Kwaliteit drinkwater in deel Nederland onder druk door te veel meststoffen



Quote:
Het bodem- en oppervlaktewater in Nederland is dermate vervuild met meststoffen dat het water niet voldoet aan Europese normen. Dat betekent onder meer dat de de kwaliteit van het drinkwater in sommige delen van het land onder druk staat.

Deel dit topic

Reacties

kof
Zo doe je belangenbehartiging:
nu.nl/binnenland/6337077/…
arie.j
Quote Reactie van @kof:
Zo doe je belangenbehartiging:nu.nl/binnenland/6337077/…

RIVM is volgens jou je belangenbehartiger???
+1
Mkl87
Begin nou eens met meten aan de grens wat de kwaliteit van het water is. Wat nou EU normen?
kof
@Mkl87 Ik meet niet hè!
+3
demelkboer
Als droogte het probleem vergroot(zoals gesteld) lost wateroverlast het probleem dan op. Dan ist iig in 2024 weer opgelost
ted9
@demelkboer Als dat zo is zal dit jaar toevallig wel geen meet jaar zijn.
kof
Ik zit te wachten op een reactie met inhoud
+5
Jawis
@kof kijk dan even bij de reacties van nu.nl.
JohnDeere7serie
@Jawis dat is niet best:
Quote:
Niet alleen de waterkwaliteit is slecht ook de luchtkwaliteit is in Nederland slecht. We moeten van de oude economie af. Iedereen doet maar wat. Boeren roepen maar moord en brand en er gaat heel veel subsidie heen. Maar 90 procent van wat de boeren produceren is voor de export. 20 procent van de akkerbouwers is miljonair. Laat ze als ze geld willen verdienen dan duurzaam te werk gaan en investeer in schone grond en goede luchtkwaliteit. Maar ze vervuilen onze lucht en het land en zitten met subsidies hun zakken te vullen. Opdoeken die sector. Melk en vlees hebben we niet nodig. Zo kan ook mais weg van de akkers en kunnen we nu eindelijk gewoon biologische landbouw gaan toepassen voor eigen binnenlands gebruik? Ik betaal er graag voor!
bio boer
Hoe hadden we dat 35 jaar geleden toen de waterkwaliteit veel slechter was ?

