Illustratie van: Jan Rispens

Advies RvS aangaande legaliseren PAS melders

Zoals ik verwachtte, jammer

raadvanstate.nl/actueel/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

dijkstra uit w
Ja dit leek wat te makkelijk zo
+1
John Spithoven
Hoe rot het ook is, een vorm van onderstaande is de enige oplossing.

De oplossing begint met het onmiddellijk vlot trekken van de vergunning verlening.
Alle genoemde cijfers komen uit het rapport normering en beprijzing maart 21.

Voer een rekenkundige ondergrens in ter grote van de onnauwkeurigheden model, liefst
10 mol, ivm additionaliteitsvereiste.
Compenseert dit met het onmiddellijk beëindigen en voor instelling ondergrens met het wegnemen van 168 bedrijven binnen 300 m overbelaste hexagon. Dit zijn bedrijven met meer dan 2 mol depositie bijdrage. Via SPUK ( buiten de staatssteun toets om) compenseer deze zeer ruimhartig en geef ze de mogelijkheid om na het instellen van de ondergrens (let op de volgorde) op hun kavel buiten de 300 m terug te bouwen met de nieuwste technieken maar onder de 10 mol of verplaatsen.
Kosten max 300 miljoen

Reductie resultaat 50 mol.

Stel voor iedereen een budget open om vrijwillig en tegen betaling/stimuleren via voetspoor emissie te reduceren, winst 50 mol over alle sectoren.

Reken het resultaat van de LBV in, 32 mol

Ga het model bijstellen met de kennis van waarnemingen RIVM 2014, Falster, Liefthingsbroek en nieuwe metingen. Resultaat zal wezen na forse aanpassing droge depositie dat KDW s boven de 700 allemaal gehaald worden. De hectares per KDW staan in de artikel 17 rapportage.

En beëindig de NDA s/ ecologische autoriteit en maak de artikel 17 leidend

Succes
mlkvhoudr
@John Spithoven dit is dus weer wat anders dan de rekenkundige grens waar het pas over ging begrijp ik dat goed?
+1
John Spithoven
@mlkvhoudr lees de kritiek van de RvS en je begrijpt mijn onderbouwing.
theo-lamers
@John Spithoven Dus de NB vergunninghouder mag oprotten om een PASmelder ongelimiteerd stikstof uit te laten stoten, die moet immers nog vanaf 2-7-2015 stikstof ergens weghalen. Maar dit zei het vorige kabinet ook al, daar waren de piekbelasters voor
+1
John Spithoven
@theo-lamers ik begin ook niet dat ik het een Hallelujah oplossing vindt

De LBV was geen opkoop voor piekbelasters....

Tot 300 meter is bewezen dat er een relatie is tussen bron en overbelast hexagon.

En de KDW is een hopeloos beoordeling criteria.
+1
Henk2
@John Spithoven dan kunnen de pasmelders waarvan een groot deel vanuit de landbouw een vergunning krijgen .
Deze zijn in beeld omdat er altijd met een vergrootglas gekeken is naar de landbouw
Maar nu de rest buiten de landbouw waarvan een groot deel nooit een nb vergunning heeft aangevraagd wanneer komen die eens aan de beurt?
de jonge
@John Spithoven maar als je dat zou doen, is toch niet correct naar degenen toe die keurig hebben gewacht met bouwen tot ze een nb vergunning kregen en daardoor de sjaak waren met de fosfaatrechten? wat ik steeds begrijp zijn pasmelder vooral bedrijven die met kleine aantallen zijn vergroot vergeleken de situatie voor hun melding toch? wat zijn de gevolgen dan als die bedrijven terug moeten naar de vergunning die ze daarvoor hadden? die zullen dan toch ook niet groot zijn? en ze hebben dan toch al een aantal jaren vruchtgebruik gehad van eigenlijk te veel toegewezen fosfaatrechten, dus zijn ze eigenlijk al gecompenseerd? of zie ik dit helemaal verkeerd.
+1
John Spithoven
@de jonge Nee, je ziet het niet verkeerd, er zijn terechte en onterechte pas melders.

Maar het gaat om perspectief!
Voor iedereen ligt de vergunningverlening stil nu. Vroeg of laat gaat iedereen dat opbreken. De vergunninglozen, terecht of onterecht hebben op moment het minste perspectief. maar ook de bedrijven het dichts bij de N2000. Ook zij kunne niets meer.

Bovenstaande trekt alles vlot. En dat gaat pijn doen bij de gene die moeten leveren. Maar ik /we weten als geen ander wat het is om geen perspectief te hebben. Zie volgende.
+1
John Spithoven
@John Spithoven En als ervaringsdeskundige zal ik het toelichten .
Het is al 34 jaar geleden maar de achtergrond en beweegredenen zijn nog hetzelfde als nu

Mijn ouders hadden een slecht verkaveld bedrijf in Wijk bij Duurstede met 1.5 ha huiskavel en 20 ha uiterwaarden, 2.5 ha fruit en 5.5 ha bouwland.
Gebouwen klem tegen woning bouw en hinderwet problemen, uiterwaarden hadden toen al natuur claim
60 mk, 300 vleesvarkens, ik was 21 .

