Meer krachtvoer leidt niet vanzelf tot meer saldo

Boerderij:
Hoewel meer krachtvoer doorgaans leidt tot een hogere melkproductie, biedt dat geen garantie voor een hoger saldo per koe. De sleutel tot rendement ligt vaak in het juiste ruwvoer en een efficiënte omzetting van het voer.

"Hier geldt de wet van de afnemende meeropbrengst: de laatste liters dragen steeds minder bij aan het saldo." " Gemiddeld leidt het tot een hogere milieubelasting, zoals meer uitstoot van ammoniak en CO₂.” Dat zijn steeds belangrijkere factoren bij het bepalen van de optimale productie op een bedrijf.", aldus Wientjes.

boerderij.nl/meer-krachtvoer-leidt-niet-vanzelf-to…

Deel dit topic

Reacties

Claas 1986
Maar bij hoge melkprijs kan het wel uit
Kars
@Claas 1986 mensen die zeggen dat het uit kan, die werken graag voor weinig.
+2
Kruising
@Kars als je krap in t ruwvoer zit kan t snel uit, heb in t verleden ook wel eens mooi ruwvoer kunnen verkopen met n veel te lage vem waarde aan n manege en daar maïsvlokken voor terug gekocht
Kars
@Kruising dan heb je teveel vee per ha. Of investeren in beregening kan ook wel eens helpen.
+2
Vdejong
@Kars
Quote:
investeren in beregening
dan liever wat meer krachtvoer ipv een pens vol werk
+2
Kars
@Vdejong werk liever voor mezelf dan de brokkenboer
Hooibaaltje
@Kars bah . Wat een gesleep met die haspel vind het maar niks ..
RaHeados
@Hooibaaltje afgelopen jaar niet nodig gehad, dat beviel wel 😁
Kars
@Hooibaaltje zorgen dat je goed ingericht bent.
Willem123
@Kars je hebt gelijk
pieteropende258
@Willem123 Als de koe een twee liter meer melk geeft op 1 kg krachtvoer. Dan maak je toch al gauw deze tijd (1.20-0.35) 0.85 cent extra winst per kg brok. Tel uit je winst! Kun je dat geld mooi investeren in een I8400 JD
Mooiproater
@pieteropende258 dat geldt alleen als je in hoogste fosfaatstaffel zit. Anders moet er fosfaat gekocht/geleasd worden
pieta
@Mooiproater En ook wat meer mestafzet in dat geval.
+1
Henry1
@pieteropende258 Volgens mij is de kern van het artikel juist dat die stelling/ aanname dat 1 kg brok l2 kg melk oplevert juist niet op gaat.
En dat voor de stijging van 9.200 kg melk naar 10.200 kg melk per koe, de voerkosten, gezondheidskosten en overige veekosten zoveel hoger zijn, plus nog wat extra mestafzet kosten, dat er netto niks verdiend wordt. Dus dan maar wat eenvoudiger houden en een koe extra in de stal, waardoor je meer koeien met zelfde saldo per koe = meer saldo hebt.

En over ruwvoerkosten: vreet een koe die 9.200 kg melk geeft meer of minder ruwvoer dan een koe die 10.200 kg geeft? ik dacht meer toch?
+2
Noorderling
@Henry1
Dus je meest productieve koe draagt het minste bij aan het saldo en andersom?

Verschil met tmr zijn enorm. De spreiding verkleinen in je veestapel en ondereind richting het huidige gemiddelde brengen hoef je geen hele grote toeren uit te halen om iets aan je resultaten te doen.

Productie is het gevolg van gezondheid, ondereind is vaak met een reden ondereind en maakt ook zomaar de kosten waardoor ze niet halen wat een gemiddelde koe doet.

Wie hard melkt heeft niet koeien met 8 en 25k melk per jaar om gemiddeld uit te komen, die kan dat enkel redden met een stal vol koeien, zonder spreiding waar een ander misschien 1 of 2 van heeft.

zou er een iemand die van mening is dat 9k melk het optimale is, alle koeien verkopen die boven de 11 geven omdat die geld kosten?
Henry1
@Noorderling gaat niet om individuele koeien hè, maar bedrijfsgemiddeldes.

Ben het wel je eens dat het ondereind van de veestapel de koeien zijn die weinig netto opleveren. En als je dat ondereind terug weet te dringen de productie wat hoger is.
Maar dit gaat veel meer in strategie.
Stop ik 7 kg krachtvoer in het rantsoen dus 2000 - 2500 kg krachtvoer per koe per jaar of 10 kg dus 3000 - 3500 kg.

