Illustratie van: Jasperfendt

Kosten stal bouwen

Is er een norm voor de bouwkosten van een ligboxenstal?
Kale bouwprijs zonder stalinrichting en installatiewerk per vierkante meter.
Geheel onderkelderd, zonder melkstal.
Ik hoor het graag.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Reken maar 3000 tot 5000 per box. En als je het zonder stalinrichting wilt dan trek je dat er maar vanaf. Ongeveer 200 uro per box en een voerhek weet ik zo niet wat dat kost.
Het moet maar
@Onbekend tijden veranderen
de hoef
@Het moet maar kost het nu meer dan
+1
cjw73
@de hoef gewoon even wat spantvakje sprutsen, hoeft ook niet gelijk zo'n bling bling schuur te worden.
bio boer
@de hoef 400 euro de kante meter dus zo 3500/4000 per box dit topic is ook in duurdere tijd van af 2010 was goedkooper volgens mij
bio boer
@bio boer is ook wel 300 euro geweest
T60401
@bio boer 10 vierkante meter de koe is niet meer van deze tijd. Dan heb je looppaden van 3 meter. en boxen van 2,5
bio boer
@T60401 sat heb ik nie grekend
bio boer
@T60401 ook niet met de voorgang in de midden ? Komt op goede 10 m2 per koe
bio boer
@bio boer hebben stal tekening van dacht ik 60 meter lang en 35 meter breed voor 180 koeien die gaat niet meer door maar toch
bio boer
@bio boer dsn moet je heel eind komen met 3+3 met voor gang in de midden
+1
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
met 3+3 met voor gan

ik zeg nooit aan beginnen. voerhek te weinig. maximaal 2rijen
+1
cjw73
@T60401 heb ook 3 rijen op 1 kant, ideaal wil nooit weer anders. Die paar voerplaatsen mis je echt niet. Ze vreten toch nooit allemaal tegelijk.
T60401
@cjw73 Altijd op winterrantsoen en nooit buiten dan kan dat. Maar met weide gang of zomerstalvoedering ga je er toch anders over denken.
+1
cjw73
@T60401 met weidegang lopen ze buiten volgens mij.🤔🤔
Zit tussen de oren heb het al ruim 10 jaar geen seconde spijt van gehad. Mooi ruime stal 3.5 achter het hek, en 4 meter tussen de boxen.
bio boer
@T60401 is ook niet mijn keuze ben nog vrij traditioneel met 2+2 met voergang in de midden met bredere maten dan vroeger
T60401
@bio boer stal die hier staat kom ik op een 10 meter de koe. Maar het is allemaal niks te ruim. roosters van 2,5 tot 3 meter en boxen van 2,2 tot 2,5 meter. Als hij ongeveer vol staat en ik verkoop er een handje vol komt dat te goed van de rest.
bio boer
@T60401 er zijn nog stallen met 2.5 achter het voerhek 🙈 tussen de boxen 3 meter en langs voerhek 4 zo uit het hoofd heb nu 3 meter achter voerhek koeien kunnen dan nog passeren zo lang ze niet gaan zitten klieren
Noorderling
@T60401
Ligt aan je opstelling, 2+2 met koppen naar elkaar gaat prima, 3meter aan buitenkant is dan ruim voldoende. Kom je onder de 11meter per koe exclusief melkerij.

3+3 is inderdaad minimaal 1/4 weggegooid geld.
Heb het bij het jongvee, zelfs dan valt het tegen als je alles vast wil zetten.
cjw73
@Noorderling waarom moeten ze vast staan? Heb de koeien nooit vast en de pinken helemaal niet
+2
bio boer
@cjw73 insimineren scannen staarten scheren of andere behadeling ik kan niet zonder vast zet hek vee blijft mooi rustig
T60401
@bio boer Heb je dan voerhek te weinig dan is die je moet hebben altijd de laatste waar geen plaats meer voor is.
bio boer
@T60401 heb gewoon genoeg vreet plaatsen
+1
Noorderling
@cjw73
Jongvee scannen, insemineren, met selecteren en verhuizen. Zeker bij de groep tussen 1 en 1,5 jaar staan ze zo 3x per week even vast. Kruimeltje brok, staat alles zo vast en heb je bij de koeien een hoop plezier van als de dat kennen.

