‘Melkveehouder moet snel en fors groeien'

<b>Door Eric de Lijster,

Melkveehouders die met hun bedrijf willen doorgroeien naar 400 tot 1.200 koeien, lopen een ‘enorm risico’ in de exploitatie. Dit zegt Jan Jansen, hoofd bedrijfsontwikkeling bij Vrebahoff Development in het Amerikaanse Wauseon. „Een Nederlands bedrijf met 600 koeien is bedrijfseconomisch waanzin.”
</b>
Met veestapels van deze omvang kunnen melkveehouders niet voldoende profiteren van de schaalvoordelen en de inzet van personeel, stelt Jansen. Dan is het rendement op het vermogen te laag. „Melkveehouders die tussen de 400 en 1.200 koeien gaan melken, moeten vaak nog harder werken om het bedrijf draaiende te houden en hebben ze personeel nodig dat exact alle taken kan uitvoeren als henzelf. En zulke krachten kom je weinig tegen.”

Met een bedrijfsomvang van bijvoorbeeld 1.500 melkkoeien heb je zulke duizendpoten volgens Jansen niet meer nodig. De ondernemers kunnen de taken dan strak verdelen onder de medewerkers, waardoor activiteiten als melken en voeren efficiënt worden uitgevoerd. „Het bedrijf is dan veel beter te managen door de efficiënte personeelsinzet.” Volgens deze filosofie moeten melkveehouders dus kiezen voor een bedrijf met pakweg 150 koeien met eigen arbeidsinzet en lage financiering of zo snel mogelijk fors groeien tot meer dan 1.200 koeien om de schaalvoordelen optimaal te benutten.

Vreba-Hoff heeft dat ook in de VS ervaren, waar het bedrijf nieuwe melkveebedrijven ontwikkelt met melkveehouders die willen emigreren. Ruim tien jaar geleden is de onderneming, een samenwerking van de families Van Bakel en Van het Hoff, begonnen melkveebedrijven op te zetten van 700 melkkoeien. De stallen en de melkstal zijn veelal te groot, voor op de groei, gebouwd. De vaste kosten drukten zo op te weinig melk.

Om dit te voorkomen heeft Vreba-Hoff de minimumgrens voor nieuwe bedrijven verlegd naar 1.800 koeien. „De medewerkers zijn zo beter te plaatsen en producten als voer en medicijnen zijn voordeliger in te kopen. Dit levert een lagere kostprijs, dus een beter rendement op.”

Bron: Agraaf

Hieronder enkele video's van een groot (Amerikaans) bedrijf dat draait volgens het Vreba-Hoff concept:

<a href=videograzer.nl/… target=0>Impressie Fam. v Deurzen</a> <a href=videograzer.nl/… target=0>Melkstal</a> <a href=videograzer.nl/… koeien</a>

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wat een fabriek.Ongeloofelijk.(voor geen goud zou ik willen ruilen !)

overigens vind ik die mestscheiderwel erg intressant.Immerswij in Nederlandgeven erg veel geld uitaan kelder ruimte.Terwijlje zo een stuk minder ruimte nodig heb.

Weet iemandof er in Nederland al `n melkveehouderaanmestscheiding doet?
Onbekend
ja ik
Onbekend
Beste jop456, hoe bewerk je de mest en hoe bevalt dit groeten willem
Onbekend
Wie kan aangeven in waar de grootste voordelen te halen zijn met de mestscheiding?

- Je krijgt dunne fractie, moet/kan je die ook nog verder bewerken zodat water de sloot in kan etc.
- hoeveel dikke fractie blijft er over
- zijn er bedrijven die goede info hebben?

alvast bedankt, een toekomstig mestscheider?
Onbekend
kort samengevat zegt het artikel me maar 1 ding. schaalvoordelen is een illusie en altijd pas bereikbaar is bij een schaal die nog weer groter is dan wat je hebt.
doe wat je doet goed dan houd je meer over dan als je veel half doet
Onbekend
Verhaal is "waanzin" zoals auteur zelf zegt.....
Dit gaat nergens meer over ...
Onbekend

Zo is dat....en degene die er 500 melken zijn dus geen melkveehouder!!!

Je ziet ze niet in de stal...ja met zondagse kleren, en als ze op de foto moeten bij de stal
Onbekend
Groot, groter, grootst. Vergeten we dan niet precies waarom we melkveehouder zijn? Ik denk dat het belangrijkste is dat we ons goed voelen bij wat we doen, en als dat bij 80 koeien is dan is dat ook zat.
Onbekend
ik werk zelf op een bedrijf met 600 koeien, nu is het werk nog leuk en afwisselend, met 1800 weet je zeker dat je de hele dag hetzelfde doet.
mij niet gezien. (misschien dat anderen dit juist wel willen)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's van bakel , stal , koeien , amerika , melken , melkstal , voer , stallen , melkveehouders , melkveehouder , emigreren , financiering en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0