Gebouwen en 1.5 ha naar gemeente en 20 ha uiterwaarden naar SBB, 2.5 ha fruit naar particulier, 5.5 ha geen koper dus gehouden.

Verplaatst naar Maurik waar we 29.5 ha terug kochten met oude gebouwen voor 100 mk

Op de transactie kwamen we 1 miljoen gulden te kort

Nu 122 ha eigendom en 30 ha pacht ,ruim 200 mk en akkerbouw.

Hadden we het toen niet gedaan waren we nu geen boer meer geweest.

Gedwongen pijnlijke stap maar wel perspectief.
willemvanaaken
@John Spithoven Ze zouden ammoniak kunnen beprijzen via een omrekeningsfactor afhankelijk van hoeveel belasting op n2000 je hebt. Dan heb je ook nul last van Brussel die alles staatsteun vindt en je dus niet een beroepsverbod aan je broek krijgt als je mee wil doen. Denk dat dat beter werkt als dit piekbelaster wel/niet.
cornelissen
Quote Reactie van @willemvanaaken:
Ze zouden ammoniak kunnen beprijzen via een omrekeningsfactor afhankelijk van hoeveel belasting op n2000 je hebt.

Wat zit jij nou met beprijzen. De meeste ,zeg maar nagenoeg alle melkveehouders bij N2000 gebieden hebben een vergunning of een goede referentie op basis van het verleden. Bij het verlenen van de vergunning is er een toetsing geweest of op basis van historische rechten. Wil men van een dergelijke groep af i.v.m. andere ontwikkelingen ,dan zullen ze gewoon moeten opkopen . Rooftochten en daar hoort beprijzing ook bij moeten we vermijden.
Voor de pas melders is het te hopen dat extern salderen weer mogelijk wordt en voor de "echte" pas melders is SSC toch bezig met een procedure.
willemvanaaken
@cornelissen ammoniak bjkrijgen/ kopen lukt toch nooit meer. wil jij dan geen extra pensoein onder je bedrijf in de vorm van een waarde voor je verhunning? Zoals het er nu voor staat komen ze het gewoon afpakken als ze je weg willen hebben. Meedoen met lbv plus of zo levert je metteen een beroepsverbod op. Verplaatsen lukt haast nooit. Als het zo duur is om al die infra projecten stil te moeten leggen, kunnen ze beter ammoniak huren voor een jaar of zo om een weg te leggen of huizen te bouwen. Zal vast meer opleveren als koeien van melken. Maar ze willen het voor niks hebben. Daar ben ik het niet mee eens.
cornelissen
Quote Reactie van @John Spithoven:
maar ook de bedrijven het dichts bij de N2000. Ook zij kunne niets meer.

Zijn hier bij de Bakkeveense duinen (stikstofgevoelig N 200) al begonnen met hun rooftocht .Er wordt voor gezorgd dat ze niets meer kunnen. Het intrekken van een gedeelte van de nb vergunning is nog niet mogelijk kennelijk ,maar wel het intrekken van een gedeelte van de milieuvergunnig ,die nog niet wordt gebruikt wel.
Eerste brieven al binnen,,als het binnen anderhalf jaar niet bezet is gaat men intrekken. Is een gedeelte van je stal waardeloos. Ja ,zegt men ( het bevoegd gezag), vraag je dan toch weer opnieuw aan ,als je er aan toe bent..
de jonge
@John Spithoven heb je ook al gekeken dan hoeveel een gemiddelde pasboer bij teruggang van voor de pas moet inleveren per bedrijf tot oude rechtsgeldige situatie? misschien valt dat wel mee en zit daar de oplossing door ze terug te laten gaan naar de oude vergunning.. is een suggestie hoor,maar is uberhaupt wel bekend hoeveel koeien een gemiddeld pasbedrijf dan in moet leveren.
Noorderling
@de jonge

Er zijn nieuw gevestigde bedrijven na de aanwijsdatum wie een milieuvergunning hebben gekregen maar een NB niet nodig was volgens de provincie. Dat om meer dan honderd koeien en ver daar boven.
Pas melders idem, tot 200 koeien was een melding voldoende daarboven werd het een vergunning en/of MER.
Hoe dat toen exact zat weet ik niet.

