren in de EU is
Willem123
@arie.j vlees is in amerika vorig jaar al heel erg duur geworden, en het wordt aankomende jaren nog veel duurder in amerika door tekorten, Giga minder runderen in de wereld, een gewoon zwartbond kalfje brengt even 1500 tot 2000 dollar meer op dan vorig jaar
Vdejong
Quote Reactie van @Willem123:
zwartbond kalfje brengt even 1500 tot 2000 dollar meer op dan vorig jaar

Vorig jaar moest er $750 tot $1250 dollar toegelegd worden?

Heb uit betrouwbare bron vernomen dat een zwartbont stierkalf nu $750 opbrengt
+1
Greetje
@arie.j |Absoluut! Ook het enige dossier waarbij we wat aan de linksere partijen hebben. maar ik hoop dat het stand houdt.. uiteindelijk regeert geld de wereld..
+3
Erik1979..
Gewoon rug recht en verbieden. En anders in de eu ook toelaten.
hans-hans
@Erik1979.. zuid Amerika of Canada zullen op biologische veehouderij na wel hetzelfde gebruiken denk ik
Het geeft gigantisch veel voordeel
arie.j
Quote Reactie van @hans-hans:
Het geeft gigantisch veel voordeel

Nou, ik als consument zie v weinig voordeel
Laat maar zitten, en de vleesprijzen zijn voor boeren behoorlijk goed,
Dus waarom solliciteren dat actiegroepen het in de ban doen en consumenten kopschuw maken? zodat velen alleen nog maar biologische willen?
hans-hans
@arie.j voor de vleesveehouder geeft het veel voordeel, ik dacht al waar is Arie 🙃die draait het gewoon om
royale
@hans-hans schaarste creëren geeft nog meer voordeel!
Vdejong
Quote Reactie van @hans-hans:
Canada

Hoe kom je aan die wijsheid?

Quote:
In Canada, the level of synthetic hormone residues that can be left in beef is zero. There are no established limits for the levels of natural occurring hormones in beef as levels are in the same range for both treated and untreated cattle.
hans-hans
@Vdejong ik weet het ook niet precies
Maar ik heb het wel eens gehoord
Jij zal het inderdaad beter weten
Vdejong
@hans-hans Eerst op zoek gaan naar informatie voordat je iets neerpleurt
hans-hans
@Vdejong ja dat is zo👍
+3
Erik1979..
@Vdejong ik ben ook voor blokkeren van Canadees voedsel. Gewoon grenzen controleren en alleen dat erin laten wat we kunnen gebruiken maw. wat we niet zelf kunnen produceren. Dan kunnen de linkse zo'n hoge eisen stellen als ze willen ze zullen het dan ook nog moeten betalen. Helaas zal dat er toe leiden dat die linkse op d'n duur de legbatterij terug willen maar goed dat is dan het volgende probleem.
bio boer
@Erik1979.. je lijkt trump wel hoe zo grenzen dicht met Canada ik vertrouw dat voedsel nog wel handel is goed moet je anderen ook wat gunnen voor je zelf ook wat wordt gegund
Erik1979..
@bio boer in heel veel dingen ben ik het mee eens. Eerst eigen land bijvoorbeeld. In vind de eu te groot. Maar als ze dat een beetje kunnen herstructureren dan gooi de grenzen maar dicht. En import voedsel lekker belasten. Melk goedkoop en koffie duur bijvoorbeeld vanwege de belasting. Maar de melk wel zo duur dat je er een goede boterham aan verdiend. En als er dan idioten zijn die bedenke dat je oude koeien naar een bejaardentehuis moet sturen dan kunnen ze er lekker voor betalen, of dat gedoe met kalveren bij de koe. Als ze de kostprijs opjagen naar 2 euro en ze kunnen geen melk kopen uit de usa voor 30 cent dan vraag ik mij af of ze die dingen allemaal willen. En zoja... boeien. En als Trump dan boos wordt of zijn opvolger dan nodigen we hem netjes uit op de koffie en leggen we hem uit dat hij als hij naar huis gaat zijn leger en kernwapens ook mee neemt want wij doen het zelf. En dat zeggen we dan ook tegen iedereen. Alleen zaken doen als het goed is voor ons.
WGeverink
@bio boer Ik heb me er niet in verdiept en ik kan het verkeerd hebben maar ik denk dat het hormonen verhaal meer te doen heeft met politiek dan met gezondheid. In Europa worden stieren afgemest en in Noord Amerika zijn het ossen met een testosteron implant. Ik heb me er nooit in verdiept over hoe hoog de testosteron levels zijn in een stier en hoe hoog bij een os of vaars met een implant? Dat is de eerste vraag. De tweede vraag zou zijn hoeveel gezonder is natuurlijk testosteron dan synthetisch testosteron?
+2
Rene Strik
@WGeverink steers worden juist gecastereerd om geen testosterone meer te produceren, en worden geimplanteerd met oestrogeen. We willen dikke konten, geen dikke nek en borstkas.
Dure steak zit in de lendenen en kont. Voor zit brisket, dat minder popular en goedkoper is.
Verder laat dit schema zien dat het vooral paniekzaaien om niks is.
Absoluut geen gevaar voor de gezondheid. Het hormone nivo is zo laag dat het totaal verwaarloosbaar is.

(klik om te vergroten)

WGeverink
@Rene Strik Wij castreerden de stiertjes zodat de oudsten niet niet net voor het spenen nog vaarzen zouden dekken in het land. En natuurlijk wordt er gecastreerd omdat de feedlots geen stieren willen. Implants hebben we nooit gebruikt maar ik weet dat de feedlots ze doorgaans bij aankomst implanteren. Ik zou juist implanteren met oestrogeen als ik zou willen voorkomen dat het beest te bespiert wordt of te snel groeit😬. Zoals ik al zei, wij hebben nooit implants gebruikt en ik zet de dingen hier neer zoals ze mij ooit zijn uitgelegd.
+1
Rene Strik
@WGeverink wij castreren ze op 2 maanden en implanteren 2x met oestrogeen
400 lbs en 650lbs.
4 redenen

1 makkelijker in de omgang zonder ballen
2 meer vrouwlijk uiterlijk, dus smallere
kop/borst en dikke lendenen en kont.
3 marbelering is veel beter met oestrogeen.
Echte stieren is het vlees te droog, samen
met het well-done bakken zorgt ervoor
dat veel steaks in NL niet te vreten zijn.
4 betere voederconversie/groei
+1
duitser
@Rene Strik
Quote:
2 meer vrouwlijk uiterlijk, dus smallere
kop/borst en dikke lendenen en kont.

Dat noemen wij transgender stieren 🤢
+6
Rene Strik
@WGeverink wij leveren aan Cargill en JBS.
Beide willen dit type dieren. Niet te mannelijk, goed gemarbeleerd en gezond, en adviseren dit implant schema ook.
Ze willen geen stieren, geen dikke koppen en eigenlijk geen BB.
BB groeid te langzaam vergeleken met Angus en is veelste droog.
Angus krijgt ook een premie van $0.20/lbs karkas.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+3
hans-hans
@Rene Strik mooie foto ,s
Framos
@Rene Strik Hier in Joeroop willen de mesters echte stieren, ossen worden als vaarzen betaald en toch echt het liefst BB, doen het super op maïs en zijn rustig van karakter. Angus vervetten sneller op maïs en zijn te druk... Dat laatste even nagevraagd bij mijn stierkalveren afnemer
+1
Rene Strik
@Framos vervetten is maar net hoe je dat defintieerd. Zoals gezegd vind men hier BB te mager, groeien niet snel genoeg en maken goede rose dieren maar slechte steaks.
Om goede steaks te maken moet er vet verweven zijn in het vlees (marbelering) en daar is Angus koning in. Daarbovenop zijn ze 3 maanden eerder aan gewicht dan BB.

Probleem is dat Nederlanders totaal niet weten hoe een goede steak eruit ziet, gemaakt wordt of zelfs smaakt. Dat zit niet in onze culture. Hier worden kleine jongens van jongs af aan door pa geleerd om goede steaks te bakken. Dat heb ik allemaal hier moeten leren. Echte steak restaurants hebben steaks vsn 5cm dik, zonder vet aan de buitenkant, maar volledig doorweven van dunne vet adertjes die op de BBQ er uitgebakken worden en in het vlees trekken. Daardoor blijft het super mals. Buiten dat kun je bij de meeste restaurants niet meer doorbakken krijgen dan medium rare. Alles Daarboven weigeren ze te maken.
Ga hier naar ern echt steak restaurant een perfect gemaakte steak eten, en er gaat een wereld voor je open. Dan kom je erachter dat we in NL super lekkere friet en frikandellen maken, geweldige filet american. Maar totaal geen kunde hebben in steaks. Laat dat maar aan de Noord Amerikanen over.
+1
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Probleem is dat Nederlanders totaal niet weten hoe een goede steak eruit ziet, gemaakt wordt of zelfs smaakt. Dat zit niet in onze culture. Hier worden kleine jongens van jongs af aan door pa geleerd om goede steaks te bakken. Dat heb ik allemaal hier moeten leren. Echte steak restaurants hebben steaks vsn 5cm dik, zonder vet aan de buitenkant, maar volledig doorweven van dunne vet adertjes die op de BBQ er uitgebakken worden en in het vlees trekken. Daardoor blijft het super mals.

Dat geloof ik direct. Het is allicht te lang gebakken.
+1
George
@pieta Ik heb hier een Fransen kok en die braadt de heerlijkste steaks. 😀
+2
Elvis
@Rene Strik bwb × holstein zit ook mooi wat vet door heen. Op jongvee en droge koeien ranstoen groot geworden. Wij bakken niet maar braden aan en dan een paar uur in de oven

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
Vdejong
@Elvis Jij eet ook r.i.p. karbonades?
Elvis
@Vdejong nee alleen eigen koe en af en toe kip of wild als geluk heb
pieta
+1
Framos
@Rene Strik Ik kan echt wel genieten van een Amerikaanse steak en zoals jij erover schrijft dan loopt het water je bijna in de mond. Maar ga nou niet doen alsof men in Europa niet weet wat een goed stuk vlees is.
Elvis
@WGeverink jullie noemen alles steak, zijn alle stukken wel geschikt om te bakken? Wat wij bijvoorbeeld sukade noemen lijkt mij taai worden
+2
WGeverink
@Elvis Sukade lappen zou ik niet weten wat dat hier is. In de winkel zie het in ieder geval niet zoals het in Nederland gesneden was. Smal, dun en taai. Mischien gaan die stukken naar de Auto industrie. Alles wat aan de taaie kant is gaat in gehakt of als stew meat voor in de slowcooker. Mooi vlees bak je niet in de pan. Mooi vlees komt veel beter uit de verf als het klaargemaakt is op de BBQ.
Deblonde
@Elvis Flat Iron Steak; deze is gesplitst uit de hele sukade, superbest, nagenoeg onbekend in Nederland.
+1
Rene Strik
@Framos nou nee.
Je kunt maar zelden een fatsoenlijk steak vinden in NL.
In Italie heb ik wel goede steak gehad, maar daar kunnen ze veel beter koken dan in NL.
En dan zie ik Elvis met een paar uur in de oven en dan weet ik al genoeg. Te droog, te taai.
Hier gaat het 4 minutes per kant op de BBQ en dan is hij perfect.
NLers bakken het altijd VEELSTE lang.
Het moet roze of bijna rood van binnen zijn.
Dat het bloed er net niet meer uitloopt.
Na uren is dat toch gewoon compleet overkookt.
+2
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
e kunt maar zelden een fatsoenlijk steak vinden in NL.In Italie heb ik wel goede steak gehad, maar daar kunnen ze veel beter koken dan in NL.En dan zie ik Elvis met een paar uur in de oven en dan weet ik al genoeg. Te droog, te taai.Hier gaat het 4 minutes per kant op de BBQ en dan is hij perfect.NLers bakken het altijd VEELSTE lang.Het moet roze of bijna rood van binnen zijn.Dat het bloed er net niet meer uitloopt.Na uren is dat toch gewoon compleet overkookt.

