Er moet een emissieplafond in de wet om uit het stikstofmoeras te komen'

Wageningen University & Research 6 februari 2025
De uitspraak van de rechter in de stikstofzaak van Greenpeace stelt de regering voor een vrijwel onmogelijke opgave. Het kabinet moet de stikstofuitstoot binnen vijf jaar enorm beperken, zonder dat boeren weten hoe en wanneer ze aan welke milieueisen moeten voldoen. Nederland komt alleen uit het stikstofmoeras als de Kritische Depositiewaarde uit de wet gaat en vervangen wordt door emissiebeleid. Dat stellen Stikstof professor Wim de Vries, Gerard Ros en Wieger Wamelink van WUR.
zie verder
klimaatweb.nl/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+2
John Spithoven
Er is al lang een emissie plafond, de nec richtlijn.

Deze wordt getoetst bij een vergunning aanvraag. Dus de heren begeven zich op een beleidsterrein waar ze geen kennis van hebben.
+1
John Spithoven
@John Spithoven zie afbeelding

(klik om te vergroten)

bio boer
@John Spithoven die is ooit ingevoerd zo 1 land niet teveel economische activiteiten tot zich neemt tegen over andere land had ik keer gelezen
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
Er is al lang een emissie plafond, de nec richtlijn.Deze wordt getoetst bij een vergunning aanvraag. Dus de heren begeven zich op een beleidsterrein waar ze geen kennis van hebben.

Bedoel je daar nu mee dat de KDR(sorry typfout, bedoelt KDW) uit de wet kan of niet uit de wet kan?
M.I. kan die eruit, want geen enkel ander land heeft die in de wet
+5
John Spithoven
@arie.j In 2016 is de NEC richtlijn vastgesteld. Voor zwaveldioxiden, fijnstof, vluchtige organische stoffen, stikstofoxiden en ammoniak zijn er plafonds vastgesteld. De NEC richtlijn wordt in Nederland geregeld via de fysieke leefomgeving en staat in de Omgevingswet artikel 3.9 eerste lid.
Voor ammoniak is deze vastgesteld voor 2020 op 134 kton en de productie was 124 kton

Deze professoren schieten al 30 jaar mis en hebben de staat, zeker de heer de Vries, al miljarden gekost.
We hebben Femke al meermaals geadviseerd om een team B op te stellen. De uitlatingen van deze professoren onderschrijven dit.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Nog een kleine aanvulling. Artikel 94 en 95 van de Grondwet stellen internationale verdragen en richtlijnen boven nationale wetgeving.
De heer de Vries is van origine bodemkundige......geen jurist
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
@John Spithoven Nog een kleine aanvulling. Artikel 94 en 95 van de Grondwet stellen internationale verdragen en richtlijnen boven nationale wetgeving.De heer de Vries is van origine bodemkundige......geen jurist

Allemaal goed en wel, maar kan die KDW nu wel of niet uit de wet volgens jou
John Spithoven
@arie.j KDW is een nationale kop, dus ja. Maar dan ook de doelen.
+1
Spuit11
@John Spithoven Tot nog toe is Femke ziende blind en horende doof gebleken. Van haar ambtenaren lijkt ze dus meer te duchten dan van jullie.
John Spithoven
+4
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
@arie.j In 2016 is de NEC richtlijn vastgesteld. Voor zwaveldioxiden, fijnstof, vluchtige organische stoffen, stikstofoxiden en ammoniak zijn er plafonds vastgesteld. De NEC richtlijn wordt in Nederland geregeld via de fysieke leefomgeving en staat in de Omgevingswet artikel 3.9 eerste lid.Voor ammoniak is deze vastgesteld voor 2020 op 134 kton en de productie was 124 ktonDeze professoren schieten al 30 jaar mis en hebben de staat, zeker de heer de Vries, al miljarden gekost.We hebben Femke al meermaals geadviseerd om een team B op te stellen. De uitlatingen van deze professoren onderschrijven di

