Minderheid van bedrijven goed over te nemen

Bedrijfsovername is door de jaren heen alles behalve gemakkelijker geworden. Dat komt door de toenemende grond- en huizenprijzen, terwijl het rendement uit bedrijven niet toeneemt.

Deel dit topic

Reacties

Frans1
Marge, bla,bla, rendement, bla,bla, en onderaan het artikel: ook de gunfactor speelt een rol🤣🤣
+1
Morgan
@Frans1 Rendement daar begint en eindigt alles mee.
+2
de Tank
@Morgan
Of het daar mee begint weet ik niet, hoogte van de gunfactor en rendement is omgekeerd evenredig aan elkaar gekoppeld.
Erco
@Morgan ik denk dat juist het met de weggeef factor begint
Morgan
@Erco mooie omschrijving weggeeffactor, maar idd is ook belangrijk maar als het rendement knudde was/is zullen financiers de overname uit de kop praten.
En als het "weggegeven" wordt kun je het familiair ook niet financieren, want de broers en zessen zullen wel gek zijn.
Frans1
@Morgan heb jij wel eens alles op een rij gezet? Als ik jouw reactie zo lees denk ik van niet
+1
Twentsch Land
@Frans1

Gun factor is geen nieuw woord in bedrijfs overname, komt vaker ( en vooral in het verleden ) voor dan gedacht.
+1
Metal ap
Niet te veel naar de bank toe gaan wil ook nog wel eens helpen
Morgan
@Metal ap Nee van familie lenen is een veel beter oplossing.
weurding
@Morgan wel een optie, goed op papier zetten, maar ging prima hier
+3
bio boer
@Morgan met familie moet je leuke dingen doen net als vrienden en niet handelen
bio boer
Hebben nog ruime bor regeling toch
+1
hans1980
Nieuwe tijd ..wanneer broer of zus met klein bedrag wordt toebedeeld bij overname..boer 5 jaar doorboert en bedrijf verkoopt voor 4,5 6 miljoen is het some wel slikken v broers,/zussen
+6
Greetje
@hans1980 daarom wordt er sinds jaar en dag een vervreemding clausule toegepast, vaak minimaal 10 jaar. Niks nieuws allemaal, 30 jaar geleden was het net zo lastig, toen had je een kapitaal aan melkquotum wat doorgeschoven moest worden. Daarbij moesten niet alleen je broers en zussen, maar ook de fiscus overtuigd worden.
+8
pieta
Quote Reactie van @Greetje:
30 jaar geleden was het net zo lastig,

Dat ben ik niet met je eens. De waarde en het rendement is verder uit de pas gelopen en de toekomst is veel onzekerder dan ttv het MQ.
+1
Frans1
@pieta idd,daarom vind ik het ook zon slap stukje. Als je dat stuk leest, waar moet dan de financiering voor overname uit betaald worden? De gunfactor is met afstand de belangrijkste factor, dan komt de rest. En dat is puur om de redenen die jij noemt
bio boer
@Frans1 vader moeder moeten vaak wel huis huis in het dorp en aanvullend levens onderhoud als ze nog geen aow hebben complete levens onderhoud hebben
Huis is in nl ook al gouw 5 ton
Levens onderhoud kun je nog doen via familie lening waar je elke maand wat betaald
mlkvhoudr
@Frans1 helemaal met je eens, heb t stukje niet eens gelezen en vind t nu al eem kutartikel
+2
Greetje
@pieta Dat zal per situatie verschillen, wat de boel waard is. Maar het rendement is zeker lager dan 30 jaar geleden, maar toen was er ook zeker geen garantie op succes. En met de BOR, die toen nog niet bestond, is het fiscale aspect wat minder voor discussie vatbaar, dat is wel degelijk verbeterd. Maargoed wat jij en @Frans1 zeggen over de gunfactor is natuurlijk helemaal waar, ik vind het dan ook een kont artikel.
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
rendement is verder

rendement van de laatste drie jaar is zeker niet minder dan 30 jaar terug
pieta
@de hoef Ligt aan je omstandigheden. Wij boeren nu nogal extensief en dan lig er veel waarde onder qua grond.
+1
weurding
@pieta per gve gezien bedoel je? Of je nu 100 mk of 50 mk op 50 ha hebt, blijft de waarde van grond onder het bedrijf toch gelijk?
pieta
@weurding We hebben evenveel GVE als toen maar 3,5 keer zoveel grond in eigendom.
weurding
@pieta dat kan, is ook een keuze,zeker als je dat land alleen voor het vee gebruikt en er anders geen opbrengsten uit haalt
pieta
@weurding De voeropbrengsten gaan door mijn vee heen.
Morgan
@pieta Dat is wat anders dan rendement, bovendien is jouw situatie niet altijd vergelijkbaar met het gemiddelde bedrijf (als dat al bestaat)
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
Wij boeren nu nogal extensief

dan kan er nog steeds rendement zijn
+1
pieta
@de hoef Ik zeg niet dat er geen rendement is. Ik zeg dat het rendement relatief lager is omdat het vermogen hier flink is toegenomen. Het rendement in totaal is ook toegenomen maar niet zoveel als het vermogen.
+4
HansBa
@Greetje meerwaarde clausule heet dat toch? Had zelf 15 jaar maat mijn zoon krijgt er minimaal 10 jaar bij op. De boerderij is om te boeren, bij verkoop/stoppen vind ik het niet meer dan terecht dat broers/zussen meedelen in de oorspronkelijke meerwaarde.
+1
bio boer
@HansBa zo lang je boert heeft de opvolger ook totaal geen gewin over het vermogen dus broer en zussen ook niet bij verkoop is anders bij volgende opvolger binnen familie kom het vermogen nooit vrij bij het leven waarschijnlijk
Morgan
@HansBa Blijft ingewikkeld 25 jaar is lang maar om gedoe te voorkomen wel begrijpelijk
Noorderling
@Morgan
kunt ook de waarde van het moment van overname er in zetten, uitsluiting bij verplaatsing of emigratie.
Heb je nog wel wat speelruimte om iets te doen of te laten.