Ik ben nooit in Amerika geweest maar ik durf het wel aan dat we hier net zo'n lekkere biefstuk hebben als jullie. Hier kun je ook kiezen tussen rare , medium of well. Ik heb ze het liefste medium zodat ik geen bloed in bord heb. Italianen kunnen inderdaad goed koken maar in NL en België is het ook allemaal heel erg goed.
En eerlijk gezegd heb ik liever een biefstuk gebraden in de pan met echte boter dan op de BBQ. Veel lekkerder vind ik. Ik vind het echt zo'n grill smaak krijgen op de BBQ , niks beter dan gebraaien in goei boter zeggen ze in Buul.
+1
Framos
@George Juist, als je open staat voor wat nieuws kun je overal op de wereld wel lekker eten
+1
Framos
@Framos behalve in Engeland.
WGeverink
@George Nou George, Rene zegt dat je in Nederland om een goeie steak moet zoeken en dat klopt. Ik heb in Nederland twee keer een kwaliteit steak gehad. Dan bedoel ik goed vlees dat goed was klaargemaakt. De eerste was een geimporteerde Angus steak uit Australie in het Hilton hotel in Amsterdam en de tweede steak was van een Hereford van eigen aanfok zo werd mij verteld bij Restaurant Erve Kots in Lievelde. Er is vast wel meer te vinden maar ik ben niet zo vaak in Nederland.
+2
George
@WGeverink Nee dat klopt niet! Wij eten altijd alleen maar goede biefstuk. Soms gebeurd het eens in een restaurant dat ie niet meevalt maar meestal is hij prima.
+1
Kalfje24
@Rene Strik als jullie al de steak"s en andere luxe delen opeten, genieten wij wel van de hachee en riblappen .🙂
Elvis
@Rene Strik
Quote:
Te droog te taai

Dat zeker niet, nogmaals wat is bij jullie allemaal steak en wat gaat er in de hamburgers?
+1
WGeverink
@FramosHet ligt er helemaal aan waar je mee opgroeit. Wij kregen thuis meest draadjesvlees als rundvlees. Van die grote hompen werden in de braadpan door en door gaar gemaakt en daarna opgesneden. Mijn vader had een keer wat vaarzen verkocht waar er eentje van terug kwam omdat het een driespeen was. Die vaars heeft de hele zomer twee kalveren gezoogd en toen de kalveren weg gingen werd de vaars geslacht. Het was toen van hoe minder vet er aan zit hoe beter. Toen ik hier in Canada kwam was veel van het rundvlees juist niet te pruimen omdat het zo vet was. Op een van de jaarlijkse bijeenkomsten van de cattlemen's association waren de geserveerde steaks tijdens de maaltijd zo taai dat en er zo'n beetje ter plekke besloten werd er wat aan te gaan doen. De vleesvee sector heeft de afgelopen 35 jaar een ware metamorfose ondergaan waarbij de kwaliteit en malsheid enorm is verbeterd.
Rene Strik
@Framos onze Angus krijgen mais, nog meer mais, MKS en wet distillers, en worden echt niet te vet.
NL zit vastgeroest aan BB, terwijl de rest van de wereld Angus of Brahman eten.
Daar komt de NL eigenwijsheid weer bovendrijven.
grös
@Rene Strik
Voor de Macdonalds maakt dat niet uit, ik heb mijn BB en Angus op 100% gras, weinig kosten, ze groeien ze wat langzamer, maar mensen kopen het graag. Iers vlees en boter is in de winkels ook populair, dat is niet omdat ze daar veel maïs krijgen.
Jawis
@WGeverink mooie foute uitleg dan
+7
Weidezicht
Ik zie prachtige foto,s van mooi vee, toch spreekt dat implanteren van hormonen mij niet aan. Er wordt al veel teveel geknoeid met voedsel, en ik zie op tv allemaal te vette amerikanen. Ik probeer dan wat NL vlees te eten, al lukt dat ook niet zomaar.@Rene Strik
WGeverink
@Weidezicht Dat Robert Kennedy het Amerikaanse volk gezonder probeert te maken wordt hem op zijn zachtst gezegd niet in dank afgenomen.
Elvis
@WGeverink door ze niet in te enten?
WGeverink
@Elvis Wie wat waar wanneer?
Rene Strik
@Weidezicht en dat mag.
Iedereen is gelukkig nog vrij om te kiezen wat ze eten.
Maar als je heel eerlijk bent is de redenatie erachter wankel.
Bijna Iedereen gebruikt een bepaalde mate van vruchtbaarheids hormonen op de koeien en niemand heeft problemen om van die koeien de melk te drinken.
+1
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
gebruikt een bepaalde mate van vruchtbaarheids hormonen

Bij mesten mede op basis van hormonen is het, denk ik, dagelijks gebruik. Bij vruchtbaarheidsondersteuning slechts bij een enkele koe een eenmalige toediening.
Rene Strik
@pieta nee, ze ktijgrn 2x hormonen toegediend die 75 of 120 dagen werken.
Tegen de slacht zijn de hormonen al lang uitgewerkt.
Bij melkkoeien wordt het misschien maar tijdelijk toegediend, maar als je melk uit eigen tank drinkt zijn er altijd wel een of paar dieren wiens melk je drinkt TERWIJL ze onder behandeling staan.
Achso
@Rene Strik ja dat zijn er een paar op honderd koeien. Beefcattle allemaal en hoofdzakelijk met testosterone. Normale hoeveelheden in meat is ongeveer 1ng/ kg . Bij behandelde dieren 10x zo hoog. Zoiets is het. Nu zegt men: dat stelt niets voor. Maar zeker weten doet men dat ook niet.
Rene Strik
@Achso toch effe teruglezen wat ik geschreven heb hier.
Worden NIET met testosterone geimplanteerd, maar met oestrogeen.
En natural zit er 2 nanogram oestro in.
Geimplanteerd zit 3 nanogram in.
Dus niet 10x meer, 0.5x meer.
Achso
@Rene Strik dan zou ik toch eens even lezen wat er op de labels staat van de implants. Temeer dat het vaak een combinatie is van zeranol, hetgeen een hormoon verstorend effect geeft net zoals de mycotoxins, en testosterone. Elanco en Zoetis zijn de ‚sterren‘ Elanco produceert ook het ‚niet-gevaarlijke-en-toch-verboden‘ Kexxtones
+1
Vdejong
Quote Reactie van @Achso:
verboden‘ Kexxtones

Verrekt makkelijk dat deze hier verkocht worden.

Quote:
Wat is er aan de hand?
Bij een kwaliteitscontrole in maart 2024 is gezien dat dieren de bolus uitbraakten,

Dit is dus de reden dat Kexxtone verboden is, niet vanwege hormonen
Achso
@Vdejong ja, en EU heeft altijd beweerd dat melk zonder anti-biotics geproduceerd wordt. Het zou goed zijn om dat zo te houden
Rene Strik
@Achso kexxstone (rumensin) is officieel geen antibiotica.
Het is een antibiotic like compound, maar volgens officiele regels, geen antibiotica.
En zo zijn er hier nog een Scala aan producten die zo geclassificeerd worden.
Ractopamine is ook zoiets.
Achso
@Rene Strik ractopamine mag in veel landen niet gebruikt worden. Kexxtones zijn coccidiostaten, en ook die zijn in veel landen verboden. Dat ze daar een loophole gevonden hebben dat is leuk, totdat de consument dat uitvindt en zien dat men jarenlang belazerd is. Mooi hoor..
+1
Rene Strik
@Achso ik kan ook googlen.
Omdat landen het verboden hebben betekend niet dat het perse schadelijk is. Vaak is het voor de buhne.
Rumensin is jaren legaal geweest in NL, maar omdat het allemaal wat ongemakkelijk voelt dat het tegen antibiotica aanschuurd terwijl het ver afstaat van humane medicatie verbieden ze het toch maar. Totaal geen gegronde reden voor.
Geen enkele boer was blij toen het eruit ging, want het voorkomt veel problemen zoals coccidiose in kalveren.
Nu kunnen ze mooi koppel behandelingen gaan doen bij uitbraken met trim sulfas die WEL dicht tegen de humane medicatie aanliggen.
Kun je in NL je wel erg verheven voelen boven die vieze Amerikaanse boeren, maar Wie is er nu uiteindelijk beter bezig???
+2
Achso
@Rene Strik coccidiose bij kalveren is nogal wat anders dan Kexxtones bij alle koeien erin kieperen.
En tegen coccidiose in kalveren zijn er ook wel oplossingen zonder anti-biotica.
En het laatste is dan: we produceren voor een consument en we hebben daar een verantwoordelijkheid voor. Als we zeggen dat we melk zonder anti-biotica produceren en het een zuiver natuur product is, doe dat dan ook
+1
Cowboy3
@Vdejong En door die uitgebraakte bolussen zijn honden gestorven die er op hebben gekauwd en gegeten.
Vdejong
@Cowboy3 Maar was dat door hormonen die in Kexxtone zitten?
Quote:
honden gestorven
+1
Cowboy3
@Vdejong Ja, was bij een melkveehouder en zo is de zaak aan het rollen gegaan en daardoor een verbod gekomen.
Vdejong
@Cowboy3
Quote:
Kexxtone is een diergeneesmiddel dat geen hormonen bevat.
Achso
@Vdejong klopt het is een coccidiostat, anti-bioticum
Vdejong
Quote:
Keuringsdienst NVWA staat voor een raadsel. Er zijn tientallen meldingen uit het hele land van honden die ziek zijn geworden en soms zelfs zijn overleden na het kauwen op botten van het merk Barkoo. Maar in de botten zijn na uitgebreid onderzoek geen giftige stoffen aangetroffen

