Van Bakel wil grip op zuivelketen

<b>Door Eric de Lijster,

Van Bakel uit Vredepeel begint samen met melkveehouder René van der Vleuten in Overloon zuivelbedrijf Globe Milk. In België wordt een belang genomen in een poedertoren. Ook in de Verenigde Staten oriënteert Van Bakel zich op zuivelverwerking.
</b>
Van Bakel heeft al een kaasfabriek waar feta en mozzarella worden gemaakt in Horst. In Overloon wordt een fabriek gebouwd voor de productie van halffabricaten als room en melkconcentraat. In eerste instantie kan daar jaarlijks 150 miljoen liter melk worden verwerkt. Met Globe Milk willen Van der Vleuten en Van Bakel, die elk de helft van de aandelen bezitten, een stap verder zetten in de zuivelketen, meer waarde geven aan de melk en minder afhankelijk worden van de markt voor rauwe melk.

Om dezelfde reden participeert Van Bakel ook in een poedertoren in België, vertelt Willy van Bakel in het Amerikaanse Toledo, waar hij een ontmoeting heeft met Jack Rijlaarsdam, de winnaar van de managementgame De Beste Boer, en zijn vrienden. Ook in de Verenigde Staten bekijkt Van Bakel de mogelijkheden om meer grip te krijgen op de zuivelketen. Door bijvoorbeeld een zuivelfabriek over te nemen, kan bij direct onderhandelen met supermarktketens.

In de VS studeert hij met zijn bedrijf Vrebahoff op plannen om tot het supermarktschap alle schakels van de keten in handen te krijgen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het gezamenlijk inkopen van voer, mechanisatie en medicijnen, het collectief opfokken van kalveren en jongvee, de afzet bundelen van aan Vrebahoff gelieerde melkveebedrijven van emigranten tot het zelf maken en verkopen van zuivelproducten als kaas en yoghurt. Vrebahoff en aan het bedrijf gelieerde melkveebedrijven hebben nu totaal circa 30.000 koeien. Van Bakel wil op termijjn doorgroeien tot 100.000 koeien. Het bedrijf heeft in deze periode 30 contracten lopen met melkveehouders die zich in de VS willen vestigen.

Het zelf onderhandelen met supermarkten moet de aanzet vormen tot een trendbreuk, stelt Willy van Bakel. Hij wordt naar eigen zeggen ‘ziek van dat geklets dat de kostprijs omlaag moet en dat vraag en aanbod de markt bepalen.’ „De verkoopprijs moet niet worden bepaald op basis van de efficiency van een coöperatie, maar op basis van de kostprijs van boeren. Als de zuivelmarkt daarbij wordt bepaald door vraag en aanbod, hebben we op termijn nog maar één melkveehouder in Nederland over.”

Van Bakel wijst op een supermarktketen in de VS die van zijn leveranciers een rendement van 12 procent wilt zien. „Daar wordt de winkelprijs op bepaald. Boeren moeten het onderhandelen met supermarkten niet overlaten aan iemand die om vijf uur weer thuis is. Dat moeten zij zelf doen.” Hij pleit voor delegaties bestaande uit melkveehouders die met supermarktketens als Albert Heijn namens de coöperaties onderhandelt over de melkprijs. „Persoonlijk contract met supers is heel belangrijk. Toon aan waarom je een prijs nodig hebt. De keten moet zo veranderen dat elke schakel pijn lijdt als het bij de boeren mis gaat.”

Bron: Agraaf

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Vreemd dat hier niemand reageert, lees ik dat goed, zijn dat werkelijk de woorden van van Bakel????

<<Hij wordt naar eigen zeggen ‘ziek van dat geklets dat de kostprijs omlaag moet en dat vraag en aanbod de markt bepalen.’ >>
Onbekend
Van Bakel wil grip hebben op alles

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's van bakel , koeien , melk , kalveren , melkprijs , kaas , voer , jongvee , mechanisatie , melkveehouders , melkveehouder , boer , zuivelketen , zuivelmarkt en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1