Melkprijs RFF -3

De voorschotmelkprijs van Friesland Foods voor juni 2008 bedraagt 32,58 euro per 100 kilo. De voorschotmelkprijs ligt daarmee bijna 3,00 euro lager dan de gecorrigeerde voorschotmelkprijs van mei (35,55 euro).
De verlaging is het gevolg van de gemiddelde daling van de melkprijs van indexondernemingen in de afgelopen maanden waarop Friesland Foods haar marktconforme melkprijs baseert. De melkprijzen van de indexondernemingen weerspiegelen de ontwikkelingen op de zuivelmarkt (zie ook Marktontwikkelingen).

De melkprijs van Friesland Foods in 2008 is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari met een opslag van 0,50 euro per 100 kilo verhoogd. Met ingang van mei wordt de 0,50 euro opslag direct via het maandelijkse voorschotmelkgeld uitbetaald. Over de maanden januari tot en met april is op 28 mei jl. de correctiebetaling uitgevoerd.

De vetprijs bedraagt in juni 2,78 euro (was 2,84 euro); de eiwitprijs bedraagt 7,02 euro (was 7,76 euro). Dit resulteert in een voorschotmelkprijs in juni van 32,58 euro (was 35,55 euro in mei).

Tot en met juni is de voorschotmelkprijs in 2008 37,20 euro per 100 kg; dit is 9,31 euro hoger dan de voorschotmelkprijs t/m juni 2007 en 2,44 euro hoger dan de gemiddelde voorschotmelkprijs over geheel 2007.

Marktontwikkelingen
Rond september 2007 hebben de prijzen op de wereldmarkt voor zuivelgrondstoffen als boter, mager en vol melkpoeder en weipoeder een piek bereikt. De wereldwijd grote vraag naar zuivelproducten bij een relatief iets beperkter aanbod vormde de grondslag van deze hoge prijzen. Bij productcategorieën als kaas en dagverse zuivel konden de prijsverhogingen pas vertraagd doorberekend worden in nieuwe verkoopcontracten. De pieken in prijsvorming voor deze productcategorieën lagen voor kaas in oktober/november 2007 en voor dagverse zuivel in het eerste kwartaal 2008.

De vraag op de wereldmarkt stagneerde enigszins vanaf de tweede helft van 2007 door het hoge prijsniveau met als gevolg vraaguitval van consumenten in met name de zich ontwikkelende landen. Hierdoor en omdat de meeste afnemers van zuivelcommodities hun inkoopposities voor de daarop volgende maanden hadden ingedekt daalde de vraag naar zuivelproducten in de laatste maanden 2007 en in de eerste maanden 2008. Gebrek aan evenwicht tussen productie en vraag leidde in de tweede helft van 2007 in eerste instantie tot een aanzienlijke prijsval voor weipoeder. Melkpoeder en boter volgden. In het eerste kwartaal 2008 hebben de prijzen voor deze zuivelcommodities, de dalende lijn voortgezet. Daarbij speelt de verder dalende koers van de dollar ten opzichte van de euro ook een rol. Door de lage dollarkoers is voor eurolanden de concurrentie op de wereldmarkt lastig. De opbrengstprijzen voor kaas stonden sinds het eerste kwartaal 2008 ook onder druk.
Momenteel lijken de prijzen voor melkpoeder en boter zich te stabiliseren en laat weipoeder weer een stijgende lijn zien. Het prijsniveau ligt echter onder het niveau van mei 2007.

De voorschotmelkprijzen in de maanden januari t/m juni 2008 zijn in de bijgaande tabellen met 0,50 euro per 100 kilo melk verhoogd ten opzichte van eerdere publicaties van de maandelijkse voorschotmelkprijs. De voorschotmelkprijs wordt berekend aan de hand van een vast vet-gehalte van 4,45 procent en een vast-eiwit-gehalte van 3,45 procent.

