Eerste Kamer steunt wijziging Meststoffenwet
Het wetsvoorstel wijziging Meststoffenwet in verband met de maximale mestproductie heeft betrekking op een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van de derogatiebeschikking. Met derogatiebeschikking hebben lidstaten van de Europese Unie, onder voorwaarden, de mogelijkheid af te wijken van de voorgeschreven regels.
De wijziging gaat allereerst over de nationale en sectorale mestproductieplafonds, in verband met de maximale hoeveelheid dierlijke mest die vanwege de derogatiebeschikking vanaf 2025 in Nederland geproduceerd mag worden. Daarnaast wordt een aantal wijzigingen voorgesteld ter realisatie van die verlaagde mestproductieplafonds. Het gaat daarbij om het afromen van fosfaat-, varkens- en pluimveerechten bij overgang van deze rechten en bij bedrijfsoverdracht, en het verduidelijken van situaties waarin deze afroming plaatsvindt.
Ten slotte wordt voorgesteld de hoogte van de afromingspercentages en de verdeling van de sectorale mestproductieplafonds in de toekomst bij algemene maatregel van bestuur te kunnen vaststellen.
Bron
eerstekamer.nl
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's landbouw , meststoffenwet , mestproductie , toekomst , voedselzekerheid , wetsvoorstel , pluimveerechten , visserij , europese unie en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
In een straat waar ik vorig jaar 80 km mocht rijden , daar nu weer 80 km rijden? Aan het begin van de straat staat geen bord...
Op het eind van de straat staat wel een bord, daar staat op 60 km en ik wordt daar beboet .
Ben ik fout geweest aan het begin van de straat?🫣
Met fosfaatrechten gaat het komend jaar hetzelfde.
De LBV zorgt dat dit zakt naar 83 miljoen fosfaatrechten.
Deze 83 miljoen mogen allemaal gebruikt wordt volgens een forfaitaire norm.
Op eind van het jaar wordt de sector afgerekend op een maximale productie van 71.8 miljoen kg.
Een individueel bedrijf kan niet sturen op nationale plafond van 71.8. Hij of zij wordt forfaitair afgerekend op basis van aanwezige staarten en fosfaatrechten. Efficiëntie wordt op bedrijfsniveau niet beloond maar wel nationaal op afgerekend.
Hoe moet het anders?
Dat heb ik al vele malen gezegd
Derogatiebeschikking verwijst in art 4 die gaat over de plafonds naar addendum en het resultaat van de opkoop programma's. Op pagina 6 wordt dat beschreven. Plafonds worden in balans gebracht met resultaten opkoop. Maar de verwachtingen lagen bij opstellen addendum hoger als de feitelijke deelname.
Daarom een nieuw actie programma vlgs art 5 van de Nitraatrichtlijn.
Dus niet je boeren aanpakken maar erkennen dat je voorganger een te enthousiaste inschatting heeft gemaakt.
En niet grondgebonden bedrijven hiervan de Sjaak worden schijnt helemaal niemand te deren.