En blijkbaar - ik verzin het niet, maar het komt uit de cijfers die boerderij gebruikt - is het dus niet zo dat er bij die 1000 kg krachtvoer extra 2000 kg melk extra uitkomt.
En dit is toch ook wel wat accountants vaak vertellen dat bedrijven die hard melken er financieel lang niet altijd beter voor staan dan bedrijven die een gemiddelde productie hebben.
Noorderling
Quote Reactie van @Henry1:
gaat niet om individuele koeien hè, maar bedrijfsgemiddeldes.

Dat is net zoiets als de sector, dat bestaat niet.
De individuele dieren en spreiding maken de veestapel en het gemiddelde. Er zijn koeien welke laten zien wat de potentie is in je stal, en ook hier geeft de koe met de meeste melk het dubbele van de minst productieve, ook zo bij de vaarzen onderling. Er is dus nog een gigantische potentie om te verbeteren met dezelfde omstandigheden.

Ik denk dat je op saldo niveau ook zo dicht mogelijk bij de individuele koe of koppel moet blijven.
Er zijn allerlei redenen waarom op bedrijfsniveau kostenstructuren anders liggen.
Als je goed voert en koopt wat past, is een afnemende meeropbrengst wel mogelijk, maar om dan alles per kilo melk te gaan vergelijken slaat natuurlijk nergens op.
Kilo's melk zijn vrij, de beperking vandaag de dag is vergunde dierplaatsen, grond/mest en fosfaatrechten.
Is het toch ook eerlijker om daarop te vergelijken?

Beslismoment om bewust dieren af te voeren is hier ook koesaldo per dag.
Niet kostprijs per kilo melk, ze dragen bij aan de winst of niet, en dat kan door 5 dieren meer of minder een hele andere kostprijs opleveren wat geen enkele relatie heeft met het totale saldo en resultaat.
Henry1
Quote Reactie van @Noorderling:
k denk dat je op saldo niveau ook zo dicht mogelijk bij de individuele koe of koppel moet blijven.Er zijn allerlei redenen waarom op bedrijfsniveau kostenstructuren anders liggen.Als je goed voert en koopt wat past, is een afnemende meeropbrengst wel mogelijk, maar om dan alles per kilo melk te gaan vergelijken slaat natuurlijk nergens op.Kilo's melk zijn vrij, de beperking vandaag de dag is vergunde d

Dat artikel van boerderij is ook alles per koe berekend!

En natuurlijk maken alle individuele koeien een gemiddelde. Maar als ik jou goed begrijp ga je er vanuit dat elke boer koeien heeft van 7000 kg en van 15000. en hoe meer koeien er op de 15000 zitten, hoe hoger het gemiddelde van het bedrijf is.
Maar ik ben juist van mening dat als ik een koe heb die 9500 geeft en daarmee op het bedrijfsgemiddelde zit, verkoop aan een boer waarbij de koppel gemiddeld op 11.000 kg zit, dat die koe bij hem ook 11.000 gaat geven.
bio boer
@Henry1 in het overzicht van de top 25 valt mij de productie niveau altijd op die licht niet super hoog 8500/9000 kg melk

Of zo overzicht juist beeld geeft weet ik niet kan ook grote categorie zijn op de winkel passer zijn dat is stuk goedkoper dan vol op je bedrijf ontwikkelen

Kan ook best verschoven zijn nu met hele andere melk kv prijs verhouding en wind de massa inmiddels maar mest afzet is er weer bij gekomen
royale
Flynth houdt bij voerkosten geen rekening met eigen ruwvoerkosten in saldo. Bij meer krachtvoer heb je meestal ook minder ruwvoer nodig, maar daar houden ze geen rekening mee. En ammoniak en CO2 emissies hoger bij meer krachtvoer? Per koe wel, maar per liter niet!
bio boer
@royale dat is juist punt je ruwvoer kun je niet benutten door verdringen kv die kosten heb je toch gemaakt voor ruwvoer en ruwvoer kosten zijn stuk lager dan van kv

