Flevoland zet druk op minister voor oplossing stikstofprobleem bij boeren
"Persoonlijk ben ik, en is het college van Gedeputeerde Staten, zeer teleurgesteld in de brief van de minister van november. Zij biedt geen perspectief voor de PAS-melders", antwoordde gedeputeerde Jan Klopman woensdag op vragen van het CDA in de vergadering van Provinciale Staten.
[info]PAS melders (Programma Aanpak Stikstof) zijn bedrijven, zoals agrariërs, die tot 2019 stikstof hebben uitgestoten zonder vergunning. Als de uitstoot beperkt was hoefde dit niet. Een melding van de uitstoot, met een berekening erbij, volstond. Door een uitspraak van de Raad van State in 2019 is een vergunning wel noodzakelijk, ook voor de activiteiten die er al zijn. Boeren zijn daardoor plotseling in overtreding bij de uitvoer van hun bedrijf. De overheid wil de PAS melders tegemoetkomen door hun activiteiten met een vergunning alsnog te legaliseren. De vraag is of Nederland hiervoor nog wel voldoende stikstofruimte overheeft en of het juridisch haalbaar is.[/info]
Minister Wiersma zei vorige maand dat de oplossing van het stikstofprobleem complex is en daardoor meer tijd vraagt. Het legaliseren van circa 130 boeren die sinds 2019 geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten moet extra tegen het licht worden gehouden.
"We willen een oplossing, dat zal deze week in provinciaal verband van het Interprovinciaal Overleg (IPO) worden besproken," aldus Klopman. Het IPO zei 29 november in een eerste reactie al snel met de minister in gesprek te willen.
Handhaven
Gevraagd of Flevoland nu gaat handhaven bij boeren als na 28 februari gedogen niet meer mag, antwoordde Klopman: "Indien we moeten handhaven, dan doen we dat. We houden ons aan de wet, maar zijn met het ministerie in gesprek om dat te voorkomen." Milieuorganisaties hebben al aangekondigd dat zij naar de rechter stappen om handhaving af te dwingen.
Flevoland blijft zoeken naar oplossingen binnen de eigen grenzen, zoals het opkopen van stikstofrechten of maatregelen om de natuur per gebied te verbeteren. Maar dat is 'heel lastig', aldus de gedeputeerde. De oplossing moet echt bij de minister vandaan komen.
Klopman zei eind oktober al dat de PAS-melders zijn volle aandacht hebben.
Bron
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's flevoland , stikstof , uitspraak , vergunning , stikstofrechten , stikstofruimte , stikstofuitstoot , pas-melders , stikstofprobleem en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
De huidige werkwijze is namelijk totale waanzin en gebaseerd op 0,0 (niks)
De stelling dat niks (0,005) significant is (wat in de Handreiking Voortoet Stikstof staat), is meer dan een beetje onzin en houdt Nederland nu ruim 5 en half jaar in z'n greep.
Ze kunnen deze werkwijze aanpassen door reële getallen te nemen waardoor PAS-melders géén vergunning meer nodig zijn.
Het verwijzen naar de Minister die vervolgens weer terug wijst is een nutteloze bezigheid waar de 'wetenschappers' gretig gebruik van maken met uurtje factuurtje