Nou net voor de corona moest hier die prof W.de Vries spreken voor SGP
Dat ging over de bodemdaling van veengrond en alle CO2 die daardoor vrijkwam.
Maar al lang voor die tijd stond hij in Het Kontakt (huis aan huis weekblad) om te beweren dat de Alblasserwaard een meter in de 100 jaar zakte, en de bergen CO2 die daarbij vrijkwam.
Waar natuurlijk veel aan gedaan moest worden.
Klopte niets van,ik heb heel wat uren in archieven e.d. besteed om het juiste boven water te krijgen
Dat was gemiddeld duidelijk (veel)minder dan de helft.
Daar heb ik over gemaild met de gegevens toegestuurd. Want met een wellus nietus discussie schiet niemand wat op.
Maar ik kreeg royaal gelijk die avond en de scherpte van het hele betoog was weg.
Hij was zonder gegevens na te trekken er maar vanuit gegaan dat alle veen en veenachtige grond het zelfde was.
Daarom, gewoon met feiten proberen te komen.
En elkaar niet bij voorbaat allerlei verwijten maken
Dan dwing je de ander alleen maar in de verdediging, op een prikbord wel aardig, maar als er echte belangen op het spel staan niet.
bio boer
@John Spithoven wil hij geen extra plafond gericht op natuur die steeds lager wordt 🤔
edwin-b
@John Spithoven Ze kunnen beter schaapherder worden
+2
edwin-b
Lang leve een harde NB.
+1
cornelissen
Ik had van JC.Vogelaar begrepen, nooit akkoord gaan met emissie doeleinden per bedrijf ,dan is het eind zoek. Want die worden mogelijk iedere keer aangepast, als de beoogde doelen nog niet zijn bereikt,die mogelijk ook nog onbereikbaar zijn. De maximale uitstoot staat in de nb vergunning en dat is gewoon duidelijk en getoetst bij de verlening.
overstekend wild
@cornelissen wat als op het eind van het jaar blijkt dat jij het jou opgelegde doel niet gaat halen. Je kunt alleen verliezen
John Spithoven
Uitstoot ammoniak (NH3) met 65% afgenomen
Voor de periode 2020-2029 geldt voor NH3 een NEC-reductiedoelstelling van 13% ten opzichte van het jaar 2005. Sinds 2005 is de uitstoot van NH3 met 22% afgenomen en voldoet daarmee aan de NEC-reductiedoelstelling voor de huidige periode. Voor de periode vanaf 2030 geldt een reductiedoelstelling van 21% en daar voldoet de huidige NH3-emissie ook aan.
Sinds 1990 zijn de emissies van NH3 gedaald van 346,6 kton naar 121,2 kton in 2022 (-65%). De afname in de periode 1990-2013 is het gevolg van krimp van de veestapel, eiwitarm voer, afdekken van mestopslagen, emissiearm bemesten en emissiearme stallen. De grootste bijdrage levert emissiearm bemesten. Hierbij vervluchtigt er weinig ammoniak, waardoor er meer stikstof in de bodem beschikbaar komt voor het gewas en er minder kunstmest nodig is.
Tussen 2014 en 2017 neemt, na een jarenlange daling, de uitstoot van ammoniak weer toe. De twee belangrijkste oorzaken voor deze stijging zijn de groei van de melkveestapel en de veranderde voedselsamenstelling voor het vee. Deze toename werd voor een deel afgezwakt door schonere stalsystemen voor varkens en pluimvee.
Vanaf 2018 nemen de NH3-emissies weer af door afnemende dieraantallen van rundvee, (fok)varkens en pluimvee (leghennen), een verdere toename in het gebruik van vooral emissiearme varkensstallen en de verplichtte mestverdunning bij toepassing van mest op klei en veen grasland.
De emissie van NH3 is in 2022 ten opzichte van 2021 met 2,3 kton afgenomen. Deze NH3-afname vindt vooral plaats in de sector Landbouw, vooral als gevolg van een afname van de hoeveelheid ruw-eiwit in het melkveevoerrantsoen, een lichte toename van aandeel luchtwassers bij fokvarkens en een lager gebruik van kunstmeststoffen.


Citaat CLO Doelen voor 2030 gehaald
Jawis
@John Spithoven nou opgelost! Of toch niet?
John Spithoven
@John Spithoven eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/…

Artikel 1

Doel

Deze richtlijn heeft tot doel de emissies van verzurende en eutrofiërende verontreinigende stoffen en van precursoren van ozon te beperken om aldus in de Gemeenschap de bescherming van het milieu en de menselijke gezondheid tegen de risico's van schadelijke gevolgen van verzuring, bodemeutrofiëring en ozon op leefniveau te verbeteren, en nader tot het einddoel te komen, namelijk dat de kritische niveaus en de kritische belasting niet worden overschreden en dat eenieder effectief wordt beschermd tegen de bekende gezondheidsrisico's van luchtverontreiniging door het opstellen van nationale emissieplafonds - waarbij de jaren 2010 en 2020 als richtdata worden genomen - en door opeenvolgende herzieningen zoals omschreven in artikel 4 en 10.


