Inkuiltoevoegingsmiddel

Welk middel gebruiken jullie.

Alleen bij 1e en 2e snede of hele jaar door?

Deel dit topic

Reacties

melkertje
Vorig jaar Bij JBS besteld prijs technisch goed, en zowel melkzuur als azijnzuur vormende enkele 1e snede.
Tevens smorgens besteld en snachts al geleverd super snel kan menig bedrijf nog wat van leren
+3
kaas
Heel goed aanrijden (extra trekker of sjovel zonder dubbellucht )op de bult is het goedkoopste middel met het beste effect volgens mij
labella
@ted9 Als je geld te veel hebt mag je het ook hier brengen.😉
kaas
@Cowboy3 verdien model voor de loonwerker
Cowboy3
@kaas Gebruik al het vele jaren als het onder 40% ds is en herfst gras en daar heeft nog nooit een loonwerker 1ct aan verdient, alleen wat meer werk, water meenemen en er onder doen heb het altijd klaar staan en koop het zelf in en kost nu € 6,7 per ha (10 ton) maar heb nog wel voor een jaar in de diepvries zitten.
bio boer
Eerste snee wil altijd wel goed conserveren toch
Herfst kuil kan wel wat suiker gebruiken dan gaan de bacteriën van zelf wel aan het werk die zijn er van nature wel
+1
Cowboy3
@bio boer Melkzuur bacteriën gebruiken de suiker en zal het melkzuur hoger worden dan normaal en zal de kuil sneller geconserveerd zijn.
Achso
@bio boer zeker. Maar welke bacterien dan? Clostridium en Coli komen ook van nature voor
bio boer
@Achso door klimaat in de kuil in combinatie met voeding gaan de melkzuur bacteriën de overhand wel krijgen bacteriën kunnen snel groeien in juiste omstandigheden is de vraag of beetje toevoegen er van groot verschil maken
Als klimaat of voeding niet op orde is gaan de toegevoegde melkzuurbacteriën ook geen toegevoegde waarde geven want ze kunnen niet aan werk zullen dood gaan in ergste geval

Dus is suiker toevoegen misschien wel effectiever in kuil met weinig suiker dan meer melkzuurbacteriën toevoegen
Achso
@bio boer clostridium bijvoorbeeld gedijt zeer goed bij een pH tussen 4-4,5 en goed suikergehalte. Dus: dan zullen melkzuurbacterien… etc.
Gaat dan goed fout.
Als alles goed gaat, juiste droge stof, juiste suikergehalte, bemesting op tijd, geen droogte periode enz enz. Dan lukt het waarschijnlijk ook zonder inoculants wel. Maar dat is nu net het grapje: als als, as is verbraande turf, zeggen ze in Twente
bio boer
@Achso kan die ook zonder zuurstof
En ph wordt pas later laag door de melkzuur bacteriën de melkzuur bacteriën stopt juist als ph lager word of de suiker op is maar net wat de eerste beperkende factor is
Achso
@bio boer vraag veehouders maar die een clostridium probleem hebben. Of een Candida, ook zo‘n gezellige.
Maar goed, alles is onder controle en er is niets nodig en gaat allemaal vanzelf.
bio boer
@Achso nog nooit gehoord dat er boeren die problemen in de kuil hebben of weten velen het niet eens ?
Achso
@bio boer Ik weet het wel heel zeker dat er veel problemen zijn.
+1
bio boer
@Achso hier al 25 jaar balen zo lang de folie maar dicht is komt alles er weer goed uit
Droog nat maakt niet uit
+1
Achso
@bio boer moet je even zeggen wat ‚goed‘ is. En kan het beter?
NH-7740
Heb hier veel verschillende middelen geprobeerd en bij veel Pioneer producten lijkt het weggegooid geld… nu een aantal jaren Lallemand Magniva platinum1 volgens mij, en dat verschil merk je gelijk. Het gaat gewoon nooit meer broeien, en ruikt veel beter.
sorry
Quote Reactie van @NH-7740:
Pioneer

boven 35 graden raken sommige van slag
kaas
@NH-7740 broei komt omdat de kuil niet goed word aangereden
newholland6640
@kaas

Broei komt omdat je er geen hooi van maakt
Jawis
@newholland6640 broei komt omdat er zuurstof o2 aanwezig is. Zonder zuurstof geen broei
+1
newholland6640
Bonn silage
bluepower12
Inkuilmiddel bij 1e snede is weggegooid geld
+1
JohnDeere7serie
@bluepower12 ligt eraan, hier hadden we vorig voorjaar last dat de onweersbuien niet goed op buienradar hadden gekeken, toen eruit geregend. Volgende dag verder met inkuilmiddel. Dan maakt dat inkuilmiddel wel het verschil of het nog koeienvoer wordt of boterzuur pinkengras.
Cowboy3
@JohnDeere7serie Onder de 35% ds heeft melkzuurbacteriën toevoegen altijd voordeel, kuil sneller geconserveerd en ruikt frisser en hierdoor smakelijker, zeker als het binnen 6 weken gevoerd wordt.
boer03
Silosolve , en dan moet je het niet bij die brokjesfabriek uit Lochem kopen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.316