@Cowboy3
Quote:
honden gestorven
Cowboy3
@Vdejong Als je de helft van de losse pillen die in een kexxtone zitten los in de koe schiet zonder (oranje) bolus erom zodat ze langzaam vrijkomen (3mnd) is het ook binnen een paar uur gebeurt met de koe.
Als die oranje dingen weer te krijgen zouden zijn koop ik ze meteen weer voor koeien met tkt boven de 450 dagen en tweelingen en te vette
Elvis
@Cowboy3 bood er een een doos aan voor € 1000 euro op melkweb. Was zo weg
+1
Cowboy3
@Vdejong "Bij een kwaliteitscontrole in maart 2024 is gezien dat dieren de bolus uitbraakten, terwijl er nog niet opgeloste tabletten met de werkzame stof in zaten. Dit zorgde voor een mogelijk gebrek aan werkzaamheid bij de koeien. Ook heeft het geleid tot blootstelling aan andere dieren, zoals honden, wat tot meer sterfgevallen heeft geleid. Monensin is giftig voor honden. "
Rene Strik
@Achso wij gebruiken dat niet.
Wij gebruiken een combination van Trenbolone, een synthetic testosterone acting progesterone implant gecombineerd met Estradiol, een oestrogeen product.
Dus geen testosterone. Vrouwelijk hormonen die een testosterone achtige werking hebben. Maar pertinent niet testosterone zijn, dus ook niet als testosterone in het vlees omhoog komen.
Achso
@Rene Strik het ging om US‘rs en wat voor een zooi wat daar soms gebruikt wordt. Niet perse jullie bedrijf. Ik kan me zeer goed voorstellen dat consumenten er niet van gediend zijn
Rene Strik
@Achso US en Canada zijn veel hetzelfde.
Dezelfde Slachters, Dezelfde eisen.
Dus nee, ik denk niet dat het veel verschilt.
Het beeld dat velen van jullie jezelf voorhoud van de US en/of Canada is vaak erg gekleurd en vaak ook verkeerd.
Wat me vaak opvalt is dat er collegas zijn die er een keer een week geweest zijn, of zelfs niet eens, en toch menen beter te weten hoe het hier gaat, dan wijzelf.
Achso
@Rene Strik ik ben er vaak zat geweest. En weet wel zeer redelijk wat er zoal gevoerd wordt. Vele zaken zijn goed, vele anderen, oa het gedoe met hormonen en antio-biotica niet
Rene Strik
@Achso dat vind jij.
Omdat jij ergens een grens voor jezelf trekt, op gevoel niet direct op data, betekend niet dat het een objectieve mening is, en daardoor DE waarheid.
+2
Elvis
@Rene Strik
Quote:
DE waarheid

We hebben hier ongelooflijk kritische consumenten door ngo's die de burgers 'voorlichten' en over alle 'misstanden' in de landbouw. Weet niet hoe dat in Ca en Usa is maar hier kom je niet weg met een goed verhaal over groei hormonen
+2
Achso
@Rene Strik omdat FDA gewoon de grens optrekt hoeveel testosterone of oestrogen in behandeld vlees zit, betekend niet dat dat veilig is.
Ze doen dat zelfde geintje met Aflatoxins in melk. De limiet ook 10x hoger als in EU. En waarom?; omdat ze anders 50% van de mais in Atlantic kunnen kieperen
Rene Strik
@Achso Dit bedoel ik dus.
Juliie denken/jij denkt dat wij hier wat liggen te prutsen, en vuilakken.
Of die limiet voor toxins hoger ligt weet ik niet, maar de koeien kunnen helemaal niet tegen mycotoxins, dus iedereen met soort van verstand let daar op en test in geval vsn twijffel.
Dat superieure beeld dat de boeren in NL van zichzelf hebben (we zijn de beste in de wereld) is arrogant, en vooral niet waar.
Zelfde met celgetal. Canada gaat nu naar 300.000 max. US is officieel nog 750.000
Maar geen enkele melkfabriek accepteerd melk die zo hoog zit.
Vele drinkmelk fabrieken betalen alleen alles uit onder de 120.000 celgetal.
Maar toch wordt er door de NL boeren op de borst geklopt dat ze de beste melk hebben.

Really???
+1
Elvis
@Rene Strik
Quote:
Really

Alle reacties van jou en de andere Canadezen komen neer op , we hebben het zo getroffen met de emigratie, wij zijn zo goed, jullie weten niks van de wereld, Nederland sucks etc. Als er dan wat kritische opmerkingen komen is het in eens tegen het zere been
Rene Strik
@Elvis
Het zere been is dat er hier wordt beweerd dat wat wij produceren ongezonde rommel is, terwijl er genoeg data is dat aantoond dat wij het zeker niet slechter doen dan NL of EU.

De meeste emigranten hebben het bedrijfsmatig idd prima voor mekaar in hun land, en dat is ook niet raar omdat objectief gezien er nergens meer belemmeringen zijn dan in NL, dus vrij logisch allemaal.

Politiek gezien hebben wij boeren in Canada en de US het op het moment nog prima, maar daar heb ik met onze nieuwe dictator (sorry prime minister) toch wel zorgen over de sociale en economische toekomst van Canada.
En dan nog maar te zwijgen over de chaos zuid van ons.

Maar dat is allemaal weer een heel ander verhaal.
Vdejong
@Rene Strik joh, het is voor een groot deel afgunst omdat ze niet kunnen of willen vertrekken uit Nederland. 😁
+1
Achso
@Vdejong mwah, je zou je kunnen vergissen 😀
Rene Strik
@Vdejong afgunst is het niet, maar wel een erg vervormd wereld beeld en blinde overtuiging dat het nergens beter is dan in NL
+4
weurding
@Vdejong kan met de beste wil van de wereld niet jaloers worden, feit is wel dat enkele die voor een ander land gekozen hebben om te boeren maar al te graag op een NL forum de blijvers proberen te overtuigen hoe goed ze het wel niet getroffen hebben, niet indenkende kunnen dat velen hier gewoon nog happy zijn met wat ze doen😄
Vdejong
@weurding Geldt ook alleen voor degenen die op- of aanmerkingen hebben over het hetgeen gedaan wordt in USA of Canada. In veel opzichten is het gras hier groener
+4
Elvis
@Vdejong
Quote:
groener

Die 8 maanden dat je kapot vriest dan weer niet ⁹
Vdejong
Quote Reactie van @Elvis :
Die 8 maanden dat je kapot vriest dan weer niet
Weer zo'n stom vooroordeel.
Quote:
De strenge Canadese winters beginnen half december en duren tot half maart.

Kom hier eerst maar eens in de winter. Zul je zien dat het best mee valt. Om eerlijk te zijn heb ik liever een winter hier dan 1 in Nederland
Rene Strik
@Elvis bewijst idd weer het gebrek aan kennis van hoe de wereld hier is.
Rene Strik
@weurding nou, ik persoonlijk zou totaal niet happy xijn in NL, maar ik snap heel goed dat dat voor mensen zoals jij anders is. En ik ben daar eigenlijk ook wel happy om.
Wij hebben echt niet meer emigranten nodig 😁 het is hier al duur genoeg, dus het laatste wat ik wil is mensen ompraten om hier naartoe te komen.😉

Waar ik wel flink op doorhamer is dat veel NL boeren constant horen en vertellen dat ze de beste in de wereld zijn, en gemiddeld gezien is dat pertinent niet waar.
Door alle belemmeringen valt NL vooral op management kennis langzaam achter.
Vele NLers zitten erg met oogkleppen op en weten eigenlijk niet hoe de rest van de melkvee wereld draaid.
Hier wordt nog enorm geinnoveerd op management nivo, terwijl dat in Europa redelijk stilstaat, behalve op mestverwerking/emissie technieken.
Vooral op efficiency nivo (financieel efficiency) gaat het hier veel harder vooruit.
Ik vind dat geweldig, en heb het daardoor prima naar de zin. Maar ik snap best dat niet iedereen hetzelfde in elkaar zit, en Holland prima vinden.👍🏻
+2
weurding
@Rene Strik quote:
Waar ik wel flink op doorhamer is dat veel NL boeren constant horen en vertellen dat ze de beste in de wereld zijn
Denk ook al ben je geëmigreerd, je zal altijd die" Nederlandse " boer blijven😄
Rene Strik
@weurding oh, ik denk ook wel dat de melkveehouders met NL bloed de betere van de wereld zijn in en buiten NL.
Alleen de NL melkvee sector als geheel beginnen terug te vallen in kennis en innovatie, daardoor zie je ook die stilstand in veel Nederlandse melkveehouders.
Dat is makkelijk op te lossen.
Paar studiereisjes per jaar naar het buitenland en jezelf abboneren op een paar goede US vakbaden.😎
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
oh, ik denk ook wel dat de melkveehouders met NL bloed de betere van de wereld zijn in en buiten NL.

Ik dacht dat we hier ook best wel de beste mais konden telen tot dat ik helemaal begin juli 2018 in de Elzas was en in omgeving grensstreek Zwarte Woud Duitsland en ze waren daar overal aan het beregenen en deden gewoon super hun best daar en hadden prachtige mais staan . Die was verder dan bij ons toen. Dat vergeet ik niet meer. Je hebt overal goeie boeren. En geloof mij , ook in andere werelddelen hebben ze goeie steaks zoals jullie het noemen. 😀
Rene Strik
@George het klimaat in NL is niet zo ideaal voor mais vergeleken met andere plekken in de wereld, dus je staat in NL al 1-0 achter.
Voor de beperkte heat units en bemesting die NL heeft, groeit er gewoon erg goeie mais 👍🏻
George
@Rene Strik We hebben hier echt gewoon ooit 17018 KG korrelmais gemiddeld geoogst met 68.2 % DS in 2017. Dat was gewoon uitzonderlijk goed. We mogen steeds minder bemesten en waarschijnlijk halen we dat misschien wel nooit meer.
Weidezicht
@Rene Strik ze betalen dan niet alles uit schrijf je, maar waar blijft die melk tot 750 dan? En krijg je leverstop? En hoe hoog is de korting op geld als je bijvoorbeeld structureel 550 hebt? Als er geen leverstop op zit en je korting bedraagt 3 cent, kun je dus onbeperkt doormelken, als je die korting voor lief neemt, en gaat die melk structureel mee. Hoe zit dat precies. Pas dan kun wij een waarde oordeel vormen. En waar ligt de grens bij anti biotica in de melk? Met welke consequenties?
+1
Rene Strik
@Weidezicht wat ik weet van de US boys is dat hun allemaal gaan voor de laagste celgetal omdat er anders teveel geld op Tafel blijft.
Dat geld in principle voor iedereen.
Als er al boeren zijn die zo hoog melken gaat dat vooral het veevoer in.
Uiteindelijk sluit de fabriek je uit/af.
Bij fairlife bijvoorbeeld is dat al bij structureel boven 150.000 celgetal.

Ontario bijvoorbeeld zit structureel onder het NL gemiddelde.
NL 199.000
Ontario 186.000
US gemiddeld 181.000
Het is niet veel, maar toch wel beter.
Dus dat verhaal van beste boeren in de wereld laat maar varen.
Ook op dierwelzijn kan NL niet mee met zijn marteltrassen en slooppaden.

