Gevreesde methaanremmer Bovaer ook ingezet in Nederland
Volgens Arla is dit ‘desinformatie’ en de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA beweert dat het methaanreducerende voeradditief voor koeien veilig is. In Nederland vindt het breed ingang. In maart vorig jaar kondigden FrieslandCampina, DSM en Agrifirm aan een grootschalige pilot met Bovaer met succes te hebben afgerond.
Meer: ninefornews.nl/gevreesde-methaanremmer-bovaer-ook-…
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's vuur , koeien , melk , frieslandcampina , agrifirm , gezondheid , methaan , arla , bovaer , nederland en media geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
De Food Safety Commission of Japan (FSCJ) heeft onlangs een risicoanalyse van 3NOP afgerond. Uit een subacute toxiciteitsstudie bij muizen, ratten en honden bleek dat het absolute en relatieve gewicht van testis (teelbal) en epididymis (bijbal) afnam, de spermaproductie afnam en ook de activiteit van spermacellen afnam.
En de Europese autoriteit voor voedselveiligheid beweert dat de consument wordt blootgesteld aan 3-nitrooxypropionzuur (NOPA), een van de 3-NOP-metabolieten. Daarnaast concluderen ze dat de werkzame stof 3-NOP schadelijk kan zijn bij inademing. Aangezien de genotoxiciteit van 3-NOP niet volledig is opgehelderd, kan blootstelling via inademing van het additief een extra risico vormen voor de gebruiker.
efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/…
De biologische melkveehouderij wrijft al in de handen als gangbaar dit zichzelf aandoet..
Zelf moet je het dus niet nuttigen of aan andere niet-herkauwende dieren geven. Ieder resultaat daarmee is niet voorspellend.
Het testen had langer gekund (maar dat kost tijd), verder lijkt het erop dat de werking afneemnt in de loop van de tijd (eerste maanden meest actief, misschien passen de archea of andere bacterien zich aan), ook werkt het beter met een hoog aandeel (30%) mais in het rantsoen, minder energie is minder werking.
Al met al geen wondermiddel, maar doet succesvol wel iets.
Wat winnen we ermee..... alleen maar een beetje tijd
De biogene koolstofcyclus wordt iets kleiner gemaakt, echter heeft deze cyclus amper bijdrage aan de toename van CO2 (alleen bij uitbreiding veestapel is er effect; basis GWP*-berekening v Uni van Oxford (Myles et al).
We kopen daarmee ca 10-12 jaar om langer de tijd te hebben om meer CO2 uit fossiel te reduceren en zullen dit middel tot in lengte der dagen (kassa) moeten gebruiken om niet weer beschuldigd te worden van CO2 toename.
Om de prijs hoef je niet te laten fc producten prijzen zich zelf toch al de markt uit in de super of dat de schuld van fc is weet ik niet kan ook zijn dat de super het gewoon duur in het schap zet
Ondanks stevige kritiek heeft de zuivelindustrie Bovaer verheerlijkt als oplossing voor Het Grote Kilmaatprobleem:
Ik hoor het de Ceo van rfc nog zeggen: Wij zijn onderdeel van de oplossing.
Nu begrijp ik dat het misschien een taalkundig raadsel was. Bovaer is opgelost in de klimaatmelkstrook van Rfc.
“Wie is de Mol” is maar peanuts bij de meesterlijke aanpak van de klimaatdrammers door de zuivelindustrie. Als bijwerking de teelt ballen laten verschrompelen van mensen die er “De Ballen” verstand van hebben.
Wel een tikkie gevaarlijk om rond te laten slingeren wat de bijwerkingen kunnen zijn.
Meer: foodlog.nl/artikel/…
In Nederland wordt Bovaer inmiddels ook aan koeien toegediend, maar maken consumenten er nog geen punt van. FrieslandCampina, DSM en Agrifirm startten in 2022 een pilot waarin 158 melkveebedrijven met in totaal 20.000 koeien het methaanreducerende voeradditief Bovaer toepasten. De proef liep zes maanden. Geconcludeerd werd dat Bovaer eenvoudig in de dagelijkse bedrijfsvoering kan worden geïntegreerd zonder negatieve effecten op de gezondheid van de koeien, de melkproductie of de melksamenstelling. Gemiddeld daalde de methaanuitstoot met 28%.
Meer: foodlog.nl/artikel/…
Meer: boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
Voel me zo genaaid en tevens zo dom dat ik dit niet eerder opgemerkt heb.
Hier wordt het kaas van de plaatselijke boer en evt. biologisch ijs.
Dat gaan ze me geen twee keer flikken.
ninefornews.nl/gevreesde-methaanremmer-bovaer-ook-…
diegene die het gebruikt zou per direct een beroepsverbod moeten krijgen.
(klik om te vergroten)
@kof ik heb de site even bekeken. dsm.com/anh/products-and-services/… Ik zie overigens niks van de wereld veroveren, maar wel allerlei onderzoeken in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Australië en Nieuw-Zeeland. De meeste van steeds maar een paar maanden. Allemaal wisselende resultaten. Er zijn maar 2 wat langer lopende onderzoeken. De langste van anderhalf jaar (in België) is de gemiddelde reductie fors lager. Let wel, er staat gemiddeld. Dan is mijn conclusie/vraag of dat het spul na een paar jaar niet meer werkt. Dan krijgen we over een paar jaar dezelfde discussies als met tovervloeren.
(klik om te vergroten)
Consument van tegenwoordig kijkt steeds meer naar het etiket welke E-nummer en andere toevoegingen erin zitten. Gekunsteld voedsel wordt steeds meer aangewezen als oorzaak van kanker.
Btw met al het geld wat uitgegeven wordt aan Co2 ea reductie zou men ook zgn kunnen "klimaatverandering" accepteren en daarop doelgerichte maatregelen treffen.
Zoals dijkverhoging vergroening van steden en woestijnen, terugdringen wereldpopulatie.ed.
Maar we maken onszelf het wel lekker makkelijk. Omdat het doel ons niet aanstaat, zijn we pertinent tegen. Wat dan met Slow release ureum dat bijgevoerd wordt? Welke toevoegingen zitten nog in die zak mineralen? Pensbestendig vet? Bestendige Soja of Raap? Wat met glyfosaat waar zoveel twijfel over is onder consumenten? Allemaal producten waarvan we liever niet hebben dat we het niet mogen gebruiken, en zijn we dan wel voor???
Wat de consument betreft? Die loopt volgens mij de meute achterna, dus als hier veel bombarie over is, dan pikt de consument het niet. net als glyfosaat. of VLOG in Duitsland.
Zelf dacht ik ook altijd dat VLOG de redding zou zijn voor locale melk(producten). geen geknutsel en zo weinig mogelijk E-nummers toevoegen. RFC heeft echter een jaar of 5 geleden een kaas onder Campina merk in het schap gehad zonder die E-nummers, waardoor hij vooral bleker van kleur is dan de standaard goudse in de winkel. en dit werd een flop. Dus zo overtuigd van hoe principieel de consument hierover is ben ik ook niet meer.
cono.nl/duurzaamheid/…