De meeste saldo maak je nog op eigen voer

Moet je toch ruwvoer kopen kan de overweging weer anders zijn
Dan licht koopprijs ruwvoer en kv per kg ds stuk dichter bij elkaar

mijn kuilgras kost 12/15 cent directe bewerking kosten en rente/pacht minus glb ex aflossing
Ruwvoer verkoop houd wel op bij 25/30 cent
Dan nog los van mestplaatsing
+1
bio boer
@bio boer in het ideaal zou je 23 kg ds eigen gras in je koeien krijgen helaas kan dat niet tenzij je veel kosten maakt voor grasbrok
Meer dan 16/17 kg ds kuilgras krijg ik er helaas niet in bij de melkkoeien gemiddeld
+1
Noorderling
@bio boer
beetje eendemensionaal dat er alleen gras wil groeien op grond.
Waarom is het vertrekpunt zoveel mogelijk ruwvoer telen en niet zoveel mogelijk potentiele melk?
Lijkt wel of dat verboden is in nederland, iets anders dan gras verbouwen.
10 ton tarwe zou volgens de krachtvoerwetten 20.000kilo melk per ha opleveren en nog stro.
Tarwe zit je ook op een 15cent wanneer je alles laat doen.
Dat ga je met enkel gras niet redden. Moet eiwit tegenover, maar niet 100% naar 15% eiwit. Pakt al een heel deel onbestendig eiwit wat anders zomaar verloren gaat. Ander deel kun je heel eenvoudig toevoegen en beperkt de opslag en droogkosten ook nog eens.

Is het de keuze, 100 koeien melken met gras en een deel tarwe met 10.000kg melk.
Of puur gras, 1 miljoen kilo met 110-120 dieren.
Mais er even buiten gelaten, maar het scheelt al 20 boxen, 20x onderhoudsvoer, 2 droge koeien.
Dan is blind staren op saldo per kilo melk een beetje te makkelijk als dat niet de beperkende factor, zeker niet met een haalbaar niveau in tabel 6.
Kunt er ook 2ton bij melken. Is met deze krachtvoer/melkprijs verhouding niet enkel werkverschaffing.
bio boer
@Noorderling het saldo van eigen tarwe is ook beter dan aankopen alleen is kopen wel bijna risico loos
Achso
@bio boer hoezo moet er 23 kg ds gras in een koe?
bio boer
@Achso gras is meest goedkope voer 15 cent inclusief rente financiering en bewerkingskosten helemaal als ze het zelf van het land halen en de mest er brengen
Achso
@bio boer bij 70.000€/ha, 10% jaarkosten en 15 t ds kom ik toch echt op het veelvoudige
pieta
Quote Reactie van @Achso:
10% jaarkosten

Aflossingen zijn geen kosten.
Achso
@pieta dat hoef je niet te betalen? Dat neem je niet mee in je cashflow projectie?
Jij je zin, 3 % minder. 70.000€/ ha, 7 %. 33 ct/ kg ds. + 10% verliezen, als je dat al redt. En dan moet je de stokken graskuil van de 3e snede ook opvoeren. Voor 36 ct/kg kan je een berg krachtvoer uitkiezen
+1
pieta
Quote Reactie van @Achso:
7 %.

