Meer krachtvoer leidt niet vanzelf tot meer saldo
Hoewel meer krachtvoer doorgaans leidt tot een hogere melkproductie, biedt dat geen garantie voor een hoger saldo per koe. De sleutel tot rendement ligt vaak in het juiste ruwvoer en een efficiënte omzetting van het voer.
"Hier geldt de wet van de afnemende meeropbrengst: de laatste liters dragen steeds minder bij aan het saldo." " Gemiddeld leidt het tot een hogere milieubelasting, zoals meer uitstoot van ammoniak en CO₂.” Dat zijn steeds belangrijkere factoren bij het bepalen van de optimale productie op een bedrijf.", aldus Wientjes.
boerderij.nl/meer-krachtvoer-leidt-niet-vanzelf-to…
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koe , krachtvoer , voer , ammoniak , melkproductie , uitstoot , ruwvoer , rendement en saldo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Ja de eerste dagen wel trouwens
bron: rundveeloket.be/kenniscentrum/bedrijfsmanagement/…
De efficiëntie van de melkproductie (EMP) wordt beïnvloed door een waaier aan factoren: fysiologische status van de koe, de vertering van het voeder, de metabole verdeling, genetica en het gevoerd rantsoen. Op bedrijfsniveau spelen vooral de jongveeopfok en de vruchtbaarheid van de kudde een belangrijke rol. Ook hitte- of koudestress en ziekte kunnen de EMP drukken.
Productiecijfers uit de praktijk liggen vaak lager dan wat de huidige theoretische modellen voorspellen. Dit is wellicht het gevolg van een onderschatte onderhoudsbehoefte van de koe en een afnemende efficiëntie waarmee voer omgezet wordt in melk. De dalende efficiëntie bij een toenemende melkproductie volgt uit de lagere verteerbaarheid door hogere opname en sneller metabolisme in uier- en andere weefsels.
Op economisch vlak zal een verhoging van de melkproductie quasi altijd positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Enkel bij (heel) hoge melkproducties en als de melkprijs laag of de voerkost hoog is, kan een verdere productiestijging economisch zinloos zijn. Dit is zeker het geval bij het voeren van groepen hoogproductieve koeien. Het voersaldo is dus de meest relevante parameter om te meten en maximaliseren.