Dus emissies van verzurende (natuurbodem) en eutrofiërende verontreinigende stoffen(oppervlaktewater) te beperking tot een afgesproken plafond om oa milieu te beschermen.

Ben benieuwd wat de hoogleraren de minister geadviseerd hebben en hoe dit verhoudt tot de doelen in de NEC richtlijn.
+3
John Spithoven
@John Spithoven Of zouden deze hoogleraren een ander doel hebben, hun socialistisch gedachtegoed prefereren om daarmee het kabinet en minister ten val te brengen. Wat uhhh, een halvering van de veestapel met emissiedoelen, dat gaat dit kabinet nooit overleven
+2
Weidezicht
@John Spithoven John, we gaan jouw een week een luxe vakantiehuis op de hei geven. Niet geheel toevallig geven we datzelfde huis ook dezelfde week aan Schoof en Wiersma en die andere stikstof kernteam? Leden. Rene de Jong vragen we ook, en dan kun je daar mooi die lui ff uitleggen hoe ze dit moeten doen.
+3
John Spithoven
@Weidezicht deze minister en dit kabinet gaat van niemand maar dan ook niemand uit de sector iets aannemen.

De socialistische top ambtenaren nemen de minister wel aan de hand mee .
+1
Boertje_st
@John Spithoven en niet meelopen is achter je rug om verguist en publiekelijk geruimd worden in de media….

Snap het enerzijds wel hoe ze door de ambtenaren klem gezet worden. Aan de andere kant snap ik totaal niet waarom er geen ambtenaar is die zegt: “fout gedaan, onzorgvuldig geweest. We breken het beleid tot en met de fundering af en gaan bouwen aan een nieuw solide beleid op basis van voortschrijdend inzicht.”

Een lesje: schaam je niet voor je fouten maar leer ervan en verbeter het zou wel op z’n plaats zijn daar…..
edwin-b
@John Spithoven Het verschil met Minister Schouten heb ik nog niet kunnen ontdekken.
mlkvhoudr
@John Spithoven dat vind ik ergens nog wel terecht ook john, niet dat het me past maar het track record van gehaalde en beloofde doelstellingen licht erg laag in de agrarische sector, onze geloofwaardigheid is gewoon weg
Bekkink
@John Spithoven is het ook bekend welke ambtenaren dat zijn? Of wisselen ze steeds van stoel?
+1
de jonge
Hier weer lidewij de vos, echt een aanwinst deze jonge vrouw...
John Spithoven
NH3 van 1990 tot 2022 van 337 kton naar 110 kton

Maar we kunnen makkelijk nog meer reduceren, voor een juridisch probleem......
Met juridischehoudbare techniek natuurlijk.....😇

Laat ze eerst eens juridisch houdbare wetgeving creëren ipv de veehouderij als proeftuin te misbruiken voor de bv Nederland....

(klik om te vergroten)

+3
kleine boer
@John Spithoven dan moet ze toch ook al duidelijk verbetering zien in het bos.... maar het word al maar slechter volgens hun dus we moeten terug naar die 337 ton denk ik...
cornelissen
Quote Reactie van @kleine boer:
maar slechter

Klopt, door de reductie komen er steeds meer planten te voorschijn ,die matig tegen stikstof kunnen,dus in slechte staat. Vandaar ook steeds die habitat toevoegingen , die "vergeten" waren.
bio boer
@John Spithoven hoe is die reductie vast gesteld als het op de verwachte resultaten van de emissie arme technieken is dan is er weinig van over 🫣
+2
kleine boer
@bio boer dat maakt niet uit hoe doet de overheid ook niet laten een tabel maken die past bij de wens....de waarheid maakt niks uit dat blijkt telkens weer....
GJKlaassen
@bio boer de mestinjecteur heeft de grootste klap gegeven. Opkomst vd emmissiearme vloer zie je er niet in terug.
John Spithoven
Kunnen we praktisch en juridisch naar 50 kton ammoniak toe?
Op moment alleen met halvering veestapel.
BBB , Femke en halvering veestapel?

Een mooie cocktail voor heel veel ellende...
edwin-b
@John Spithoven Waarom naar 50?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , wur , uitspraak , vervangen , de vries , greenpeace , stikstofuitstoot , boeren en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
1.809