Melk test positief

Hallo, bijna al onze koeien testen positief op antibiotica.
Dus dit heeft niets met spuiten of injektoren van doen. Er is niet onlangs geënt of ontwormt

Grassilo heeft schimmel maar word al langer gevoerd (constante factor)

Maissilo is fris en goed ( constante factor)

Krachtvoer is 2 dagen voor de melk opviel nieuwe gekomen. Bedrijf maakt enkel rundveebrok dus geen varken of kippenvoer met evt antibiotica stoffen.( geen constante factor)

Water is onveranderd. Maar er werd glasvezel aangelegd en er word geboord voor deze leiding. 3 dagen voor de melk opviel. Hierbij worden toevoegmiddelen gebruikt bij het boorwater. Kan zoiets in onze bron gekomen zijn dat het de antibiotica test laat positiv zijn? Lijst van gebruikt stoffen is opgevraagd. Dan evt op die stoffen testen in ons bronwater

Iemand nog ervaringen en of invalshoeken???

Deel dit topic

Reacties

Bauernopfer
2 krachtvoersilo's met hetzelfde voer. 1 was bijna leeg andere nog half vol maar is ook wat nieuwe voer bij gekomen. Dus hebben de dieren tm nu waarschijnlijk maar uit 1 silo tot nu toe de nieuwe brok gehad en niet alle dieren komen in die stal. Dus onwaarschijnlijk dat het van kv komt
+1
JohnDeere7serie
Ik zou het toch in dat schimmel kuilgras zoeken, dus dichtmaken en ander gras in het rantsoen.
kaas
@JohnDeere7serie ja dat is het meest waarschijndelijk.
+4
mlkvhoudr
@kaas prikkebord op een groot scherm in de stal opzetten, ik kan me niet voorstellen dat de dames dan positief blijven testen😉
sorry
Vragen welk antibiotica is aangetoond
google.com/url/…
aldert
@sorry Hoeft niet perse antibiotica te zijn hoor.
Bauernopfer
@sorry word eerst maandag opgestuurt en dam duurt t nog n tijd
willemvanaaken
@Bauernopfer Positief met Delvo test of ook via tank/ melkfabriek? Bij alleen delvo zou ik eens kjken of de houdebaarheidsdatum niet overschreden is. Dan is ook alles blauw.
+1
Bauernopfer
@willemvanaaken molkerei test het met delvo test
+1
Bauernopfer
@Bauernopfer houdbaarheid datum s nog goed
+3
duitser
Ze kunnen sinds kort in Duitsland zo scherp op antibiotica controleren dat ze in verhouding een suikerklontje op een 2000m3 mestsilo vinden kunnen. Nieuwe techniek. Hebben er laatst een vergadering over gehad.
Bij onze melkfabriek testen sinds die tijd geregeld boeren positief.

Je hoort de gekste verhalen. Zelfs een bewering dat bij koe na 3 weken na afkalven tijdens de droogstand een cyste zou hebben ontwikkeld in uier, deze na 3 weken geknapt zijn en daardoor droogzetter weer vrijgekomen zijn en via dipbeker andere koeien besmet. Dit was een theorie van veterinair ambt bij een leverant. Boer is het daar niet mee eens maar hun blijven er bij.

Wel was er 1 bij die een bacterie in de waterleidingen gehad heeft en dit als positief teste. Het kan dus idd via drinkwater komen.

Bij de veterinair ambt en LKV blijven ze er bij dat het alleen uit medicijnen komen kan.

