'Bomen en struiken hebben een voedingswaarde die in de zomer 5 procent van het rantsoen bedraagt'

Agroforestry neemt nog geen grote vlucht en beperkt zich tot voorlopers. Ramona Schalkwijk uit Montfoort (UT) is met haar melkveebedrijf aan de slag gegaan met bomen en voederhagen. Het is onderdeel van het bewust werken aan een verdienmodel.

Deel dit topic

Reacties

+2
aldert
En het kost je 25 % van je gras.
+5
Hws2024
@aldert zal wel weer veel subsidie opleveren, maar over de jaren krijg je er veel werk mee en mag het niet meer aan land maken
Melkveehoudernh
@Hws2024 voor je het weet moet je met bemesten 150m uit de bomenstrook vandaan blijven, heet t zomaar natura 2000
+1
jan 10
Gewoon einde melkveehouderij.,koe is geen aap.
+1
Nevergiveup
Giraffe kopen denk.
+2
casev2
Tja, 't zal allemaal wel. Maar ik vermoed dat het echte verdienmodel van dit bedrijf de huiskavel is, die pal tegen de nieuwbouw van montfoort ligt....
+3
mlkvhoudr
@casev2 een vlechthaag leek mij wel mooi alternatief voor prikkeldraad maar mocht hier niet in uiterwaarden, zo n voederhaag lijkt mij ook nog geen verkeerd idee en ik geniet van de bomen langs ons weiland, maar economisch gezien van uit de bedrijfsvoering zijn t ondingen die bomen🙂
+3
bio boer
@mlkvhoudr in voorjaar profiteert gewas wel van de luwte kan verschil hier ook duidelijk zien bij gebouwen
+2
Frans1
@bio boer gebouwen nemen geen water en voedingsstoffen en laten geen blad en takjes achter. Het eerste zwad kuil aan de schaduwzijde van een houtwal valt nooit mee, en als de bomen hoog zijn nog een stuk verder. In Friesland heb je zeker niet veel houtwallen? Het is mooi in het landschap, maar niet efficient en economisch
+1
casev2
@mlkvhoudr best leuk die bomen, maar hier op de natte veengrond is de schaduwzijde van die bomen echt funest voor de draagkracht van je grond. Wij liggen met een paar percelen aan de noordkant van een bos, dus vooral in voor/najaar/winter heel veel schaduw. Daar hoef je de koeien dan ook echt niet te laten lopen.....
+3
mlkvhoudr
@casev2 ja bekend probleem

(klik om te vergroten)

bio boer
@casev2 tussen struiken en bomen zit nog verschil voederhagen zie ik nog niet gebeuren dat koeien daar van gaan eten zijn geen geiten 😁

Ik herken ook heb buren aan zuid kant met boom singel dat kopeind is altijd nat
Hws2024
@bio boer volgens het artikel 5% van de voederwaarde .dus van 100 koeien kunnen er 5 van de haag leven, Dus dat lijkt mooi, maar dan is het haagje snel op
+1
aldert
@casev2 Essen poten,die wortels gaan wel 25 m weg 😉
+2
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar economisch gezien van uit de bedrijfsvoering zijn t ondingen die bomen

zoals mijn vader zegt: op de juiste plek zijn bomen prachtig
grös
@Frans1
Op de klei vast niet, alleen daar achter Drachten, wâldpyk gebied is zelfs Unesco erfgoed.

@bio boer
In Menaam staat wel een vlechthaag, zuidkant van de snelweg.

@mlkvhoudr
De Maasheggen staan wel in de uiterwaarden, ze vlechten dan wel in maasheggenstijl zodat er nog water onderdoor kan lopen.
spotmelker
Wij moeten een stuk erfsingel vervangen omdat de 50+ populieren van binnenuit rotten en gaan daar een koeienapotheek van maken. Hopen dat ze zo noodzakelijke stofjes kunnen opnemen die je anders in duurbetaalde flesjes of zakken moet kopen.
aldert
@spotmelker Beetje kromme gedachten vind ik,als die stofjes niet in je grond zitten hoe moeten ze dan in bomen of stuiken komen?
+2
spotmelker
@aldert het is niet de stof an sich maar de vorm waarin die zit. Dat bepaalt de effectiviteit. Onze (voor) ouders wisten er wel e.e.a. vanaf. Wij gaan het gewoon proberen en als het niet werkt jammer dan. Moet toch een singel plaatsen.
pieta
@spotmelker Wat ga je planten voor soorten?
+1
spotmelker
@pieta moet ik de vrouw even vragen 😄 Zij volgt een herboristen (= plantaardig apotheker) opleiding en heeft de regie in deze.
+1
aldert
@spotmelker Hier in de creuse hebben we op ieder perceel singels en stukjes bos.Kan nou niet zeggen dat we minder probleempjes hebben als jullie in Nederland. De enigste bomen waar de koeien gek op zijn zijn de jonge essen scheuten en klimop en eikels in de herfst.
spotmelker
@aldert Het is moeilijk om te vergelijken, probleemoorzaken zijn erg divers. Ik verwacht ook geen super-curatieve effecten maar minimale opnames kunnen wel problemen voorkomen die je visueel vaak te laat ziet.
Koeien boertje
@spotmelker je hebt een singel van 5 meter bij 100 bijvoorbeeld.

Hoe ben je dan van plan om zomer en winter daar de koeien van een takje te laten knabbelen?
spotmelker
@Koeien boertje wij hebben de koeien zoveel mogelijk buiten en ze lopen nu vanuit de stal langs de singel het kavelpad op. Er zijn dan altijd een paar die essen, wilgen of populieren blad vreten. Dat houden we zo alleen paar soorten erbij.
+2
J Andringa
@aldert misschien zitten ze wel in de diepere grondlagen waar boomwortels wel komen maar gras niet
kof
@spotmelker Welke stofjes wil je zelf gaan maken?
spotmelker
@kof we gaan er wat meer variatie in planten dan de huidige populieren waardoor koeien o.a. histaminen, salicylzuur etc kunnen opnemen als ze daar behoefte aan hebben. O.a. Essen, wilgen en berken hebben die stoffen in het blad dus heel ingewikkeld wordt het niet. Dieren geven zelf vaak aan waar ze behoefte aan hebben, je ziet er soms ook wel één aan het voerhek likken.
aldert
@spotmelker Als je soms nog een bijzonder soort struik zoekt dan kan ik je daar waarschijnlijk wel aan helpen.We hebben hier omgerekend 3 ha aan heggen met een zeer grote variatie aan verschillende soorten.
+3
Framos
Boeren en vertegenwoordigers spreken vaak nog vol bewondering over de nederlandse proefboerderijen en praktijkscholen die ze vroeger bezocht hebben. Als ik dan vertel wat daarmee gebeurt is en wat er de laatste jaren gaande is 🙈🙈🙈

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , onderdeel , bomen , melkveebedrijf , rantsoen en verdienmodel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
2.188