Hoe slecht draai je dan?
Achso
@pieta 3 % rente, kosten, reken ik opportunity kosten niet mee, 10% verliezen aan ruwvoer, rentekosten van de opslag voor een jaar, sleufsilo… Kom ik dan waarschijnlijk dichtbij de kosten van maismeel. En voor je cash flow maakt de 3% aflossing wel uit. Je kan met dat geld immers niet iets anders doen. Kunnen we de lijn verder zetten, koe vreet 24 kg ds op. Kan met ruwvoer, maar dan heb je de omzet in melk niet. En dus wordt dat duur enz enz
Waar het om gaat is dat ruwvoer veel minder goedkoop is dan beweerd wordt.
pieta
@Achso Bij mij zijn de bewerkingskosten een 800 euro per hectare gras volgens mij. 3% rente is 2.100 euro per hectare. 300 euro premie. 900 besparing aan mestafzet. 1.700 gedeeld door 12 ton ds is zowat 15 cent.
Framos
@pieta ik mis bij jullie RV-KV vergelijking de andere kant van de balans nog 🧐
Achso
@Framos ja mooi grapje, daar zijn in Dk stallen van gezet met de balans omhoog draaien. Dat heeft ook wel eens een paar de kop gekost.
Framos
@Achso ik doelde daarmee alleen nog maar op het verschil in kVEM. De mogelijkheden mbt rantsoen optimalisatie bij de KV variant nog daargelaten..
Achso
@Framos ja mooi grapje, daar zijn in Dk stallen van gezet met de balans omhoog draaien. Dat heeft ook wel eens een paar de kop gekost.
Framos
@Achso Tis even wennen dat ik het een keertje met je eens ben hè 😁 Wat DK betreft trouwens niet helemaal.
Achso
@Framos schokerend 😀
pieta
@Framos Ik ben geen vergelijking aan het maken. Ik reken obv bio zijn uitgangspunten de kosten van gewonnen ruwvoer uit.
Cowboy3
@pieta Is er voor €7M² nog wat in Maas en Waal ?
De basispremie 2025 over de eerste 40 ha haalt de €200 nog niet (153+42)
Besparing mest is kort bij de €600 ivp 900 en dan tel ik nog de afvoer prijs van 2 weken geleden bij 4 N/M³
pieta
@Cowboy3 Ik reken wat op bioboer zijn uitgangspunten. Maar hier is geen grond te koop voor 7 euro/m2. Wel is hier aan de brabantse kant van de maas afgelopen week nog 22 euro per m3 bij ontvangen bij afname rundveemest. 42 m3 maal 22 zit toch mooi bij de 900 in de buurt. En bio heeft automatisch goud voor GLB
Cowboy3
@pieta Ik weet zeker dat je geen €22 toe krijgt met uitrijden erbij.
pieta
@Cowboy3 Zonder uitrijden op de kopakker geleverd. Maar die is bij de afvoerende boer niet voor 23 uit de put gehaald. Afstand was meer dan 15 km.
Cowboy3
@pieta Zal maar niet zeggen waar ze de laatste week voor geladen hebben en dat uitrijden en ook wat transport moet je niet mee tellen als besparing.
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
dat uitrijden e

Uitrijden moet hier toch door de ontvanger van de mest gedaan/betaald worden.
Cowboy3
@pieta Ja, dat klopt maar als jij het zelf kunt plaatsen komt dat de loonwerker gratis doen en heb je die kosten niet ??
pieta
@Cowboy3 Bij mij zit dat al in de bewerkingskosten.
pieta
@Cowboy3 Als de ontvanger 22 beurt mag je dat toch als voordeel zien. Die prijs kun je altijd over discussiëren. Als ik mest af moet gaan voeren dan dalen mijn bewerkingskosten mestuitrijden.
Braboboer
Quote @pieta:
12 ton ds

Heb je dat gemiddeld gehaald laatste 6 seizoenen?
Achso
@Braboboer en een paar jaar geleden de fantastische 1e en 2e snede..
+1
pieta
@Achso Lach er maar mee. Maar al die grond van mij waar ik goed voer van probeer te halen is toch maar mooi flink in waarde gestegen de laatste jaren. Als ik dat terug reken heb ik geen voer- of bewerkingskosten gehad maar opbrengsten. 😁 Om het maar eens even positief te spinnen.
Achso
@pieta als grond gebonden de norm gaat worden, is het voor jou dus geen probleem om 25 ha bij te kopen, want het kost toch bijna niks
pieta
@Achso Volgens mij heb ik dat probleem al meerdere malen benoemd(ook in andere discussies). Dat gaat over geldstromen en vooral uitgaven die geen kosten zijn. Grond kopen is eigenlijk gewoon beleggen. Maar om het voer wat je er af kunt halen als veel te duur te betitelen dat zie ik zo niet.
Achso
@pieta ‚uitgaven die geen kosten zijn‘ In de leer bij Rutte geweest? 😀
+1
pieta
@Achso Nee hoor, dat kreeg ik vroeger op school al bij bedrijfseconomie.
Achso
@pieta met zo‘n verhaal ga je maar naar de Fendt dealer of JD of NH. Ik heb geen kosten, betaal veel aan de bank. Draait prima. Ik heb geen geld op de bank, maar ik neem die trekker maar mee. Boekhoudkundige kolder..
Als ik er helemaal naast zat, is grondgebonden helemaal geen probleem. En waarom moet een generatie opvolging dan voor een habbekrats?
Ik snap ook wel dat je niet zonder grond kunt. Maar dat is voor andere redenen dan goedkoop ruwvoer
newholland6640
@Achso