Er zijn dus bedrijven met 0 referentie omdat het een voormalig akkerbouwbedrijf betreft 10-30 kilometer van een N2000 gebied af, daar de stekker uit trekken is ook nogal wat.
Heb niet een vergelijkbare situatie, kan hier op 1 mol circa 1200 koeien melken, kwam je niet onder een melding vandaan.
+2
John Spithoven
@Noorderling @de jonge
Na uitspraak 18 dec is er geen referentie meer. Dat komt door het additionaliteitsvereiste.

Die denkfout wordt steeds gemaakt.
Er is geen referentie meer zolang de natuur op "omvallen" staat.
Twentsch Land
@John Spithoven

Dus alle oude vergunningen hebben geen waarde meer ?
+1
John Spithoven
@Twentsch Land zie stroomschema

(klik om te vergroten)

de jonge
@John Spithoven das voor mij te klein aangezien het zicht er bij mij door de jaren heen niet scherper op wordt.
Twentsch Land
@de jonge

Kan het ook niet lezen, vanavond laptop aanslingeren die heeft een groot scherm
+2
John Spithoven
@Twentsch Land raadvanstate.nl/actueel/nieuws/…

Onderin zit het stroomschema.
Let op de laatste vakjes.
+1
de jonge
@Twentsch Land als dat zo is en nb vergunningen hebben ook geen waarde meer, hoeven we met zn allen ons ook nergens meer aan te houden toch? als dan toch alles illegaal is dan maar met zn allen vol gas het moeras in of niet dan.
de jonge
@de jonge volgens mij als je nb vergunning hebt en je hebt daarna niets veranderd, is er geen probleem,alleen als er iets verandert is na de toegewezen nb vergunning dan kan het wel eens een dingetje zijn.
Realisme
@John Spithoven als ik het schema goed lees kom je met een NB vergunning een heel eind denk zelfs tot het laatste blokje en dan sta je met lege handen
de jonge
@Realisme dit is toch mbt intern salderen? dus als je niets verandert hebt na toewijzing van nb vergunning heb je ook niet intern gesaldeerd en is er niets loos toch
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
ot 200 koeien was een melding voldoende daarboven werd het een vergunning en/of MER.

Die melding was bij de gemeente. Gaat niet op voor de NB-vergunning. Die vraag je bij de provincie aan.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Die vraag je bij de provincie aan.

onlangs nog vergunning aangevraagd, alles gaat via de gemeente en zij leveren gegevens aan en krijg je een positief of negatieve toestemming. Geen mail, brief of telefonisch contact gehad met de provincie.

Nu komt NB wel even om de hoek kijken, maar dat kunnen we snel afwimpelen.
MER is grotendeels Aerius met een toelichting voor geur voor omwonenden, maar dat stelt met een hand vol schapen ook niets voor.
cornelissen
Quote Reactie van @de jonge:
die keurig hebben gewacht met bouwen tot ze een nb vergunning kregen en daardoor de sjaak waren met de fosfaatrechten?

Die zijn al lang afgeboekt door lto en helaas hebben ook verschillende noodgedwongen moeten stoppen om financiële redenen., maar kennelijk zijn er nogal wat bestuursleden ,die met of zonder voorkennis op de peildatum hun stallen vol hadden met of zonder vergunning.
Echte pas melders zijn veehouders ,die eerst gemeld hebben en toen zijn gaan bouwen. Deze criteria wordt ook door SSC aangehouden voor de procedure, die ze gaan voeren.
Twentsch Land
Raad van State betwijfelt of minister illegale boeren helpt met nieuwe wet nu.nl/stikstof/6348628/…
+2
John Spithoven
Ik weet, mijn voorstel is pijnlijk.
Maar na 6 jaar moeten er op zeer korte termijn knopen door gehakt worden.
Wees ruimhartig voor deze bedrijven in de 300 m zone en boven de 2 mol. Ook deze bedrijven verdienen perspectief, en op deze plek binnen de 300 m met de sticker ongewenst missen ze ook perspectief.

Geef deze 168 bedrijven een nieuw hypermodern bedrijf in het kader van natuur herstel en je haalt Nederland van het stikstof slot en helpt de vergunning lozen.

