Illustratie van: Wilting NH

Gescheiden mest

Ik heb diepstrooisel met gescheiden mest en flexibele boxafscheiding.
mest scheiden gebeurt ne een pocketvergister.
de gescheiden mest is altijd maar 29-30 ds. in de boxen wordt hij veel te hard en de boxen blijven ook veel te vochtig.
ik zou mischien de boxen uitscheppen en opnieuw beginnen maar waar kan dit aan liggen dat ze zo hard worden en niet droog worden

Deel dit topic

Reacties

Benny Telstar
Beetje zaagsel erdoor?
Cowboy3
Probeer eens met gewone goed gemixte mest, dat scheid veel mooier en droger dan vergiste mest.
+1
t zal wel
Meten is weten. meet het ds gehalte es. misschien zit er te veel vocht in het product
+1
de Tank
Rond de 40% ds zul je moeten halen voor een goed ligbed en zoals @Cowboy3 zegt, van gewone mest, een vergister verbruikt juist de vezels die je in het boxstrooisel wilt hebben. verse mest is ook beter dan wanneer het een jaar in de put zou zitten. ik denk dat je nooit goed boxstrooisel uit vergiste mest zal kunnen halen.
ostyn
@de Tank had ik al is gedacht maar de opstelling is zo voorzien en niet zomaar te veranderen.. volle vloer, collector, apparte stortput, verpompen naar vergister, uitpompen via scheider naar dunne fractie put. dan moet ik het op een andere manier zien droger te krijgen. ik zoek het uit!
de Tank
@ostyn
Dat maakt het lastig inderdaad, is het je eigen idee het zo te doen of van de leverancier mestscheider? Bij mij wezen ze er wel op te werken met zo vers mogelijke, goed gemixte mest.
+1
Henry90
Hier haalt de scheider 35-40% ds. Ik gooi er altijd paar zakken vlas doorheen in de winter. Hierdoor is het veel sneller droog en blijft het ook beter in de boxen liggen. In de zomer is dit niet nodig.
willemvanaaken
Groffere zeef erin?
ostyn
@willemvanaaken ja zou ik eens moeten bekijken, als ik meer druk zet gaat de thermische beveiliging af.
Cowboy3
@ostyn Anders Mark Verkooijen (Maverko) eens bellen wat hij er van denkt en die eens een aantal uur laten komen met een scheider hoe dat gaat.
Weet er ook eentje die alle digistaat uit zijn monovergister scheid maar dat is droog fijn zwart spul, lijkt potgrond.
ostyn

(klik om te vergroten)

ostyn

(klik om te vergroten)

Cowboy3
@ostyn Daar zitten toch vezels genoeg in.
We laten al sinds 2012 scheiden voor box strooisel en bij elke mest is er een verschil, als de mest aan de dikke kant is dan is het moelijker droog te krijgen en is het in het begin wat natter in de boxen en krijg je een vastere laag, kun je niet wat dunne fractie terug laten lopen.
Die 40% drogestof ga je niet halen en blijft ook minder goed liggen.
ostyn
@Cowboy3 terug laten lopen naar pomp put? zodat de mest dunner is?
nee 40 niet maar 35 zou miss al een vooruitgang zijn. het probleem is dar ik altijd strijd met celgetal en in te veel nieuwe besmettingen bij mpr, echt klinische mastitis valt veelal wel mee, vooral coli en strep uberis
+5
Michel1
@ostyn als je al zoveel last hebt van celgetal wou ik er al helemaal geen gescheiden mest meer in hebben.
ostyn
@Michel1 ik heb dat ook al gedacht maar alles is er zo een beetje op gebouwd.
Cowboy3
Quote Reactie van @ostyn:
terug laten lopen naar pomp put? zodat de mest dunner is?

Ja, een retour naar de aanzuigkant met een kraan ertussen om te kunnen regelen.
Voorheen nooit celgetal verhogingen en hoe lang al dikke fractie in de boxen ?
Coli geeft meestal geen hoog celgetal en krijgt men vaker bij laag celgetal.
ostyn
@Cowboy3 we melken 5 jaar in deze stal. begonnen op celgetal 120-150 dan opeens opgelopen en nooit meer gezakt nu gedurende al 3jaar. eerst hadden we paardenmest er in gedurende 6maanden dan de scheider gekomen en gescheiden mest. in begin ging het dus wel goed.. maja dan was de mest in de vergister ook nog verser miss. heb volle vloer met 1 collector en moet wel zeggen dat de vloer niet altijd proper geraakte. vandaag 2e collector gemonteerd. dus de vloer zou nu toch zeker net moeten blijvenen daardoor de onderbenen en klauwen en uiers ook hopelijk.
heb een een filmpje gezien dat koepon veebedrijf ook gescheiden mest mengde met een kant en klaar mengsel van berg. miss moet ik daar een naar kijken. of de mannen van berg vragen wat ze denken van mijn boxen. werkt in alle geval niet prettig zo.
de Tank
@ostyn
Goed uitzoeken en als het niet anders is je systeem toch aanpassen, zo kost het ook klauwen geld en enorme ergernis lijkt mij. Beter ten halve gekeerd...
BEboer
@ostyn Ik ben aan het kijken om ook een collector te kopen zijn dit een beetje betrouwbare machines? Is eigenlijk voor 20% volle vloer- en dan groot deel roosterstal die hij ook moet reinigen. Is bij jullie de volle vloer gegoten of prefab panelen? Ik zit in een studiegroep met verschillende melkveehouders en één veehouder heeft een mestscheider die krijgt vanaf het wat vochtig weer is ook enorm veel stress voor uiergezondheid. Dan rijd hij snel met zijn kipkarretje achter een 6/7 ton (wit)kalk in het dorp en mengt het door de gescheiden mest vlak voor het strooien.
ostyn
@BEboer ja gaat zeker goed. gewoon wekelijks de ultrasoon ogen links en rechts eens kuisen 2 min werk en geen problemen mee eens in de 3-4maand de wielen is calibreren.
moet ik is bekijken dan. zou dat niet slecht zijn voor de mestvergisting?
Cowboy3
@ostyn melkvee.nl/artikel/…
verantwoordeveehouderij.nl/upload_mm/0/…

