ACM-topman Martijn Snoep: ‘Boeren zijn kwetsbaarder voor misbruik marktmacht’
Jullie hebben Lactalis Leerdammer een dwangsom opgelegd vanwege zijn melkprijssystematiek. Kijken jullie ook naar andere particuliere zuivelverwerkers met een soortgelijk systeem?
“We werken voor een belangrijk deel signaal-gedreven. Daar waar zij problemen ervaren, roepen we boeren op om zich bij ons te melden. Wij hebben gewoon niet de capaciteit om als een inspectie langs alle bedrijven te gaan. We zien gelukkig wel een stijging van het aantal signalen van boeren. Maar het is wel belangrijk dat bekendheid met de regelgeving en ook bekendheid met hun rechten bij boeren omhooggaat.”
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's regelgeving , leerdammer , zuivelverwerkers , lactalis en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Stel dat Vreugdenhil, A-ware en Lactalis Leerdammer misbruik hebben gemaakt van de zwakke positie van hun leveranciers (hun marktmacht dus), dan zou je dat moeten kunnen zien aan de lage melkprijs die zij hebben uitbetaald.
De vraag is dus of een lage melkprijs kan worden aangetoond bij deze zuivelondernemingen. Deze vraag zal worden beantwoord door de melkprijzen van Vreugdenhil, Lactalis Leerdammer en A-ware aan de hand van de garantieprijs te vergelijken met de gemiddelde melkprijs in Duitsland, Denemarken en België. De garantieprijs is al 15 jaar een breed geaccepteerde maatstaf voor de melkprijs in Noordwest Europa, en bestaat voor ongeveer 75% uit melkprijzen van zuivelondernemingen uit Duitsland, Denemarken en België, en voor 25% uit melkprijzen van Nederlandse zuivelondernemingen.
Uitwerking
Op de website van FrieslandCampina staat beschreven hoe de garantieprijs moet worden uitgerekend (frieslandcampina.com/nl/eigendom-van-boeren/…) :
De garantieprijs komt overeen met de gemiddelde prijzen voor boerderijmelk van een aantal zuivelbedrijven in Noordwest-Europa, inclusief nabetaling, reservering op naam, seizoenstoeslagen, hoeveelheidstoeslagen, maximale kwaliteitstoeslagen en coöperatieve toeslagen en inhoudingen. Het bedrag voor reguliere bedrijven geldt bij een gemiddelde levering van 925.000 kilogram boerderijmelk
Met behulp van de melkprijsvergelijker van boerenbusiness is voor de jaren 2021 t/m 2024 volgens de methodiek van de garantieprijs de vergelijkbare melkprijs van Vreugdenhil, Lactalis Leerdammer en A-ware bepaald, en vervolgens het verschil met de garantieprijs uitgerekend (zie afbeelding 1).
Omdat we het verschil willen weten tussen de melkprijzen van A-ware, Vreugdenhil en Lactalis Leerdammer enerzijds en de gemiddelde melkprijs in Duitsland, Denemarken en België anderzijds, moeten de melkprijzen van de Nederlandse zuivelondernemingen die deel uitmaken van de garantieprijs (CONO, Lactalis Leerdammer en Vreugdenhil) er nog uit worden gehaald. Het resultaat is te zien in afbeelding 2.
Conclusie
In de afgelopen 4 jaar is de gemiddelde melkprijs in de landen om ons heen hoger dan de melkprijzen van A-ware, Vreugdenhil en Lactalis Leerdammer (met uitzondering van Vreugdenhil in 2022) en loopt zelfs op tot meer dan 3 cent in 2023. Zelfs nu in 2024 “een gevecht om de melk” in Nederland is uitgebroken is de gemiddelde melkprijs in Duitsland, Denemarken en België nog altijd ruim 1 cent hoger.
Het heeft er dus alle schijn van dat Vreugdenhil, A-ware en Lactalis Leerdammer misbruik hebben van hun marktmacht.
(klik om te vergroten)
(klik om te vergroten)
(klik om te vergroten)
Alle boeren die vooraf en achteraf tot de honderdste achter de komma de melkprijs willen kunnen narekenen, mooi gaan leveren bij een coöperatie zoals bijvoorbeeld RFC Dan kunnen ze daar elke vergadering eindeloos zeveren over hoe de melkprijs berekend wordt, net zo lang tot iedereen het eens is