's Nachts belt de robot me wakker op m'n mobiele telefoon'

John heet tegenwoordig Johan!:

door Marieke von Berg.

BOXTEL - De rode MRIJ-koe Doortje laat zich voor het eerst automatisch melken door de melkrobot van boerderij 't Dommeltje. Aan de Hoge Munsel in Boxtel stampt zij met haar hoef op de machine en steekt nieuwsgierig haar hoofd onder het luik door.

Boer Johan van Hal laat haar rustig wennen voordat hij de machine richting de uiers stuurt. Het melken van de nieuweling, die ondertussen krachtvoer te eten krijgt, gaat voorspoedig. "Ik oefen alvast met het eten en in- en uitlopen voordat de vaarzen toe zijn aan kalveren", vertelt de 32-jarige Van Hal.

De vaarzen, jonge koeien die nog nooit gekalfd hebben, zijn 'helpkoeien'. Ze hebben een zetje nodig om naar de robot te gaan. Nadat een koe het eerste kalf heeft gekregen, wordt deze de volgende dag een melkkoe.

Het kalfje gaat naar een aparte stal. De dikke gele biest is niet bruikbaar en wordt apart gehouden voor de kalfjes. De machine spoelt na de biest de leidingen schoon.

De zestig geroutineerde koeien lopen zelf tussen 6.00 en 8.00 uur richting de robot. Via een elektronische sensor aan de halsband weet de computer welke koe het is en op welke hoogte de uier hangt. De vaarzen die net gekalverd hebben dragen nog geen halsband. "Er mag niet teveel tegelijk op ze afkomen. Nu voer ik zelf in de computer het nummer in en de hoeveelheid voer die ze krijgen." Ook stelt hij ter plaatse handmatig de hoogte in van de robot.

Naast de Nederlandse MRIJ-koe, lopen er Holstein-Frisian koeien rond. "Die geven gewoonlijk meer melk. Maar in Nederland worden ze soms zo doorgefokt dat ze heel mager worden."

De koeien hebben de vrijheid om overdag en 's nachts naar binnen en buiten te gaan. Buiten eten ze vers gras, binnen krijgen ze maïs en voordroog, gedroogd gras.

Van Hal schafte drie jaar geleden de melkrobot aan. "Ik denk dat zo'n vijf procent van de boeren in Nederland een robot heeft. Het melken is veel flexibeler geworden. En je bent er als boer minder tijd mee kwijt." De koeien bepalen zelf de melktijden. Om zes uur ontstaat er een kleine file voor de robot. Sommige proberen het meer dan een keer. Helaas merkt de computer dat op en geeft de koeien geen brokken, zodat ze weer weggaan. Als alles gesmeerd loopt, heb je er geen omkijken naar. " Het kan zijn dat een koe een slang er af trapt. "Als dat ' s nachts gebeurt, belt de robot automatisch naar mijn mobiele telefoon en vertelt me wat er aan de hand is." De oude melkstal is voor de helft behouden gebleven, er kunnen nog vier koeien gemolken worden. "Gasten kunnen hier terecht voor een 'stoomcursus boer worden'. Zij kunnen zien hoe de melkstal eruit zag en kunnen zelf melken." De boerderij is sinds drie jaar niet meer volledig afhankelijk van de melkproductie. Op het land kunnen bezoekers onder andere boerengolf spelen. "Dan komen er bijvoorbeeld stijve advocaatjes uit Amsterdam, de dames op hoge hakken. In het begin houden ze nog hun neus dicht, maar dat is snel voorbij. Dit weekend was er een groep uit Den Haag, die praatte met een enorme 'r'. Maar ze hadden het goed naar hun zin. Na wat drankjes hielden ze een koeienvlaaigevecht. Daarna hebben ze zich helemaal afgespoten met de waterslang, zonder zich te realiseren dat ze drijfnat de taxi in moesten. Die heb ik een stelletje overalls verkocht."

"Als andere boeren het vreemd vinden dat ik deze weg ben ingeslagen, vind ik dat prima. Dan blijf ik lekker exclusief. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Maar ik vind het leuk mensen kennis te laten maken met het boerenleven. Kinderen die nog nooit een koe hebben gezien, kijken hun ogen uit."

Van Hal verplaatst op het land twee geiten naar een ander stuk gras. "Die liepen eerst los, maar ze sprongen op de auto's van de gasten, die waren daar niet echt blij mee", lacht hij. Soms is het schipperen tussen boer en barman. " Dan sta ik achter de bar en dan moet ik even weg omdat een koe moet kalveren. Hang ik een briefje op dat ik zo terug ben."

Boerderij 't Dommeltje

Johan van Hal heeft in totaal 120 koeien en kalveren. Naast de melkproductie heeft de boerderij een recreatieve functie. Bezoekers kunnen er onder andere boerengolf spelen, een zeskamp 'boerenlympics' doen, koeknuffelen en een stoomcursus boer volgen. Daar valt zelf melken onder, stront scheppen en trekker rijden.

Bron: Brabantsdagblad.nl


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/08/2008 13:53 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
En voor de liefhebbers hieronder een video van het bedrijf van John (Johan):


<embed id="VideoPlayback" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" src="
video.google.com/googleplayer.swf/…
type="application/x-shockwave-flash"> </embed>

2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/08/2008 13:52 door Co Scholten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stal , koeien , melk , geiten , melken , koe , kalveren , krachtvoer , melkrobot , melkstal , voer , biest , melkproductie , boerderij en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
3