Weet niet of je ze al gehad hebt maar veterinair ambt komt je sowieso bezoeken. Houdt daar rekening mee. Met name registratie medicijnen. Je krijgt nu volk op bezoek waar je geen belang bij hebt
de jonge
@duitser niet best
+2
Nick83
@duitser als ze willen dat er nog meer boeren stoppen moeten ze vooral zulke idiote dingen gaan doen.
+2
duitser
@Nick83 tis niet alleen drama bij jullie. Bij iedere overtreding heeft veterinair ambt een reden om bedrijf compleet te inspecteren. Zelfs wanneer je een kreupele koe afvoert.
Geiten
@duitser Poeh Poeh

Laatste 2 jaar nog niemand van het Veterinairamt gezien hier. AB in de melk is foute boel, maar het is net als in NL met de NVWA; als je zelf redelijk normaal en vriendelijk doet, valt het met die lui vaak ook redelijk mee. Uitzonderingen daar gelaten
kearl
@Geiten Is natuurlijk wel per regio anders met die Behörden. Maar hier is t wel het zelfde, die lui die vaak problemen mee hebben kunnen meestal beter in de spiegel kijken.
Maar de kennis is vaak wel bedroevend. Nieuwe regelgeving of bijzondere gevallen snappen ze niet altijd. Gelukkig staan ze hier nog wel open voor uitleg of suggesties. Goed contact met die lui helpt wel.
Geiten
@kearl precies dat. Dorp verder melkt een boer die ze het afgelopen jaar 6 x op de stoep heeft gehad naar eigen zeggen.

Welke landkreis je zit is wel heel belangrijk ja schijnt
duitser
@Geiten
Quote:
Laatste 2 jaar nog niemand van het Veterinairamt gezien hier

Komt vanzelf. Waren hier voor 2 weken terug nog liter melk halen. Gelukkig komt dan maar 1 persoon en die kijkt verder niet in de papieren ed. Melk wordt onderzocht op allerlei zaken oa dioxine en verboden medicijnen.
Bauernopfer
@duitser ja dat geloof ik. Maar als boer kost t enkel geld.
Als t nou een slachtkoe was die je behandelt laat slachten kun je nog wat winnen. Maar de opbrengsten van mn eigen melk ben ik kwijt en nie voor verzekerd dus heb er zelf geen voordeel van
+1
bio boer
@duitser is volgens mij ook altijd mogelijk uit voer schimmels
boerboer
@duitser gaan ze ook zo precies meten in NL in de toekomst?
+1
aldert
Ik denk dat dat boorwater in je bron is gekomen. Testen dus.
kaas
@aldert ik denk dat wel mee valt maar je weet het nooit
de jonge
Zou je toch schimmel zeggen, of in kuil of misschien in silo dat er schimmel zit en paar brokken naar beneden zijn gekomen?
mlkvhoudr
In het verleden wel eens gehad dat delvotest maar positief bleef testen bedoel je dat nu ook of bericht van de melkfabriek dat de tank positief teste
+2
Bauernopfer
@mlkvhoudr 1 keer de tankwagen positief getest op de molkerei
Tank leeg en gereinigd. Na 2 melkingen tank weer getest. Vol positief. Maar heb geen drogenof behandelde koe gemolken.

Toen elke ronde in de melkstal. Dus 1 test per 7 koeien gedaan. Bijna alles positief en de tank ook weer als logisch dus ook positief. Dus het komt niet uit een spuit of injektor ald bijna alle koeien positief testen
bio boer
@Bauernopfer die die zelfde test met je water
Bauernopfer
@bio boer werkt delvo test met water??
bio boer
@Bauernopfer geen idee heb geen tester
Edvof
@Bauernopfer zijn je buisjes van de delvotest niet over datum?
de jonge
@Edvof dan zit het niet ook in de tank toch? hij heeft het ook in de tank
Edvof
@de jonge als er wel 1 en 2 koe afwijkend is, getest door de fabriek in de tank. Je gaat vervolgens met oude buisjes met de delvotest aan de gang dan scoort alles positief. Oude buisjes geven onterecht antibiotica in de melk aan. (Vals positief)
+2
weurding
@bio boer als ik mijn water laat testen wordt je ook niet vrolijk🫣
+1
mlkvhoudr
@Bauernopfer je kunt het nu zo wat als weerstand verhogende melk verkopen dan😉
Ik kan alleen maar aanraden de melk op te sturen naar een lab om het daar op alle bekende antibiotica te laten testen, dat geeft ook bewijs van onschuld
+1
Bauernopfer
@mlkvhoudr gebeurt ook maar in bet weekend kon t niet. Het moet naar labo in zuid duitsland. Het is nu eerst ingefroren en gaat maandag heen.
bio boer
@Bauernopfer he het is vandaag donderdag waneer begint het weekend daar
kaas
@Bauernopfer en zorg dat je dubbel monsters hebt en lieft met bv dierenarts monsters nemen en 1 opsturen naar lab en 1 in vrieser bewaren .
Bauernopfer
@mlkvhoudr en onschuld of niet. Mn eihen melk die in de put gaat krijg ik nie vergoed
+1
Farma_boerke
Welke testmethode, delvotestT? Deze werkt met een verandering in pH (zuurte) wat zorgt voor een kleurverandering. Andere stoffen die ook dit veroorzaken kunnen vals-positieve resultaten geven.