Koeien staarten scheren, uiers branden, oornummers controleren. Is minder vaak, maar heb een hekel aan achter koeien aanlopen, die je moet hebben krijg je toch niet.
bio boer
@Noorderling vind ik ook zeker mer robot met klauwbekappen gooi ik de box zo over voer hek laat ik ze mooi vast staan gaan ze ook niet zitten teouwehoeren kun je er rustig achter langs heb dan stokje waar mee ze zo los kan maken
cjw73
@Noorderling jongvee kan hier niet eens vast staan. En bij de koeien gebruik ik het hooguit eens per 6 weken tijdens het scannen, verder nooit.
Herbert
@cjw73 zet alle koeien standaard vast na het melken. Droogt de uierdip even goed op en sluiten de slotgaten weer voordat ze liggen. Nu met de weidegang krijgen ze allemaal hun eerlijke portie mais, helemaal bij mindere hoeveelheden voor het hek
+2
cjw73
@Herbert ieder zijn ding he. Ik voer overdag en voor melken alleen even aanschuiven, en dan redden ze hun maar weer.
Onbekend
€ 350,- per m2 werd mij globaal door de aannemer verteld maar hij had geen tijd zei die dus de marge zal wel royaal zijn. Die marge laat je sieta volgend jaar weer gewoon bij haar kostprijsberekening meenemen als ze weer öp stap" gaat.
Onbekend
Ja ik ben misschien ook wel toe aan een paar luxere trekkers. Als je toch Sieta belt... laat je haar daar dan ook een stukje melkprijs voor reserveren?
Onbekend
je kan het ook niet laten he om sieta overal bij te betrekken .en heb die fiat met souplesse het nu begeven?
Onbekend
De Fiats doen het nog prima. Maar als ik je goed begrijp is het hanteren van economische principes niet zo belangrijk meer bij het runnen van een melkveebedrijf.... Nu breng je me in de verleiding om luxe-investeringen te doen...
Onbekend
juist jongen je moet je eigen kietelen een ander doet het niet.
Onbekend
Niet te privé worden nu he..
Onbekend
Dure stallen kunnen nooit "uit" als de quotering erop blijft!!
Onbekend
Wat is duur en wat is luxe?
Onbekend
put kost rond de 100 euro per kuup met roosters er op en boxdekkenben zelf aan het bouwen en kom voor 100 koeien uit op ongeveer 250000 euro zonder boxen en voerhek zonder melkstal en doe veel dingen zelf .ik vind het zelf niet weinig.
Onbekend
wij zijn nu aan het bouwen .de stal voldoet aan de eisen gesteld in Maatlat Duurzame Veehouderij, dus ruim opgezet,maar zonder melkstal. de kale bouwprijs ligt net boven 350 euo ex per vierkante meter.
Onbekend
tonny, met ondergrondse mestopslag en zo ja, hoeveel mestopslag per koe?

€ 350,- per m2 betekent bij 10 m2 per box een bouwprijs van € 3.500,- per box --> zeer scherp
Onbekend
De stal wordt vast naast de oude stal gebouwd,de inhoud van de nieuwe put is 1000 kub voor 80 ligboxen
Onbekend
Ga dit jaar bouwen ook volgens maatlat duurzame veehouderij. Volledig onderkelderd, dak geisoleerd , computergestuurdewindgordijnen en veel ruimte voor de koeien. Een 2 + 2 stal.Kom uit op 4600 / ligplaats. Dus zonder melkstal en inrichting.
Onbekend
ff nagekeken , dit komt neer op 327 euro per m2 . Stal is +/- 32 m bij 66m .
Onbekend
wat een breedte voor 2+2 wanneer je zo telt 2,7 + 3 + 4.8 + 3.5 + 5 + 3.5 + 4.8 + 3 + 2.7 kom je op 33 meter en heb je 3+3 en kunnen er ipv 150 wel 270 koeien in en kost de stal nog geen 3000 per koe, hoezo kostprijs?

