Wiersma: Invoeren rekenkundige ondergrens kan over paar maanden al

Het kan nog wel anderhalf jaar duren voordat de rekenkundige ondergrens er daadwerkelijk is. Dat heeft te maken met de juridische weg die het voorstel nog moet bewandelen, vertelde landbouwminister Femke Wiersma (BBB) dinsdagavond in de Eerste Kamer.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Nou mensen is het nou duidelijk?
+3
BertK
Als een RvS snapt wat significantie inhoudt dan kost het ze geen anderhalf jaar om de 0,005 mol af te schieten maar hooguit anderhalve seconde. Er is vaak genoeg aangegeven door SSC etc. dat de nauwkeurigheid van Aerius schijn is. Daarnaast kan je de staat van een natuurgebied niet berekenen, je kunt hooguit aangeven dat er meer stikstof lijkt neer te slaan dan wenselijk, maar of dat zo is daarvoor zul je moeten meten en de natuur gaan beoordelen. Zelfs al is de stikstofneerslag hoger dan gewenst en de staat van de natuur slechter dan voorheen, dan is dat nog geen bewijs dat andere oorzaken geen grote(re) rol spelen dan stikstof. Denk daarbij aan CO2, zonuren, neerslaghoeveelheden, variatie in seizoenen, autonome ontwikkeling van een natuurgebied (veranderingen die de natuur zelf aanbrengt zonder menselijke invloeden), etc. etc.

De emissies van de landbouw hebben voornamelijk een biologische en circulaire achtergrond, gewasbeschermingsmiddelen en het verbruik van fossiele energie daargelaten. Veel andere sectoren en consumenten hebben een minder vriendelijke print met alle gesleep met producten en vakanties over de hele wereld. Als landbouw zullen we precies moeten zijn op wat niet in de natuur thuishoort dus netjes om moeten gaan met energie, bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Let niet dat het veel en veel slechter kan als dat wat we hier in Nederland doen.

Als ik RvS een stelletje sukkels noem maak ik geen vrienden. Gelukkig ben ik redelijk anoniem op het Prikkebord.

Stumpers.
kanniewaarzijn
@BertK Heb je nog steeds niet in de gaten wat er werkelijk achter zit dan?
+1
BertK
@kanniewaarzijn Macht over grond.
+2
kanniewaarzijn
@BertK Precies en herinrichting van Nederland. En daarom zal die RvS zich in allerlei bochten gaan wringen om die drempel niet te verhogen. Het "probleem" moet immers blijven bestaan. In de 2e alinea van je reactie geef je precies aan wat ieder normaal denkend persoon wel weet, maar zoals iemand eerder al opmerkte: de juridische werkelijkheid wijkt nogal af van de echte werkelijkheid.
+1
de Tank
Quote Reactie van @BertK:
een biologische en circulaire achtergrond,

Hoe kijk je tegen kunstmest aanwenden en aanvoer voedermiddel buiten NL aan mbt bovenstaande?
BertK
@de Tank Kunstmest als eventuele aanvulling op dierlijke mest, kost helaas wel veel energie maar daar zijn mogelijkheden mee door groene energie of vloeibare kunstmest etc. Interessant is ook gebruik van vlinderbloemigen als klaver en luzerne. Met beide ervaring met beperkt positieve resultaten, je wordt gauw wat extensiever. Geeft niks als de grondprijs er naar is. Denk dat er naar de toekomst toe door veredeling en meer ervaring nog wel verbetering mogelijk is.
Voer uit buitenland heeft nadeel verbruik energie voor transport maar zelf kunnen we niet alles zo efficiënt produceren als buitenland dat vaak wel kan. Soja uit (de juiste hoek van) Zuid-Amerika schijnt een lagere footprint te hebben als dat wij het telen. Bovendien wordt een deel van de soja componenten voor humane consumptie gebruikt en voeren wij rest-'afval'. Door de haven van Rotterdam hebben we een prachtig stukje infrastructuur voor aanvoer van product uit het buitenland. Als energie duurder wordt, zal teelt dichterbij mogelijk interessanter worden.
Een vraag die we elkaar ook mogen stellen is of energie niet te goedkoop is, al dat gesleep kost weinig.
Alternatief is dat de consument meer uit wil geven voor lokaal geproduceerd voedsel (met alle keurmerken dit daar bij horen, dus ook voor lokaal voer).
Ben geen echte fan van bio, daar blijven te veel nadelen aan zitten. Problemen met kwaliteit product, hoeveelheid aanbod tov vraag als je alles bio wilt, onnodig duur. Duurzaamheid (= toekomstbestendigheid) gaat verder dan alleen bio, het totaalplaatje van bio is niet compleet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bbb en femke wiersma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1.333
TREFWOORDEN