Blijvend grasland

Kan iemand mij vertellen hoe ik er achter kom of een perceel vanuit het verleden is aangemerkt als 'Blijvend Grasland'?

Momenteel is het bouwland, maar gezien eventuele aankoop zou ik het graag weten.

Deel dit topic

Reacties

+2
Maarten_
? Als het nu bouwland is, is het geen blijvend grasland... of begrijp ik iets niet
JHMvB
@Maarten_

topotijdreis.n/

Rechts onder op luchtfoto’s embleem drukken, dan kun je vanaf 2006 elk jaar een luchtfoto zien (droogte of foto’s in bv april genomen kunnen je op het verkeerde been zetten wat betreft grasland)
Tip: Oude kaarten door de eeuwen heen, zij overigens ook de moeite van het bekijken waard.
GJKlaassen
Heeft er afgelopen jaar een ander gewas op gestaan? Dan is het nu weer tijdelijk
Brabantseland
Heeft in 2023 akkerbouwgewas opgestaan

Nu gras

Maar is het niet zo dat wanneer het blijvend grasland is geweest dit blijft staan en zorgt voor eventuele herstelplicht als in toekomst het landelijke areaal te laag is?
+1
bio boer
@Brabantseland je weet nu niet hoe de politiek maatregelen gaat nemen om de instandhouding te beschermen
bio boer
@bio boer in Nederland ben je nog vrij met gras scheuren dat is in andere eu landen niet altijd zo
casev2
@bio boer
Quote:
@bio boer in Nederland ben je nog vrij met gras scheuren

Helaas is dit op veengrond per dit jaar niet meer zo....

Ze dreigen er al jaren mee, om mais op veengrond te verbieden, maar blijkbaar hebben ze per dit jaar dit als eis in de glb vereisten gestopt. Geen blijvend grasland meer omzetten naar maisland.

Ik vraag me alleen af, wat ze kunnen doen wanneer je 1 jaartje op zo'n perceel geen glb geld aanvraagt. En het jaar er op wel weer gewoon.....
bio boer
@casev2 had ik nog gehoord of gelezen in vakbladen met creativiteit wordt vast weer omzeild loonwerker die de mais percelen gaat opgeven die geen glb gaat aanvegen of zo
Voor de mest is de vogelaar variant of boer boer er wel
Maar in het veen wordt toch al weinig blijvend gras gescheurd lijkt mij dus maatregel is ook klein kwa effect
royale
@casev2 nou, volgens mij geldt hier het strafrecht voor. En dat geldt voor iedereen. Dat is net zo wanneer een particulier bovengronds mest gaat uitrijden. Maar je kunt het proberen! Maar misschien dat je de eerste keer met een waarschuwing afkomt waarna je het verplicht moet inzaaien met gras.
+2
bio boer
@bio boer het lijkt mij sowieso stug dat er moment komt dat je totaal geen gras meer mag scheuren dan krijg je wel grote ongelijkheid tussen bedrijven iemand die maar 1 perceeltje mais heeft zou dat nooit kunnen veranderen tegen over iemand die alles al bouwland heeft
Denk dat ze eerder gaan sturen met andere maatregelen zo al gve per ha gras
Twentsch Land
@bio boer

Ook een stoppende boer kan niks met grasverbouw, wat wel kan is dat er een systeem komt dat op blijvend grasland wel bepaalde andere teelten mogen en bepaalde teelten niet mogen.
+2
labella
Quote Reactie van @Twentsch Land:
wat wel kan is dat er een systeem komt dat op blijvend grasland wel bepaalde andere teelten mogen en bepaalde teelten niet mogen

Kan wat mij betreft ook niet, op mijn grond wil ik bepalen wat er gebeurd! Als de overheid wil bepalen wat er verbouwd wordt dan kopen ze de grond maar!
Twentsch Land
@labella

Baas op eigen land zo moet het zijn, dat ben ik met je eens, maar helaas gaat die vlieger niet altijd op.
bio boer
@Twentsch Land hier blijft meeste ook gewoon gras hoor na stoppen
Hooibaaltje
@Twentsch Land klopt straks plenty gras wie moet het allemaal opvreten.
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
dan krijg je wel grote ongelijkheid tussen bedrijven

Het speelt al sinds 2012, toen was de aanwijsdatum met mogelijke herstelplicht naar blijvend grasland. Als je dat weet kun je twee dingen doen, kalenderlandbouw of wacht af.

