Rechters brengen slecht nieuws, ook voor boeren
De landbouwvakbonden wijzen ook op de Commissie van Venetië, die naar aanleiding van de toeslagenaffaire vond dat Nederlandse rechters actiever moeten zijn als mogelijke misstanden worden geconstateerd. Maar in het stikstofdossier is juist te zien dat de rechter de overheid op haar verantwoordelijkheid wijst.
Meer: archive.is/UdGpC/
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's overheid , boeren , nieuws en rechter geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
‘En de boer, hij telt niet meer mee’
Opinie
Vergaderboer
columnist
De veehouderij lijkt de klos nu het kabinet stikstofruimte zoekt. De boer telt niet meer mee, terwijl vergunningen voor andere sectoren prioriteit krijgen.
Raar dat onder minister Wiersma de veehouderij de genadeklap krijgt. Ze is de controle over het stikstofdossier helemaal kwijt. De Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel is daar het levend bewijs van. Premier Schoof neemt de leiding. Wiersma moet de teugels uit handen geven. Dat blijkt ook uit de naam van die commissie: Economie en Natuurherstel. Landbouw komt er niet in voor. Het stikstofprobleem wordt echter wel toegeschreven aan de boeren. Die mogen het straks oplossen.
Boerenbelang raakt ondergeschikt
Het gaat niet meer om de boer. Nederland zit op slot voor het verlenen van natuurvergunningen. Daardoor komen woningbouw, luchthavens, industrie, defensie, landbouw en andere sectoren in de problemen. Dit komt door uitspraken van de rechter eind vorig jaar. Minister Wiersma staat onder curatele en de commissie, met bijna het halve kabinet, komt in beweging. Dan weet je welke kant het uitgaat. Minister Keijzer wil bouwen, Madlener wil vliegen, Defensie wil oefenen met schieten en de industrie wil de pijpen laten roken. Zo vlug mogelijk. Daarom komt er over twee maanden al een rapport, beloofde premier Schoof.
De uitkomst staat vast
Eén ding telt: de vergunningen moeten weer worden verleend. Dat vraagt stikstofruimte. Er is maar één gemakkelijke prooi: de veehouderij. Die moet leveren. Dit betekent een versnelde krimp van de veestapel. Er komen weer allerlei nieuwe regelingen en het schaarse geld wordt weggehaald bij innovatie. Alles om boeren uit te kunnen kopen. Niemand maalt daarom. Als er gebouwd mag worden, kunnen de vliegtuigen vliegen en kan Defensie schieten. Dat gaat gebeuren, want anders valt de economie plat. Ten koste van alles – in dit geval de boeren – moet dat worden voorkomen.
Wiersma buitenspel gezet
En onze BBB-bewindsvrouw Femke Wiersma dan? Die krijgt, als een blaffende hond, een been toegeworpen. Dat staat in haar Kamerbrief. Ze mag verkennen wat de juridische mogelijkheden nog zijn. Ze mag ook een analyse maken van de impact van de uitspraken van de Raad van State. Daarnaast mag ze zich inzetten richting Brussel en de EU-wetgeving. Nou, nou, dat is wat. Ze is op dood spoor gezet. Natuurlijk zal minister Wiersma zich tot het uiterste inzetten voor het boerenbelang. Daar twijfel ik niet aan. Maar tegen het geweld van die hele ministersploeg is ze nooit opgewassen.
De waarheid komt aan het licht
Dit wordt het voorjaar van de waarheid. In slaap gewiegd door de vuist van Caroline van der Plas en een ronkend verkiezingsprogramma hadden we de hoop dat het goed zou komen. Dat het boerengeluid in de Kamer zou zegevieren. Eindelijk gerechtigheid voor de boer. Hoe anders is de werkelijkheid. Er wordt straks over onze toekomst beslist door een commissie die alleen maar de vergunningverlening op gang wil brengen. Voor de belangen van de ministers en hun portefeuilles.
Hoop op betere tijden
De Groninger zanger Ede Staal zong: “’t Het nog nooit zo donker west.” En dat is het nu in onze sector. Maar hij zong ook: “Het werd altied wel weer licht.” Laat ons daar maar op hopen.
Dan is de dierhouderij minimaal halveren de beste oplossing, dan kan er weer gebouwd worden, en investeringen van de industrie kunnen weer.
Dat is de ongemakkelijke waarheid en dat zal ook de boodschap zijn van die commissie die er nu mee bezig is.
Voor de voorlopers mooi extra potje in overijssel