Hoe verder af van de overname hoe lastiger het wordt. Dan is de inbreng al behoorlijk geweest, zonder dat kon de waardestijging ook nog wel eens meegevallen zijn. En dat zie je in de boeken niet altijd terug als opbouw eigen vermogen op naam.
HansBa
@Noorderling daarvoor bepaal je toch de meerwaarde, boekwaarde plus de stille reserve is de waarde op moment van.overname/begin maatschap.
manneke
@Morgan ligt eraan hoe oud hij t overneemt en wat er vooraf gebeurd is. Ik heb 12 jaar met een afbouw erin. soort compromis tussen 10 en 15 jaar. Zijn meer overnames eind 30 begin 40 dan voor de 30 volgens boekhouder. Was 40 met overname dan zou ik t niet overnemen met 25 jaar clausule ben je 65 als hij afloopt... heb je alleen t werk en risico.
+1
bio boer
@manneke is het ramp dat je met verkoop wat aan je broers moet geven ? Wees blij rente loos kunnen gebruiken merk hier wel vaker veel zijn hier echt van het geld
Greetje
@bio boer Nee niks meer dan terecht, ik heb 17 jaar, van mn 23e t/m 40e, van een vervreemdingclausule mogen "genieten". Die bepaling sta ik achteraf ook nog steeds 100% achter. Maar in een ideale wereld zou ik liever een boerderij gewoon voor marktwaarde willen kunnen kopen.
+2
bio boer
@Greetje ik ook zou veel gezonder zijn dat grond 20/30k waard zou zijn
Noknok
@bio boer hoe zou zoon clausule werken vraag ik me af ,als je met stoppersregeling mee doet ? Melkvee eruit, grond hou je aan verhuur je of wat dan ook .. . en je zzpt erwat bij.
ntd79
@Noknok de meesten moeten dan ook nog wel even met de bank en fiscus afrekenen
ntd79
@Noknok en in principe stop je er mee, en die clausule is bedoeld dat je het bedrijf voort zet, dus ik denk gewoon aftikken.
bio boer
@ntd79 licht er aan wat je met de grond doet ga je over op akkerbouw dan zet je bedrijf nog steeds voort ga je wat verhuren wordt ander verhaal

Hoe dat juridisch zit weet ik niet
ntd79
@bio boer ik heb er niet zoveel verstand van, maar moet je gebouwen niet slopen dan bij stoppersregeling?
ntd79
@bio boer lijkt me dan idd voer voor discussie. Kan me voorstellen dat de familie bijvoorbeeld 50 bunder maïs zetten en op stam verkopen niet als volwaardig akkerbouwbedrijf ziet
pieta
@ntd79 Als er genoeg stoppen kun je nog wel druk worden om hem verkocht te krijgen. 😁
+1
ntd79
@pieta ik lees hier altijd dat je er dan hele dure ccm van kunt maken😁
George
Quote Reactie van @ntd79:
ik lees hier altijd dat je er dan hele dure ccm van kunt maken

Waar ergens heb je dat gelezen? Ik ben benieuwd. Tijden zijn veranderd door vele stoppers ook in varkenshouderij.
ntd79
@George ik heb hier toch verscheidene keren gelezen dat de maïs op stam een bepaalde bodemprijs heeft, anders wordt het korrelmais. En over het algemeen vind ik de prijzen die hier vaak worden genoemd wel de bovenkant van de markt.
George
Quote Reactie van @ntd79:
k heb hier toch verscheidene keren gelezen dat de maïs op stam een bepaalde bodemprijs heeft, anders wordt het korrelmais.

Nu is het plotseling korrelmais , straks schreef je nog CCM. Inderdaad legt de korrelmaisprijs de bodem in de markt. Dat klopt helemaal. En helaas zaten we hier in het zuiden in een situatie dat we die hier nauwelijks konden telen door het extreem natte voorjaar en dat de meeste mais pas in juni is gezaaid en deze eigenlijk niet te oogsten is als korrelmais omdat deze niet voldoende afrijpt en droog genoeg wordt. Zodoende moest alles weg als snijmais en dat in combinatie met veel stoppers die ook nog eens met hun mais op de markt kwamen maakte het een heel moeilijke markt. De prijzen die ik hier ooit noemde waren gewoon de waarheid en niks anders.
+1
ntd79
@George jij voelt je aangesproken, dat heb ik geen moment zo bedoeld. Er zijn er meer die prijzen noemen zodra de jaarlijkse discussie weer begint. Maar het is wel zo, dat als ik er een smiley achter zet, de insteek ook niet echt bloedserieus is.
+1
weurding
@pieta of de mest eronder🫣
Greetje
@Noknok Als je de fosfaatrechten voor nop doorgeschoven hebt gekregen en je levert ze vervolgens voor mooi geld in bij de overheid lijkt het me logisch dat je dat dan in ieder geval verrekend met de familie. Maar mooie vraag;)
+1
Noknok
@Greetje lijkt me ook met de fosfaatrechten, het is allemaal grijs gebied in de vraagstelling Je krijgt wel discussie in de familie als je ermee te maken hebt waarschijnlijk. Gelukkig zelf niet mee te maken we stoppen niet.
bio boer
@Greetje wat is door geschoven wat is er betaald bij de meeste bedrijven is in vorm van overname lening vaak al miljoen of paar miljoen over genomen met nog x bedrag voor de ouders