Als je grond gebonden wordt teer je echt niet in op je eigen vermogen, het is alleen negatief voor je cash flow
+1
Noorderling
@newholland6640
moet de waardestijging wel groter zijn dan je belasting die je betaalt om af te kunnen lossen.
Anders gaat die belasting wel ten koste van je eigen vermogen.
Achso
@newholland6640 beetje vervelend als je rekeningen moet betalen lijkt me zo.
pieta
Quote Reactie van @Achso:
Als ik er helemaal naast zat, is grondgebonden helemaal geen probleem

Je zit er gewoon helemaal naast. Ik kan het niet mooier maken. 😂
Achso
@pieta in een ander topic zei je nog dat je geen 30 ha extra betalen kan. Ik ben blij voor iedereen dat grond gebonden geen probleem wordt. Rabo/ABN blij..
pieta
@Achso Dat zei ik ja. En dat zit op de kasstroom. Niet op de kosten van mijn ruwvoer in die situatie. Dan kan ik zelfs ruwvoer verkopen en wordt het een opbrengstpost.
Bij grondgebonden worden is een eerste hobbel de beschikbaarheid van de grond en dan komt de financiering er van. Als je aflossingsvrij kon financieren kan het gewoon veel eerder. Maar aflossingen hebben met kasstroom te maken en niet met de kosten van je ruwvoer. Simpeler kan ik het niet maken.
+1
Framos
@pieta Als je voor die 25 hectare grasland à 75 d. + kosten de rente en aflossing uit een bestaande situatie met gemiddeld 100 koeien moet gaan betalen. Zonder dat je extra inkomsten kan genereren, nou dan blijft er verrekte weinig over voor Kraakmans de eerste jaren. Zoveel is duidelijk. Laat staan als je net de boel net hebt overgenomen.
bio boer
@Framos je koopt 10 ha voor 75k en 5/10 jaar later sta je weer op zelfde totale financiering niveau koop je weer 10 ha of zo gaat hier elke keer
pieta
@Framos Eens
bio boer
@Framos daarom wordt vaak geleast 😜
+2
sjuu
@Framos alleen maar bouwland in deze buurt, 140 k. Dan kloppen de rekensommen hierboven niet meer. 😇
+1
Framos
@sjuu Gekkenwerk voor een melkveehouder. Dan maar een paar koeien minder en koop je voor 5 ton een vakantiehuisje en laat dat verhuren. Heb je geen werk van en kun je zelf gratis op vakantie 😉
Achso
@pieta klopt niets van. Grond aflossing hoort wel degelijk bij de kosten voor ruwvoer. Want alleen dan kom je tot een reeele ruwvoer kosten overzicht. Dat dit rekenkundig weggemoffeld wordt, doet niets aan dat feit af.
+1
pieta
@Achso Dat worden we dan niet eens. 😁 Geeft niet, is ook goed.
newholland6640
@Achso

Als je het verschil leert tussen kosten en uitgaven komen we er wel
Achso
@newholland6640 beide keren heb je het geld niet. En daar draait het om. De ruwvoerkosten zijn veel hoger als men denkt. Zou men dat in ogenschouw nemen, ga je heel anders naar de bedrijfsopzet kijken.
Als grond zo‘n vetpot is, verkoop je de koeien en verhuur je het maar. Rijk zonder werk
arie.j
Quote Reactie van @Achso:
Als grond zo‘n vetpot is, verkoop je de koeien en verhuur je het maar. Rijk zonder werk

Niet alleen het verschil tussen uitgaven en kosten is je duister, maar blijkbaar zijn ook de voorwaarden voor de landbouwvrijstelling je niet bekend.
pieta
Quote Reactie van @Achso:
ls grond zo‘n vetpot is, verkoop je de koeien en verhuur je het maar. Rijk zonder werk

Dan verlies je de landbouwvrijstelling en als je het niet in een andere vorm dan eenmanszaak/VOF doet dan komt het nog in box 3 ook. Dan wordt het behoorlijk belast en kun je van het jaarlijks rendement niet leven.
Noorderling
@pieta
dan maak je een stapel facturen welke op het gewenste bedrag uit komt en ben je er ook.

Liquiditeit is uiteindelijk belangrijker dan bedrijfseconomische winst.
Zonder het eerste kun je niet en het laatste wel.
Als het eerste goed zit, zit het dat vaak met het tweede ook wel of je betaalt je financial lease trekker niet maar dat houdt ook op.