Antibiotica is gevonden door een schimmelcultuur te lang laten staan (over weekend) en opgevallen dat in die omgeving geen bacteriën groeien. In het slechtste geval heb je zo'n schimmel in de kuil of elders.

Sowieso alles bemonsteren en testen (kits kun je kopen, maar moet precies en heel netjes), en monsters bewaren voor later.
Eventueel kun je ook andere testmethodes verzoeken obv andere principes, tot zelfs bij de GD LC-MS (kosten >500 euro per monster)laten onderzoeken/identificeren welk antibioticum het is (kan op meer plekken ook commercieel vast wel).

Redenen vals positief:
"De werking van de Delvotest®T is gebaseerd op de daling van de zuurtegraad (pH) in de ampul, vertrekkende van de normale zuurtegraad van melk: pH 6,8. Het testen van melk met een zuurtegraad boven 7,0 kan tot vals-positieve resultaten leiden. Subklinische/chronische mastititis, alsook restanten van alkalische reinigings- en desinfectiemiddelen, kunnen aanleiding geven tot verhoging van de pH van melk. Daarnaast kan een verhoogd gehalte aan lysozyme, lactoferrine of vrije vetzuren in de melk of een verhoogd celgetal ook tot kiemgroeiremming aanleiding geven en valspositieve resultaten veroorzaken. Daarnaast kan een verhoogd gehalte aan lysozyme, lactoferrine of vrije vetzuren in de melk of een verhoogd celgetal ook tot kiemgroeiremming aanleiding geven en vals-positieve resultaten veroorzaken."
Bron: rundveeloket.be/vraag_antwoord/delvotest_T/

Als alle dieren positief zijn is de kans het grootst dat het uit het milieu komt (voer, water, of via bv ligbed (zaagsel oid)) waar de dieren lopen. Ook in een kuil of silo kunnen secties voorkomen met andere schimmels oid, dus niet op voorhand uitsluiten.
Kalfje24
Als schimmel kuil niet de oorzaak is kan die wel andere (vage) problemen gaan geven.

Is er mogelijkheid om grond op de kuil te zetten en de eerste meters op de mesthoop te kiepen?
bio boer
@Kalfje24 die schimmel zit er toch al in
Kalfje24
@bio boer schimmel zit normaal gesproken toch alleen waar zuurstof bij komt ?
+1
Bauernopfer
@Kalfje24 nog 3 dagen dan is die op
+4
kearl
@Bauernopfer Dan zou ik die aan de pinken voeren en/of op de mestvaalt rijden.
Claas 1986
@kearl precies, schimmelvoer moet je niet willen voeren. op de mestbult ermee
+1
JohnDeere7serie
Wat de Jonge zegt kan ook, in hele oude brok in de silo kan die penicilline schimmel ook zitten.
+2
Marco69
Camera ophangen in tanklokaal.
duitser
@Marco69 heeft het ook tijdens melken
mlkvhoudr
Zou een anti broei middel over voer sprayen nog wat kunnen helpen in dit geval ?
Claas 1986
@mlkvhoudr weg gooien die troep
+2
Achso
@mlkvhoudr nee. Toxines zitten erin en niet te ‚vernietigen‘. Ja boven 500 graden verhitten ofzo
koe-boer
Let erop dat de potjes waar je de melk indoet goed steriel zijn. Als je deze doet hergebruiken en er zitten sporen van schoonmaakmiddel in dan test de melk ook positief
+2
Bauernopfer
Heb nu 3 koeien met veel krachtvoer getest en 3 koeien zonder krachtvoer.

