Een glas melk tegen een kater!


Goed nieuws voor drinkebroers en zuiplappen.
Het is mogelijk ladderzat te worden en de volgende dag geen kater te hebben.
Dat is in elk geval niet de verdienste van die zogeheten anti-katerpil : dat is niets anders dan een zout-extract dat de vochthuishouding enigszins reguleert, maar veel te weinig om een kater tegen te houden (over de vochthuishouding straks meer.)

De anti-katerpil sorteert mogelijk bij mensen die er heilig in geloven een soort placebo-effect : als je gelooft dat iets helpt, helpt het vaak ook. In de medische wereld is het voorschrijven van placebo's aan bepaalde patient-typen niet ongewoon.
Maar nu over de kater.

Wat is een kater eigenlijk ?

Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, waaronder de hersenen. Het is om die reden dat je na het drinken van alcohol dorst krijgt (de na-dorst is berucht als je 's morgens wakker wordt met een droge grafsmaak) en dat je veel naar de wc moet : het door de alcohol onttrokken vocht zoekt immers een uitweg uit het lichaam.
Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer vocht je verliest. Wanneer je dit niet compenseert krijgen je hersenen te weinig vocht en spelen de hersencellen op, als een soort signaal dat er in de huishouding een stoornis is opgetreden. Het signaal dat van de cellen naar de zenuwbanen wordt uitgezonden maakt dat je zo'n hoofdpijn hebt : de kater.
Het verklaart ook waarom je de kater pas de volgende dag voelt en niet tijdens het drinken zelf : de alcohol blijft lang nadat je gedronken hebt actief en terwijl je ligt te ronken doet het zijn werk van vocht weg trekken nog vele uren, vandaar dat je er pas de volgende ochtend wat van merkt.

Nu we weten wat een kater is, ligt de oplossing voor de hand : de verstoring van de vochtregulatie tot een minimum beperken. Dat bereik je door veel te drinken; geen alcohol uiteraard, maar andere dranken.

Wil je een kater voorkomen en je toch in de lorum willen zuipen, onthoud dan de volgende vuistregels :

1. Drink tussen de alcohol door veel water. Echt veel water. Het verdunt de alcohol, waardoor de vochtonttrekking langzamer gaat, die bovendien door het water wordt gecompenseerd.

2. Neem tussendoor iets van bouillon : dat is zout, en zout houdt het vocht vast. Een volle beker is voldoende.

3. Neem voor je wankelend in je bed ploft een neutraliserende drank : geen water deze keer (dat verdunt, maar neutraliseert niet) maar een glas melk, karnemelk of - het allerbeste - tomatensap.
Deze dranken binden de alcohol in je lichaam als het ware en "eten de alcohol" gedeeltelijk op, door de alcohol afbrekende eiwitten die erin zitten.

4. Blijf tijdens je drinkgelag ook eten : dat stimuleert de darmen en de maag ; het eten moet immers verwerkt worden en een actief lichaam breekt niet alleen het voedsel, maar ook de alcohol af.

Wat niet helpt (je bent bijvoorbeeld op een feest) is veel dansen : je zweet dan weliswaar veel alcohol uit, maar dat maakt je alleeen wat sneller nuchter; het voorkomt niet de kater, tenzij je bovenstaande punten in acht neemt.

Het werkt allemaal echt.

_________________
Denk niet links, denk niet rechts, denk zelf !

[www.politiekdebat.net]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
ik zal er aan denken en neem vannacht voor het slapen gaan nocht even een white russian met veel slagroom!
Onbekend
Ja slagroom heb ik dan ook vaak nodig..
anonymous_821
Wat een moeilijkheden als je ook gewoon nuchter kunt blijven
Onbekend
laat je eens gaan Arie!

Een borrel op z'n tijd kan heilzaam zijn.
anonymous_821
ik ben geen geheel onthouder.
Maar je laten gaan , dus veel,alcohol goed voor je?
Verre van dat,
Alcoholgebruik op jonge leeftijd tast de ontwikkeling van de hersenen aan.
zie Alcoholgebruik op jonge leeftijd tast de ontwikkeling van de hersenen aan
[www.sre.nl]

En op volwassen leeftijd heeft het (ook ) tal van zéér schadelijke gevolgen.
[nl.wikipedia.org]
Onbekend
vroeger veel gedronken?
anonymous_821
Geen alcohol
Onbekend
als je alles van een ander moet aanhoren is onderhand niets goed voor een mens. en wordt je overal ziek van. Stress is volgens mij een van de grootste ziekmakers die we kennen.
Dus arie, laat je gerust maar eens gaan, knap je van op.
Onbekend
Das vreemd!

[sync.nl]
Onbekend
je moeder
Onbekend
een rauwe ei met tomaten sap even schudden daarna gelijk opdrinken
heb geleerd in mijn dienst tijd
Onbekend
'K neem altijd een poesje........ helpt ook tegen een kater
Onbekend
Echt wel!


Onbekend
Krijg je ook een droge keel van
jansen2
ik had ook altijd hoofdpijn na een drankgelag, tot ik op m,n 19e een keer iemand hoorde vertellen dat je na flink drinken voor het slapen 3 glazen water moest drinken.
Ik heb dat toen enkele keren geprobeert, en inderdaad je bent van de stevaste hoofdpijn kater af, sindsdien altijd gedaan en nooit geen hoofdpijnkater meer gehad.
Dit bovenstaande is oplossing voor de hoofdpijnkater, wat overblijft is nog wel het onbestemde gevoel in je buik de volgende dag tot een uur of 3 s`middags.
Wie heeft daar de oplossing voor.
Onbekend
begin de dag met een stevig ontbijt.
Onbekend
Ik begin trouwens een flinkekater te krijgen van de dalende melkprijs, is daar wat tegen te doen ?:-(
Onbekend
Ja heeeeeeeeel veel glazen melk drinken.
Onbekend
of deze :
[www.hondenhuys.nl]
Onbekend
Gerardger
Door de inname van alcohol wordt ethanal (Asceetaldehyde) als gifstof aangemaakt. Het is verantwoordelijk voor een verwijding van de bloedvaten waardoor men een kloppend hoofd in de ochtend heeft. Omdat de lever overuren draait wordt veel suiker aan het lichaam onttrokken. Daardoor voelen we ons moe en krachteloos waarbij er een plakkerige mond is ontstaan. Het lichaam heeft terecht vocht nodig maar ook suiker. Doe suiker door de melk om het tekort aan te vullen of drink cola. Waardoor wordt een brak gevoel veroorzaakt?: mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/…
George
Ik kan nu wel een glaasje gebruiken.
ejb
Anders ik wel
+1
Coen
Me too 😞 maar het was weer gezellig 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
704
TREFWOORDEN