Ik vind dat allemaal best, maar NL mag wel eens gaan dimmen met het gezwets dat alles daar het beste/gezondste bla, bla, bla
+1
Elvis
@Rene Strik wat is de gemiddelde leeftijd bij afvoer in Canada?
Rene Strik
@Elvis wat maakt dat uit?
Er is ern getal dat heet voluntary cull of involuntary cull. Dat is veel belangrijker.
Wanneer iedereen zijn jongvee opfokt , je ern Quotum hebt en slachtkoeien brengen 3/4000 $ op. Dan is de voluntary cull hoog en de gemiddelde leeftijd lager.
Maar gemiddelde leeftijd bij afvoer zrgt fusion helemaal niets.
Wel de involuntary cull
+1
Elvis
@Rene Strik gaan je kgs droge stof in jongvee of maak je er melk van? Koeien afvoeren met gem 7 jaar of lopen pochen met een laag celgetal.
Rene Strik
@Elvis niet elke kg ds is gelijk.
Hier wordt het vanggewas geoogst.
Dus mais in de zomer en tritacale in de winter op hetzelfde perceel.
Die tritacale kost natuurlijk niet veel.
Pinken worden na 8 maanden vooral fie tritacale gevoerd met 15/17% eiwit.
Afkalf leeftijd 20/22 maanden.
Wij persoonlijk cullen alleen koeien die niet voldoen, en verkopen 70/80% van onze verse vaarzen.
Onze gemiddelde leeftijd bij afvoer is waarschijnlijk niet eens 3 jaar.
Haal je daar de verkochte vaarzen vanaf dan gaan we een heel omhoog.
De meeste koeien gaan hier weg na hun 4e of 5e lactatie. Dus leeftijd bij afvoer zal ergens rond de 6 jaar zitten.
Bovenop dat. Als je constant groeid blijft de leeftijd ook autamatisch lager omdat je ook concessies moet doen aan de kwaliteit van de vaarzen om het Q vol te melken.
In de states zonder Q is dat nog veel meer een factor.
Vandaar Dat leeftijd bij afvoer een troebel getal is. Involuntary cull zegt alles.
En dat getal ligt hier bij velen al jaren onder de 20%
+1
Elvis
@Rene Strik 20% vervanging hebben wij ook al jaren . leeftijd bij afvoer 7 en 2 maand op de door jou genoemde marteltrassen dus zonder zand . Laatste jaren groei ik ook gewoon 10% per jaar en ondanks alle zogenaamde beperkingen staan hier in de omgeving gewoon super nette bedrijven met alles tot in de puntjes geregeld
Rene Strik
@Elvis Das mooi, maar dat is niet het gemiddelde in NL.
Wij hadden 15 jaar geleden ook 15/25% afvoer op marteltrassen en slooppaden.
Maar hier heb je nog met enkele andere verschillen te maken. Een klimaat dat wel wat meer vraagt van de koeien, en een gemiddeld hogere productie per koe.
Vooral op het gebied van vruchtbaarheid kost dat wat meer moeite.
Daarbovenop wordt ern koe na 3 insemiaties op de cull lijst gezet, terwijl in NL genoeg mensen eindeloos foor blijven gaan.
Achso
@Rene Strik voluntarily cull is officieel de koe die je direct op de lijst zet om te vertrekken. Niet na wat behandelingen en dan besluit om haar naar de BBQ te sturen.
Als je hoge levensproductie, hoge dagproductie en hoge slachtgewichten als doel hebt, ziet de opzet van bedrijven er heel anders uit. En daarin zijn US‘rs/Canadians vele malen beter dan EU‘rs, laat staan Nederlanders.
pieta
Quote Reactie van @Achso:
Als je hoge levensproductie, hoge dagproductie en hoge slachtgewichten als doel hebt,

Deze doelen zijn wat lastig te verenigen. Vaak komt dan (economisch) optimaal eerst. Een koe op hoog gewicht afleveren gaat het makkelijkst als de koe nog helemaal in haar kracht staat. Maar dan is ze vaak nog niet aan haar hoge levensproductie. Hoe ouder een koe wordt hoe hoger het risico op afvoer op het niet optimale moment. Wil je qua slachtgewicht op het optimale moment afvoeren dan moet je gaan afmelken. Dit werkt een hoge dagproductie weer tegen.
Wij hebben zelf de levensproductie vrij hoog, een zware koe afleveren lukt ook regelmatig maar op dagproductie laten wij dan weer wat liggen.
Noorderling
@pieta
Als je holsteins een beetje zetmeel voert met rijk basisrantsoen en ze gaan op dag 500 weg om vruchtbaarheids "problemen" kun je best zware koeien afleveren met gewicht en een laatste lijst van meer dan 15000kg melk.
Kunnen ze als 4e kalfs al richting de 50.000kg levensproductie weg.

Het wordt anders als het om uier of pootproblemen gaat, dat kost melk en kilo's vlees.
Guste koeien kun je best lang melken, alleen is elk foutje of stressmoment minder melk die je amper meer terug krijgt.
Oudere koeien zijn hier fors zwaarder dan vaarzen, tweede kalfs ligt net even aan het moment begin of eind lactatie. Maar met laag aantal dim is er vaak een andere oorzaak dan vruchtbaarheid.
Achso
@pieta ja mooi he. Worden de voer en management instellingen anders van en wordt er rendement gedraaid
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Rene Strik:
Daarbovenop wordt ern koe na 3 insemiaties op de cull lijst gezet, terwijl in NL genoeg mensen eindeloos foor blijven gaan.

waarom 3 en geen 4 of 2?
Maar met deze melkprijzen en vleesprijzen kun je er toch nog wel een angus rietje aan spenderen?
Is geen grote categorie wie dan wel drachtig wordt, is er wel weer een, vaars opfokken is duurder dan 5-10? rietjes per dracht en nog een jaar melken. Kalf brengt de rietjes wel op en je gaat genetisch alsnog niet verder met je niet vruchtbare koeien.
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Vandaar Dat leeftijd bij afvoer een troebel getal is. Involuntary cull zegt alles

Hoe weet je wat involuntary cull is? Mij zegt de gemiddelde afvoerleeftijd wel veel en dan vooral in onze NL-omstandigheden. Wij hebben volgens mij nogal wat lastigere omstandigheden vanwege veebezetting/mestafzet/dure grond waardoor je niet zomaar heel wat extra jongvee houdt.
Rene Strik
@pieta het aantal koeien die je eigenlijk wilde houden, maar om wat voor reden ook (kreupel, mastitis, gust) toch zijn vertrokken of dood zijn.
Dat zegt veel meer over levensduur dan leeftijd bij afvoer.
+1
Elvis
@Rene Strik wat een gelul dit is gewoon gedwongen afvoer % kreupele koeien en met mastitis nemen ze zowieso niet mee dus moet behandeld worden
Rene Strik
@Elvis wat is er gelul aan?
Snap niet wat je probeerd te zeggen?
Elvis
@Rene Strik zelfde wijn andere zakken
Rene Strik
@Elvis waarom is het dan gelul?
Feit blijft dat leeftijd bij afvoer niets zegt over hoe een boer draaid.
Elvis
@Rene Strik ik denk van wel,prima dat je cijfers gebruikt die jou goed uitkomen maar hier in NL zitten we nou eenmaal in een andere situatie
Rene Strik
@Elvis NEE, het is precies andersom.
Leeftijd bij afvoer is een cijfer dat alleen in NL werkt, en jullie goed uitkomt.
Wil je jezelf eerlijk vergelijken met de rest van de wereld moet je naar involuntary cull of gedwongen % afvoer zoals jij het noemt.
+2
Elvis
@Rene Strik wat een kul 😂 de rest past zich maar aan ons aan. Wij zijn immers de beste boeren
Rene Strik
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Wil je jezelf eerlijk vergelijken met de rest van de wereld moet je naar involuntary cull of gedwongen % afvoer zoals jij het noem

Het NL-getal is de involuntary cull. Dus prima vergelijkbaar. Elk dier wat naar het slachthuis/rendac gaat valt hier onder Inv.. cull.
+2
Rene Strik
@pieta ik heb het net opgezocht.
US afvoer 37% gedwongen 27%
Canada afvoer 32% gedwongen 27%
NL is moeilijk te vinden, want idd spreken ze van leeftijd van afvoer.
Wat ik kon vinden was tot 2010 rond de 25% en nu ergens tussen 15 en 20%

Snap wel dat wij gern druk hebben om zo weinig mogelijk jongvee aan te houden, en dus vrij snel koeien opruimen die ook maar iets mankeren, terwijl in NL ze veel langer doorgaan.
Te weinig melk valt ook onder involuntary cull, en dat gebeurd hier een stuk sneller dan in NL.
Die koeien hoeft verder niet veel mis mee te zijn.
Noorderling
@Rene Strik
over hoe niet vrijwillig niet vrijwillig is kun je ook nog wel even discussieren.
Vaak is er wel een aanleiding waarom een dier minder presteert, en als dat niet zo is, is er ergens ook wat verkeerd gegaan. Er is immers altijd een categorie wie veel beter is en laat zien wat de potentie is. Zolang ze daar niet allemaal zitten is het ook maar welke stempel je "het probleem" geeft.

We zijn in nederland in herverdelen melkgeld gaan geloven en dat is het begin van het einde.
Politiek, emotie en euro's met elkaar husselen tot iets wat eigenlijk niemand helpt, de consument niet, de boer niet en de koe al helemaal niet. Maar goed, daar is iedereen zelf bij.
Zolang een koe in de boeken ouder heiliger is dan jonger, en voor data en uitbetaling melkgeld bij euthenasie meer dood gaat dan bij de slacht, haak ik af bij die ongein.

Wat ik me alleen wel afvraag, is waarom vaarzen zo duur zijn in Noord Amerika?
Met het quotumsysteem, veel zand stallen en redelijk klimaat zou je toch een gigantisch overschot verwachten?
Vleesprijzen is pas sinds 2 jaar dat dat echt goed is, vaarzenprijzen zijn altijd al wel redelijk geweest tov europa en de opfokkosten schat ik niet hoger in.
Vaarskalveren vliegt hier zomaar weer uit de bocht wanneer je in een goede bui bent en wat minder vleesstieren insemineert.
Rene Strik
@Noorderling dat is heel simpel.
Ranching beef ( het yellowstone idee) is vergane glorie. Landprijzen, personeel droogte. Die tak van sport is bijna geheel verdwenen.
Nu moeten bijna alle beef uit melkkoeien komen. En er zijn maar 12 miljoen melkkoeien in noord Amerika.
Canada groeit door het Q maar een paar % per jaar en de US op veel plekken door fabrieks qouta, strakkere regels voor mega farms en publieke onwil ook maar mondjesmaat.
Het is nu heel normaal dat er 30-40% met sexed semen hf wordt geinsemineerd en 60%-70% met (mannelijk sexed) beef .
Dat is krap om de vleesmarkt te bedienen, dus prijzen hoog. En door hoge prijzen automatically krap vervangings vee.
Er zijn gewoon niet genoeg baarmoeders hier om beide markten goed te vullen.
Dus beef crazy duur en vaarzen ook flink duur.
Noorderling
@Rene Strik
dat beef on dairy is toch ook pas van de laatste paar jaren dat het zo'n hype is?
Heb er ondertussen al weer 10 jaar geleden niks van meegekregen toen ik er even gezeten heb, vaarzen waren toen ook al aan de prijs, ene veiling na de andere en sexed ook gemeengoed.
Als ik dat beleid dan op mijn eigen projecteer kun je elke 2 jaar minimaal verdubbelen.
Dan moet ergens toch wel een behoorlijk "lek" zitten of hebben gezeten qua vervanging.
Rene Strik
@Noorderling tot een jaar of 5 geleden toen er fabrieks quotas kwamen was er ook nog aardig groei in de US, nu in bepaalde Staten weer nu Chobani een fabriek gaat bouwen die 1.2 miljard liter per jaar gaat verwerken.
Wij fokken en verkopen al 15 jaar vaarzen en ze hebben tot een jaar geleden geschommeld tussen $2200 en $3200.
Angus op hf is er al ruim 10 jaar en ook al 10 jaar constante groei. Toen de ranchers begonnen af te haken in hordes, werd het echt groot.
Vaarzen nu ondertussen daardoor tussen de $4000 en zelfs $5500 afgelopen zomer.
Elvis
@Rene Strik
Quote:
2200 /3200
uitgaande van € 0,64 voor een can dollar kon dat in NL al niet uit. Dan past sturen op lange levensduur ook beter
pieta
@Rene Strik In NL is de gemiddelde leeftijd bij afvoer gebaseerd op het aantal koeien en leeftijd daarvan die naar de slacht gaan. En elke koe die naar de slacht gaat is in principe onvrijwillige afvoer totdat ze wellicht 10-15 jaar oud is.
Rene Strik
@pieta hier dus niet.
Er gaan hier ongeveer 70 oude koeien per jaar naar de slacht, enkele ervan omdat ze mij niet bevallen, maar de meeste omdat ze iets mankeren. (En ik erger me al snel aan een koe als ze niet pronleemloos is). En er worden ongeveer 150 vaarzen verkocht voor het leven naar andere boeren.
Alles valt onder afvoer, maar die 150 vaarzen trekken de gemiddelde leeftijd bij afvoer flink omlaag. Dus is dat getal nietszeggend in de rest van de wereld.
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
Alles valt onder afvoer, maar die 150 vaarzen trekken de gemiddelde leeftijd bij afvoer flink omlaag. Dus is dat getal nietszeggend in de rest van de wereld