Het is vooral de grond die voor weinig door geschoven ook heb je zelf nog recht op deel van het vermogen
Greetje
@bio boer Ja klopt, in globale lijnen vinden wij hetzelfde logisch, maar als er een advocaat aan begint te pulken komt het op de details aan(waar ik ook geen verstand van heb hoor). Dus daarom vond ik de vraag "hoe zit met meedoen met de uitkoopregeling" wel een goeie. Hopelijk een leermomentje voor overname adviseurs;)
+1
manneke
@Greetje vallen ook onder meerwaarde clausule bij ons. Staat wel bij als waarde zakt de bedragen mee zakken gelukkig
+1
manneke
@bio boer is ook niks mis mee maar als je met 20 overneemt is 25 jaar miss reëel. maar met je 40 niet kun je niet eens met je 62 met pensioen bij wijze van. Daar doelde ik op. Meeste gevallen is er een huis op t dorp en nog wat geld ofz wat de rest dan mag verdelen. Maar iedereen doet t anders en heeft andere mogelijkheden
/ uitgangsssituatie
bio boer
@manneke er blijft toch nog steeds pensioen over ook al moet je deel afstaan komt zo veel geld vrij gemiddeld bedrijf heeft al 60 ha

Hoe ga je het doen als je bedrijf overdraagt dan kan de opvolger nog maar fractie vrij maken voor je pensioen dan je op vrije markt verkoopt ook al deel je er wat van
Vdejong
@manneke meerwaardeclause 12 jaar is 144 maanden. Met afbouw dien je dan een zesendertigste deel terug te betalen. Dat is toch niet onoverkomelijk?
Greetje
@HansBa Ja klopt, beide termen worden gebruikt
Kars
@HansBa vind jij dat. Als ik jouw zoon was nam ik het niet over voor Zoveel jaar meerwaarde clausule. Jouw opvolger mag risico lopen en het vermogen onderhouden en beheren en bij verkoop kan de rest profiteren.
Mja ik ben eind 30 en neemt het nu over. En ik was de laatste in de rij van 7 kinderen. Dus me ouders waren 40 toen ik kwam. Dat scheelt nu ook dat ik meerwaarde clausule niet accepteer. Hooguit 5/10 jaar.
Ik heb er 3 dubbel me voor in de rondte gewerkt, heb prive woning gekocht in tussentijd, zelf verdiend met werken op een ander. Relatie beheerder van de Rabo kwam vorig jaar me effe in de grond stampen. Jaj en woning voor je ouders denk je dat je dat zomaar kunt kopen met boerderij. Ja waarom niet🤦
Domme gans zat al 8 jaar bij andere regio van Rabobank met prive woning gefinancieerd.
Nou die ging ff af aan de keukentafel. Nooit meer iets van gehoord.
+1
bio boer
@Kars alleen op vermogen op het moment van overname niet op eventuele waarde stijging maar dat is ook geen garantie

Je koop zelf ook weer grond bij wat ook weer helemaal voor je zelf is je kan zelf ook wat opbouwen

Heb in tijd van maatschap al weer 30 ha er bij wat er al buiten zit die grond staat op mijn naam
+1
pieta
@Kars Het risico lopen van een waardetoename van grond vergt geen grote inspanning. Je kunt heel zwaar gaan tillen aan zo'n beding. In de praktijk mag de beoogd opvolger vaak al mee delen in de waardetoename van grond vanaf de 1e dag van maatschapsvorming. Zijn inbreng voor die waardetoename is gewoon op nihil te stellen. Risico loopt ie gewoonlijk geen in die periode en werk heeft ie er ook niet van.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Risico loopt ie gewoonlijk geen in die periode en werk heeft ie er ook niet van.

Zal mijn oaje maar niet optellen. En dat geld gaat allemaal het bedrijf weer in, in plaats van buiten het bedrijf wat opbouwen. Waar een ander bij het aangaan van een baan ook een keer spaart, een huis koopt, die waardestijging meepakt heb je als vennoot zonder iets op naam weinig op te bouwen behalve resultaat op papier welke in de praktijk maar beperkt liquide te maken is. Zit je er ook nog met meerdere vennoten in, al dan niet fiscaal doet het ook niet altijd recht aan de praktijk en arbeidsvergoeding.
Daar worden ook nog wel wat "offers" gebracht met woonunits etc.

Nu kun je bij rechtsvormverandering een herwaardering meepakken, zou iedereen bij aanvang maatschap al een miljoen of meer op naam krijgen?