Het makkelijke laag hangende fruit is nu wel wel

Waterkwaliteit wordt wel makkelijk bij de veehouderij gelegd maar als je kijkt naar de resultaten bij de derogatie bedrijven waar de meeste monitoring plaats vind dat zou dat niet terecht zijn is veehouderij maar beperkt kwa bijdrage waterkwaliteit en is onder melkvee bedrijven meestal op orde
cjw73
@bio boer zit nu 2 jaar in een werkgroep om af en uitspoeling van bestrijdingsmiddelen en meststoffen te bekijken en mogelijkheden om het te voorkomen. Maar weet inmiddels wel dat vele van ons het nog onderschatten, 2021 had ik de maisbouw bemest en nog iemand er vlak naast, allebei dezelfde nog geploegd. Dag erna 65 mm in een ochtend, ik schrok al even, hoeveel het nitraat 4 dagen erna was opgelopen in het oppervlaktewater.
Cowboy3
@cjw73 2021 is al wat langer geleden dan 2 jaar en 65mm is nogal wat, zou bij het de grasbouw dan veel minder zijn geweest ?
+1
cjw73
@Cowboy3 het jaar moet eerst afgelopen zijn voor we de meet resultaten bespreken. Half december bekijken we het weer van afgelopen winter en deze zomer.
+1
pieta
@Cowboy3 Bij bouwland doe je wel in één keer de gift voor het hele jaar. Bij gras per keer een mindere hoeveelheid.
+1
Framos
@pieta Op bouwland werk je de mest diep in, dat spoelt echt niet zomaar bij een heftige regenbui direct in één nacht de sloot in. Dat gebeurt bij pas bemest grasland eerder, naar mijn bescheiden mening
+1
cjw73
@Framos hoe is het dan te verklaren dat het nitraat 4 dagen later ineens een forse overschrijding laat zien. Er voor niks loos en later ook niet weer.
+1
bio boer
@cjw73 zal wel gewoon via de drains de sloot in lopen
+2
Jawis
@cjw73 het regenwater bevat stikstof
+1
cjw73
@Jawis niet in die hoeveelheden, want dan hoefden we niet weer te kunstmest strooien.
Framos
@cjw73 Bevatte die sloot alleen water dat van die 2 stukken bouwland kwam? Hoe was de opbrengst van die beide percelen later dat jaar?
cjw73
@Framos de sloot bevat alleen water van ongeveer 50 hectare bouwland, waaronder de 12 hectare maisland. De opbrengsten waren goed, maar de maïs was net als dit jaar laat met zaaien.
robbies
@cjw73 als je vlakbij het IJsselmeer zit, dan vraag ik me af of die stijging 4 dagen na bemesten wel van jou afkomt en niet van het achterliggende stedelijk gebied
cjw73
@robbies de vaart waar de sloten op afwateren is een zijtak vanaf de friese boezem en doodlopend, dus geen doorstroming, loopt zo'n 3 kilometer door het bos en enige water wat erin komt komt uit het bos en de achter gelegen akkerbouw grond. Water vanuit het dorp gaat allemaal een andere kant uit, vanwege hoogte verschil.
+1
cs-agrar
@Framos gras houd nog vanalles vast, moet die mest eerst nog langs een heel wortelpakket met dito leven dr in... op akkergrond is amper iets wat het vast kan houden
Cowboy3
@cs-agrar Goed bouwland kan bij een bui van 65mm veel meer water vasthouden.
+1
cs-agrar
@Cowboy3 en daarnee neemt water alles mee wat er in die bouwgrond aan nutrienten zat
+1
Cowboy3
@pieta Gras doen we hier tussen de 20 en 25M³ op een 3 snedes en mais 25 en max 40 M³ per jaar en wat denken we als er een plons regen valt van 65mm na bemesten wat het meest water kan opnemen gras wat bereden is of geploegt bouwland ?
cjw73
@Cowboy3 ik doe fors meer dan 40 m3 op het maïs land.
Cowboy3
@cjw73 Zouden we ook doen, als we dat (over) hadden, wat er niet is kun je ook niet brengen.
Op een gescheurde zode is 25M³ de eerste jaren ook genoeg.
cjw73
@Cowboy3 ik heb meestal moeite om de mest jaarlijks kwijt te raken en mijn maïs staat altijd op hetzelfde perceel.
Cowboy3
@cjw73 Als dat zo is dan stelde de mest afvoer van de laatste 20 helemaal niets voor.
3/4 van het bouwland is hier geen dero.
+2
pieta
@cjw73 Jij hebt moeite de mest kwijt te raken en brengt veel m3 op je bouwland (als Fries) en de Brabander (cowboy3) heeft amper mest om zijn bouwland te bemesten en toch is diezelfde Brabander in zijn algemeenheid volgens jou het grote probleem bij de mestproblematiek.

Volgens mij wordt het tijd om in gaan te zien dat het niet aan de koeienboeren ligt maar net bij een paar andere takken/zaken.
+2
bio boer
@pieta bijna alle melkvee regio’s worden de normen gehaald alleen bij groot aandeel mais geeft wat hoger risico

Als alle grond op zand zuid door melkvee zou worden beheerd met max 30% bouwland zou grondwater stuk beter zijn verwacht ik dat de doelen gehaald worden
Hoe meer akkerbouw met intensieve gewassen hoe slechter het wordt maar als over waterkwaliteit gaat wordt vaak in de zelfde adem veehouderij er bij genoemd dat is onterecht dan zie je in alle onderzoeken terug

Alleen mais scoort slecht maar al daar ook wat gras land tegen over staat compenseert dat ruim Schoots

Bij akkerbouwer is er geen compensatie gewas bijna dus moet de melkveehouderij met grasland het compenseren dat hoeft niet gratis wat mij betreft
marcel r
Quote Reactie van @bio boer:
bijna alle melkvee regio’s worden de normen gehaald

Heb je daar gegevens van? Of een link?
Zou ze graag hebben.
bio boer
@marcel r dan zou ik weer eens moeten zoeken
bio boer
@bio boer droge jaren waren wel wat spelbreker rivm.nl/bibliotheek/rapporten/…

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer dit is landbouw algemeen

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer de verdeling in meetnet weet ik weer niet melkvee /akkerbouw staat wel ergens rivm.nl/bibliotheek/rapporten/…
bio boer
@bio boer dan is akkerbouw nog minder dan de helft van meetnet

Grafiek van alleen akkerbouw ben ik niet tegen gekomen zo die er wel is voor derogatie bedrijven