Die vaarzen die jij verkoopt vallen hier dus niet onder afvoerleeftijd. Dat is gebruiksvee.
+1
Elvis
@Rene Strik nou praat je jezelf tegen kwaliteit van vaarzen die tegen vallen door dat je groeit maar wel vaarzen verkopen. Verkoop je dan de verkeerde of wat
Rene Strik
@Elvis komop, je bent toch wel slimmer dan dat of niet?
Als je 20 vaarzen per jaar nodig hebt om te vervangen en 20 om te groeien, dan zijn de 20 beste vaarzen beter dan nr 21 tot 40 voor groei, dus die trekken het gemiddelde wel iets omlaag ja.
+1
Elvis
@Rene Strik je verkoopt er toch 150? Neem aan dat die 40 dan de beste zijn. Ik zou ze trouwens allemaal houden en 2 robots in die pinkenstal zetten. Kan vast wel in het land van de onbegrensde mogelijkheden
Rene Strik
@Elvis beetje flauwe reacties van jou zo onderhand.
Jij weet donders goed dat hier maar beperkte groei is, dus een nutteloze opmerking.
En ja. Wij hebben 70 vaarzen vervanging nodig en 15-20 voor groei.
Ja. Die 90 die we zelf nodig hebben zijn de beste in mijn ogen.
Maar de beste en nummer 90 zijn niet dezelfde kwaliteit, dus door groei gaat de kwaliteit minder snel omhoog dan zonder groei. Dat zou ik jou niet uit hoeven te leggen
Elvis
@Rene Strik zoals gezegd wij zitten gewoon in een andere situatie, ik heb 1 keer te veel pinken gehad en dat was tijdens het fosfaatreductie plan. NL is gewoon te duur om als melkveehouderij vaarzen voor andere of export aan te houden
Noorderling
Quote Reactie van @Elvis :
ik heb 1 keer te veel pinken gehad en dat was tijdens het fosfaatreductie plan.

en ik even er na te weinig, dat heeft nog veel meer geld en werk gekost dan ze wel te houden.
Nu is veevervangen financieel ook nog niet zo beroerd en vooral makkelijk werken.
Zijn allemaal in goedkope mest en fosfaattijden opgefokt met een jonge veerstapel kun je de komende 2-3jaar weer iets rustiger zijn met aanhouden en de kalverprijzen benutten.
+2
Weidezicht
@Rene Strik ik lees hier eigenlijk nergens dat wij Nederlanders onszelf beter vinden. Ik lees alleen vragen en twijfels omtrent het inzetten van allerhande medicamenten e.d.
hans-hans
Nederland loopt wel helemaal uit de pas met landen wereldwijd
Gangbaar en biologisch zit dichtbij elkaar dat is ook eigenlijk niet goed want aan de andere kant zeggen de inkopers
Ja het is een wereld handel enzo kun je je eigen graf graven
Daarom moeten de standaarden bij inkopen ook gelijk
Wie zou daarvoor pleiten???
hans-hans
Dit filmpje pleit wel voor gezamenlijk iets ondernemen en niet Nederland over spoelen met zware regels en gewoon importeren van hele andere standaarden
Je kunt gewoon wel ophouden in Europa te boeren
Rene Strik
@Weidezicht tuurlijk wel.
Er wordt aangenomen dat wat wij gebruiken slecht is, want ja hormonen of rumensin. Allemaal ruk. Puur emotie.
Wij liggen toch ook niet te zeiken dat grazende koeien meer toxins in de nelk hebben dan niet grazende koeien.
Idem met scharrel eieren.
+2
grös
@Rene Strik
Gelukkig is daar alles beter, nu de levensduur nog omhoog, of is dat lastig als je veel koeien moet cullen om het celgetal? Hier is preventieve antibiotica verboden bij melkvee. In de V.S. gaat zo'n 66% van de voor de mens belangrijke antibiotica naar de veehouderij, resistentie is lastig als je met een longontsteking op de I.C. ligt.
+1
Rene Strik
@grös ook weer zo'n onxin verhaal.
Cull wordt hier gedreven door economische beslissingen, niet op zo hoog mogelijke levensduur.
Wij persoonlijk zitten veel hoger met leeftijd bij afvoer, puur omdat onze bedrijfs opzet anders is.
Hoge levensduur nij afvoer zegt helemaal niets.
In zand worden weinig koeien afgevoerd boor celgetal, dus dat is ook al weer onzin.
Nr1 involuntary cull reden is vruchtbaarheid.
Veel voluntary cull omdat vlees prijzen hoog zijn en de lager profucerende dieren dan plaatst moeten maken voor hoog profucerende vaarzen.
Niet mijn ding, maar het betekend niet dat jullie het beter doen omdat nou de gem leeftijd hoger is.
Dat is echt weer dat bekrompen hollands denken.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @grös:
nu de levensduur nog omhoog

Zullen we de levensduur van slachtkippen, vleeskalveren of slachtvarkens ook maar ter sprake brengen?
WGeverink
@Vdejong Bij vleesvarkens is het "days to market"(dagen van geboorte tot afleveren). Hoe minder dagen ze nodig hebben hoe beter het is. En hoe lang de zeug meeloopt/meegaat ligt ook aan vele factoren. Als een slachtzeug meer opbrengt dan wat een opfok gelt kost dan wordt de hele zeugenstapel in korte tijd vervangen.
Rene Strik
@WGeverink dat is logisch, en zo werkt bijna heel de wereld, alleen in NL gooien ze alle economische principes aan de kant en streven een nietszeggend nummer zoals leeftijd bij afvoer of dierdagdosering na.
Ik blijf het zeggen, NL melkveehouderij is gewoon de weg kwijt aan het raken.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
alle economische principes aan de kant en streven een nietszeggend nummer zoals leeftijd bij afvoer of dierdagdosering na.

Zit wel een economische gedachte achter; dat je niet gekort wordt op je uitbetaling
Elvis
@Vdejong die cijfers zeggen wel veel over je bedrijfsvoering
Vdejong
@Elvis Je spreekt net als burgers die zeggen dat er te pas en te onpas bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Daar zijn bestrijdings- en geneesmiddelen veel te duur voor.
Het wrange van Nederland is dat je door heel veel hoepeltjes moet springen om een goede prijs voor je melk te krijgen.
Elvis
@Rene Strik de sector probeert mee te bewegen met de kritische ngo's. Uiteindelijk bepaald de consument wat er gekocht en betaald word, en dat neigt toch naar een stukje extra beleving bv beter voor melkstroom of planet proof met met mooie plussen op de melkprijs. Mooi voorbeeld vind ik de chloorkip, nooit bewezen dat het negatief effect heeft maar komt er gewoon niet in.Het Bintje is ooit kapot geschreven als gifpieper, staat me nog iets bij over USA slachterijen ze zouden e-coli op vlees voorkomen door op het einde van de slacht lijn vlees te reinigen met een zoutzuuroplossing oid. Gaat hier gewoon nooit gebeuren
pieta
@Vdejong Het gaat ook om de omstandigheden. In NL is het economisch vrij interessant om een koe een jaartje langer te melken omdat te veel jongvee houden te veel kost. Zeker sinds de fosfaatrechten en het verlies van derogatie. Mest knelt hier wat ook qua kosten.
Rene Strik
@pieta prima, maar hier worden koeien afgevoerd/verkocht omdat er teveel melk is, niet omdat er iets mis is met die vaars/koe.
3/4000 voor dikke slachtkoeien
4/5000 voor verse vaarzen.
Datcl verkloot het leeftijd bij afvoer getal totaal.
Vandaar involuntary cull als best vergelijkbaar nummer.
+2
pieta
@Rene Strik Dat getal komt bij jullie beter "uit" voor vergelijking. Hier zijn niet zo heel veel boeren die maar ineens te veel vaarzen hebben voor vervanging. Daarom gebruiken we dat getal hier dus niet.
Rene Strik
@grös nuance is moeilijk voor jou of niet.
Schapen en varkens gebruiken het gros van de antibiotics. Niet vleesvee en al helemaal niet de melkkoeien.