Kom niks tekort, maar toch ben je wel kwetsbaar als je er na 5 jaar achter komt dat het niets voor je is.
Zeker met vastgoed kon je er niet sparen aan de waardestijging en de rente liep ook nog eens op.
Met lang studeerders, al dan niet blijven huren en met een beetje pech aan het infuus van duo zitten en leeftijdsgenoten wie wel door pakken zijn de verschillen ook enorm.
pieta
@Noorderling Wat houdt je tegen (of een opvolger in het algemeen) om als ie er aan toe is om een huis te kopen voor zichzelf?
+1
manneke
@pieta de bank en het feit dat er weinig huizen te koop komt op veel plekken. Zie hier in wijde omgeving op veel plekken de langgevel boederij opgesplitst worden das wrsl niet omdat ze dat zo gezellig vinden. Beetje levensbestendig huis hier in de buurt vragen ze ton of 6 en word dan zonder blikken of blozen procent of 10 of meer overboden. Dan nog beetje pensioen meegeven ben je n miljoen euro verder. op bv n miljoen liter melk dat gaat bijna niemand gefinancierd krijgen zeker de laatste jaren niet nu financieren sowieso lastiger is.
Erco
@manneke dat is net hoeveel schuld er nog is. Is er niks meer dan is 1 euro per liter met gemak te doen. Dan is het weggeven. Kleine 20 jaar gingen banken ook wel tot 3 euro. Ze kijken naar het resultaat. De een kan tot 3 euro gaan en de andere niet eens tot n halve
manneke
@Erco succes met de aanvraag. 3 euro met 4.5% rente blijft er weinig over. Is al meer dan 13 cent rente per liter.
Denk dat als je als gangbaar bedrijf je nu 2 euro per liter geregeld krijgt je ontzettend extensief moet zijn of een goede negental.
Of je vrouw moet een hele goede baan hebben 😉.
pieta
@manneke Als enkel een huis kopen al niet lukt hoe wil je dan ooit een overname rond gaan krijgen?
manneke
@pieta geen idee zeg maar war ik in weide omgeving zie. Wij hebben huis moeder net voor grootste gekte gekocht anders wast n grote uitdaging geweest. Pa is overleden met mijn 23 dus vermogen buiten bedrijf opbouwen was geen optie.
Denk als ik nu in die situatie zat (dus 10.jaar jonger was) van toen we de groeimogelijkheden van einde quotum en vergunningen die nog verleend werden net gemist hadden.
Conclusie is dus dat Ik wrsl geen boer geworden was of een paar jaar en dan overname niet gefinancierd krijgen.
+4
George
@manneke Soms moet je een beetje geluk hebben bij ongeluk , als je dat niet hebt kan het zo maar gedaan zijn. Het heeft niet altijd met vakmanschap of hard werken te maken . Sommige denken iets aparts te kunnen maar dat is niet zo. Het balletje moet een beetje de goede kant in willen rollen en geluk moet je een beetje proberen af te dwingen. 😀
+1
manneke
@George klopt maar zeg maar 10 jaar buitenshuis werken en geen externe arbeid inhuren voor vakanties enz kon je een leuk huis van kopen.
Maar t loopt zoals t loopt zonder geluk vaart niemand wel idd.
Hier ist gelukkig goedgekomen maar hebben we wel dingen voor moeten laten
+4
George
@manneke Mijn vader werd ziek op mijn 18 de en overleed toen ik 19 was. Dan is je jeugd voorbij. Samen met mijn vrouw , toen vriendin en ons mam is alles goed gekomen. Ik ben niet de grootste en beste boer van Buul geworden maar we hebben het goed en dat is het belangrijkst.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Zal mijn oaje maar niet optellen. En dat geld gaat allemaal het bedrijf weer in, in plaats van buiten het bedrijf wat opbouwen

Hoeveel "oaje" hebben de andere vennoten er in zitten?
Noorderling
@pieta
Gaat niet om vennoten, maar om met wie je mogelijk een meerwaardeclausule moet afhandelen. Daarin zit hopelijk wel wat verschil in ingebrachte middelen, voor en na toetreding.

Daarnaast kun je met een loonstrookje zo geld krijgen en is dat met een eigen bedrijf, waar je nog amper eigen jaarcijfers kunt neerleggen behoorlijk lastiger.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
is dat met een eigen bedrijf, waar je nog amper eigen jaarcijfers kunt neerleggen behoorlijk lastiger

Het is je eigen bedrijf niet op dt moment, je bent vennoot en er zijn vele boekhoudingen.
pieta
@Noorderling Op de gunfactor kunnen je oje wel invloed hebben. Gratis werken doe je zelf.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Gratis werken doe je zelf.

Je verdienste is het resultaat van ingebrachte middelen.
Als bij toetreding je enige inbreng arbeid is en je haalt dat er uit, bouw je ook nooit eigen vermogen op, waardestijging pak je immers ook nog niet mee, voor zover je daar blij mee moet zijn als overnamekandidaat.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
je haalt dat er uit, bouw je ook nooit eigen vermogen op,

Als je je winst er uithaalt en je koopt zelf een huis dan bouw je niks op? Toen ik thuis kwam om te boeren kochten mijn ouders een huis in het dorp. Vermogensopbouw liep gewoon door en fase 1 van overname was meteen geregeld. Een woonplek namelijk. En vooral niet op de boerderij. Los verkoopbaar.
+2
de Tank
@Noorderling
Het gaat mis als mensen beginnen met vergelijken. Gewoon tevreden zijn met wat je hebt zonder naar anderen te kijken valt vaak niet mee voor de mens.
Kars
@pieta en als grond goedkoper wordt?
Kans is niet groot. Risico zit niet in de grond he. Ik heb ook fosfaatrechten gekocht voor 198 euro en nu zijn ze 50 waard. Is dat geen risico van geld afwaarderen? Wat is die lucht waard op papier morgen.
+2
pieta
Quote Reactie van @Kars:
Ik heb ook fosfaatrechten gekocht voor 198 euro en nu zijn ze 50 waard. Is dat geen risico van geld afwaarderen?

Heb je dat niet zelf gedaan? Ik heb er geen gekocht. Aan de ene kant wil je ondernemer zijn en als er dan wat tegenzit dan moet het ergens gecompenseerd worden?
+1
Kars
@pieta ik ken genoeg opvolgers waar de ouwe nog lang meesjouwt. Waar de zoon al 50 is. Mijn vader had met me 30 hersenbloeding en jaar later dood. Sta er al ff alleen voor
bio boer
@Kars dan heb je ook minder ha nodig om tot x bedrag tekomen
bio boer
@bio boer als je 30 jaar geleden 25 ha hebt overgenomen met waarde van 40.000 daar 12k voor betaalt hebt is je 5 ton gekregen en je hebt nog 2 broers of zussen dan gaat maar om 333.333 euro wat je moet afdragen

Je hebt inmiddels 30 ha van 100k is 3 miljoen wat maakt jou uit dat je dan nog 10% aan je broers of sussen moet overdragen 🤷‍♂️