In de maanden maart, april, mei, juni en juli is in de voorschotmelkprijs de zomerheffing van 2,30 euro excl. BTW per 100 kilo melk en in augustus, september, oktober en november de herfstmelktoeslag 3,60 euro excl. BTW verwerkt. De weergegeven prijzen hebben betrekking op een gemiddelde jaarleverantie van 550.000 kilo melk. De voorschotprijs is exclusief de heffing voor het Productschap Zuivel van 0,08 euro per 100 kilo melk.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Olie op het vuur.
Onbekend
Indexondernemingen, het woord alleen al. Het is toch de grootst mogelijke onzin je bedrijf te spiegelen aan een ander die nooit dezelfde kosten/baten kan hebben. Probeer het hoogst mogelijke eruit te slepen-kosten fabriek=opbrengst boer. Zo simpel. Maar onthoud goed:zodra iemand een stropdas draagt is enige doel onzin verkopen en in de geschiedenisboeken komen.
Onbekend
Hier ga jij je in een warm nest voelen;

Onbekend
Jammer dat we deze forse melkprijs daling krijgen, maar je moet toch wel van een andere planeet afkomen om veel anders te hebben verwacht. De melkprijssystematiek laat blijkbaar niets anders toe, alhoewel mij deze neerwaartse lijn niet kort genoeg kan duren. Met een beetje geluk krijgen we straks net als vorig jaar ten tijde van de doorberekening van de wintermelktoeslag een gelijktijdige verhoging van de vet- en eiwitprijs.
De pieken en dalen, we zullen ze nog vaak tegenkomen.
Onbekend
Hopenlijk PIEKEN en dalen en als inhet dal dan maar kostprijsdekkend prijs wordt betaald ... no problem!
Onbekend
We hebben nog maar 1 piek omhoog gehad!!!!
Onbekend
Een ieder moet zich toch eens gaan realiseren dat de marktbescherming door de EU is afgeschaft. Door de EU-interventie werden de dalen en de pieken altijd vlakgestreken. In de tegenwoordige tijd zal de markt corrigeren in de dalen en de pieken.
Onbekend
Zolang er nog quotering is is er ook deels marktbescherming. De 2,5% uitbreiding dit jaar vind ik dan ook een uitgesproken test of de markt dit aankan. Komt de melkprijs dit jaar lager uit als 2007 dan moeten ze in Brussel is flink nadenken of de gekozen weg de juiste is met alle gestegen kosten. En de grotere vraag op de wereldmarkt is maar betrekkelijk, hoe verklaar je anders de hoge melkprijs in Portugal op dit moment.
Onbekend
Nee hoor,er is misschien een deel marktbescherming afgeschaft,maar de quotering bestaat nog steeds. Ik ben ook van mening dat je of beschermt of niet,en sturen door allerlei regels vind ik alleen geoorloofd al daar een doel aan hangt bijv landschap of banen en inkomen voor diegene die beperkt word Maar dan moet het niet zo zijn dat het puur om goedkoop voedsel gaat om de quotas uit te breiden.
Beperkende regels,dan ook vergoeding.Ik kan niet 5% meer melken om de prijsdaling van die 2,5 op te vangen.
Onbekend
En dan nog niet staken ....domme LTO
Onbekend
dit komt puur door de DDB

nou DDB betankt stelletje sukkels
Onbekend
spotprijs omhoog dankzij DDB
kan de fabriek dan toch ook aan leveren, of zitten zij in een wurgcontract van de grootgrutter?
Ik ben geen lid van de DDB, maar ben blij dat iemand zijn nek uitsteekt!!
Onbekend
rff heeft zaterdag nog 4 vracht aan duitsland geleverd ,neem aan voor de spotmelkmarkt,volgens de rmo chauffeurdie de melk direct over moest pompen .En nu de prijs als er schaarste is de prijs zo fors laten zakken schandalig
Onbekend
de markt bepaalt niet de melkprijs maar de winst
Onbekend
Vorig jaar was het nog de markt zoals ook arie beweerde en velen hier. nu weer de winst wat zal het straks zijn? Het is net weer het kan vriezen het kan dooien.
Onbekend
Goh, ejb zit ook weer achter zijn bureautje hoor.
Misschien heb jij dit wel bedacht die -3 cent.
Onbekend
Dat kan toch niet waar zijn de markt bepaalt toch de prijs niet die paar procent van de ddb. vorig jaar ging de prijs ook in eens naar boven wij dachten dat dit zou liggen aan het verloop bij de cooperatie"s. nee dat was echt niet zo toen bepaalde de markt het ook volgens jullie. en nu in eens niet toch wel vreemd.
Onbekend
Hebben de antie melkweigeraars nog steeds de oogkleppen op? Slaap lekker door tot in dromenland.
Onbekend
Hoe zo verklaar je nader. volgens klopt dit verhaal toch wel of heb ik toen ook zitten dromen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkpoeder , melkprijs , kaas , zuivel , productschap-zuivel , boter , btw , voorschotmelkprijs , zuivelmarkt en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0