Bedrijfseconomisch rapport is mooi maar veelal wel te laat, de stand van de RC met wat je al gedaan hebt en in ogenschouw wat je nog moet en/of wilt, is mij een betere graadmeter voor hoe het gaat en wat je kunt. Draait het toch om de liquiditeit.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
dan maak je een stapel facturen welke op het gewenste bedrag uit komt en ben je er ook

Dan verhuur je hem niet. 😁
bio boer
@Achso aflossing - afschrijvingen is sparen
Wil je dat kapitaal taal cashen dan zou je het aan belegger moeten verkopen en terug pachten zijn de lasten lager per ha maar wel 100% kosten

Of gewoon geheel verkopen alleen dan pluk je ook geen vruchten meer van het land
Achso
@bio boer maak maar een cash-flow projectie met 25 ha meer. En dan zien of je voer nog zo goedkoop is.
De andere boekhoudkundige regels ben ik wel van op de hoogte.
Als er in de media van gesproken wordt dat iedere veehouder miljoenair is, stijgert iedereen.
Als ik dan schrijf dat je ruwvoer niet zo goedkoop is, en wel omdat er miljoenen in grond zit, stijgert iedereen weer.
Wat is het nu? Miljoenair of niet? Of alleen wanneer het je uitkomt?
bio boer
@Achso het is dood vermogen van beide kanten bekeken

Daarom meld ik hier ook wel eens dat de grondprijs stuk lager had moeten zijn dan steigeren ook velen

Voor mij is grond nog geen belegging maar noodzakelijk productie middel
pieta
Quote Reactie van @Achso:
cash-flow projectie met 25 ha mee

Stap je nu vlug over op andere cijfers? Krijg je het in de gaten? 😁
Achso
@pieta helemaal niet, heb ik direct geschreven als op jouw reactie van ‚geen kosten‘ enzo. Maar goed, jij vindt ruwvoer goedkoop, ik niet.
+2
pieta
@Achso Ruwvoer van eigen land is goedkoop. Het verkrijgen van eigen land niet.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Achso:
@pieta ‚uitgaven die geen kosten zijn‘ In de leer bij Rutte geweest

Ze zullen jou niet als concurrent op de grondmarkt tegenkomen, dat scheelt weer.
En als je vrouw geen uitgaven mag doen die jij niet als kosten kunt boeken
Dan heb je maar een slecht leven.
Zonder ooit les bedrijfseconomie gehad te hebben mag je ook best gewoon nadenken
pieta
@Braboboer Dit gaat over bio en ja ik verwacht wel dat ik gemiddeld 12 ton ds haal.
Braboboer
Quote @pieta:
gemiddeld 12 ton ds haal.

12 ton ds voor 800 euro bewerkingskosten in de sleufsilo inclusief bemesten, graslandvernieuwing, kunstmest?

Deel via weidegang natuurlijk, dat kost niet veel.

Dat is netjes 😁
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
graslandvernieuwing

? Wij zitten op zware klei. Ik zit er nu 6 jaar en ik heb nog geen grasland vernieuwd. Welk elk jaar ff met de wiedeg rond met doorzaaibak er op waar het nodig is.
+2
Braboboer
@pieta

Oke, heb zelf veelal tijdelijk grasland.
Aan huis wel blijvend maar om opbrengst op niveau te houden gaan die ook wel een keer om. Zeker als je kweek er in krijgt, of een keer wil egaliseren.
bio boer
@pieta ik heb nooit over kg ds opbrengst gehad maar ik reken met 10.000
bio boer
@Achso ex aflossing zo pieta zij geen kosten wel lasten inclusief aflossing is het rond de 30 cent per kg ds

Daarom wordt je ook niet snel rijk van gras telen voor ander dan is 30 cent ontvangen voor je kuil nog hele tour
Achso
@bio boer dat kost dus je eigen voer. Niks goedkoops aan.
bio boer
@Achso moet ik de belasting over de aflossing ook nog mee nemen nog keer 5 cent

Maar brok kost 50 cent en enkelvoudig tarwe 40 cent in de silo
Achso
@bio boer ja, maar je draait waarschijnlijk ook geen 12 t ds/ha. Misschien wel, maar dan onder 900 Vem ofzo. Dan wordt ruwvoer ook weer duurder.
kaas
@bio boer 50 cent voor brok en 40 voor tarwe wie is jou leverancier die jou een poot uit draait
bio boer
@kaas om precies te zijn brok 53 tarwe 43,10 bij 16 ton inclusief staffel korting 0,65

