Zuivelketen wil energieneutraal produceren

<b>Persbericht

De Nederlandse zuivelsector wil energieneutraal produceren. Dit betekent dat de hele keten -van melkveebedrijf tot en met zuivelfabriek- op den duur in haar eigen energiebehoefte kan voorzien. Dit zal gebeuren door middel van het opwekken van energie uit biomassa en het benutten van wind- en zonne-energie.
</b>
Om de doelstelling te verwezenlijken gaan binnenkort drie proefprojecten van start. Melkveebedrij-ven in Friesland, Noord-Brabant en Noord-Holland bouwen vergistinginstallaties waarmee mest en voerresten omgezet gaan worden in biogas dat nabij gelegen zuivelfabrieken kunnen benutten. Bij deze praktijkprojecten wordt onderzocht hoe het groene gas via het bestaande aardgasnet op effi-ciënte wijze naar de zuivelfabrieken kan worden getransporteerd.

De zuivelondernemingen, verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland leveren hiermee hun bijdrage aan de verdere reductie van de uitstoot van broeikasgassen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele energie.
Met een energieneutrale zuivelketen komt het in het convenant Schoon en Zuinig gestelde doel van een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 30% in 2020 binnen handbereik. NZO en LTO Nederland hebben vanmiddag, tijdens de conferentie ‘De Ambities van de Duurzame Zuivelketen’ in Den Haag, aangegeven dat deze reductie voor de zuivelketen de minimale ondergrens is.

De energieneutrale zuivelketen is één van de drie thema’s waarmee NZO en LTO Nederland de zuivelketen verder willen verduurzamen.
Met het thema De Koe Centraal onderstrepen de initiatiefnemers het belang dat zij hechten aan dierenwelzijn. Daarom ondersteunen zij initiatieven voor nieuwe stalconcepten waarbij de natuur-lijke behoefte van de koe voorop staat. Ook wordt de weidegang van melkvee verder gestimuleerd.
Met het thema Biodiversiteit benadrukken NZO en LTO Nederland dat zuivel een natuurlijk product is dat duurzaam in een natuurlijke omgeving wordt geproduceerd. Dat betekent onder meer dat melkveehouders hun bedrijven moeten kunnen ontwikkelen met behoud van landschappelijke waarden. Ook vinden NZO en LTO Nederland dat diervoedergrondstoffen op een verantwoorde manier moeten worden geteeld. Het is de ambitie van beide organisaties om de kringloop van mi-neralen op melkveebedrijven verder te sluiten.

Den Haag, 10 juli 2008

<img src=images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/…;

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
en de boer mag dit gaan betalen.is lto een belangenbehartigger ,of is het een mileu clupje geworden.
Grasbaal
Het lijkt mij in ieder geval een goeie (marketing) keuze:

De melkveehouderij en de zuivelindustrie willen in 2020 volledig klimaatneutraal werken met behulp van groen gas uit mest en met wind- en zonne-energie: [www.agd.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , koe , dierenwelzijn , melkvee , energie , zuivel , duurzaam , weidegang , uitstoot , melkveehouders , biogas , zuivelketen , melkveebedrijf en biomassa geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0