(klik om te vergroten)

pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
NL 199.000Ontario 186.000US gemiddeld 181.000Het is niet veel, maar toch wel beter.Dus dat verhaal van beste boeren in de wereld laat maar varen.Ook op dierwelzijn kan NL niet mee met zijn marteltrassen en slooppaden

Hoe oud worden de koeien daar gemiddeld? Ik denk namelijk dat celgetal wel wat te maken heeft met de leeftijd vd koeien. En zand klinkt leuk maar met de NL-regels en NL-klimaat is dat nog niet zo makkelijk.
+1
Achso
@Rene Strik ik had het over EU. En niet Nederland. Aflatoxins kun je zo googelen.
Denemarken, Estonia en Zweden bereiken toch zeer hoge melk producties zonder verschillende hormoon behandelingen.
Ik zei al: ik ben vaak genoeg onderweg dat ik wel weet er hier en daar speelt
Rene Strik
@Achso waar zeg ik dat je hormonen nodig hebt voor hoge productie?
Dat dubbel ovsync in de US is niet mijn ding en is ook niet direct nodig
Achso
@Rene Strik ik bedoel maar. Alles wat mogelijk is, weet ik niet of we dat moeten doen dan. Anders kunnen we ook wel weer met de Clenbuterol aan de gang.
Rene Strik
@Achso clenbuterol werd wild ingezet, en gaf aantoonbaar negative gevolgen voor de consument, dat is niet het geval met onze goedgegekeurde producten.
+2
Achso
@Rene Strik goedgekeurde US producten. Je gaat aan de opmerking voorbij: misschien moeten we niet alles doen wat mogelijk is.
Jij vindt US/Canada super geweldig. Ik heb mijn bedenkingen. Daarbij niet zeggende dat Nederland het Walhalla is.
+2
pieta
Quote Reactie van @Rene Strik:
ze ktijgrn 2x hormonen toegediend die 75 of 120 dagen werken

Dat noem ik dagelijks of in ieder geval een groot deel van de tijd.
Framos
@pieta In Nederland sinds 1988(!) verboden, dus niet zo vreemd dat men het niet gaat importeren
Rene Strik
@Framos dat het verboden is in het heilige NL betekend niet dat het ongezond of gevaarlijk is.
BST is in Canada verboden, maar ook Canada geeft toe dat het 100% veilig is voor consumptie, maar uit oogpunt van dierwelzijn verboden.
WGeverink
@Erik1979.. Hoeveel rundvlees er vanuit Canada naar de EU gaat weet ik niet. Het is al weer een jaar of wat geleden dat mijn vrouw daar de exportpapieren voor ondertekende. Het was toen altijd prachtig Angus vlees van jonge koetjes uit het "Hormone Free" programma. De eigenaren waren Zwitsers en het meeste vlees ging naar Zwitserland waar bij de weg de zelfde regels gelden als in de rest van de EU. Jaarlijks ging er toen zo rond de 4000 ton rundvlees naar Europa met daarnaast nog een hoop bizon vlees.
Achso
@Vdejong volgens mij denkt de FDA daar toch wat anders over en hebben ze limieten gezet
+3
Weidezicht
Tja hoeveel duizenden tonnen hormonen lees zullen wij wekelijks importeren? "Graangevoerd" vlees uit Australië, vlees van de "Argentijnse Pampa's", "uitgegroeid" vlees uit Argentinië, enzovoorts, allemal kreten op verpakkingen of in winkels, om ons een mooi beeld te schetsen, maar ik betwijfel of dat allemaal zuivere koffie is.
+2
Vdejong
Quote Reactie van @Weidezicht:
zuivere koffie

En die is misschien zelfs niet zuiver
grös
@Weidezicht
Zelfs "grasgevoerd grassfed" zegt mij niks, iedere zou gras moeten eten.
Voor mijn eigen vleeskoe 100% grasland, en (gras)brok alleen het eerste jaar.
+1
old-timer
The Eu sends $92 million worth of beef to Canada while canada streugels to export $14 million to the EU .They always find some little rule not to import anything from Canada ,but if we want to supply our own market with milk and not export anything than it is unfair trade
WGeverink
@old-timer Canada of Noord Amerika ziet Europa niet als een belangrijk of interessant afzetgebied voor rundvlees. Het Canadese Rundvlees en bizon wat voorheen naar Europa ging was altijd al voor het topsegment in de markt en ging niet naar winkels.
old-timer
Het probleem was dat "Fort Europa" bijna niet in te komen was zo men concentraded alleen op het dure vlees ,het nieuwe handelsverdrag moest dat veranderen, alleen moest het vlees wel gekeurd worden door een veearts , waar een tekort aan is en je wordt geen veearts om in het slachthuis te staan ,niet in Canada anyways , ze vinden wel wat anders ,different culture here ,met als gevolg dat de import steeg van ongeveer $3 miljoen naar $93 miljoen ,the Canadian cattleman association is not happy . Nu zijn de koeien ontzettend duur zo het is wat op de achtergrond gedrukt
WGeverink
@old-timer Zelfs de allerhoogste kwaliteit hormoon vrij vlees wat hier in Canada geproduceerd wordt is volgens deskundigen ter plaatse niet iets waar een gemiddelde consument in Europa van ligt te dromen...
old-timer
@WGeverink ok fair enough, ik moest ook lachen , zoals ik al zij ik zit hier al een tijdje dus ziet het van het Canadese standpunt uit ,and proud to be intergrated , niks verkeerd met kritiek
+2
Vdejong
Zonder hormonen

(klik om te vergroten)

Rene Strik
@Vdejong je kunt het niet laten hè. 😆😆😆
Vdejong

(klik om te vergroten)

Framos
@Vdejong Compliment 👌🏻 Zou zo maar kunnen dat jij van alle Dutch dairy farmers in Canada degene met de beste productie bent. Top resultaat 👍🏻
Vdejong
@Framos Ik wil het toch een beetje nuanceren. Met de aankoop van de boerderij ook een goede koppel koeien overgenomen
hans-hans
@Vdejong ik vind het knap
weurding
@Vdejong dan nog, moet je het er wel uit kunnen halen
Vdejong
Quote Reactie van @weurding:
het er wel uit kunnen halen

Daar is de robot voor 😀
+1
Framos
Dit verklaart waarom fastfoodrestaurants geen poot aan de grond krijgen in Noord Amerika. Geen schijn van kans als de consument zo'n gevoel voor smaak en delicatesse heeft 🤣🤭
Rene Strik
@Framos fast food is makkelijk en smaakt goed genoeg, snel door de week na de sports van de kinderen, maar elke Amerikaan staat in het weekend zelgemaakte hamburgers of steaks te BBQen.
Dus ja. De meeste weten echt wel hoe een goede steak of hamburger eruit ziet of smaakt.
Framos
@Rene Strik Ga je hierna nog beweren dat de McDonalds hamburger beter smaakt dan een Nederlandse biefstuk? 😁
WGeverink
@Framos Het heeft meer te maken met Keuze. Als ik kijk uit hoeveel verschillende restaurants we hier kunnen kiezen. Als je snel een hamburger wil pakken kan dat maar als je zin hebt in een hele goeie steak dan kun je in ons bescheiden dorp al op minstens vier plekken terecht. De laatste keer dat ik een hamburger heb gegeten van Mc Donalds is trouwens al wel een jaar of 15 geleden.
George
Quote Reactie van @WGeverink:
Het heeft meer te maken met Keuze. Als ik kijk uit hoeveel verschillende restaurants we hier kunnen kiezen. Als je snel een hamburger wil pakken kan dat maar als je zin hebt in een hele goeie steak dan kun je in ons bescheiden dorp al op minstens vier plekken terech

Ja maar hier is dat toch niks anders. Dat kan hier ook.
hans-hans
@WGeverink is ook wel een leuke discussie eigenlijk , cultuur verschillen en beetje ouwe oeren en zo
lijkt mij eigenlijk wel eens leuk om die steak te proeven in canada
de Tank
@hans-hans
Tja, volgens mij is ieder tevreden over het stuk vlees wat ie eet. Voor mij zinloos om te zeggen dat aan de andere kant van de oceaan het vlees niet goed genoeg is.
WGeverink
@de Tank Toen ik nog in Nederland woonde wist ik niet dat kwaliteitsvlees dat hier in zo goed als iedere supermarkt verkrijgbaar is bestond. Dertig veertig jaar geleden was bij ons ook de kwaliteit lang niet wat het nu is. De beef industrie heeft de afgelopen tientallen jaren geweldige vooruitgang geboekt. Bij ons thuis werd bij de weg alles altijd door en door gaar gekookt en gebakken🤣. Als je niet weet dat er veel beter bestaat dan mis je het ook niet.
+1
WGeverink
@hans-hans Schrijf "steak eten in Canada" bij op je bucket list👍.
+3
pieta
Quote Reactie van @WGeverink:
De laatste keer dat ik een hamburger heb gegeten van Mc Donalds is trouwens al wel een jaar of 15 geleden

Wat die verkopen noem ik geen hamburger. 😁
+4
Weidezicht
Tja, alles is goed te praten over beter vlees, en medicijnen die ver weg staan van menselijke medicijnen enz, maar liever heb ik het toch allemaal niet. Garantie dat er niet gerommeld is, heb je nooit, maar ik probeer dan wat dichter bij huis te blijven. Zelfde als antibiotica, als koe of schaap wat mankeert, wil je het graag gebruiken, en als je zelf keel of oorontsteking hebt, hoop je ook dat dokter het geeft, maar anderzijds komen er steeds meer mensen om je heen met ontstekingen en bacteriën die ze niet meer onder controle krijgen en amputaties als enige oplossing overblijven. Vroeger kregen de mestvarkens standaard in de zoveel tijd een zak clenbuterol ter voorkoming van kwalen. Die tijd is geweest, en denk dat ook maar goed is. Om dan uit Amerika allerlei vlees te gaan halen met allemaal "onschadelijke" spullen erin, lijkt me terug in de tijd. Net als dat BST voor meer melk, (bestaat dat nog eigenlijk?) Nou het kan wezen wat het wil, al is het voor de mens niet slecht, dan toch wel voor de koe. Hoger presteren dan dat je vanuit jezelf kan, kan nooit goed zijn. Hier "functioneren" ook allerlei mensen op 10 blikjes Red Bull per dag. Nou s middags zijn ze kort en de weg kwijt.
hans-hans
@Weidezicht ik zou 10 x liever canadees / noord amerikaans vlees eten dan uit zuid amerika (wat ook gewoon in de nederlandse winkel ligt )
+3
Weidezicht
@hans-hans die vermijd ik ook liever. Maar ongemerkt heb je toch vlees uit een ver buitenland op je bord, of ergens in verwerkt.
hans-hans
@Weidezicht ja , klopt
+2
grös
@Weidezicht
Daarom, eigen BB koe in de vriezer, de volgende is een Angus.
En vooral weidegang of winters graskuil, als kalf een beetje brok, maar hoeft bij Angus ook heel weinig. Krijgen ringvaccin en 2 oornummers er in.
Groeit misschien langzamer maar kost ook minder en bent big pharma en lapmiddelen niet nodig.

Nadeel is wel, als je dan toch een keer uit eten gaat, het vlees niet gauw smaakt of te taai is..
George
Quote Reactie van @grös:
het vlees niet gauw smaakt of te taai is..

Ik kom zelden op plaatsen waar ze geen goede biefstuk serveren.
hans-hans
@George koop maar eens bij een goedkope supermarkt biefstuk voor op de bbq
jij koopt natuurlijk bij slager en goeie restaurants is wel een heel verschil lijkt mij
dat doen de meeste nederlanders niet lijkt mij
de gemiddelde nl die kijkt wat ligt er in de aanbieding o dit is niet duur dat past mij wel
en dat is wel wat anders dan goed eten kopen
ik ben echt benieuwd wat jij van een goedkope supermarkt biefstuk vind
+1
George
Quote Reactie van @hans-hans:
en dat is wel wat anders dan goed eten kopenik ben echt benieuwd wat jij van een goedkope supermarkt biefstuk vind

Wij kopen absoluut geen vlees bij de supermarkt. Dat is allemaal troep
Rene Strik
@George toch kan ik je beloven dat wat jij een goede biefstuk vind, ik waarschijnlijk niet zo geweldig vind.
Ik wist ook jaren lang niet beter, maar toen ik hier kwam wonen en niet meer bij de Kelsys of Montanas mijn biefstuk at, maar naar echte steakhouse top restaurants en ook nog een biefstuk bereidings cursus gevolgd heb, smaakt mij een NL biefstuk totaal niet meer.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
smaakt mij een NL biefstuk totaal niet meer.