Anders zitten zowel de vergunning lozen als deze 168 bedrijven nog jaren zonder perspectief.
theo-lamers
@John Spithoven En wat ga je doen met bedrijven die er net onder zitten?
BertK
@theo-lamers Die houd je altijd, net ernaast zitten. Kan voor- en nadeel zijn. Niet alles hoeft meteen opgelost te worden, een grote reis begint ook met een eerste stap.
+2
Hans van Bergen
Thommy de Graaf heeft zijn hele leven in dienst gesteld om boeren kapot te maken. Hij heeft in Nijmegen gewoond en is goed bevriend met de MOB vriendenclub en alles wat er omheen hangt dus kansloos alsof hij ooit iets goed gaat keuren. je kunt je in allerlei bochten wringen ze willen geen oplossing.
edwin-b
Vanaf nu:
LVVN doet aanpassingen
Kamer slikt met tegenzin en stemt in met reken kundige ondergrens
Pasmelders vrijgesteld van handhaving en overheid hoeft geen schade te vergoeden
Pasmelders krijgen 1 voor 1 moeite met herfinanciering
Probleem is een kwestie van tijd
+1
John Spithoven
@theo-lamers je bedoelt bedrijven binnen de 300 m en onder de 2 mol.
Dat zullen geen volwaardige bedrijven zijn. Meer in de hobby sfeer.
Maak maar een Aerius berekening van een bedrijf in de 300 m en je ziet hoe snel je boven de 2 mol zit.
oubi
@John Spithoven zijn er niet meer dan 168 bedrijven met een bijdragen van boven de 2 mol? Dat zou me mee vallen. Zou maar 1 bedrijf per gebied zijn; kan ik me niet voorstellen. Ik verwacht dat de staatscommissie ook met zoiets komt maar met daarnaast een generiek beleid voor ons allemaal. Met week of 6 weten we meer.
+1
John Spithoven
@oubi Bron: Normeren en beprijzen, publicatie maart 2021, in de bijgevoegde bijlage

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@John Spithoven het vorige legalisatie programma had tot doel om een stikstof registratie bank te vullen (Aerius register) met doorgehaalde of opgekochte vergunning ruimte en deze weer uit te geven aan de PAS melders. Het additionaliteitsvereiste haalde een streep door deze route. Nu kunnen we wachten totdat de KDW doelen gehaald zijn en daarna pas melders vergunnen, maar dat is een onhaalbare route vanwege depositie uit buitenland van 34 %.

Bovenstaande route moet met een stevige reductie van depositie zorgen voor een ruime rekenkundige ondergrens zodat een passende beoordeling voor de meeste projecten niet nodig is.
A. Petersen gaf in zijn gepeerreviewde onderbouwing voor een rekenkundige ondergrens aan dat er tot 35 mol ruimte was

1 mol is echt te weinig, 10 mol zorgt dat de meeste projecten buiten de 500 m vrijgesteld worden.

Bovenstaande is een soort kopie van de Duitse route voor vergunningverlening
+1
theo-lamers
@John Spithoven Oh, 110 koeien hobby? De bedrijven die je wil verplaatsen komen toch gewoon in het vergunningen traject terecht, zijn allemaal nieuwbouwlocaties. Je krijgt dus te maken met bestemmingsplanwijzigingen en de hele burocratie. ben je ...jaren verder en er wordt nog geen N gereduceerd.
Buiten dat, de rechter heeft bepaald dat ik geen schade aanricht aan de natuur (en zo zijn er meer NBvergunningen verleend) want tot 2015 won MOB helemaal niks. Dus moeten we terug naar de situatie van voor 1-7-2015 en de PASmelder moet 10 jaar N emissie ergens vandaan halen die onder de melding valt
+1
John Spithoven
@theo-lamers dank voor je reactie.
Ik heb nog geen Aerius berekening gezien die met een veestapel zoals u noemt binnen de 300 m onder de 2 mol blijft.

En het gaat niet alleen om de pas melders
Het gaat om Neder van het stikstof slot te halen.
En iedereen perspectief te bieden.
jan-cees
@theo-lamers snap je kritiek en het is ook bezopen situatie maar John heeft wel gelijk als je snel zaken van slot wil trekken zonder hele grote brokken te maken dan is zijn voorgestelde route een route met minst ingrijpende en hoogst vergoedende route voor de 168 bedrijven wat er inmiddels geen 168 meer zullen zijn maar behoorlijk wat minder want normeren en beprijzen is ook al weer paar jaar oud
+1
Marco69
Ben ik de enige die denkt dat de stikstofruimte die vrij komt bij opkoopregeling, overal heen gaat behalve naar PAS melders.
+1
John Spithoven
@Marco69 Nee , ik zie ook dat er vanalles gebeurt behalve pas melders helpen.

Daarom ook deze route, pas melders komen zo in de route vrijgesteld terecht.
Alleen er zal een forse reductie slag gemaakt moeten worden, en daarom ook die 300 m
oubi
@John Spithoven Ga er maar van uit dat de regeringscommissie met een generieke stikstofkorting komt; dus per melkkoe niet meer dan 8 kg. ipv 13 kg; dan moet iedereen reduceren.
edwin-b
@oubi En gaan we dat accepteren of komt er een ongekend hard boerenprotest?
+2
vrije boeren
Wat een stel idioten allemaal
Er gaat geen mens aan dood door de zogenaamde stikstof uitstoot
Wel door de stress van dit achterlijke beleid van die flut ambtenaren
Wordt hoog tijd dat dit soort ambtenaren naar het leger worden gestuurd om als kanonnenvoer te dienen tegen de Russen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies en rvs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
3.605
TREFWOORDEN