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer 21% is akkerbouw in de grafiek maar vertegenwoordigt misschien wel groter areaal
bio boer

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@bio boer zand zuid derogatie 50 mg per liter
Zand zuid landbouw algemeen rond de 80 mg per liter is toch wel duidelijk verschil
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
roge jaren waren wel wat spelbreker

Door concentraties te gaan meten is het enkel verdunning wat maakt dat we de norm halen of niet.
Absoluut kilo's N wordt niet over gesproken, zou je je af kunnen vragen wanneer je een groter "probleem" hebt. Ik denk dat dat bij droogte nog wel een keer meevalt.
kof
@Noorderling Jij bent 1 van de weinigen die het geheel goed begrijpt
bio boer
@Noorderling dat staat ook wel ergens beschreven dat effect de regel is nou eenmaal 50 mg per liter hebben we dat voordeel hier meestal al tegen over landen met minder neerslag valt
bio boer

(klik om te vergroten)

+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Brabande heeft amper mest

best knap dat die ene hier op prikkebord gevonden is 😁
Cowboy3
@cs-agrar Je word nog wel een keertje wijzer als je een 5 tot10 jaar mest hebt moeten afvoeren en de mest wetgeving zo blijft.
cjw73
@pieta hij zegt niet dst hij amper mest heeft, hij zei op gescheurd land is niet meer nodig en dat ben ik met hem eens. Maar heb zelf nooit maïs op gescheurd land. En verder kan ik gewoon alle mest op eigen grond kwijt hoor. Alleen 20 % van mijn grond is dijk percelen, die wel mee tellen maar er kan geen drijfmest op en de stukken waar de ganzen lang zitten, hebben maar een paar maanden per jaar om mest uit te rijden. Dus er moet wat meer op andere delen.
bio boer
@cjw73 hier in de buurt had boer dat rvo het niet accepteert ook al had hij zijn vee er op te weiden mocht het niet opgeven en gebruiken voor de mestplaatsing

Dijk tussen workumer waard en het binnen land
Grove den
@Cowboy3 Ploegen verstoort het bodemleven en de structuur van de grond. Misschien ook nog een verterende zode. Daarom scoort blijvend gras vaak beter.
Melkveehoudernh
@cjw73 in de zomer veel gaan beregenen, gratis stikstof, filtert t gras het water wel weer 😉
cjw73
@Melkveehoudernh dat wordt daar niks. Sloten liggen ver boven nap en lopen gewoon naar lager gelegen delen. We beregenen daar uit een bronput.
bio boer
@cjw73 de sloten in de buurt van bouwland zijn in de winter allemaal grijs van het kleiwater bij grasland niet dus er spoelt idd wel wat weg of dat te ver komen is ?

Daarom wordt bemesting seizoen ook steeds ingekort
Noorderling
@bio boer veeteelt.nl/ruwvoer/…

Zeg het maar, het is wat complexer dan blijvend grasland is goed en de rest fout of heel fout.
bio boer
@Noorderling maar ja blijvend grasland is weer kampioen in denitrificatie

De bemesting ruimte licht ook nog hoger dan gewas gemiddeld opneemt
Grove den
@Noorderling Zou er bij de proef op de Marke digestaat gebruikt zijn? Ook hebben ze daar jaren met lage opbrengst door droogte gehad. Maar inderdaad, je hebt gelijk, het is complex. Meer meten zou een goed begin zijn om achter de juiste strategie te komen.
+2
Grove den
@bio boer 35 Jaar geleden mocht je nog 250 kg fosfaat op gras en 350 kg fosfaat op maïs rijden. En onbeperkt kunstmest.
bio boer
@Grove den daar kunnen we nu ook niet meer bij met ons volle verstand
CorputAgro BV
Zou best eens kunnen kloppen ja , met al die riool overstorten
+4
hans14
Hier de bronnen van herkomst.....

(klik om te vergroten)

+1
Framos
@hans14 Zie je maar weer waar het glyfosaat vandaan komt.
hans14
@Framos dit geeft juist aan waar het probleem met glyfosaat zit, in de toepassing. Indien het niet wordt opgenomen door het gewas bestaat de kans op afspoeling. Dus toepassing op verharde en onbeteelde oppervlakten is een risico.
Twentsch Land
@hans14

Wie publiceert deze afbeelding/onderzoek.
+1
hans14
@Twentsch Land emissieregistratie.nl/, onze eigen rijksoverheid.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , druk , drinkwater , meststoffen en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!