Als je dan ook nog schuld hebt van ruim 6 ton hou je nog 2 miljoen over voor je zelf belasting vrij
Kars
@bio boer mijn situatie is verre van de jouwe.
weurding
@bio boer stel je hebt een meerwaardeclausule van 15 jaar maar maakt er zo'n bende van dat je die niet haalt en gedwongen wordt de boel te verkopen, kan er ook niks overblijven voor de rest van de familie, zal misschien niet vaak gebeuren maar menig kent wel voorbeelden
ntd79
@weurding je krijgt het nooit waterdicht. Stel de opvolger trouwt na de overname met een op geld beluste hyena, in gemeenschap van goederen....
weurding
@ntd79 zijn die ook beschermd of mag je ze schieten?😁
ntd79
@weurding dat kun je wel doen, maar jij deelt dan echt niet mee in de erfenis van de hyena als het huwelijk ontbonden is
pieta
@Kars Dat is ellendig voor je/jullie.
manneke
@pieta ligt aan de maatschapsakte wij zaten toen bij abab die adviseerde toen eerst ff grond en gebouwen in gebruik en genot te doen.
Dan bouw je dus niks op. Maar is ook weer goedgekomen met overname alleen word de schenking op papier dan stuk groter dus niet zo handig. Hadden we ons miss ook beter toen in moeten verdiepen maar das achteraf.
+1
HansBa
@Kars vind je het normaal dat jij het 'gun'gedeelte al na 5 of 10 jaar volledig zelf kan houden als je stopt en de boel verkoopt? Zal vast gezellig worden op de verjaardagen.
Kars
@HansBa ieder situatie is anders. Mijn situatie is mss uitzonderlijk. Ik ben al meer dan 15 jaar volop bezig, tis niet dat ik ff eendagsvlieg ben. Moet nog 40 worden en ik melk al 25 jaar. Waarvan rond me 17/18 jaar 2 keer per dag als het ging met school.
Me pa is al 10 jaar dood bijna. Ik ben al ff op mezelf aangewezen. Nu heb ik nog verzorging van me moeder erbij.
Ik heb het niet gekregen, verre verrre verre van....
+2
HansBa
@Kars het gaat bij niemand vanzelf, hier was ik 33 toen mijn beide ouders plotseling overleden. Als ik toen gestopt was had ik het niet meer dan normaal gevonden dat mijn zussen meedeelden in de stille reserve. Blijf je boer is er niets aan de hand.
Maar elke familie moet dat natuurlijk zelf bepalen.
+1
de Tank
@HansBa 'Maar elke familie moet dat natuurlijk zelf bepalen.'

En zo is het, verhoudingen tussen kinderen onderling en kinderen/ouders kunnen zulke grote verschillen tussen zitten dat er niet 1 advies op dit gebied mogelijk is. Dus vooral je eigen plan trekken als familie. Nah ja, 1 advies, maak alles bespreekbaar.
zomaar
@Kars wat dat betreft zijn lange maatschappen waardeloos. als jij niet in maatschap was gegaan hadden ze 20 jaar geleden moeten verkopen voor 3,5euro de meter. terwijl jij je best gedaan hebt zou je nu 10 euro moeten betalen. de waardestijging mag best liggen bij diegene die het bedrijf runt.
je hebt maatschappen waar de opvolger er bij hobbelt, dan nihil profiteren. maar je hebt ook maatschappen waar de opvolger jarenlang de tent runt. om dan broers en zussen van jouw arbeid te laten profiteren?(zonder die arbeid was er dan geen boerderij). wat mij betreft moet er een verdomd goede reden zijn om maatschappen langer dan pakweg vijf jaar te doen.
pieta
Quote Reactie van @zomaar:
als jij niet in maatschap was gegaan hadden ze 20 jaar geleden moeten verkopen voor 3,5euro de meter.

Dat weet jij toch helemaal niet. Verkoop van MQ was toen nog vrij lucratief. Na verkoop en belasting hadden ze zomaar vrij kunnen zitten.
Erco
@HansBa klopt. Meerwaarde was hier vrijwel niet van toepassing dus van pa had het niet gehoeven. Ik vond het wel prima dus hebben we het op tien jaar gezet. Met de enorme meerwaarde tov de habbekrats die de opvolgers (kunnen) betalen snap ik wel dat je het op 20 jaar zet
Mkl87
@Erco En wat gebeurt er als de opvolger na 21 jaar stopt? Dan heeft die er opeens wel recht op?
Erco
@Mkl87 bij mij werd het dan in tien jaar afgebouwd dus elk jaar tien procent minder stel ik wilde het verkopen. Idd zou het in dit geval na 20 jaar zo zijn. Ik kenn opvolger die deed zonder meerwaardeclausule en verkocht binnen no time het bedrijf. Alleen zn pa en ma en rest van t gezin had ie gelijk heibel mee 😬 en terecht lijkt me
HansBa
@Erco hoge gunning, lange meerwaarde clausule is mijn mening. Bij jou kon het haast zonder, mooi toch!
weurding
@HansBa is toch wel moeilijk, hadden ook meerwaardeclausule, zitten hier al meer dan 30 jaar na overname nog steeds, maar gezien de waardestijging van bv grond hoe moet je dat dan verrekenen? Stel je meerwaardeclausule loopt 20 jaar maar na 15 jaar gebeurt er iets waardoor je tot verkoop komt, moet je dan over over die 5 jaar de 25% verrekenen of over de volledige meerwaarde? We weten allemaal dat de grondprijs meer dan verdubbeld is de laatste 20 jaar, soms wel verdriedubbeld
+1
bio boer
@weurding lijkt mij over de geschonken waarde op het moment van overname
Als vader en moeder aan ander had verkocht stopte de waarde stijging ook je zou hoog uit rente kunnen rekenen

Maar zo veel weet ik er ook niet van is meer hoe ik het logisch zou vinden
manneke
@weurding vaak zit er een afbouw van 10% per jaar of paar jaar geen afbouw en dan hardere afbouw
bio boer
@manneke gaat dat dan over het bedrag bij overname of bij verkoop ?
manneke
@bio boer overname. Stel je hebt een overname beding van 12 jaar en op 11 jaar en 8 maanden raak je bv invalide of je word onteigend want dat valt er ook onder. heb je buiten je schuld een probleem. Bij ons is ook afgesproken dat de meerwaarde in fosfaatrechten afhangt van de waarde op moment van stoppen. Met overname waren ze 180 euro waard nu 50 dus zeg maar 7000 kg x 130 is 910.000 euro is het meerwaarde clausule nu gezakt.