Zijn hier akkerbouwers wie het risico genomen hebben om zulke percelen te kopen met herstelplicht. Anderen ploegen alles iedere 5 jaar in roulatie.
En zo zijn er nog heel veel dingen wat ongelijkheid schept.
Ik weet niet wanneer iets wel en niet veen is, qua bemesting heeft de stempel zandgrond ook nogal invloed, zijn wel hele lichte zavelpercelen die die stempel hebben, die bemestingsnormen zijn maar krap voor zulke vruchtbare grond.
NV gebied waarbij maatregelen geen enkele correlatie hebben met het probleem en de grens ook maar ergens getrokken is.
Brabantseland
@Noorderling maar waar zijn dan de percelen te zien die bij aanwijsdatum blijvend grasland waren? 😅
Zwaagdijk
@bio boer quotum, fosfaat, ook grote ongelijkheid. Blijvend grasland vervalt na mij weten na 6 jaar bouwland. Heb je pech als je net verkeerd zit met de datum en het komt landelijk onder een bepaald doel heb je herstelplicht.
bio boer
@Zwaagdijk kun je niet vergelijken productie rechten kun je bij kopen
Balenprikker
@bio boer Bouwland ook.
bio boer
@Balenprikker waar dan op zware klei is 99% gras om dat meeste melkveehouders beste past maar als je wil kan er wel wat anders groeien
+1
Brabantseland
@Zwaagdijk waar zou ik dat kunnen vinden?
Framos
@Brabantseland zou het in iedergeval voor 1 mei weer ombreken naar akkerbouw, als je het koopt
royale
@Brabantseland als je naar mijn percelen gaat in RVO kun je linksboven de datum wijzigen naar bijvoorbeeld 15 mei 2015, waarna je in de kaartlaag onder grasland 2014 kunt zien hoe lang het perceel gras was in 2014. Is het 0, dan was het in 2014 bouwland! Op die manier kun je de afgelopen jaren achterhalen of het blijvend grasland was. Maar volgens mij gaan ze daar weinig mee doen. Wel hebben ze aangegeven dat 2018 het referentiejaar mbt blijvend grasland is. Misschien dat ze je dan kunnen dwingen om iets te doen met die referentie. Reken maar dat daar de komende jaren iets gaat gebeuren als het aandeel blijvend grasland daalt. In Duitsland heb je grunland wat verplichtingen heeft en ook minder waarde heeft.
Kruising
@royale ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken , zitten hier nogal wat stoppers van de laatste jaren, (na 2018) waar alles nu vol staat met aardappelen en uien wat voorheen allemaal gras was
Herbert
@royale ik geloof er niks van dat ze 2018 weer aanhalen, dan is er weer een hele groep boeren die ergens wel wil stoppen maar alsnog door gaat aangezien ze toch niks anders met de grond kunnen. Die genoemde 0.4 gve per hectare gras ligt aardig in de lijn van de 80/20 regeling derogatie voor grondgebonden bedrijven.
Kruising
@Herbert dat denk ik dus ook, zal eerder iets worden van oppervlakte per graasdier wat je aan gras moet hebben
royale
@Herbert geloven doe je in de kerk 😄 Ik weet het ook niet, maar 2018 is wel referentiejaar en ze hebben met de basiseisen afspraak gemaakt dat het aandeel blijvend grasland niet mag dalen. Als ze toch naar doelsturing willen, dan moet het doel wat je wilt bereiken met blijvend grasland scherp stellen om daarna de boeren de vrijheid te geven hoe ze dat willen behalen. Volgens mij is het doel om koolstof vast te leggen, organische stofopbouw en biodiversiteit.
Brabantseland
@royale bedankt!
Ga het eens bekijken
Brabantseland
@royale 2017 stond er 5 jaar grasland. 2018 was het bouwland

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Bouwland , grasland en aankoop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2.910
TREFWOORDEN