Hoog celgetal kan vele oorzaken hebben, maar als je van mening bent dat de boxbedekking de oorzaak is, dan probeer toch enkele maanden totaal iets anders, maar ik ben van mening dat er ook andere oorzaken mee spelen.
ostyn
@Cowboy3 ik denk ook dat er nog dingen zijn, maar wat.. de uiers zijn wel niet gebrand. heb nu usa reiniging opstaan op de robot we zien wat het heeft
ostyn
@Cowboy3 Biobedding hoeft voor de uiergezondheid dus geen enkel probleemte vormen, volgens Valacon-Dairy „Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat is meestal te herleiden tot het niet goed opbouwen van het ligbed, bevuiling door een verkeerde boxafstelling, een (tijdelijke) verminderde weerstand of een te snelle overgang naar een geheel nieuwe situatie qua infectiedruk en type."
we dachten ook weerstand dus zijn we omnigen gaan voeren was even beter maar nu toch weer hoge druk.
wat wel nadelig is met de flexibele boxscheiding is dat ze hun draaien en plassen of mest maken voor ze de box uit zijn en zo krijg ik allemaal natte plekken.. mis is dat nog het grootste probleem
Noorderling
@ostyn
het is net als met vrijloopstallen, alles valt of staat met het klimaat.
Als het maar droogt kan het alles hebben, is het koud en vochtig dan is het een groot risico.

Sommigen drogen hun gescheiden mest ook nog, nu moet dit wel warm genoeg ipv bacterien kweken met 38 graden. Kun je niet iets met de restwarmte doen?
salomons-dronten.nl/post/…
ostyn
@Noorderling nee daar ga ik niet aan beginnen. berg heeft mij gebeld en hun klanten draaien er vlasleem doorheen en zijn zeer tevreden zo. zoals iemand hier al zei. ze leveren wel per walking floor van 90kuub --'
BEboer
@ostyn Ik strooi gewoon vlaslemen met kalk op mijn matten. Zeer tevreden over maar wil niet teveel reclame maken of de prijs gaat omhoog 😂 Ik bel gewoon naar een vlasser uit de buurt en die brengt het met een kipper kost eigenlijk bitter weinig.
ostyn
@BEboer ja op matten wel maar dacht geen 'vers' organisch meteriaal door de gescheiden mest te doen omdat ik dacht dat dat zou broeien
bio boer
Ik dacht nog zou gescheiden mest in de boxen geen stikstof verlies geven tegen over matras of ander box vulling

Kalk stro is natuurlijk helemaal funest voor je stikstof verliezen
Maarten_
@bio boer leg uit
bio boer
@Maarten_ bij alles wat je doet met mest verlies je bijna wel wat door het rondpompen van vaste fractie kan ik mij zo indenken dat er stikstof verloren gaat in het ligbed
Maar cijfers en onderzoek daar na ken ik niet
RaHeados
@bio boer de kalk reageert met de stikstof in de put? Hebben hier kalk water stro, maar nooit echt hoge gehele N gehad. Laatste keer zat rond de 3,60-3,8 uit de 3 putten en in de silo amper 3,6
bio boer
@RaHeados kalk strooien mag ook nooit gelijk voor of na het mest rijden

Je verhoogt de ph waar door er meer ammoniak vervliegt daarom wordt in lucht wassers ook zuur gebruikt en wordt mest aan zuren ook al emissie reductie mogelijkheid genoemd

Hangt er dus wel van af wat van soort kalk
Lave meel of vulkamin wordt ook kalk genoemd is het niet geeft dat effect ook niet
Kalk met hoge neutraliserende waarde moet je niet hebben
RaHeados
@bio boer kalk strooien doen we nooit. Onze meeste grond is ook kalkrijk van nature.
Water ph is ook 7.4 van dit monster

(klik om te vergroten)

bio boer
@RaHeados de stikstof kraker van joz werkt ook zo verhogen ph in de mest zo de ammoniak uit de drijfmest gaat dat zuigen ze af met luchtwasser binden ze met zwavelzuur
Cowboy3
@RaHeados Kalk en mest bijelkaar is geen goede combinatie, maar het grootste nadeel is dat de meeste kalk bezinkt en dat de put daardoor elk jaar kleiner word.
Edvof
@Cowboy3 heeres even bellen, komen een goede dag en spuiten de putten brand schoon. Maar je verbaasd je erover hoeveel bezinksel onderin zit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest en boxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
4.467
TREFWOORDEN