Kunt beste ff n goede boekhouder of fiscalist ofz vragen want wat op papier staat telt. Word bij notaris vast gelegd.
Ons mam zei komt niet zo nauw zal wel goed zijn. straks is ze miss dood of dement en heb je een hoop gedoe wat je met duizend euro advies kosten kunt voorkomen.
bio boer
@manneke hier is plan dat we alleen grond gaan schenken en de rest op markt waarde of dat is nu het idee dat maakt het stuk eenvoudiger
bio boer
@manneke voor arbeid ongeschikt heb je ook nog verzekering of ik wel
+1
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
arbeid ongeschikt heb je ook nog verzekering of ik we

of je betaald je scheel aan premie of je krijgt een snoepcent waar je nauwelijks wat mee kunt.
Morgan
@T60401 Klopt en vaak allebei.
manneke
@bio boer heb ik wel maar eik niet echt interessant meer veel premie lang eigen risico. Miss slimmer dat geld bij campina stallen voor nu nog 7%
bio boer
@manneke als bedrijf voldoende overwaarde heeft zou je het risico kunnen nemen dat is voor ieder een eigen keuze ik ben nog zo jong dat het wel verstandig is
manneke
@bio boer er is nog iets met een meerwaarde clausule 😉. En paar jonge kinderen. Risico is me te groot stel je raakt volledig arbeid ongeschikt duurt 67 nog heel lang
bio boer
@manneke als je nog spreekt over jonge kinderen ben je nog tejong om premie te besparen loopt hij bij mij af op mij 60e
Dus als mij nu wat overkomt moet ik wat bedenken voor na mijn 60e dan stopt de uitkering dus moet ik mijn huidige vermogen verstandig inzetten
+1
weurding
@bio boer die wij hadden liep ook af op mijn 60e, klinkt cliché, maar tijd vliegt om als je achterom kijkt🙄
HansBa
@weurding die van mij ook, nog 3,5 jaar. Eigenlijk had ie tot mijn 67ste moeten lopen.
Gelukkig nooit nodig gehad!
Morgan
@manneke Uitkeren doen ze toch niet, als je arbeidsongeschikt wordt vind de verzekering nog wel een baan die je wel kunt doen.
Bovendien als je echt iets ernstigs overkomt moet de boerderij toch weg en zijn er financiële mogelijkheden zat.
bio boer
@Morgan ook dat kun je aangeven dat je als boer verzekerd wil zijn kost wel extra premie
+1
pieta
@Morgan Dan heb je een slechte aov afgesloten. Wij hebben hier hele ruime ervaring met onze aov's. Mijn vrouw maakt er helaas al vele jaren gebruik van. Wordt absoluut niet moeilijk gedaan en over een andere baan is nog geen woord gezegd en dat zal ook niet gaan gebeuren. Gewoon een beroepsverzekering. Loopt bij Interpolis. Topverzekering, elke cent waard en blij dat we hem indertijd af hebben gesloten.
Erco
@pieta nou bij n boer verderop zou hij vangen vanaf 25 procent arbeidsongeschikt, 22,5 procent gaf hun onderzoek aan 😬 ik zit nog steeds te twijfelen om m op te zeggen want betaal wel 5600 per jaar. Alleen doe nog wel eens zzp werk voor AB vakwerk en daar is het n vereiste en ben al 30 jaar bekend met wat rugklachten zo nu en dan… dus ja… maar wat je vang bij arbeidsongeschikt worden is toch minimumloon
bio boer
@Erco wat je vangt kun je ook zelf aan geven
T60401
Quote Reactie van @Erco:
u hij vangen vanaf 25 procent arbeidsongeschikt, 22,5 procent gaf hun onderzoek aan ik zit nog steeds te twijfelen om m op te zeggen want betaal wel 5600 per ja

In de familie meegemaakt 24,9. was het zelfde letsel met een auto ongeluk gebeurt was het iets van 26 of 27% weet niet precies meer in ieder geval boven de 25