Gerst zat halfjaar geleden nog rond de 30 maar is slecht leverbaar wordt bewaard voor de brok
kleine boer
@bio boer ik schreef het nog .... bio voer is duur mag je ook wel paar ct voor de melk meer hebben....
bio boer
@Achso een melkvee houder is niet 70 k gefinancierd per ha de aankoop is ook geen koste post maakt wel dat er enorm veel kapitaal nodig
Achso
@bio boer wat kost pachtland, normaal land, dus geen moeras?
Het verhaal dat eigen ruwvoer zo goedkoop is niet helemaal waar.
Je zei dat koeien geen 23 kg ds gras kunnen vreten? Jawel hoor, niets anders geven.
Wel even de bank even inlichten dat er wat minder melkgeld komt. Maar he, wat maakt het uit. Het is goedkoop
bio boer
@Achso gaan ze niet vreten haal de 23 kg ds niet eens met kv
Achso
@bio boer ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.
En, hoezo vreten ze geen 23 kg ds? Uit nieuwsgierigheid..
bio boer
@Achso gras heeft hoge verzadigngs waarde 15/16kg ds kuilgras 4 kg kv 22 kg melk
Achso
@bio boer dan is de voer efficientie niet erg hoog.
NDF is de bepalende factor voor voeropname. ‚oud‘ gras, droog gras en hybrides maken of breken de voeropname
bio boer
@Achso verwacht rond de 1500 euro voor grasland wat geen moeras is dat ben je tegenwoordig aan rente ook kwijt
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
n je tegenwoordig aan rente ook kwij

Of je hebt een hele goede bank of je grond kost niks. Als je hier in het zuiden wat wilt kopen Vermenigvuldig het maar mee 3 als je daar mee toekomt.
bio boer
@T60401 ik bereken het niet over wat ha vandaag kost maar over hoe veel ik gefinancierd ben per ha en in ons geval is alle financiering ook voor grond
De financiering licht rond de 30 k per ha eigendom bij ons dus 40% is gefinancierd ongeveer
grös
@Achso
Zijn er wel die 100% grasland hebben en alleen eigen grasbrok voeren.
Puregraze heet dat.
Niet met Engels raaigras natuurlijk.
Er word wel geld verdient.
Sterker nog, de adviseur van de bank benoemde dat eens. En niet omdat er -te weinig- melkgeld binnenkwam.
bio boer
@grös hebben we ook wel zomer gedaan alleen gras en grasbrok ipv kv
Alleen de droog kosten zijn mij net wat te hoog
Achso
@grös zou ik doen dan. Als de bankadviseur dat zegt..
Achso
@bio boer wat kost je eigen voer eigenlijk?
kaas
Maar minder kracht voer leid ook niet autom tot een hoger saldo.
Ja de eerste dagen wel trouwens
verwijderd
Framos
@Framos veel en goed ruwvoer, minder maar intensiever krachtvoer, goed management is vlot over 10.000 liter met behoud van gezondheid.
Framos
@Framos mand
Rundveeloket
Meer melk, meer geld?

bron: rundveeloket.be/kenniscentrum/bedrijfsmanagement/…

De efficiëntie van de melkproductie (EMP) wordt beïnvloed door een waaier aan factoren: fysiologische status van de koe, de vertering van het voeder, de metabole verdeling, genetica en het gevoerd rantsoen. Op bedrijfsniveau spelen vooral de jongveeopfok en de vruchtbaarheid van de kudde een belangrijke rol. Ook hitte- of koudestress en ziekte kunnen de EMP drukken.

Productiecijfers uit de praktijk liggen vaak lager dan wat de huidige theoretische modellen voorspellen. Dit is wellicht het gevolg van een onderschatte onderhoudsbehoefte van de koe en een afnemende efficiëntie waarmee voer omgezet wordt in melk. De dalende efficiëntie bij een toenemende melkproductie volgt uit de lagere verteerbaarheid door hogere opname en sneller metabolisme in uier- en andere weefsels.

Op economisch vlak zal een verhoging van de melkproductie quasi altijd positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Enkel bij (heel) hoge melkproducties en als de melkprijs laag of de voerkost hoog is, kan een verdere productiestijging economisch zinloos zijn. Dit is zeker het geval bij het voeren van groepen hoogproductieve koeien. Het voersaldo is dus de meest relevante parameter om te meten en maximaliseren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , krachtvoer , voer , ammoniak , melkproductie , uitstoot , ruwvoer , rendement en saldo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
4.334