CowToilet van Hanskamp officieel erkend als emissiearme staltechniek

Doorbraak in stikstofaanpak melkveehouderij!

Doetinchem, 3 april 2025 - Een belangrijke stap voor de toekomst van de melkveehouderij: het CowToilet van Hanskamp is officieel opgenomen in de Omgevingsregeling als emissiearme techniek. Daarmee is het systeem – in de regeling aangeduid als ligboxenstal met urineopvangstation (HA1.35) – wettelijk erkend als volwaardige methode om ammoniakemissie bij de bron te reduceren. De vastgestelde emissiefactor is vastgesteld op 6 kg NH3 per dierplaats per jaar.

De erkenning is opgenomen in Bijlage V van de Omgevingsregeling en volgt op een langdurig proces van metingen, verslaglegging en beoordeling. Deze metingen zijn beoordeeld door de Technische Adviespool (TAP) en goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het volledige besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.

“Deze erkenning bevestigt niet alleen de werking van het CowToilet, maar biedt melkveehouders ook nieuw perspectief om op een praktische en toekomstgerichte manier invulling te geven aan emissiebeperking. Het CowToilet werkt – voor de koe, voor de boer én voor het milieu” aldus Henk Hanskamp, oprichter van Hanskamp.

Voorkomen in plaats van oplossen
Het CowToilet voorkomt emissie nog vóórdat die ontstaat. Door urine direct op te vangen voordat deze de feces raakt, wordt de vorming van ammoniak grotendeels voorkomen. Het CowToilet pakt het probleem structureel aan bij de bron. Die aanpak zorgt niet alleen voor een meetbaar lagere uitstoot, maar draagt ook bij aan een gezonder stalklimaat, beter diercomfort en efficiënter stalmanagement. Daarmee past het systeem naadloos binnen de ontwikkeling richting kringlooplandbouw.

Ruimte voor ondernemers, winst voor het milieu
Met deze officiële erkenning krijgen melkveehouders een extra mogelijkheid binnen hun vergunningsaanpak. Het CowToilet biedt daarmee ruimte om aan de geldende emissie-eisen te voldoen, zonder concessies te doen aan stalcomfort of diergezondheid. Tegelijkertijd levert het systeem een aantoonbare milieuwinst op. Het gebruik van een urineopvangsysteem leidt tot aanzienlijk minder ammoniakemissie dan traditionele stalsystemen. Dat heeft een positief effect op de natuur, de luchtkwaliteit en de gezondheid van melkvee, veehouders en omwonenden.

Koeienurine als kunstmestvervanger
Naast de erkenning als emissiearme staltechniek speelt het CowToilet ook een sleutelrol binnen de nationale onderzoekspilot “Reinventing Circular Dairy Farming”. Binnen deze pilot - een publiek private samenwerking tussen Hanskamp, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding en Lely - wordt onderzocht hoe koeienurine op melkveebedrijven kan worden benut als kunstmestvervanger. Als deelnemer van de pilot profiteer je van een ontheffing die het mogelijk maakt om urine boven de huidige gebruiksnormen voor dierlijke mest te benutten. Dit kan direct bijdragen aan lagere mestafvoerkosten én een hogere mate van circulariteit op het eigen bedrijf. Op dinsdag 16 april organiseert Hanskamp een informatiemiddag over de inhoud van de pilot en de voordelen van deelname. Meer informatie over de pilot en aanmelden voor de informatiemiddag kan via deze link: hanskamp.com/kenniscentrum/…

Over Hanskamp
Hanskamp is een toonaangevend bedrijf dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor de melkveehouderij. Met een sterke focus op duurzaamheid en gebruiksgemak streeft Hanskamp ernaar om technologieën te ontwikkelen die de dagelijkse werkzaamheden van veehouders vereenvoudigen en het welzijn van hun dieren verbeteren.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+7
Michel1
Harstikke mooi voor hanskamp bij mij komen ze er niet in net als de rest van die onzin systemen . Ben er 1 keer ingetrapt emissie arme vloer . En deze innovatieve oplossingen zorgen er toch ook voor dat de koeien meer op stal blijven staan.
Jannus
Quote Reactie van @Michel1:
de koeien meer op stal blijven staan.

ik denk dat er 1 in het weiland neer zet
bio boer
Ik dacht dat kv boxen iets was wat afneemt en er steeds meer tmr op komt dan is het niet zo handig 🤷‍♂️

Ook ethische bezwaren zie ik op de loer liggen
+2
producent
Ik zie hier regelmatig koeien die denken dat ze stier zijn, die gaan echt niet naar zo'n dames toilet.
Kruising
Laten ze t ding maar in de tweede kamer zetten, daar valt de meeste emissie reductie te behalen
Kruising
En net wat bio boer ook zegt, ethische bezwaren, over n paar jaar n kabinet met pvda/gl en pvdd, kan ie weer bij t oud ijzer. Maar voor grote bedrijven die met die pilot mee kunnen doen kan ie wel ns heel snel terug verdiend zijn
+2
aldert
@Kruising Volgens mij moeten we eens stoppen om ons druk te maken over de terugverdien tijd.We moeten pas ergens aan beginnen als er vette winst mee te behalen valt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @aldert:
.We moeten pas ergens aan beginnen

als we weten waar we het over hebben. In dit geval natuurlijke processen van ammoniak die ook nog eens een positieve uitwerking hebben op het milieu (neutraliserend).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , ligboxenstal , ammoniakemissie , diergezondheid , melkveebedrijven , melkveehouders , kringlooplandbouw , voedselzekerheid , kunstmestvervanger , cowtoilet en stikstofaanpak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1.778