Laat ik het zo zeggen; de steak smaken me hier beter
+1
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
toch kan ik je beloven dat wat jij een goede biefstuk vind, ik waarschijnlijk niet zo geweldig vind.

Smaak is persoonlijk , maar als jullie je biefstuk bakken op de grill of BBQ dan weet ik zeker dat onze biefstuk gebraden in echte boter beter is. 😀
Rene Strik
@George zoals ik al zei.
Een steak hoort verzadigd van echte boter op de grill te liggen.
Wat jij eet is niet eens een steak, maar een braadlap.
Daar pas ik voor George.😎
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Wat jij eet is niet eens een steak, maar een braadlap.

😂 😂 😂
Elvis
@Rene Strik geniet er van! Je heb er tenslotte je hele sociale leven inclusief naaste familie voor op gegeven
Rene Strik
@Elvis ik ken jou denk het niet, maar jij denkt mij wel te kennen.
Ik heb mijn familie niet achter gelaten, want vrouw en kinderen zijn mijn familie. Die zijn het belangrijkste voor mij. De rest van de family komt gewoon elk jaar een maand op visite, en wij gaan nu mijn ouders ouder worden elk jaar een week naar NL.
Het is niet ideaal, maar iedereen heeft daar vrede mee.
Een sociaal leven achter gelaten???😁
Ja, 1tje achter gelaten, en een nieuwe opgebouwd. Een nieuwe die net zo goed of zelfs beter is dan wat we hadden in NL.
Je kunt wel merken dat je totaal niet weet hoe het leven hier is.

Waarom zo'n foute/zure opmerking van jou?
Is dat alles wat je nog kon zeggen, dus dan maar een k#t opmerking maken in de hoop iemand flink op zijn ziel te trappen?
Als dat je doel is zul je toch met zwaarder geschut moeten komen.😎
+2
Elvis
@Rene Strik ho effe de discussie begon hier over het hoge betweter gehalte van jou en de andere wannabee Canadees hier. Wij kunnen geen koeien melken, managen ,huisvesten etc zelf niet eens fatsoenlijk klaarmaken blijkt nu, ons land zuigt en we zijn tamme sukkels die maar door rommelen. Ken getallen die geen Engelse term hebben zijn niks waard en zo kan ik nog wel ff door gaan
Rene Strik
@Elvis wat een kwats.
Er is gewoon een discussie gaande, en dan ben jij meteen op je pikkie getrapt omdat ik het niet eens ben met jou.
Misschien een dikkere huid krijgen.
Ik hoef mijn ervaringen en meningen niet aan te passen omdat jij niet tegen tegenspraak kunt.
Wat is anders het doel van dit hele prikkebord? Mekaar uitdagen met meningen en cijfers om er allemaal beter van te worden.
Ja, wij doen het hier anders, en ik denk dat er aan deze kant van de oceaan iets meer puur op cijfers wordt geboerd dan op emotie.
Dat betekend helemaal niet dat jij dat ook moet doen. De reden dat je kwaad wordt is niet omdat ik het vrij zwart/wit erin gooi.
De reden dat je geirriteerd bent is omdat je diep binnenin weet dat ik gewoon een punt heb in veel van mijn meningen.
Elvis
@Rene Strik ik heb een aantal keer het waarom aangehaald maar daar ga je niet op in. Nog één keer, we hebben te maken met een irrationele hypocriete consument opgenaaid door partijen als wakker dier Pvdd etc die anders dan ( denk ik ) de burger in Canada denkt dat bv weidegang heel belangrijk is voor een koe. De sector partijen denken dat ze mee moeten bewegen met die emotie die om dierhouderij hangt.
Elvis
@Elvis we hebben hier opvang voor bejaarde koeien en je kunt uitgelegde leghennen adopteren.
Rene Strik
@Elvis tijd om te emigreren dan.
Zit daar de irritatie?
Ik weet ook wel hoe idioot sommige mensen in NL zijn. Ik ben mede daarom geemigreerd.
Die mensen of achterlijke regels kunnen jij of ik niet meer veranderen.
Dus accepteren of emigreren!
Elvis
@Rene Strik ik kan daar prima mee leven, gefrustreerd ben ik ook niet. Duurzaamheid co2 blijvend grasland en natuurbeheer zijn net zo winstgevend als 40 koeien extra hier
Vdejong
Quote Reactie van @Elvis :
Duurzaamheid co2 blijvend grasland en natuurbeheer zijn net zo winstgevend als 40 koeien extra hier

Ik denk dat je je geld liever verdiend met gewoon koeien melken, in plaats van door allerlei hoepeltjes te moeten springen. Of dat nu 52 koeien zijn of 104
+1
Elvis
@Vdejong je moeten pakken waar je zo bij kunt. Bij rfc hadden we focus planet €3,20 toeslag, ik heb daar niets bijzonders voor hoeven doen. Project van prov drenthe jaarlijks € 3500 voor paar indicatoren uit de klw. Kostte 5 min van m'n tijd . Ik ervaar dat gewoon niet als door hoepeltjes springen.
+2
Kalfje24
@Rene Strik geef mij die (echte) braadlap maar .
Aanbraden en een kleine 2 uur op het petroleumstel ,mmmmm

(Alles wat van de gril of bbq komt en ook maar enigszins hard gebakken is aan de buitenkant,is misschien wel heel lekker,maar verre van gezond.)
George
Quote Reactie van @Kalfje24:
Alles wat van de gril of bbq komt en ook maar enigszins hard gebakken is aan de buitenkant,is misschien wel heel lekker,maar verre van gezond.)

Het smaakt best wel eens een keertje maar ik ben nooit zo kapot van die typische grill smaak.
Rene Strik
@Kalfje24 smaken verschillen.🤔
WGeverink
@Kalfje24 Wat voor grill praten jullie eigenlijk over? Ongezond? Jullie zijn toch niet aan het cremeren boven houtskool?
hans-hans
@WGeverink

zoiets ?
hans-hans
Om eerlijk te zijn eet ik niet vaak biefstuk
Meer kip en goedkoper vlees
En ik denk ook dat jullie lekkerder vlees eten zoals steak
Ik denk dat iedereen het wel door heeft
Zoals er zijn ook genoeg die alleen naar de slager gaan voor vlees
En dat is ook dikke prima
Kalfje24
@WGeverink een harder gebakken buitenkant,hoeft niet eens verbrand te zijn is zeer ongezond voor de darmen .

Al zie ik sommige weleens bbqen dat het wel "lekker"verbrand is ,zoals jij zegt cremeren boven houtskool.

En gebeurt dat 1 of 2 keer per jaar,dat zal geen invloed hebben.
Maar zover ik hier lees word er in Amerika en Canada lekker op los gegrild.

Ook hierin is gelukkig nog de volledige keuze vrijheid wat we op ons bordje leggen,laat iedereen maar genieten van zijn of haar maaltijd .
Rene Strik
@Kalfje24 als het goed is wordt de buitenkant niet verbrand maar dichtgeschroeid.
De buitekant hoord ook niet dikker of hard te zijn.
Net het grilpatroon erin schroeien is genoeg.
WGeverink
@Kalfje24 Tuurlijk! We BBQen de hele zomer en in de winter maak ik het sneeuwvrij rond de BBQ en gebruiken we het ook nog best regelmatig op de minder koude dagen. We hebben nu al zo'n 15 jaar een Weber grill op propaan met roestvast stalen roosters en drie branders die ik intussen ook al eens heb gereviseerd/gerenoveerd vanwege het vele gebruik🤣.
George
Quote Reactie van @WGeverink:
Weber grill op propaan met roestvast stalen roosters

Die hebben wij dus ook gewoon eentje. .
WGeverink
@George Je de beschikking over een echte BBQ en in een pan gebakken vlees heeft nog steeds de voorkeur? Ik vraag me dan af of je weet hoe je het ding moet gebruiken. Of heb je vlees wat voor een gas BBQ niet geschikt is en in een pan met boter minder uitdroogd/taai wordt?
+1
Vdejong
@WGeverink
Quote:
echte BBQ

Is in mijn ogen één met houtskool. En dan de steak niet verknoeien met saus of kruiden
Framos
@Vdejong Hier ook houtskool, vind dat wel mooi en lekker ruiken, je moet echter wat vroeger beginnen, moet eerst op temperatuur komen. In D. noemen we het grillen. Gewoon paar karbonades en wurst, biertje erbij. Geen rituelen, paar keer per jaar.
Vdejong
@Framos

Deze hebben wij
WGeverink
@Vdejong Ik heb geen hobby aan prutsen en wachten voor het BBQen. We laten het vlees op kamer temperatuur komen en de BBQ wordt voorverwarmt op 400 graden (op de thermometer van onze BBQ). Ik vind de speciale BBQ kruiden van hier veel te sterk maar ik wel dat wat zout en Greek spice er hartstikke goed bij past. Van het moment dat de BBQ aangestoken is dan is het dan nog 20 tot 25 minuten voor het vlees klaar is. Afhankelijk van de dikte van de steak, de buitentemperatuur de windrichting en het oog van de kok 2-2.5 minuten per kant op hoog en 1.5 minuutje per kant op laag. Dan laat het vlees nog genoeg rose rood zien van binnen en er zit ook er een mooi patroontje van de grill op de buitenkant.
+1
George
@WGeverink
Mijn vrouw braad hier ooit Diamant haas . Eerst aanbakken en daarna in de oven. Ik kan je zeggen dat je dan zeldzaam heerlijk sappig vlees hebt. Dat krijg je met grill en BBQ gewoon niet klaar. Zo heerlijk. Die Canadezen en Amerikanen kunnen mijn vrouw niks leren dat weet ik zeker. 😀
Op grill en BBQ krijg je die typische Grill smaak , ik vind dat gewoon minder.
Wij hebben ongeveer dit ding.
+1
Grasbaal
@George toen ik een horecabedrijf had, hadden we ook altijd Diamanthaas (Jodenhaasjes) op het menu; die was goedkoop en altijd mals. Uiteraard gebakken in de roomboter... maar op de BBQ zal ie ook lekker zijn: runderkamp.nl/blog/detail/….
George
@Grasbaal Als je die goed klaar maakt is dat zo lekker. En zo geweldig mals vlees. Echt heerlijk.


WGeverink
@George En daarbij George moet je oudere vrouwen ook geen nieuwe trucjes meer leren🤣.
+1
George
Quote Reactie van @WGeverink:
Je de beschikking over een echte BBQ en in een pan gebakken vlees heeft nog steeds de voorkeur?