Toen ik van school kwam ook bezig geweest met arbeidsongeschiktheid verzekering. premie zat ongeveer 2,5 keer zo hoog. Wil je bedrijf voort zetten heb je toch minsten 50 a 60 K nodig als je zelf niet veel meer kunt.
pieta
@Erco Minimum spreek je ook zelf af volgens mij. Wij hebben er gewoon goede ervaringen mee. En als wat mijn vrouw krijgt het minimumloon is snap ik niet dat armoede bestaat. 😁
Verzekerd inkomen is zo ongeveer 50K.
+2
weurding
@pieta we hebben het er eerder over gehad, ze hielden hier nogal wat in
+1
George
@weurding Ik heb het ook meegemaakt. Ik had een goede AOV werd me verteld . Eind jaren 90 kreeg ik vervelende darmziekte Colitis Ulcerosa. Ik had alleen B risico verzekerd en dus jaar wachttijd. Uiteindelijk werd ik 25% arbeidsongeschikt verklaard. Ik was destijds verzekerd voor ongeveer 100000 gulden per jaar en dacht dus paar duizend gulden per maand te gaan beuren. Na enkele maanden af te wachten kwam er niks dus met Rabo gebeld welke ook Interpolis verzekeringen deden. Nou wat bleek eerste 25 % is voor jezelf en krijg je niks. Nou daar ben ik toen ontzettend kwaad om geworden. Ik kreeg wel voortaan 25% premiereductie en hoefde als het erger werd geen jaar meer te wachten. Later heb ik wel eens een half jaartje wat meer gehad bij flinke opvlamming en toen hielden ze direct 40% belasting in en ontving je nog niet veel. Dan kwam er om de paar jaar een arbeidsdeskundige en die zei in 2010 dat ik geen 25% meer arbeidsongeschikt was omdat ik geen melkvee meer had en moest dus de volle mep premie weer gaan betalen . Toen ben ik in mei 2011 op mijn 43 ste gestopt met betalen aan de AOV. Achteraf gezien een goede beslissing . Jaartje of 13 ongeveer €6500 bruto bespaard jaarlijks.
HansBa
@pieta Movir?
pieta
@HansBa Wat bedoel je?
HansBa
@pieta zo heet die aov verzekering van mij nu bij interpolis. Was eerder van delta loyd.
pieta
@HansBa Oke, ik zou het niet weten.
+1
@Morgan die discussie is eerder voorbij gekomen en dus heb je slecht advies gehad of snapt het niet. Altijd beroeps arbeidsongeschikt pakken dan wordt er gekeken naar het werk boer.
Erco
@manneke die 180 heb je bij overname dus ook betaald neem ik nu aan
+1
pieta
@Erco Nee joh. Als ie dat betaald heeft is er geen vervreemdingsbeding nodig. Jij hebt de grond voor marktwaarde overgenomen maar het MQ kreeg je er zo ongeveer bij. Dan komt er een vervreemdingsbeding op de waarde van het MQ en niet op de grond. de grond heb je dan gewoon helemaal betaald.
Erco
@pieta was dat maar waar 😬
+1
HansBa
@weurding klopt zoals bioboer hieronder al uitlegt. Stel de boerderij is bij overname 5 miljoen waard en jij neemt het over voor 3 dan is de meerwaarde/stille reserve 2 miljoen. Die waarde komt in de clausule, verdere waardestijgingen zijn natuurlijk voor de opvolger. Verkoop je binnen de afgesproken termijn dan delen de broers/zussen mee van die 2 miljoen, dat bedrag verandert niet, tenzij je er een afbouw regeling voor afspreekt.
+1
bio boer
@HansBa daar gaat je eigen positie ook nog af hoe meer er mee doen hoe kleiner de porties
+1
bio boer
@bio boer wat ook wel gebeurt volgens mij als ouder nog leven bij verkoop dat die het schenking deel terug krijgen
+1
Erco
@weurding niet over de waardestijging. Alleen de schenking. Want stel het wordt minder wordt er dan terugbetaald? 😉
+2
T60401
Quote Reactie van @hans1980:
oer 5 jaar

Dan hebben pa en ma zitten slapen
de Tank
@T60401
Is ook geen reëel voorbeeld.
HansBa
Denk dat inzet/passie/lef van de opvolger nog grotere rol speelt. Ga je er voor 200% voor dan gaat het lukken. Niet bij de eerste beste tegenslag de kop laten hangen maar door!
+3
Frans1
@HansBa inzet en passie, die 2 bepalen de gunfactor
+1
HansBa
@Frans1 zeker, maar ben toch voor een lange clausule voor als het eens verdwijnt.
En dat is niet zo bijzonder met het huidige overheids beleid.
Mkl87
@HansBa Aan de ene kant snap ik je standpunt wel, maar aan de andere kant denk ik ook: hoe zeg je dat je geen vertrouwen hebt in je opvolger, zonder te zeggen dat je geen vertrouwen hebt in je opvolger?

Ga je zoiets naar 25 jaar toe wel afbouwen of blijft het hetzelfde bedrag?
HansBa
@Mkl87 heef weinig net vertrouwen te maken maar meer met goed geregeld ebben.En het is gewoon fair tegenover mijn dochter. Boert hij gewoon door is er niets aan de hand, en net als bio boer al zegt heeft hij ook een renteloos voordeel.
Op deze manier kan je meer gunnen in goed overleg denk ik.
+2
T60401
@HansBa denk ook na over eventuele uitzonderingen. emigratie. arbeidsongeschiktheid
HansBa
@T60401 emigreren en hij blijft boer is er niets aan de hand, ook niet bij verandering naar akkerbouw of zo. Boer is boer.
Arbeidsongeschikt moet hij zich voor verzekeren net als iedereen.
Mkl87
@HansBa Het is toch wel een signaal wat je afgeeft. Blijkbaar vind je voor je zoon 25 jaar een goede termijn terwijl je zelf 15 had
HansBa
@Mkl87 klopt, maar ook een signaal naar mn dochter! Hij gaat nu met mij in maatschap en is 20 dus over 25 jaar is hij nog jong genoeg.
Mkl87
@HansBa Waarom maak je er dan 25 jaar van en zeg je niet gewoon dat bij verkoop van het bedrijf je dochter een deel tegoed houdt? Je geeft nu alleen een signaal naar je dochter, maar meer niet (naast wat ze eventueel met de overname krijgt).

Blijft blijkbaar toch lastig om het voor iedereen goed te laten lijken met de overname.

Rond de overname hadden we wat dat betreft 'gelukkig' niet zoveel eigendomsgrond en was het daarom makkelijker tegen een marktconforme vergoeding over te nemen.
T60401
Quote Reactie van @HansBa:
Hij gaat nu met mij in maatschap en is 20 dus over 25 jaar is hij nog jong genoe

Nu worden er hier wel twee dingen door de war gegooid. Volgens mij is het over het algemeen zo dat de termijn ingaat bij werkelijke overname. Dat is wat anders dan bij aangaan maatschap. daar zit vaak al tien kaar tussen.
HansBa
@T60401 nu wordt de stille reserve bepaald. Na 10 jaar maatschap is er al te veel geinvesteerd/doorgeschoven.
T60401
@HansBa dat zijn twee verschillende dingen.
pieta
@T60401 Is net wat je vastlegt.
+1
Erco
@Mkl87 hier was het tien jaar en afbouwend met tien procent per jaar. Lijkt me ook wel zo fair
+1
labella
@Erco Hier ook.
Morgan
@Frans1 Dat is zo'n beetje het zelfde, verstandige balans tussen prive/gezin en de boerderij duurt het langst.
Cowfarmer
Wat een onzinartikel. Er geen een melkveebedrijf dat een goed rendement op het vermogen behaalt.
+1
pieta
@Cowfarmer Ik ben begonnen met een boerderij van een paar miljoen gulden en nu is ze in euro's nog meer als verdubbeld. Hoezo geen rendement op het vermogen?
+1
jan 10
Quote Reactie van @pieta:
Ik ben begonnen met een boerderij van een paar miljoen gulden en nu is ze in euro's nog meer als verdubbeld. Hoezo geen rendement op het vermogen?

