Koekalverij

De koekalverij valt bij ons de laatse tijd niet mee. Sommige gevallen zit geen verband maar nu al enkele koeien die ietwat te vroeg kalven. Deze koeien laten weinig zien (staart enkele uren vooraf omhoof e.d.) en maken niet heel veel uier. Het kalje ligt er dood achte of levend maar helemaal plat en niet op kunnen staan. Gisteren weer een. lag net achter de koe en was al helemaal koud. Gauw biest gegeven en lijkt nu op te kanppen maar staat nog niet. Zou dit de nasleep van blauwtong kunnen zijn? Of zijn dit verschijnselen van para? Tis goed balen dat weet ik wel. Dan nog een positieve noot. De kalveren zijn gelukkig niet duur dus de schade blijft dan ook beperkt. (blijven relativeren)

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Het is absoluut geen para blauwtong zo kunnen maar dat weet ik niet maar hoe heb je je koeien in de droogstand en hoe gaat het met de koeien na het kalven (nageboorte)
Onbekend
Heb in 3 weken 35 beesten laten kalven, de eerste 20 gingen goed, daarna heb ik een aantal kloot gevallen gehad. Kalveren zijn wel gezond, maar vooral een hoop gezeik met de koeien. Nageboorte, mastitis die ik niet beter krijg, traagheid. Ik gooi het maar op de warme periode van laatst, want ik heb er eigenlijk geen andere reden voor.
Onbekend
Heb je ze al op IBR of BVD getest, dat zijn van die lekkere ziekten met veel vage verschijnselen waaronder slappe kalveren.
Onbekend
Slappe kalveren is correct bij deze ziektebeelden

afhankelijk van het ras

zwakker rassoorten leggen ongetwijfeld het loodje indien je spreekt over bovenstaande ziektebeelden
IBR en BVD

Enten heeft negatieve invloed en zal ertoe bijdragen dat kalveren onherroepelijk sterven(IBR)

Het trieste van deze ziektebeeld is dat de hele wereld er verstand van heeft.
de veearts zie ook de bayer periode zal ongetwijfeld schuld bij verzorging voeding enz neerleggen.

Mochtendeze ziektebeelden in je stal huishouden dan wens ik je veel sterkte want het is heel triest om gade te slaan hetgeen je vee overkomt.
Onbekend
wat een zemelverhaal zeg. De veearts kan bloedtappen, daar komt een positieve of een negatieve uitslag uit. Dan staat vast of het beestje een bepaalde infectie (ibr of BVD) heeft of niet.

Dat zijn feiten!

Wanneer je ent, is het niet direct over, maar je kan de cyclus stoppen en het gaat vooruit dat is zeker. Als je de problemen gade slaat gaat het ook over of je koeien zijn gewoon een keer op.

Het bayer verhaal is niet goed te praten, maar ik ben er van overtuigd dat dat een incident is geweest en niet snel weer zal gebeuren. Er zijn dit jaar een paar miljoen dieren tegen blauwtong geent en hoeveel voorbeelden kan je mij geven waar het misging?

John zegt niets over het ras van zijn koeien, het kunnen dus HF FH MRIJ of montebelairde of wat dan ook zijn.
Onbekend
waarom bloed tappen bij een kalf wat ten dode is opgeschreven?

wanneer je ent word het eerst vele malen erger.

en dan kan je over gaan op je steriele stal.

Zichtbaar geen mensen met Bayer ervaring ...je opmerking is niet bijzonder collegiaal te noemen
Onbekend
Er is in het verleden al genoeg geschreven over het bayer debacle. Het had nooit moeten gebeuren, maar ik zie het ook als een incident van destijds. Gewoon enten tegen IBR, als je een keer IBR echt heb gehad, zoals wij, weet je wel waarom je blijft enten...
Enten sinds 15 jaar 1 keer in october, dit voorkomt veel problemen.
Ik wil boeren die destijds echt problemen hebben gehad met het de vervuiling van het vaccin van bayer niet tegen de haren instrijken, maar toen was toen, en nu is nu.
Onbekend
Het "Incidient" zoals jij het benoemt

heeft voor sommige boeren tot op de dag van
vandaag niet toe bijgedragen tot begrip laat staan geldende
vergoeding(en)

Helaas is het toen wat jij schets nu nog aanwezig op sommige bedrijven
de na weeen van "Incident" heeft bedrijftechnisch gezien enorme invloed.