Met krachtvoer alle3 goed.
Van de koeien zonder krachtvoer 1 vol positief en 1 verdacht. 100% zeker dat ik die koeien nooit behandeld heb.

Krachtvoer als bron kan ik dus uitsluiten
+2
de jonge
@Bauernopfer zo kun je dingen uitsluiten inderdaad. bijzonder dat juist de 3 met krachtvoer geen antibiotica hebben in de test. krijgen de 6 koeien die je getest hebt water uit dezelfde drinkbakken /waterleiding etc of zit daar een verschil in...het lijkt er nu op dat degenen die krachtvoer krijgen en dus in verhouding minder kuil opnemen goed zijn, en degenen zonder krachtvoer de problemen veroorzaken zeg maar. ik neem aan dat ze alle 6 in dezelfde groep lopen? als dat zo is en water krijgen ze van dezelfde bron/ leiding, zou ik toch aan het ruwvoer nu gaan denken
Bauernopfer
@de jonge precies onze gedachten. Alles gelijk aan water en voer en 1 groep
Cowboy3
@Bauernopfer De koeien die minder/geen krachtvoer krijgen geven wellicht ook minder melk dus het is ook niet zo veel verdund.
bio boer
@Cowboy3 idd was ook mijn gedachte gaat dubbel op minder ruwvoer en meer melk verdunning
Bauernopfer
Heb net kraanwater en ons bronwater met melk uit de winkel gemengd en getest.
Beide tests zijn goed dus water waarschijnlijk ook
Kalfje24
@Bauernopfer laten we hopen dat je snel achter de oorzaak van het probleem komt ,het gaat misschien steeds meer richting de schimmel kuil
aldert
@Bauernopfer Dan blijft er inderdaad weinig anders over dan de kuil.Is er misschien zoiets als rioolslib op dat land gegaan ?
Bauernopfer
@aldert nee nooit
aldert
@Bauernopfer Proberen met wat toxinebinder door het voer ?
mlkvhoudr
@aldert een lavameel of zo zou ook nog kunnen, goed idee👍
Achso
@mlkvhoudr wat doet lavameel tegen toxines?
mlkvhoudr
@Achso ik dacht dat het zich ook als een soort norit gedroeg maar kan er niks van vinden op het internet, dus dat zal ik wel fout hebben
+1
Achso
@mlkvhoudr toxines en de reden voor diarree hebben weinig met elkaar van doen. En dus werkt lavameel en geactiveerde kool( norit) weinig tot niets
mlkvhoudr
@Achso daar zul je gelijk in hebben welke stoffen zijn dan toxinesbinders?
+1
Achso
@mlkvhoudr de meeste toxines kun je niet binden, maar moeten biologisch actief gede-activeerd worden.
coenan
Laat de melk testen in een lang lopende test *ilvo* op de soort antibiotica . komt voor dat ze positief test in de sneltest van de melkerij maar dat men geen resten kan vinden in de lang lopende test . komt voor met de antibiotica aminoglycosiden zie protocol mcc vlaanderen ivm met antibiotica
Kruising
Kennis van mij heeft paar jaar terug in een droog voorjaar de hele winter n koppel schapen gehad, begin mei gekuild en al die schapenkeutels mee ingekuild, uit elke keutel is toen schimmel door de kuil gaan groeien, uiteindelijk naar jongvee en stieren gegaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's schimmel , Spuiten , testen , koeien , melk , varken , antibiotica , ervaringen , test en glasvezel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
4.565