Of heb je ruimte gehouden voor een 30 stands carrousel met wachtruimte?
Onbekend
mij ideerichard
Onbekend
Ik tel 2.7 + 3.5 + 2.4 + 4 + 6.5 + 4 + 2.4 + 3 + 2.7= 31.2 . Die 4 meter achter het voerhek is een van de eisen in de maatlat duurzame veehouderij. Daar hangt een aantal punten aan waarvan je er minnimaal 66 moet halen. Evenals 2.7 mtr boxdek aan de buitenmuur en nog een hele waslijst meer. Daar staat dan wel tegenover een afschrijving tot restwaarde ipv 50% woz en 40% willekeurig afschr. 3 jaar terug en 9 jaar vooruit.
Onbekend
volgens mij zijn er op andere manieren ook punten te scoren op de maatlat duurzame veehouderij en kan het zonder die absurd grote boxen...

zijn genoeg bedrijven die een scorelijst hebben om te zien of er andere punten te verdienen zijn.

In de Veldpost van afgelopen week las ik een artikel over iemand die er niet aan mee ging doen. Daar werd ook adviesbureau Stalbouw.nl aan het woord gelaten en die schijnen in een uur tijd een compleet advies te hebben voor je stal.

zelf zat ik ff te kijken en denk ik ook dat er met bijv mestrobot enz ook veel punten te halen zijn
Onbekend
Ik heb nu geen tijd/zin om het verschil in afschrijving te gaan berekenen. Maar een hard gegeven is dat je tussen de 30 en 40 % bouwkosten kan besparen, dat geld hou je vandaag in je zak en die 40 % willekeurige afschrijving, een slordige 300000 euro, als je dat van je winst af kan trekken doe je het goed. Een voergang van 6,5 meter is ook breed zat, ervan uitgaande dat je geen kuilblokken voor het voerhek zet...
Maar iedereen moet zelf weten hoe hij bouwt, je moet er tenslotte zelf in werken, het wordt vast een mooie stal en gelukkig ben jij geen ddb'er want dan had ik mijn betoog nog iets verlengd :-)) over kostprijs bv
Onbekend
Ik snap het. De middelste rij boxen hadden dubbel gekunt. Ik vind dan de verhouding ligplek - vreetplek te scheef. En koeien liggen minder op hun gemak als ze pal ( nou ja 4 meter ) achter het voerhek liggen door meer koeverkeer. En qua zicht op de koeien vind ik het niet optimaal . De rij boxen aan de muur is te ver van de voergang af. We hebben al meer dan 30 jaar een 2+2 stal naar volle tevredenheid. Daarom willen we nu weer zo'n stal maar dan ruimer opgezet. Deze opzet gaat er echt mee strijken.
Onbekend
succes!
Onbekend
bob schreef:
>
> Is er een norm voor de bouwkosten van een ligboxenstal?
> Kale bouwprijs zonder stalinrichting en installatiewerk per
> vierkante meter.
> Geheel onderkelderd, zonder melkstal.
> Ik hoor het graag.
Onbekend
De jongste norm: vermenigvuldig de tijd in seconden die je nodig hebt om helemaal rond het bouwwerk te lopen met 2.800. Je krijgt dan een richtprijs in euro's.
Onbekend
hard of zachtjes lopen?
Onbekend
In jouw tempo. Dus behoorlijk rustig...
Onbekend
ik investeer wel in land is dan goedkoper per seconde.
Onbekend
lees dit maar eens door

[melkquotum.prikpagina.nl]
Onbekend
voor alle duidelijkheid, dit is een andere Paul, ik heb geen bouwplannen.;-)
Onbekend
Het hangt er bij de maatlat erg van af of je weidegang toepast. Als je dat niet doet moet je eigenlijk wel 2,65 m buitenrij en 2,35m tussenrij doen en 1,15m breed. Anders is het heel moeilijk voldoende punten te scoren.

Een mestrobot levert maar 5 extra punten t.o.v. traditionele schuiven.
Onbekend
ik wil mijn koeien opstallen met melkrobot , valt dat ook nog binnen de maatlat?
Onbekend
Kan wel binnen de maatlat, alleen zit je dan vast aan de sleuvenvloer. Dat is niet zo'n succes gebleken, waarschijnlijk komen er op korte termijn wel andere vloeren beschikbaar.
Zo niet, dan is de maatlat ten dode opgeschreven, en ook veel koeien die op deze vloeren onderuit zullen gaan.
ted9
@bio boer Is dat met kelders of zonder kelders.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal en stalinrichting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
162
TREFWOORDEN