Nee je geldwaarde is gehalveerd...
+1
pieta
@jan 10 Ik kan je vertellen dat ik met mijn huidige vermogen veel koopkrachtiger ben dan met het vermogen van toen.
Cowfarmer
@pieta als je het overdraagt aan een opvolger heb je daar toch niets aan
pieta
@Cowfarmer Daarom is het probleem van overname/overdracht ook groter geworden. Dat terzijde. Jij poneerde de stelling dat er geen/weinig rendement op je vermogen was. Daar ben ik het mee oneens.
Cowfarmer
@pieta ben ik met je eens. Verdienmodel is te gering.
bio boer
@Cowfarmer grondloze intensieve veehouderij
Frans1
@bio boer kippen.of zo😆
+1
bio boer
@Frans1 ja die zou ik zo voor markt waarde kunnen overnemen 😁 pluimvee rechten kosten ook niet veel ga die ook gewoon kopen waarschijnlijk
+1
de Tank
In beginsel vind ik dat ouders bepalen wat de voorwaarden zijn bij overname. Ze zullen alle aspecten zelf af moeten wegen, wat willen ze zelf, wat willen andere kinderen, wat wil potentieel opvolger. Je mag er als opvolger ook voor bedanken.
+1
bio boer
@de Tank de eigenaar van het vermogen is altijd baas over zijn eigen vermogen zo lang die nog bij leven is
Klussera
@bio boer en na overlijden de familie als er bij begin maatschap niks afgesproken is en dat gaat met deze onroerend goed prijzen niet meevallen
de Tank
@Klussera
Het belangrijkste in de maatschapsakte is hoe de overname met bijbehorende voorwaarden geregeld is, een dikke onvoldoende als dat er niet goed in staat. Dus ook in geval van overlijden.
+2
ntd79
@de Tank als ik alles zo belees is het allerbelangrijkste goede anticonceptie na 1 kind
bio boer
@Klussera daar kunnen idd rare dingen uit ontstaan
bio boer
Het is wel duidelijk dat veel hier zitten te kwijlen op de overwaarde van hun bedrijf dat delen daar niet bij hoor kijk er van op

Dit maak ik op uit reactie

Het enige wat ik zou willen is dat ik bedrijf soepel over kan nemen voort kan zetten en eventueel weer soepel door kan geven aan volgende generatie

Bij stoppen heb ik niet meer zo groot belang bij die grote vermogen som zo lang er voldoende is voor een huis en pensioen aanvulling op het aow
Als je overdraagt komt dat vermogen ook niet vrij dus wat ik hier opmaak bij sommige reacties hopen vele niet op een overname kandidaat willen ze nog even paar miljoen binnen harken
+7
Frans1
@bio boer Denk dat jouw situatie ook wat bijzonder is, en dat je dat zelf niet door hebt, en dat je daarom er wat makkelijk over denkt en alles relativeert. Het is allemaal gelul over rendement en ondernemerschap, maar compleet afhankelijk zijn van gunning en schenking. Dat besef ontbreekt bij veel proef ik, dat komt pas bovendrijven als alles op waarde gezet wordt. Een meerwaardeclausule is een terechte bescherming om te voorkomen dat de overnemer toch onverhoopt alles aan kleingeld maakt ten nadele van zn broers en/of zussen. De duur daarvan kun je over discussieren. Het is voor beide partijen gewoon een lastige situatie, zowel overdrager als overnemer, makkelijk zat
bio boer
@Frans1 als je stopt komt er ook nog wel wat geld vrij uit de exploitatie en voorraden

Heb wel 4000 ton voer op erf staan 150k
Je vee 180 melkoeien ruim 300 k
Jongvee 100k
Fosfaat 500 k
Machines 200k

Dat spaart ook al leuk op als die zaken op geld zet
Frans1
@bio boer bij overname zijn die zaken er ook hè 😉.
bio boer
@Frans1 in een maatschap zit een verdeling in ook heb je al eigen vermogen in de maatschap heb je nog financiering die je overneemt dan zijn die zaken wel afgedekt inclusief stal en ondergrond in mijn geval
Morgan
@bio boer In een vorige bijdrage beschuldig je medeprikkers er van te kwijlen op overwaarde, terwijl je nu opsomt hoeveel alles waard is terwijl je nog in de maatschap zit.
Als ik jouw vader was zou ik dat boetebeding nog maar eens heel goed na lezen.
Toen ik zo oud was als jij wou ik maar één ding heel veel koeien melken.
bio boer
@Morgan weet niet of je de rest ook gelezen hebt ? Krijg je misschien andere indruk

Ik wilde hier juist mee aangeven dat je ook al zonder grond al wat vermogen hebt dat je bij verkoop geen probleem is dat je wat moet afstaan aan je broers of zussen zou mij niks uitmaken als ik gestopt ben heb ik al dat dode vermogen in grond niet meer nodig
Van mij mag clausule levens lang zijn als op vrije markt verkocht worden de belachelijke grond waarde had van mij niet gehoeven

Dit is gewoon wat het waard is grof gerekend dat hoor je toch ook gewoon te weten als je in maatschap zit zal ik het ook voor overnemen alleen groot aandeel grond zal geschonken moeten worden voor overname daar kom ik niet onderuit als we het willen voort zetten
+1
Cowfarmer
@Frans1 klopt precies, als er een overnemer is kom je achter de werkelijke economische waarde van je bedrijf

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rendement en bedrijfsovername geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!