Ja , ik vind bbq en op die gasbarbeque best wel eens leuk en lekker. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar gebraden in de pan.
Kalfje24
@WGeverink 👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
Doen wat graag doet,en er vooral van genieten .
WGeverink
@Kalfje24 Tuurlijk. Je moet het vlees voor jezelf niet klaar maken volgens de voorkeur van een ander.
Framos
@Rene Strik Canada heeft het maar getroffen met jou, das duidelijk 👌🏻
Rene Strik
+1
George
@Rene Strik
Veel beter jongen , beetje laten dichtschroeien in echte boter aan beide kanten. In mum van tijd klaar en heerlijk. Net zolang tot er net geen bloed meer uitkomt. Veel lekkerder dan op de grill of BBQ.
We hebben hier geweldige biefstukken. We kunnen hier echt niks van die Amerikanen leren.
+1
Rene Strik
@George nou.
Eet jij maar je braadlapje uit de pan.
Eet ik hier een echte lekkere sappige steak van de Grill 😎
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
Eet ik hier een echte lekkere sappige steak van de Grill

Dat mag , ik eet lekkere biefstuk uit de pan.
Rene Strik
+1
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
Wat jij eet is niet eens een steak, maar een braadlap.

Nee een braadlapje is echt wat anders.
Rene Strik
@Elvis wat maakt dat uit?
Er is een getal dat heet voluntary cull of involuntary cull. Dat is veel belangrijker.
Wanneer iedereen zijn jongvee opfokt , je een Quotum hebt en slachtkoeien brengen 3/4000 $ op. Dan is de voluntary cull hoog en de gemiddelde leeftijd lager.
Maar gemiddelde leeftijd bij afvoer zegt helemaal niets.
Wel de involuntary cull
Rene Strik
Had het effe opgezocht. De gemiddelde levensverwachting in NL, Canada en EU.
Die is nagenoeg gelijk, en dat verbaasde mij omdat een Canadees gemiddeld ern slechte levensstijl heeft. Weinig beweging, veel suiker en koolhydraten waardoor meer overgewicht, en toch dezelfde levens verwachting.
Dan is het voor mij wel duidelijk dat onze kaas en biefstuk niet ongezonder zijn dan in de EU, want dat eten ze hier ook giga veel.
US heeft wel mindere levensverwachting, maar dat komt volgens de US government door armoede en slechte gezondheidszorg voor de lagere Klasse.

(klik om te vergroten)

grös
@Rene Strik
Ik denk dat ze in Canada wel iets minder stress hebben. Iets meer ruimte, zachtjes uitgedrukt. Alleen die lange winters lijkt me niet alles. Aan de andere kant hebben we hier weer "waterkou".
Rene Strik
@grös winters zijn hier net zo lang of zelfs korter dan in NL.
Alleen wij krijgen drogere kou met sneeuw en jullie zuur weer met veel regen.
Het is allebei niet mijn favoriete tijd van het jaar. Maar het duurt beide ongeveer even lang.
Daarom dat argument dat sommigen hebben over die lange winters hier zijn ook weer gebaseerd op aannamens.
WGeverink
@Rene Strik De gemiddelde Canadees wordt een jaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander... Ik kan me daar niet echt heel druk om maken. Het laatste jaar is toch vaak maar sukkelen😁.
Vdejong
@WGeverink Wat een geluk dat je niet van Canadese afkomst bent; jaartje langer leven. Tenzij je je over hebt gegeven aan de Canadese levensstijl. Wat dat ook moge zijn
WGeverink
@Vdejong Ik hou wel van BBQ'en.
Vdejong
@WGeverink Doesn't everyone?
old-timer
Jonge jonge ,het ging over het inspuiten van koeien met van alles, als je een tijdje in een ander land leeft ,in europa ,noord america or where ever, leer je dingen die je niet gehoord hebt in je vroegere land (propaganda van het land je woonde) and once your out that "bubble" ga je alles een beetje anders bekijken , niet dat alles utopia is in je nieuw verkozen land ,maar je begrijpt dat de regeringen toch een hoop lopen te liegen . het idee is hier om wat te leren hoe het ergens anders zit. Al die normen die de regeringen hebben zijn echt vaak trade restrictions . Celgetal omlaag ,to compeat with the EU ,ik dacht dat we quota hadden? andere Europese normen voor bacterie count ,why we are not really exporting. "pro -action" (Canadian thing) voor de consument ,die er nog nooit van gehoord heeft. Koeien die te veel NH3 burpen , natural gas is 98% , en hebben we niet 30miljoen bizon afgeschoten ? Volgens mij is het meer het idee om te proberen die ambtenaren de pas af te snijden , and no matter where you stand on Trump ,he is giving it a good try
+1
old-timer
@grös De meeste canadezen omarmen de winter met winter sports ,down hill skiing ,cross country ,snow mobieling and don't forget hockey , colder country so you see different sports (oh ice fishing) maar geen soccer te veel sneeuw en de grond is te hard ,when you ask a Canadian about their country it is always "the nature " as antwoord . oh Hunting (especially wolfs 😀 )
Rene Strik
@old-timer nou zal ik wel niet Canadees genoeg zijn, want ik pak zo vaak mogelijk het vliegtuig naar het zuiden in de winter.😉
Maar je hebt gelijk. Gros van de geboren Canadezen kunnen niet wachten tot de snow mobile weer gestart kan worden.
old-timer
Sorry ment CH4 , scheikunde was niet mijn sterkste subject
arie.j
Ja en vegetariers leven nog langer dan die biefstuk eters, zo word beweerd...( sssst. wel dank zij gezonde levenstijl als niet roken etc.)
gezondheid.be/artikel/vlees/….
Wat een discusie hier weer zeg, stokstijf van de vooroordelen.
Laten we het houden op bij wat duidelijk is.
Zoals bv., dat flink roken je leven sterk bekort, en dat je daarbij in de jaren dat je wel met je sigaretten leeft een slechtere gezondheid hebt.
zie o.m. ntvl.nl/nieuwe-studie-becijfert-dat-elke-gerookte-….
En verder is er voor een christen (als het goed is)gezondheid belangrijk, maar niet het belangrijkste
weurding
@arie.j wat is dan belangrijk als je geen "christen" bent?
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j wat is dan belangrijk als je geen "christen" bent?

Daar kan die persoon het beste zelf op antwoorden.
In de praktijk voor velen ervan alles wat zijn/haar leven kan veraangenamen en verlengen.
Mijn opmerking gaf aan dat er voor een christen daarnaast andere dingen zijn.
+2
weurding
@arie.j denk voor de meeste mensen staat gezond zijn wel op nr 1
+1
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j denk voor de meeste mensen staat gezond zijn wel op nr 1

Wie niets mankeert die denkt in veel gevallen als hij jong is amper aan gezondheid.
Sportfiguren natuurlijk uitgezonderd , maar daar gaat dan over de prestaties.
Maar hoe meer beperkingen van het lichaam en hoe ouder, hoe groter het belang er van word ondervonden.
Echter er is meer dan alleen dit leven en daarbij word zelfs gezondheid een reletief begrip.
Het is hier niet de site voor geloofszaken, maar je weet wel wat ik bedoel neem ik aan.
Een leven van alleen een aantal jaren eten en drinken is in wezen leeg.
charlesspurgeon.nl/leven-na-de-dood/
weurding
@arie.j quote:
"Echter er is meer dan alleen dit leven"
Dat is ook een vorm van geloofsovertuiging waar ik beter niet mijn mening over kan zeggen, het leven is sowieso meer dan alleen een aantal jaren eten en drinken, om dat te kunnen zul je wel wat moeten doen in de periode dat je op aarde rondloopt
Elvis
@weurding
Quote:
eten

En dan moet je ook nog een half rauwe steak uit elkaar trekken, anders heb je niet echt geleefd schijnt
Vdejong
@Elvis 't Zit je wel hoog, niet waar?
Framos
Zoveel flauwe cull in één topic 🙈🤣
grös
@Framos
Ja het begon over hormonen en eindigt met welk land de beste steaks heeft.
+2
Framos
@grös En de eindconclusie schijnt te zijn dat het vlees, met hormonen, dat we in Europa niet willen hebben, de beste steaks levert, mits je bereid bent om bij weer en wind, buiten te kleumen bij een gasgestookte barbecue van een paar duizend euro, en dat wij Europeanen dus geen flauw benul hebben van vleesrassen, laat staan hoe je het eindproduct klaarmaakt 🤣🤣🤣 RAAP.ME.OP🤣🤣🤣
WGeverink
@Framos Er is helemaal geen eindconclusie. Het lekkerste vlees is wat je zelf het lekkerste vindt. Of dat Holstein Angus of Belgische blauwe is dat beslis je altijd nog zelf. De ervaring van een subliem stuk Rundvlees op mijn bord heb ik in Nederland voor dat ik emigreerde nooit gehad. Niet dat ik het ooit gemist heb hoor. Ik wist niet dat de hoge kwaliteit Rundvlees die hier tegenwoordig overal te koop is bestond! Hoe kan je het missen als je niet weet dat het bestaat? En van het bereiden er van wist ik nog minder. Een slechte kok kan het beste vlees verprutsen. Ook de slachterij heeft grote invloed op het succes van de kok. Een mooi voorbeeld daarvan is varkensvlees. Slachterijen willen de Varkens als maar zwaarder. Omdat de karbonades zo groot zijn tegenwoordig worden ze dunner gesneden. Als ze dunner gesneden zijn is het veel moeilijker om ze klaar te maken zonder ze te verprutsen. Ik neem geen varkensvlees meer in een restaurant want het loopt altijd uit op een teleurstelling. Laat je verder door ons geen complex aanpraten en doe het op jouw eigen manier!
+2
weurding
@WGeverink veel slagers in de familie, waar vroeger pouletvlees van werd gesneden, heet nu bavette en is ineens een traktatie mits goed bereidt, daardoor ook in prijs gestegen, geef je er een andere naam / etiquette / bereidingswijze aan zijn er veel mensen die geloven dat ze het neusje van de zalm hebben😁
+1
George
@weurding Dat klopt , ik had 5 jaar geleden nog nooit van Bavette gehoord.
+1
Weidezicht
@George nou, ik vind het wel bar lekker. Goed bereidt, bijna lekkerder als stukje biefstuk.
George
Quote Reactie van @Weidezicht:
nou, ik vind het wel bar lekker. Goed bereidt, bijna lekkerder als stukje biefstuk.

Dat kan maar daarom zeg ik ook dat ik het niet ken .
We moeten niet zo zeuren met z,n allen ,de Nederlandse vrouwen bevolking pompt zich dagelijks vol met hormonen pillen ,en nu is opeens dat vlees uit Amerika niet geschikt voor comsumptie?
weurding
+3
George
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Ik vind dat totaal geen vergelijking en ook zwaar overdreven.
Vdejong
@George Jij hebt er in het verleden een knoop in laten leggen zodat je vrouw van de pil gevrijwaard werd?
weurding
@Vdejong er andere opties
Achso
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl och kun je ook wel weer overal anti-biotica inkieperen. Gebruiken we ook op grote schaal
+2
arie.j
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
We moeten niet zo zeuren met z,n allen ,de Nederlandse vrouwen bevolking pompt zich dagelijks vol met hormonen pillen ,en nu is opeens dat vlees uit Amerika niet geschikt voor comsumptie

Jij moet niet zeuren
Mogen consumenten nog een keertje zelf weten wat ze eten?
Of moeten ze voortaan verplicht jou keuze maar innemen ? Lijkt er veel op.
Ook ik slik medicijnen (geen hormomen), maar dat wil niet zeggen dat chemische troep in mijn eten er voortaan niet meer toe doet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vlees , voedselveiligheid en rundvlees geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
291
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
4.517