Stemmingen stikstofdebat: omslag ingezet naar emissiebeleid - LTO
Al rond de zomer wil de Kamer duidelijkheid hebben over zowel de landelijke als bedrijfsspecifieke emissiedoelen. Daarnaast werd er een motie aangenomen over het opnemen van stabiele emissiereductiedoelen in de wet. Ook LTO ziet geborgde emissiereductie als noodzakelijk om Nederland van het stikstofslot te krijgen. Maar, een grondige herziening van de stikstofwet- en regelgeving is daarbij randvoorwaardelijk voor LTO. Na zekerheid over de aanpassing van het juridisch kader kan worden vastgesteld wat er als sector bijgedragen kan worden.
Rekenkundige ondergrens
Tijdens het debat liet minister Wiersma weten advies te hebben gevraagd aan de Raad van State over het verhogen van de rekenkundige ondergrens. Hoewel de coalitiepartijen in het debat hier ook vaart achter wilden zetten, nam de Tweede Kamer gisteren een motie aan die dit voornemen kan vertragen. LTO benadrukt dat het instellen van een rekenkundige ondergrens van 1 mol/ha/jaar zo snel als mogelijk geëffectueerd moet worden om vergunningverlening op gang te krijgen en legalisatie van de PAS-melders en interimmers te realiseren.
Ministeriële commissie en PAS-melders
Op dit moment is de daartoe ingestelde ministeriële commissie bezig met een plan om Nederland zo snel mogelijk van het stikstofslot af te halen. Dit voorjaar nog moet er een plan komen dat perspectief biedt aan sectoren die zijn geraakt door de recente rechterlijke uitspraken. De Tweede Kamer nam een motie aan om het legaliseren van PAS-melders en interimmers mee te nemen onderdeel te maken van dit plan.
LTO zet zich al jaren in voor deze groep ondernemers, die buiten hun schuld om zonder geldige vergunning zitten. In het plan van LTO om het juridisch kader van het stikstofbeleid aan te passen zijn meerdere, snel te realiseren, oplossingsrichtingen aangedragen om deze groep te legaliseren. Naast het verhogen van de rekenkundige ondergrens is het invoeren van een legalisatiewet voorgesteld. LTO verzoekt de ministeriële commissie met klem om beide richtingen mee te nemen in de uitwerking van het plan.
Bekijk hier het webinar over de stand van zaken rondom de PAS-melders en interimmers:
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's onderdeel , regelgeving , stikstofbeleid , tweede kamer , vergunning , pas-melders , vergunningverlening , stikstofdebat , nederland en interimmers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
Met het instemmen met de WSN heeft de LTO het tegenovergestelde gedaan, ondanks vele waarschuwingen.
LTO zou samen met @Agractie NL moeten aandringen op het TOEPASSEN van een ondergrens door de vergunningverlener en dit zijn de PROVINCIES.
Iedere provincie kan (en kon dit al jaren) hun werkwijze vergunning verlening aanpassen door tot (bijv) 10 mol geen NB meer te eisen.
Dit omdat tot 10 mol net als 25 km NIET toerekenbaar is.
En is er voor de 25 km grens een motie regen geweest of een invoering van een regeling o.i.d.......???
Nee dus
Voor iedere provincie kan er binnen een maand een concept werkwijze klaar liggen met een betere onderbouwing dan de huidige HVS
Vedder en vCampen moeten zich de ogen uit de kop schamen
BBB op iedere provincie zo langzamerhand ook