Als jij zoals je suggereerd IBR te hebben gehad dan zou je wellicht enigzins nuancatie in je woorden kunnen aanbrengen fatsoenhalve versus Bayer ervaringen(en)
Onbekend
Beste Cactus,

Ik meen dat ik bovenstaande al redelijk genuanceerd heb gebracht, zeker gezien mijn anders vaak wat radicalere uitspraken. Ik vind het persoonlijk ook een drama wat de boeren waar het echt mis ging met enten destijds is overkomen, maar ik geef aan wat de consequenties zijn van evt. niet enten. Problemen tot de dag van vandaag vind ik persoonlijk ook wat overdreven van jouw kant, gezien de gemiddelde leeftijd van de veestapel in NL, moeten vrijwel alle geente koeien en jongvee van destijds onderhand van het bedrijf verdwenen zijn. Nogmaals, een drama voor wie destijds ongevraagd problemen op zijn erf kreeg, maar niet enten is volgens mij op dit moment een groter risico als wel enten...
Onbekend
oke over het enten dan...
je bent niet helemaal up to date over de bayer.
zeer recent uit jullie eigen agrarische"vakbladen" kon je toch het verhaal inlezen van de familie uit Bedum (hou me tegoed) die na al die jaren nu pas vergoeding hebben mogen ontvangen inzake Bayer.

Qua enting aangaat is ook hier een zware IBR uitbraak geweest
op moment van uitbraak is geent daarbij werd de mededeling gedaan dat de kalveren ongeacht enting of
niet het niet zouden overleven.
Correct uitval van dertig stuks kalveren.
dood geboren kalveren... vroegtijdig afzetten van kalf
koeien dood stier enz enz.

de enting was 1 malig.
IBR is namenlijk aanwezig in bepaalde perioden in de stal

Niet in ernstige mate zoals hierboven beschreven.
geen enting of te wel vanuit je eigen stal weer weerbaarheid kweken tegen IBR virus.

IBR in extreme mate is onderhevig aan invloeden van buitenaf(bayer)of samenvoeging van eigen vee uit bestaande stapel met aanvoer vee elders(import)of ook een leuke het gesjouw van de AID van stal naar stal.
Onbekend
John ik denk dat het warme weer zeker een rol speelt, had vorig jaardezelfde problemen als die jij schetst, door bloedonderzoek werd ibr aangetoond terwijl er geen symptomen tezien waren bij de koppel.

hebben voor het eerst sinds het debacle van bayer weer ibr geent en heb toch het idee dat de enting een positief effect heeft gehad op vitaliteit van de kafjesen opstarten koeien
is altijd moeilijk om te zeggen of het alleen van deze enting komt, maar het gaat gelukkig een stukkie beter dan vorig jaar, toen ik jullie mijn problemen ook een keer heb voorgelegd.
Succes in de strijd!

Ps: afgelopen juni weer tegen ibr geent
paul1
Ik heb welleens het idee, dat het ook aan het ras ligt. Het Holstein ras is niet zo sterk, en kan weinig hebben.
anonymous_78
paul dit ben ik niet met je eens ,ik heb verschillende rassen door elkaar van holstein tot blaarkop en mrij en daar verschillende kruisingen van maar ik kan echt niet zeggen dat de holstein het slechtste afkalfpatoon heeft ,
jeroenk
Hoe zit het met de voeding/mineralenhuishouding?
porsche928
Net weer een ibr uitbraak gehad, een week lang puffende koeien, net of ze last hadden van de warmte. Niet ge-ent, en als het niet erger wordtdan dit laat maar gewoon overwaaien hoor.
Ien ding dat is zeker: Alles kan kapot!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , kalveren , blauwtong en biest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5